Seebach Alpe Adria Trail
oostenrijk,  we12hike

De Alpe Adria Trail etappe 7: Mallnitz – Obervellach

De zomer komt eraan dus tijd om jullie meer te vertellen over mijn avontuur op de Alpe Adria Trail. Het afgelopen jaar liep ik meerdere etappes op diverse plekken en raakte ik onder de indruk van de diversiteit van deze lange afstandswandeling. Ik liep hem niet helemaal, maar mocht proeven aan de hoogtepunten in Karinthië (zomer) en Slovenië (herfst). De eerste etappe die ik liep was die van het prachtige Kaiser-Franz-Josefs-Höhe naar Heiligenblut en de tweede het traject van Mallnitz naar Obervellach. Bij deze mijn verslag!
 
Lees ook: etappe 12 van Seeboden naar Milstätter Alpe
 

Aankomst in Mallnitz en overnachting

Omdat je tijdens een blogreis slechts van alles mag proeven, is het na etappe 1 tijd om in de auto te stappen en vanuit Heiligenblut naar Mallnitz te rijden. Dit dorp ligt op een hoogte van 1.191 meter midden in nationaal park Hohe Tauern en staat met name bekend als één van de betere wintersportplaatsen in Karinthië. Echter ben ik hier in hartje zomer en is het, ondanks dat het weekend is, relatief rustig. Na aankomst check ik in bij het prachtige Hotel Bergkristall. Het hotel is net zo mooi als zijn naam doet vermoeden. Omdat het al relatief laat is, fris ik me even op en schuif ik aan voor het diner. Op het menu staat een wienerschnitzel: mooi want daar heb ik in zin!
 
Na een heerlijke overnachting (want: berglucht!) en ditto ontbijt pak ik mijn rugzak in voor de dag en spreek ik met de eigenaar van het hotel af dat ik Rudolph (mijn rode Volvo) laat staan en aan het einde van de dag kom ophalen. Tijd om op pad te te gaan!
 
Mallnitz Alpe Adria Trail
 

Wandeling naar de Stappitzer See

Ik pak de trail weer op in het centrum van Mallnitz en wandel over een relatief vlak pad naar het einde van de vallei, naar de Stappitzer See. Dit meer ontstond aan het einde van de laatste ijstijd toen een enorme rots van de berg Auernig naar beneneden stortte en de doorgang naar waar nu Mallnitz ligt blokeerde. Hierdoor ontstonden de Stappitzer See en de turkoois gekleurde Seebach.
 
De Stappitzer See blijkt een populaire bestemming voor families. Ik ben er op een zondag en alhoewel ik nog relatief vroeg in de ochtend ben, zijn de eerste gezinnen ook al op pad. Sommigen nemen hier de kabelbaan om verder de bergen in te gaan, ik wandel tot aan het meer en weer terug. Het is de perfecte plek voor een eerste pauze en aangezien de zon straalt, moet ik mezelf echt dwingen om weer op te staan en verder te lopen. Dit is eigenlijk echt zo’n plek waar je uren door kunt brengen.
 
Seebach Mallnitz

Stappitzer See Alpe Adria Trail
 

Door naar de Groppensteinschlucht

Het deel wat hierna volgt is minder interessant, ik loop via de andere kant van de weiden weer terug naar Mallnitz en moet zelfs een deel over de verharde weg lopen. Gelukkig heb ik gehoord dat het mooiste nog voor me ligt dus ik stap flink door. Het hoogtepunt van vandaag schijnt de Groppensteinschlucht te zijn, maar eerst volgt nog de Rabischschlucht. Deze is schijnbaar regelmatig wegens hoogwater afgesloten, maar de Alpe Adria Trail heeft een omleiding aangegeven mocht het nodig zijn. Al tijdens deze kloof verbaas ik me over het prachtige natuurgeweld en dan moet het mooiste nog komen.
 
De mogelijke sluiting geldt ook voor de Groppensteinschlucht, zowel met hoogwater, regenval en onweer. Voor deze kloof dien je een entreeticket te kopen (huidige prijs in 2019: € 7 per persoon, alleen contant te voldoen wanneer je bovenaan begint) en ook wanneer je besluit niet te betalen kun je de omleiding volgen. Meer informatie over de toegangsprijs en de exacte openingstijden van de Groppensteinschlucht vind je hier.
 
De wandeling door de Groppensteinschlucht is ca. 2.5 kilometer lang en voert je grotendeels over houten loopbruggen door een nauwe kloof met talloze watervallen. Omdat ik er relatief aan het einde van de dag ben, is er bijna niemand en ik geniet enorm. Ik wandel van de ene waterval naar de andere en zie zelfs af en toe een regenboog. Deze wandeling is echt puur genieten! Af en toe kom ik wat andere mensen tegen (de ‘normale’ route is van beneden naar boven) en uiteindelijk kom ik bij het einde aan. Het wordt de kloof breder, drukker en minder indrukwekkend. Maar … het is de zeven euro hoe dan ook waard!
 
Bij de ingang aangekomen bel ik de taxi die me terug brengt van Obervellach naar Mallnitz. Vandaag was wederom een wunderschöne dag!
 
Je wandeltocht over de Alpe Adria Trail is eenvoudig te boeken via AlpenReizen, partner van de Alpe Adria Trail. In verband met beperkte beschikbaarheid voor met name de berghutten is vooraf boeken een must! Kijk hier voor meer informatie en tarieven.
 


 

Praktische informatie en tips voor etappe 7 van de Alpe Adria Trail

– De afstand van deze etappe is 17.8 kilometer, ik deed er zo’n 6 uur over exclusief pauzes. De stijging is zo’n 250 meter en je daalt in totaal zo’n 750 meter af.
 
– Onderweg is er beperkte horeca maar omdat ik op zondag liep was er veel gesloten. Bij de Stappitzer See zijn enkele berghutten waar je koffie kunt drinken.
 
– Mocht je geen contant geld hebben dan kun je de entree voor de Groppensteinschlucht ook beneden bij het kleine infocentrum betalen met de pin.
 
– Er rijden bussen van Obervellach naar Mallnitz, maar niet op zondag. Omdat ik op zondag liep nam ik een taxi terug, een rit van ongeveer een kwartiertje.
 
– Ook voor deze route geldt dat je geen officiële wandelkaart nodig hebt. Het boekje dat ik in dit artikel beschrijf kun je prima voor deze etappe gebruiken. Meer informatie over dit deel van de hike vind je op deze pagina van de Alpe Adria Trail.
 
– Download de Alpe Adria Trail app. Elke etappe heeft zijn eigen pagina en dus heb je alles wat je nodig hebt bij de hand. Er zit een GPS functie op evenals de mogelijkheid tot het maken van een noodtelefoontje.
 
– Voor hulp onderweg kun je de trail angels bellen. Het nummer staat in de wandelgids die ik noemde en mocht je onderweg op welke manier dan ook hulp nodig hebben, dan helpen zij je graag verder.
 

Over de Alpe Adria Trail

De Alpe Adria Trail is een 750 kilometer lange afstandswandeling van de hoogste berg in Oostenrijk (Alpe) naar de Adriatische Zee (Adria) en voert je door Oostenrijk, Slovenië en Italië. De trail is ontwikkeld in 2012 en heeft uit 43 etappes, allemaal ongeveer 15-25 kilometer in lengte. De markeringen zijn goed de paden voeren je grotendeels door niet-alpien terrein, waardoor deze wandeling voor iedereen goed te doen is. De Alpe Adria Trail stond in 2016 in de Top 7 New Trails in the World van National Geographic Magazine en in 2017 liepen ongeveer 16.000 wandelaars de Alpe Adria Trail.
 

wandelen op de alpe adria trail
Kaiser Franz Josefs Höhe
 

Conclusie en disclaimer over dit Alpe Adria Trail blog

Ook deze etappe van de Alpe Adria Trail was weer genieten. De twee hoogtepunten waren de Stappitzer See met bijbehorende Seebach en natuurlijk de Groppensteinschlucht. Het tussenstuk was soms even saai doorstappen, maar dit telt eigenlijk niet wanneer je twee van dit soort prachtige natuurverschijnselen ziet. Ik wilde het echter wel genoemd hebben.
 
Deze reis maakte ik op uitnodiging van Karinthië Marketing. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een bescheiden commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *