wandelingen in Landmannalaugar op IJsland
ijsland,  we12hike

De 5 mooiste wandelingen in Landmannalaugar

Landmannalaugar is veruit één van mijn favoriete plekken op IJsland. Niet alleen vanwege de mysterieuze ryolietbergen, maar ook vanwege het desolate gevoel dat deze nederzetting in het diepe binnenland elke keer weer bij mij achterlaat. Ik bezocht Landmannalaugar inmiddels drie keer en sta steeds opnieuw versteld van de schoonheid van het landschap en de puurheid van de natuur. In dit artikel lees je mijn top 5 met mooie wandelingen in Landmannalaugar. Veel leesplezier!
 

De dagtocht naar Hrafntinnusker

Als onderdeel van de wereldberoemde Laugavegur Trail is de mooiste wandeling vanuit Landmannalaugar absoluut die naar Hrafntinnusker – en weer terug. Hrafntinnusker is een berghut en kamp op ruim 1.100 meter en alleen te voet bereikbaar voor wandelaars. Het is tevens de eerste overnachtingsplek voor wandelaars op de Laugavegur hike, althans zij die van noord naar zuid wandelen. De wandeling duurt een goede vier uur enkele reis, wellicht iets korter indien je fit bent en weinig sneeuw hebt onderweg. Ik liep met volle bepakking omdat ik dus de hele trail deed en was hierdoor ook wat langzamer. Let wel: er ligt tot diep in de zomer sneeuw op sommige plekken en met slecht weer is het geen goed idee om deze wandeling te maken.
 
Afstand: 12 kilometer
Duur: 4 uur enkele reis / 8 uur retour
Zwaarte: middel-zwaar
 

de Laugavegur Trail
de Laugavegur Trail
 

Laugahraun

De Laugahraun is een korte wandeling en voor iedereen die goed ter been is prima te doen. Wanneer je vanuit Reykjavík een dagexcursie naar Landmannalaugar maakt en wat vrije tijd hebt, is deze wandeling een prima keuze. Vanuit Landmannalaugar wandel je als het ware het gebied achter de camping in. Dit Laugahraun (= lavaveld) bestaat uit wonderlijke vormen en kleuren en bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd.
 
Afstand: 4.5 kilometer
Duur: 1,5 tot 2 uur
Zwaarte: eenvoudig
 

Laugahraun mooiste wandelingen in Landmannalaugar
Laugahraun
 

Brennisteinsalda

Heb je nog iets meer tijd te besteden en hou je van een fikse klim, doe dan de Brennisteinsalda wandeling. Deze ‘rode berg’ ligt pal achter het lavaveld Laugahraun en is dus ook in combinatie met de Laugahraun wandeling te doen. De berg heeft talloze kleuren en wordt daarom ook wel de kleurrijkste berg van IJsland genoemd. De beklimming is niet heel zwaar, maar wel alleen geschikt voor tredzekere mensen in verband met de rolkeien op de afdaling. Vanaf de top van de 855 meter hoge Brennisteinsalda heb je een prachtig weids uitzicht over Landmannalaugar en omgeving.
 
Afstand: 6.5 kilometer
Duur: 2-3 uur
Zwaarte: middel
 

Brennisteindsalda Landmannalaugar
Brennisteindsalda
 

Suðurnánmur

Deze trail deed ik twee keer en biedt je magnifieke uitzichten over Landmannalaugar vanaf de westkant. De Suðurnánmur wandeling kost je flink wat tijd en energie, maar is de moeite meer dan waard. Je keert eerst terug naar de rivier die je overstap bij aankomst in Landmannalaugar, vanaf waar een fikse klim volgt. Eenmaal ‘boven’ sta je op de Suðurnánmur bergen en heb je steeds weer fraaie uitzichten. Je eindigt de wandeling in de Vondugil vallei, waar je enkele riviertjes door moet steken en via Laugahraun terug wandelt. Als extra uitstapje kun je nog Brennisteinsalda beklimmen. De onderstaande afstand en tijden zijn echter gebaseerd op het standaard rondje zoals geadviseerd door FI.
 
Afstand: 8.5 kilometer
Duur: 4-5 uur
Zwaarte: middel
 

Wandelen in Landmannalaugar
Het Suðurnánmur gebergte
 

Ljótipollur

De laatste wandeling op de lijst van mooiste wandelingen in Landmannalaugar is die naar Ljótipollur. Dit kratermeer ligt ten noorden van Landmannalaugar en wordt omringd door rood gesteente. Ljótipollur, wat zoiets als ‘lelijke poel’ betekent op z’n IJslands, is alleen te voet bereikbaar en een topwandeling voor iedereen die een mooie dag onderweg wil zijn.
 
Afstand: 13.5 kilometer
Duur: 4-6 uur
Zwaarte: middel
 

wandelingen in Landmannalaugar
Een van de hotpots onderweg
 

Overige wandelingen

Wandelingen die ik tot nu toe niet deed omdat het of te slecht weer was of ik geen tijd meer had zijn de beklimming van Blánúhkur (blauwe berg), die een stuk lastiger is dan Brennisteinsalda. Ook Háalda (9 uur, zwaar) en Skallí (8.5 uur, zwaar) deed ik niet eerder. Deze laatste twee wandelingen kun je echt alleen maar doen indien je in een goede conditie verkeerd, goede kennis van zelfredzaamheid hebt en voorbereid bent op alle weersomstandigheden.
 

Blahnukur Landmannalaugar
Blahnukur in Landmannalaugar
Wandelen in Landmannalaugar 2
Wandelen in Landmannalaugar
 

En verder …

Mocht je meer over Landmannalaugar willen weten, zoals hoe je er komt en waar te overnachten, lees dan mijn uitgebreide artikel over Landmannalaugar boordevol handige tips en weetjes over dit bijzondere gebied. Wil je goed voorbereid op pad gaan, check dan hier mijn paklijst voor je wandelvakantie en een suggestie voor je paklijst IJsland. Een wandelkaart koop je bij de FI hut, alhoewel het meer een kunstzinnig tekenwerk is dan een heuse wandelkaart. Echter kun je de genoemde wandelingen hier prima mee maken, aangezien ze ook in het landschap gemarkeerd zijn.
 

hiking in landmannalaugar wandelen in ijsland
sneeuw in Landmannalaugar
 

Boek je reis naar IJsland

Zelf boeken of via een organisatie? Dat laat ik volledig aan jou over. Meestal boek ik zelf alles los aangezien dat vaak goedkoper is. Kost dit je teveel tijd en geef je het boeken van je reis liever uit handen? Kijk dan eens op de website van SNP Natuurreizen of TUI voor volledige pakketreizen naar IJsland.
 
Wil je het zelf helemaal boeken? Dan raad ik je in ieder geval aan om alles (ruim) van tevoren vast te leggen aangezien IJsland een populaire bestemming is en veel al van tevoren volgeboekt is. In dit artikel lees je mijn overnachtingstips voor Reykjavík. De reserveringen maak ik altijd bij Booking.com – zij hebben meestal de voordeligste tarieven en een ruim aanbod. Tip: kies voor de optie waarbij je tot kort voor vertrek gratis kunt annuleren. Een huurauto regel je bij Sunny Cars en je ticket boek je het voordeligst bij Skyscanner.
 
Wil je een dagexcursie maken naar Landmannalaugar vanuit Reykjavík, dan vind je de beste opties hieronder:
 

 

Conclusie en disclaimer van wandelingen in Landmannalaugar

Hopelijk vond je dit artikel met mooiste wandelingen in Landmannalaugar nuttig. Wil je verder lezen, bezoek dan de IJsland startpagina voor video’s, meer wandeltips en andere leuke dingen om te lezen over IJsland.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *