De Eifelsteig wandelen
duitsland,  we12hike

De Eifelsteig wandelen: route, etappes, lekker eten en meer!

Op de Eifelsteig wandelen stond al ruim twee jaar op mijn planning. Helaas gooiden de pandemie en de overstromingen in Duitsland van afgelopen zomer roet in het eten. Afgelopen week was het eindelijk zo ver en bond ik de rugzak op om drie dagen te gaan lopen. In dit uitgebreide artikel geef ik je mijn Eifelsteig ervaringen, evenals tips voor de mooiste etappes, meer informatie over de route, waar je de wandelkaart kunt kopen. Bovendien deed ik een culinair arrangement, waarbij ik elke avond in hotels aanschoof voor een heerlijk driegangen diner. Ik droeg mijn bagage zelf, maar je kunt ook bagagevervoer regelen, dus schrik niet als je mij op de foto’s hieronder met een grote rugzak ziet lopen, dat was een bewuste keuze. Veel leesplezier!
 

Eifelsteig route
Routepaaltjes op de Eifelsteig
 

Over de Eifelsteig etappes

De Eifelsteig is een 313 kilometer lange wandelroute van Aken Kornelimünster naar Trier. De allereerste etappe van de Eifelsteig deed ik al eens toen ik op workation was in Zuid-Limburg en ten minste tien jaar geleden liep ik een deel in de buurt van het Ahrtal. Zo lang geleden (zelfs al voordat ik een website had) dat ik me er niet zo veel meer van kan herinneren.
 
De 15 Eifelsteig etappes zijn elk tussen de ca. 14 en 28 kilometer lang. Echter gaat het wandelpad regelmatig door dorpjes en kun je met behulp van de Eifelsteig wandelgids en je GPS natuurlijk ook zelf de lengte van je etappes bepalen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe lang je per dag wilt wandelen.
 

Mijn Eifelsteig wandeling

Ik loop deze keer drie etappes van de Eifelsteig, maar wel in een andere volgorde dan in het boekje staat. Mijn schema ziet eruit als volgt:
 
etappe 1. Müllenborn – Neroth (ca. 21 km)
etappe 2. Neroth – Schalkenmehren (ca. 17 km)
etappe 3. Schalkenmehren – Manderscheid (ca. 16 km)
 
Ik heb heel specifiek geschreven circa zoveel kilometer want ik kwam aan het einde van de dag altijd een paar kilometer langer uit. Ik maakte dan ook regelmatig uitstapjes naar uitkijkpunten of andere bezienswaardigheden onderweg en de aanlooproutes van en naar de hotels waar ik sliep, zijn ook niet inbegrepen. Reken dus op net iets meer zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens je Eifelsteig wandeling.
 
Ik vertel hieronder meer over mijn ervaringen van dag tot dag en sluit dit uitgebreide artikel af met nuttige tips, waar te boeken, hoe het zit met bewegwijzering én ik beantwoord de vragen die ik van mijn volgers kreeg, bijvoorbeeld over bagagevervoer, de mooiste etappes, bevoorrading, kamperen, het gebruik van wandelstokken en meer!
 

Eifelsteig route markering
Bij Schalkenmehren
 

Aankomst in de Eifel

Mijn reis begint op maandag met een rit van Arnhem naar Müllenborn, het is nog net geen drie uur rijden. Ik word altijd erg blij van het veranderende landschap dat je zo ongeveer na een twee uur rijden ziet, wanneer je over de A3 bij Emmerich Duitsland binnen rijdt. De laatste drie kwartier van mijn rit gaan over lokale wegen en door de heuvels.
 
Mijn eerste overnachtingsplek is Landhaus Müllenborn, een landelijk gelegen hotel met comfortabele kamers en een prachtig terras dat uitkijkt over het heuvelachtige landschap. Ik check in, geef door hoe laat ik wil eten en besluit de route vast te gaan verkennen. Achter het hotel ligt uitkijkpunt Roter Kopf en aangezien ik morgen juist de andere kant op loop lijkt het me een goed plan om de Eifelsteig vast op te zoeken. Ik klim in ongeveer 25 minuten naar het uitzichtspunt, maak wat foto’s en krijg vast een voorproefje van wat me morgen te wachten staat.
 
Die avond krijg ik mijn eerste driegangendiner. Ik maakte me van tevoren een beetje zorgen want ik ben onlangs vegetarisch geworden en Duitsland is in mijn idee een land van veel vlees. Gelukkig blijken mijn zorgen voor vanavond ongegrond: ik geniet van een heerlijke salade, asperges en fritatta. Met een volle buik ga ik naar bed.
 
Bekijk de beschikbaarheid en tarieven van Landhaus Müllenborn hier.
 

Uitzicht Müllenborn
Uitzicht over Müllenborn
Roter Kopf Eifel uitzicht
Roter Kopf
Culinair wandelen Eifelsteig
Verse asperges!
 

Eifelsteig wandeling Müllenborn – Neroth

De volgende ochtend sta ik bijtijds op. Ik mag bij het ontbijtbuffet een lunchpakket klaarmaken, mijn auto blijft hier gedurende de wandeling staan en ik begin aan mijn dag. De zon schijnt en het belooft een warme dag te worden, dus ik zorg dat ik twee liter water mee draag. Dit mede omdat veel restaurants en café’s aan het begin van de week een ‘ruhetag’ hebben, ik ga er dus niet vanuit dat ik onderweg water kan bijvullen.
 
De eerste kilometers gaan vlot over brede landwegen. Het eerste hoogtepunt van de dag dient zich al snel aan: de Rother Hecke. Dit uitzichtpunt is ca. 200 meter van de route af, maar zeker de moeite waard. Beneden mij ligt het stadje Gerolstein waar ik later vandaag doorheen wandel. Vanaf hier wandel ik verder naar de Auberg, het begin van de Gerolsteiner Dolomieten. Het uitzichtpunt hier ligt ook niet op de route, maar ik besluit wederom een detour te maken over een stenig paadje. Mijn moeite wordt wederom beloond.
 
Nadat ik ben afgedaald om de doorgaande weg over te steken, kom ik bij de grootste rotspartij aan. Het pad loopt eerst onderlangs en is smal. Even verderop kringelt het omhoog en kom ik opnieuw bij een uitzichtpunt uit: de Munterley. Alhoewel Gerolstein pal onder me ligt, ben ik er nog lang niet want de route maakt opnieuw een flinke slinger. Langs de noordelijke Munterley (tip: ga ook hier even naar het uitzichtpunt, je hebt dan mooie uitzichten terug naar de Roter Kopf) en de Papenkäule. Uiteindelijk volgt een fikse afdaling en ben ik in Gerolstein aangekomen.
 
De route van vandaag schiet niet op, althans, met al die mooie uitzichtpunten en fotostops realiseer ik me dat ik toch mijn tempo iets zal moeten verhogen. Ik besluit daarom Gerolstein te laten voor wat het is en direct door te gaan. Vanuit Gerolstein is het een flink klim omhoog, langs de burcht en het bos in. Hier kan ik redelijk doorstappen, ondanks dat het pad nog steeds stijgt. Ik maak een korte stop bij de kapel middenin het bos en stap stevig door naar de Dietzenley.
 
De Dietzenley is een houten uitkijktoren met een 360 graden uitzicht over de heuvels van de Eifel. Een aanrader om deze even te beklimmen. Vanaf hier gaat het pad eigenlijk alleen nog maar over brede bospaden en leg ik de laatste kilometers in hoog tempo af, voordat ik aan de afdaling naar Neroth begin.
 
In Neroth overnacht ik in Hotel Zur Neroburg. Ze hebben vandaag ruhetag dus het terras is leeg, maar voor mij hebben ze een tafel in het restaurant gereserveerd. Vooral het hoofdgerecht is genieten: huisgemaakte ravioli met pesto en asperges.
 
Bekijk de beschikbaarheid en tarieven van Hotel Zur Neroburg hier.
 

Uitzichtspunt Gerolstein
Uitzichtspunt Gerolstein
Gerolsteiner Dolomieten
Gerolsteiner Dolomieten
Uitzicht Eifelsteig naar Roter Kopf
Uitzicht Eifelsteig naar Roter Kopf
Dietzenley Eifelsteig
Dietzenley aan de Eifelsteig
Diner Neroth aan de Eifelsteig route
Diner Neroth
 

Eifelsteig wandeling Neroth – Schalkenmehren

Vandaag belooft een bijzondere dag te worden, want ik ga naar de Dauner Maare. Het deel van de Eifel waar ik wandel is de Vulkaaneifel. Dit gebied lag miljoenen jaren geleden onder zee en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap gevormd heeft. De ‘Maaren’ zijn met water gevulde kratermeren, waarvan de drie Dauner Maare toch wel de bekendste zijn.
 
Maar eerst: door het bos omhoog naar de Nerother Kopf. De kuiten branden terwijl mijn lichaam na een koude start nog moet opwarmen. Het pad is redelijk stijl maar niet technisch en een half uurtje later sta ik boven. Geen uitzichtspunt, maar er is wel een ruïne van een burcht. Een kwartier later stap ik het bos uit en de volgende vallei in: een prachtig glooiend landschap ontvouwt zich in mijn blikveld. Ik stap flink door richting Neunkirchen en bereik niet veel later de stad Daun. De Eifelsteig route slingert door de buitenwijken heen en een uur later ben ik aan de voet van de Dauner Maare aangekomen.
 
Het eerste Maar is de Gemündener Maar. Deze ligt diep onder me dit is een van de twee meren waarin je kunt zwemmen. Tegen de oever aan de overkant liggen waterfietsen, zijn omkleedhokjes en het ziet er toeristisch uit. Ik vervolg snel mijn route, nog verder omhoog naar de Dronketurm. Dit is een oude stenen uitkijktoren vanaf waar je de diepte in kijkt naar het Gemündener Maar. Ik beklim de toren, maak wat foto’s en loop verder over een plateau.
 
Onder me ligt dan ineens het Weinfelder Maar. In dit meer mag je niet zwemmen en het ziet er dan ook een stuk natuurlijker uit. De route cirkelt om het meer heen, eerst van bovenaf en later langs de oevers. Ik klim opnieuw om vervolgens bij het laatste meer uit te komen: het Schalkenmehrer Maar.
 
Deze is wellicht de mooiste van de drie. De bloesem staat hier nog in bloei en vanaf de noordkant heb ik uitzicht op de kerk van het dorp Schalkenmehren. Ik maak opnieuw teveel foto’s, voordat ik incheck bij mijn overnachtingsadres: Hotel Schneider am Maar.
 
Dit hotel heeft moderne en comfortabele kamers. ‘s Avonds geniet ik van een heerlijke flammkuchen met veel groente en kaas. Morgen is alweer mijn laatste dag op de Eifelsteig!
 
Bekijk de beschikbaarheid en tarieven van Hotel Schneider am Maar.
 

Burgruine Neroth
Burgruine Neroth
Uitzicht Eifelsteig etappes
Weer een uitzicht!
Gemündener Maar Eifelsteig
Gemündener Maar
Weinfelder Maar
Weinfelder Maar
Schalkenmehren
Schalkenmehren
 

Eifelsteig wandeling Schalkenmehren – Manderscheid

De laatste wandeling die ik maak gaat van Schalkenmehren naar Manderscheid. Zoals ik op de wandelkaart kan zien, lijkt het een iets vlakkere route. De dag begint echter met een klim en na een laatste blik op het Maar verdwijnt de Eifelsteig het bos in. Na een pittige afdaling kom ik in het Liesertal uit. Hier volgt de Eifelsteig het Lieserpfad. Dit 74 kilometer lange wandelpad werd door journalist Manuel Andrack verkozen tot mooiste wandeling ter wereld, de verwachtingen zijn dus hoog gespannen!
 
Het Liesertal is een brede vallei en opnieuw kan ik snel kilometers maken. Af en toe verlaat het wandelpad het brede karrenspoor voor een smal bergpaadje, maar vaak gaat de route over eenvoudige paden. Het landschap is echter fabelachtig, in deze vallei lijkt een enorme rust te heersen. Mijn mobiele bereik valt weg en ik kom nauwelijks andere wandelaars tegen.
 
Aan het einde van de route liggen een aantal rusthutten, soms met een mooi uitzicht over de vallei. Een prima plek voor een pauze dus, voordat ik aan de laatste wandelkilometers richting Manderscheid begin. Ik bel de taxi die mij straks terugbrengt naar Müllenborn vast en spreek een tijd met ze af.
 
Dan ineens duikt de burcht van Manderscheid op tussen de bomen. Ik ben er bijna! Nog een kleine kilometer en ik stap Manderscheid binnen. Voor het Rathaus neem ik plaats op een bankje en rust ik uit. Uiteindelijk heb ik toch zo’n 16 kilometer gelopen vandaan. Een half uur later komt de taxi aanrijden, die mij terugbrengt naar Müllenborn. Vanaf hier rijd ik naar huis, me voornemend dat ik ooit de andere etappes van de Eifelsteig ook maar eens moet gaan lopen.
 

Uitzicht Eifelsteig etappes
Doorkijkje!
Het Liesertal
Het Liesertal
Wandelen in de Eifel
Rusthutje in de zon
 

Eifelsteig met bagagevervoer culinair arrangement

Ik deed een culinair Eifelsteig arrangement. Dit product is opgezet door Eifel Tourismus om regionale producten en kleinschalige familiebedrijven in de picture te zetten. Er is ondermeer een 4-daags arrangement en een 5-daags arrangement. Inbegrepen zijn overnachtingen, ontbijt, lunch en diner (met regionale producten), bagagevervoer, een wandelgids en de transfer terug naar Müllenborn.
 
Over het culinaire wil ik graag nog wat toelichten, want ‘culinair’ heeft voor iedereen een andere betekenis. Als je net als ik gewend bent om in Duitsland bij de Schnitzelstube te eten, dan ben je vast aangenaam verrast door het heerlijke eten. Ben je gewend om bij sterrenrestaurants te dineren, dan is culinair wellicht voor jou niet van toepassing. Het culinaire richt zich eigenlijk ook voornamelijk op regionaal en seizoensgerechten. Zo had ik veel asperges en aardbeien. Als vegetariër was het voor mij prima te doen.
 

Wandelen culinair
Voorgerecht in Schalkenmehren
 

De mooiste Eifelsteig etappe

De mooiste Eifelsteig etappe die ik liep, was toch wel die tussen Neroth en Manderscheid, vooral vanwege de Dauner Maare die voor mij het hoogtepunt van deze wandeling waren. Ook de Gerolsteiner Dolomieten waren prachtig. Echter heb ik natuurlijk niet alle etappes gedaan, dus dit is persoonlijk en wellicht dat ik in de toekomst een nog mooiere etappe tegenkom.
 

Eifelsteig mooiste etappe
Mijn favoriete deel: de Dauner Maare
 

Andere veelgestelde vragen over de Eifelsteig

Hieronder beantwoord ik nog de andere vragen die ik tijdens mijn wandeling op de Eifelsteig kreeg van mijn volgers.
 
Is de Eifelsteig moeilijk?
Nee hij is niet technisch en goed te doen. Je wisselt brede paden af met smalle (berg)paadjes. Echter zitten er wel flink wat hoogtemeters in, zo tussen de 250 en 600 per dag. Af en toe zijn de paden steil, maar nergens technisch of lastig.
 
Heb je wandelstokken nodig?
Ik heb deze etappes zonder wandelstokken gelopen. Ik had ze wel bij me, maar heb ze uiteindelijk niet gebruikt. Wat hielp is dat het (helaas voor de natuur) al weken niet had geregend, waardoor de steilere delen niet glad waren. Wanneer je een beginnende wandelaar bent zou ik wandelstokken zeker meenemen, die gaan je zeker helpen bij de steilere beklimmingen en afdalingen.
 
Mag een hond mee op deze Eifelsteig route?
Ja de hond mag op de trajecten die ik deed aangelijnd mee en de genoemde hotels staan het verblijf van een hond toe. Geef het wel even door bij je reservering!
 

Het is voorjaar!
 

Eifelsteig wandelkaart, boekje en GPX

Ik gebruikte het Hikeline Eifelsteig boekje in combinatie met de GPX bestanden die ik online vond. Maar eigenlijk zijn deze niet nodig want de Eifelsteig staat zo goed gemarkeerd dat verkeerd lopen geen optie is. Er zijn diverse wandelkaarten en boekjes verkrijgbaar bij Bol.com, bekijk de opties hier.
 

Ontbijt Eifelsteig bagagevervoer
Ontbijten!
 

Eifelsteig hotels, campings en meer tips

Ik overnachtte in kleine familiehotels. Houd er met je planning rekening mee dat veel hotels aan het begin van de week ruhetag hebben, dus boek je overnachtingen altijd van tevoren. Dit kan via Booking.com of via een van de bovenstaande arrangementen. Campings zijn er maar nauwelijks en wildkamperen is niet toegestaan in Duitsland. Een deel van de route kun je doen op kampeervlonders, maar deze zijn zo immens populair dat ze vaak al bijna een jaar van tevoren volgeboekt zijn.
 

Verder lezen?

Liever een andere trail lopen in Duitsland? Bekijk dan hier alle wandelblogs over Duitsland. Populaire wandelbestemmingen zijn de Moezel (incl. tips voor de Moselsteig), de Harz en het Zwarte Woud. Benieuwd naar wat ik meeneem in mijn rugzak? Bekijk dan hier mijn paklijst voor je wandelvakantie.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Eifelsteig nuttig en heb ik al je vragen beantwoord. Mochten er echter nog andere vragen zijn, laat het dan gerust weten. Ik maakte deze reis in samenwerking met Eifel Turismus, alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *