anto on the cape hauy track
australië,  we12hike

De Cape Hauy Track: de mooiste wandeling in Tasmanië

Hiken op de Cape Hauy Track in Tasmanië

Precies een jaar geleden was ik in Tasmanië, waarschijnlijk op de beroemde Overland Track. Deze meerdaagse trail wordt ook wel geroemd tot een van de mooiste ter wereld, maar ik kreeg hier een suggestie voor een wandeling die ik uiteindelijk nog mooier vond: de Cape Hauy Track.
 
Toen Martijn en ik de Overland Track liepen, kwamen we nogal wat Australiërs tegen. Je loopt redelijk dezelfde snelheid en komt elkaar dus bijna dagelijks weer tegen. Tijdens enkele van onze dagen kwamen we een stel uit de omgeving van Melbourne tegen, die een aantal jaar eerder ook op Tasmanië waren geweest. Ze raadden ons een ‘supergave kustwandeling aan die we absoluut moesten doen als we er dan toch waren.’ Ik had de app met beste wandelingen in Tasmanië op mijn telefoon staan en aangezien ze zich de naam van de trail niet konden herinneren, duurde het even tot we hem hadden gevonden. Met de foto’s erbij, kwamen we tot de conclusie dat de Cape Hauy Track de wandeling moest zijn die ze bedoelden. En dus huurden we na onze wandel- en fietstochten een auto en reden we naar het Tasman Schiereiland en het prachtige Tasman National Park.
 
Om bij het begin van de wandeling te komen, rij je naar Fortescue Bay, een van de meest fabelachtige baaien van Tasmanië wat mij betreft. Deze baai is alleen bereikbaar over een onverharde weg en aangezien de meeste huurauto maatschappijen rijden op onverharde wegen niet verzekeren, raden we je zeker aan om heel voorzichtig te rijden. Tijdens ons verblijf zagen we een dame die met de auto van haar baas op pad was en de auto total loss had gereden omdat ze tegen een rots aan knalde. Die was niet blij kan ik je zeggen. De weg is in goede staat dus prima te doen overigens.
 
Aangezien we vroeg wilden starten, besloten we de avond ervoor te overnachten op de Fortescue Bay campsite. Het is een populaire plek en het kan er vrij druk worden, dus ik raad je aan zeker te reserveren. Ik belde de avond van tevoren en het ik had een van de laatste kampeerplekken. Het is een eenvoudige camping met picknick tafels, stromend water en simpele toiletten. Plus een prachtig uitzicht over de baai en wallabies die zo af en toe voorbij huppelen. Geweldig toch?
 
hiking the Cape Hauy Track in Tasmania

hiking the Cape Hauy Track in Tasmania

hiking the Cape Hauy Track in Tasmania
 
We begonnen dus vroeg aan onze wandeling, ook omdat het een lang weekend was in Tasmanië en we wilden de drukte graag voor zijn. De zwaarte van de wandeling werd beoordeeld als gemiddeld, maar wij vonden hem vrij goed te doen. Er zijn gewoon heel veel traptreden, minstens duizend, misschien wel meer. Ik denk ook dat de trail recent verbeterd is omdat de Three Capes Track onlangs geopend is en de Cape Hauy Track is hier een onderdeel van.
 
hiking the Cape Hauy Track in Tasmania
 
Het eerste deel van de wandeling voerde ons door het bos, Fortescue Bay uit en de kaap op. Er waren oneindige stappen en op een bepaald punt riep ik zelfs ‘hmm, wanneer wordt het nu echt moeilijk?’ maar dat werd het niet. Wanneer je een beginnende wandelaar bent, kan ik me echter wel voorstellen dat deze wandeling zwaar genoeg voor je is.
 
Na een tijdje kwamen we bij de bosrand aan en zagen we Cape Hauy voor ons liggen. Plus … de eindeloze trail er naartoe, inclusief de duizenden trappen. Vanaf hier slingerde de trail zich door het landschap, langs enkele prachtige uitzichtpunten en baaien. Onderweg zagen we flink wat hagedissen, onze eerste Tiger Snakes (eek!) en heel weinig andere wandelaars. De zon scheen, het was nog niet al te warm en de lucht en oceaan hadden nagenoeg dezelfde felle kleur blauw aangenomen. Wat een cadeautje om daar zo te mogen lopen!
 
hiking the Cape Hauy Track in Tasmania

hiking the Cape Hauy Track in Tasmania

hiking the Cape Hauy Track in Tasmania
 
Uiteindelijk bereikten we het einde van de wandeling in zo’n 2 uur, ruim binnen de aangegeven tijd. We hadden enkele fotostops gemaakt onderweg, maar verder een flink tempo aangehouden. Toen we eenmaal bij Cape Hauy waren, bleken er ook een Franse vader en zoon te zijn, maar die vertrokken zodra wij aan kwamen, zodat we de uitzichten volledig voor onszelf hadden. Helaas stond de zon pal voor ons, dus lukte het niet mooie foto’s van de kaap zelf te maken. Indien dit wel je doel van de wandeling is, adviseer ik je om ’s middags te gaan zodat je de zon achter je hebt staan.
 
hiking the Cape Hauy Track in Tasmania

best hikes in tasmania cape hauy tasman peninsula
 
Het is jammer dat Cape Hauy is ommuurd door hekken, wat je ervan weerhoudt echt spannende foto’s te maken. Ik snap het ook wel, want de afgronden zijn steil en ongelofelijk diep. De Cape Hauy track was ondanks dat toch prachtig, ik vind het jammer dat we uiteindelijk niet de hele Three Capes Track hebben kunnen doen. Maar … een goede reden om nog een keer terug te gaan. Ik heb er even van mogen proeven en dit mooie stukje Australië smaakt zeker naar meer!
 
hiking the Cape Hauy Track in Tasmania
 
Zoals gezegd was het lopen van de Cape Hauy Track een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Tasmanië. We brachten hier een maand wandelend en fietsend door. Wil je meer lezen, dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:
 
De mooiste wandelingen van Tasmanië
De leukste dingen om te doen in Tasmanië
Tips voor een roadtrip Tasmanië
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *