Zonsopkomst 't Dreamlan
nederland,  we12inspire

De Elfstedentocht alternatieven

Geschreven door Martijn

De tocht der tochten

Elk jaar hopen we er weer op met zijn allen en houden we zodra het kwik het nulpunt raakt de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten. Na een week flink vriezen, komen de Friese rayonhoofden bij elkaar om te kijken of het mogelijk is om de Elfstedentocht weer eens te organiseren. Waar het vroeger de vraag was wanneer de volgende tocht der tochten gehouden zou gaan worden, is het tegenwoordig de vraag óf ie ooit nog wel komt. Met de warmste Kerstdagen ooit nog vers in het geheugen, bieden de inmiddels legendarische woorden van Al Gore weinig hoop voor de toekomst. Je kunt natuurlijk altijd verder noordwaarts reizen en daar de ijzers onder binden (zoals Anto deed in Stockholm afgelopen winter) maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar Friesland afreizen en op alternatieve wijze genieten van alle sloten, meren en kanalen die zich hier bevinden.
 

Elfstedentocht Alternatief

Kanovaren 't Dreamlan Elfstedentocht

Kanovaren 't Dreamlan Elfstedentocht
 

Kanovaren

Wanneer geen ijs op de sloten en wateren ligt, is Friesland uitermate geschikt om lekker te kanovaren tussen weilanden of van stad naar stad te peddelen. In de kano of kajak kun je heerlijk genieten van de rust en stilte om je heen. Het is echt genieten om jezelf voort te bewegen op het water door met rustige slag de peddel in het diepe te steken. In de onderstaande 30 seconde durende film kan ik je hopelijk inspireren hoe rustgevend het kan zijn om te genieten van de Friese natuur vanaf het water.
 

 

Zeilen

Friesland is tevens dé provincie waar je terecht kunt om te gaan zeilen. De Friese meren zijn uitermate geschikt om de kneepjes van het zeilvakmanschap onder knie te krijgen, maar waarom wachten tot de zomer? In de huidige wintermaanden is het goed mogelijk om te genieten op het water met de laagstaande zon. Daarnaast is het heerlijk rustig op het water en dit zorgt weer voor mooie plaatjes. Het aantal geopende aanleghavens is misschien wat beperkter dan in het hoogseizoen, maar de stilte en ruimte maken dit ruimschoots goed. Ook in het volgende 30 seconden durende filmpje probeer ik je weer een indruk te geven van hoe mooi zeilen in de winter kan zijn.
 

 
 

Elfstedentocht Alternatief

Wieringer Aek Elfstedentocht

Wieringer Aek Elfstedentocht

 
 

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen opwarmen voor een Fries avontuur op het water. Ik maakte de beelden tijdens het bloggersweekend in Lauwersmeer, een initiatief van Stichting Regiomarketing Toerisme
 
Ben jij wel eens het water op geweest in Friesland?
 
Meer lezen over Friesland? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Friese Nationale parken in beeld
Wadlopen, een nachtmerrie uit het verleden?
Schiermonnikoog, 20 parken challenge
 
Dank je voor het delen!

YOU MAY ALSO LIKE

19 Comments

 • Sanne

  Die Elfstedentocht komt er heus nog wel eens. Ik hoop dat het weer gaat vriezen deze winter, want ik hou van schaatsen, buiten dat wel! Vond alleen het muziekje bij het kano filmpje niet zo rustgevend 😉

 • ivonne

  Noem mij een watje maar ik heb dus helemaal niets met koud weer. De plaatjes vind ik prachtig en ik snap de kick van het uit schaatsen van de Elfstedentocht maar meedoen zal ik nooit. Ik baal er nu al van dat het weer kouder wordt en pak zelf liever de fiets als het iets warmer is.
  Wat dacht je van het fietsen van de Elfstedentocht? Ik schreef eerder een blog over deze tocht voor echte die hards en nog meer fietsmogelijkheden in Friesland. ( http://www.myfootprints.nl/destinations/fietsen-in-friesland-rondje-lauwersmeer/ )voor de liefhebbers.

  • anto

   Ik vind het alleen leuk als er sneeuw ligt, die regenachtige bagger van nu is echt niet tof, vooral niet als je twee keer per dag zeiknat regent … we gaan zeker een keer de Elfstedentocht fietsen, hij staat al op onze eindeloze bucketlist. Leuke blog trouwens!

 • Sandra

  Wat een leuke post zo! Friesland is inderdaad altijd onlosmakelijk verbonden met de Elfstedentocht, terwijl er toch echt al bijna twintig (!) jaar geen Elfstedentocht is geweest. Ik weet nog wel dat ik in 1997 door mijn moeder uit bed werd getrommeld en achter de televisie werd gezet onder een dekentje. Dat vond ik toen echt niet leuk, maar achteraf ben ik blij dat ik hem toen wel meegemaakt heb! Ik weet niet wat er zou gebeuren als er nu een Elfstedentocht zou komen… Ik denk dat het chaos wordt! En, leuke hoofdrol heb ik in het filmpje 😉

 • Nies | Reismicrobe.com

  Ik ben zelf Belgische en dus geen elfsteden-tocht-kenner maar ik ben er wel door gefascineerd en inderdaad met de global warming is het nog maar de vraag of ie er ooit komt. Maar dankzij jullie alternatieven is dat misschien wel niet nodig. Ik zie heel wat leuke blogposts voorbij komen over Nederland, en zelf ga ik er ook heel graag heen dus hop, op het lijstje ermee!

 • Lotte

  Watersporten vind ik leuk, op/in/onder het water, ik vind het allemaal tof! Zou leuk zijn als die elfstedentocht er weer een keer van zou komen maar tot die tijd moeten we ons inderdaad maar vermaken met zeilen, kanoen, zwemmen, surfen, etc…

 • Laurens (Rondreis.nl)

  De titel van dit artikel deed mij even denken dat jullie momenteel in Oostenrijk zaten. Dé Alternatieve Elfstedentocht is daar momenteel namelijk gaande (ieder jaar 4 tochten in 2 weken + wedstrijd). Ik kan het iedereen aanraden, want dat is te gek om te doen! (2 keer gereden).

  Maar eigenlijk zijn deze alternatieven in Friesland zelf ook leuk ja! Friesland als actieve outdoor bestemming in Nederland.. ik like het wel! Op de fiets is de Elfstedentocht ook leuk (ook 2 keer gedaan).

  Zeilen in Friesland: super! Ons bootje ligt nu wel lekker op de kant trouwens. Doe mij maar wat warmere temperaturen dan hoor haha.

  Maar de Elfstedentocht schaatsen blijft toch het summum. In 2012 gelukkig kunnen doen (volledige route)..alleen jammer van het kruisje.. We blijven duimen 🙂
  (en ja ik ben een Fries hahaha)

  • Martijn

   Wow Laurens, meerdere keren dé alternatieve Elfstedentocht gereden. Respect voor alle mannen en vrouwen die een marathon kun schaatsen. Ik ben al blij als ik op de ijzers zou kunnen blijven staan zonder te vallen 😉 .

 • Mirjam

  Ik hoop ooit nog een keertje het Elfstedenkruisje te halen. Op de schaats zal dit mij zeker niet gaan lukken en fietsen is aan mij niet besteed. De Elfstedentochtwandeltocht staat op mijn bucketlist voor 2017 !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.