wandelen op de alpe adria trail
oostenrijk,  we12hike

De Alpe Adria Trail etappe 1: van Kaiser-Frans-Josefs-Höhe naar Heiligenblut

Een aantal weken geleden was ik op reis in Oostenrijk, een land waar ik al van kinds af aan bijna elke zomer kom. Na een paar dagen in de Wilder Kaiser om de Bergsportwoche mee te maken, reisde ik verder naar Karintië (Kärnten) in het zuiden van Oostenrijk. Ik was daar al een keer eerder geweest met mijn ouders maar dat was al jaren geleden en behalve dat het er ontzettend warm was, kon ik me er weinig meer van herinneren. Dat het warm was kon wel kloppen, want Karinthië ligt aan de zuidkant van de Alpen en dus aan de zonnige kant van Oostenrijk. Op de één of andere manier had ik nooit echt interesse om terug te gaan naar Karinthië. Tot ik over de Alpe Adria Trail hoorde.
 
Ik weet niet meer precies wanneer ik voor het eerst van de Alpe Adria Trail hoorde, waarschijnlijk heb ik er eens over gelezen in een reismagazine of heb ik iets voorbij zien komen op Pinterest. Of wellicht heb ik er eens andere wandelaars over gehoord. Hoe dan ook, ik had gehoord dat het een fantastische meerdaagse hike is en toen ik afgelopen winter een afspraak had met Iris van Tourism Carinthia, vertelde ik haar dat ik interesse had om de Alpe Adria Trail te lopen. En dus organiseerde zij een bezoek aan Karinthië voor mij. Lucky me!
 

Over de Alpe Adria Trail

De Alpe Adria Trail is een 750 kilometer lange hiking trail van de hoogste berg in Oostenrijk (Alpe) naar de Adriatische Zee (Adria) en voert je door drie verschillende landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië. De trail is ontwikkeld in 2012 en bestaat uit 43 etappes, allen ongeveer 15-25 kilometer lang. De wandelingen staan goed gemarkeerd en voeren je grotendeels door niet-alpien terrein, waardoor de tocht voor iedereen goed te doen is. De Alpe Adria Trail stond in 2016 in de Top 7 New Trails in the World van National Geographic Magazine en in 2017 liepen ongeveer 16.000 wandelaars de trail.
 
hiking the alpe adria trail
 

Mijn wandeling over de Alpe Adria Trail: de aankomst in Heiligenblut

Als blogger doe ik dingen meestal in het kort. Oftewel, ik mag de kersen op de taart opsnoepen. Iris maakte voor mij een selectie van de beste etappes van de Alpe Adria Trail in Karinthië en liet me deze zelf uitproberen. Alle drie de etappes die ik liep waren compleet verschillend en de eerste etappe die ik liep was ook direct het officiële beginpunt van de trail in Kaiser-Frans-Josefs-Höhe. Vanuit hier liep ik naar Heiligenblut am Grossglockner.
 
Heiligenblut am Grossglockner is een klein bergdorp in Nationaal Park Hohe Tauern. De prachtige gotische kerk staat op vele posters en ansichtkaarten en vanuit het dorp heb je, met goed weer, een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van- en rondom de Grossglockner. Vanuit de Wilder Kaiser rijd ik over de Grossglockner Alpine route naar Heiligenblut, maar helaas is het mistig en dus had ik nagenoeg geen uitzicht op de bergen. Wanneer ik het hoogste punt op de route passeer is het zicht nagenoeg nihil, maar eenmaal aan de afdaling begonnen, trekt het langzaam maar zeker wat open. Het is immers niet voor niets de zonnige kant van Oostenrijk. Niet veel later kom ik in Heiligenblut aan. Het centrum is autovrij, maar ik parkeer mijn auto kosteloos in een parkeergarage op 200 meter lopen van mijn hotel, de National Park Lodge am Grossglockner. Nadat ik heb ingecheckt besluit ik om voor het eten nog even de benen te gaan strekken en maak een korte wandeling in de vallei. Mijn bestemming is het Kachlmoor en de Gössnitz Waterval, een 1.5 uur durende wandeling vanaf mijn hotel. Het is een fijne avondwandeling en na een uitstekend diner in het hotel, besluit ik vroeg naar bed te gaan daar er een lange dag op het programma staat voor morgen.
 
hiking the alpe adria trail

heiligenblut view grossglockner

hiking the alpe adria trail
 

De Alpe Adria Trail: van Kaiser-Frans-Josefs-Höhe naar Heiligenblut

De volgende ochtend ben ik al vroeg wakker. Na het ontbijt pak ik mijn dagrugzak in en ondertussen zijn mijn voormalige buren Berry en Nanny ook in Heiligenblut aangekomen. Zij zijn op vakantie in Oostenrijk en lopen vandaag gezellig met mij mee. We willen om 09.25 de bus nemen van Heilenblut naar Kaiser-Frans-Josefs-Höhe zodat we er om ongeveer 10.00 uur zijn en op tijd kunnen starten met lopen. Vanaf daar is het ongeveer 13 kilometer terug naar Heiligenblut.
 
Kaiser-Franz-Josefs-Höhe is een panoramisch punt aan de Grossglockner Alpenstraat en met 2.369 meter tevens het tweede hoogste punt aan deze weg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner en de grootste gletsjer van Oostenrijk: Pasterze. Helaas verliest deze gletsjer, die momenteel nog zo’n 9 kilometer lang is, vanwege de opwarming van de aarde jaarlijks zo’n 25 meter in lengte. Kaiser-Frans-Josefs-Höhe heeft zijn naam gekregen van keizer Frans Josef I die hier samen met zijn vrouw Sisi naartoe wandelde vanuit Heiligenblut om Pasterze te kunnen bewonderen. Elk jaar bezoeken ongeveer een miljoen mensen dit punt, waarmee het één van de belangrijkste toeristische attracties van Oostenrijk is.
 
De bus is aan de late kant maar verschijnt uiteindelijk toch. De weg naar Kaiser-Frans-Josefs-Höhe is bochtig en smal maar ongeveer een half uur na vertrek uit Heiligenblut, komen we aan op de plek van bestemming. Je vindt hier een restaurant, toeristenwinkeltje, diverse uitzichtpunten en een enorme parkeerplaats voor alle bezoekers die met de auto komen. Na het maken van foto’s is het tijd om dan ook daadwerkelijk van start te gaan met de Alpe Adria Trail. We hebben op zich slechts 13 kilometer voor de boeg, maar wel deels door alpien terrein. Net voor we vertrekken komt de Grossglockner eindelijk uit de wolken en maken we snel wat foto’s.
 
hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail
De trail vanaf Kaiser-Frans-Josefs-Höhe begint met een steile afdaling naar de terminus van de gletsjer en het gletsjermeer dat zich hier gevormd heeft. Onderweg staan enkele alpiene bloemen maar voor de rest is het vooral morene dat we tegenkomen. Eenmaal bij de Sandersee aangekomen (en dus het einde van de gletsjer) komen we er achter dat we in twee uur slechts 3.5 kilometer hebben afgelegd, mede vanwege de indrukwekkende natuur en alle foto’s de we hebben gemaakt. Na een korte lunchpauze bij het meer is het tijd om even door te gaan stappen. Het volgende stuk is wederom een steile afdaling, deze keer naar de felblauwe Margaritzen Stausee. Hier hebben we het stenige deel achter ons gelaten en wordt het landschap langzaam maar zeker weer groen. Bloemen en planten en her en der bomen sieren het landschap.
 
hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail
Het landschap verandert langzaam maar zeker van alpien naar groen. Na het tweede meer gepasseerd te hebben, volgt er wederom een steile afdaling, deze keer door het bos. Het pad is behoorlijk glad op sommige delen, maar nergens echt moeilijk. Na enkele mooie watervallen komen we na een uur uit bij de Sattlalm. Vanaf hier is het pad makkelijk en dalen we geleidelijk via het bos weer af naar Heiligenblut, waar we een paar uur later weer aankomen.
 
Helaas hebben we niet heel veel tijd meer in Heiligenblut aangezien ik die avond in Mallnitz wordt verwacht, een uurtje rijden van waar ik me nu bevind. Nadat ik afscheid heb genomen van Berry en Nanny loop ik terug naar de parkeergarage. Ik werp nog éénmaal een blik over mijn schouder en de Grossglockner. Wat een bijzonder begin van een trektocht, een absolute aanrader! En dit is nog maar het begin …
 
hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail

hiking the alpe adria trail
 

Hoe je deze wandeling zelf kunt doen

Het leuke aan de Alpe Adria Trail is dat veel secties ook als dagwandeling te doen zijn. Voor etappe 1 kun je gewoon de bus nemen en dan terug naar je hotel lopen. In Heiligenblut zijn ontzettend veel accommodaties, ik verbleef in de prachtige Nationalpark Lodge Grossglockner. Tijdens mijn bezoek reed de bus van Heiligenblut naar Kaiser-Franz-Josefs-Höhe drie keer per dag, het vertrek om 09.25 uur was de eerst mogelijke. Het huidige schema vind je hier.
 
hiking the alpe adria trail
 

Kaart voor de Alpe Adria Trail

Ik had voor deze hike geen officiële wandelkaart, maar gebruikte de gratis wandelgids van de Alpe Adria Trail, die ik bij het bezoekerscentrum in Heiligenblut had opgehaald na aankomst. De gids is er in het Duits en Engels en is gratis verkrijgbaar. Alle etappen staan hier uitgebreid in beschreven met een kaart, de hoogtepunten per dag, de lengte en de duur, evenals mogelijke uitstappunten en restaurants die je onderweg tegenkomt. De wandeling staat overal uitstekend aangegeven en een officiële wandelkaart is dan ook niet nodig.
 

Aanvullende tips voor je hike op de Alpe Adria Trail

– Download de Alpe Adria Trail app. Elke etappe heeft zijn eigen pagina en dus heb je alles wat je nodig hebt bij de hand. Er zit een GPS functie op evenals de mogelijkheid tot het maken van een noodtelefoontje.
 
– Wees voorbereid op alle soorten weer. Je bent in de bergen en dus kan het weer snel veranderen. In Heiligenblut was het zonnig maar bij Kaiser-Frans-Josefs-Höhe was het behoorlijk koud en winderig.
 
– Voor hulp onderweg kun je de trail angels bellen. Het nummer staat in de wandelgids die ik noemde en mocht je onderweg op welke manier dan ook hulp nodig hebben, dan helpen zij je graag verder.
 
hiking the alpe adria trail
 

Conclusie en disclaimer

Verder lezen? Check dan hier onze paklijst voor je wandelvakantie en tips om te trainen voor meerdaagse trektochten. Voor meer toffe artikelen over wandelen in Oostenrijk kun je ook een kijkje nemen in deze blog met mijn 10 mooiste wandelingen in Oostenrijk. Meer algemene informatie over Oostenrijk vind je op de algemene Oostenrijk pagina. Check ten slotte ook zeker nog even onze handige wandeltips voor Oostenrijk!
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van het toeristenburo van Karinthië. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *