alaska,  colorado,  ijsland,  oostenrijk,  schotland,  we12inspire

Onze 5 meest memorabele kampeermomenten

De leukste blogs om te lezen vind ik vaak lijstjes van andere bloggers, zoals de 5 beste stranden of de 10 leukste steden … je kent ze vast wel. Iets wat je niet zo vaak tegenkomt, zijn lijstjes over kamperen. Dus leek het me een leuk idee om onze vijf meest memorabele kampeermomenten te delen. Lees je mee?

Helemaal onderaan vind je trouwens nog een leuke aanbieding om met korting kaartjes te kopen voor hét kampeerevenement van Nederland … mocht je na het lezen nog steeds de natuur in willen!

 

1. Wegwaaien in Skaftafell Nationaal Park op IJsland

Mocht je ooit zo gek zijn om het in je hoofd te halen om op IJsland te kamperen, dan heb ik twee adviezen voor je:

1: vooral doen
2: neem een stevige tent mee!

Tijdens onze backpacktocht langs de zuidkust van IJsland in 2009, brachten we een aantal dagen in Skaftafell Nationaal Park door. Dit park staat bekend om zijn gletsjers én het onstuimige weer. We stonden al twee dagen op de camping tot het weer omsloeg van slecht naar slechter … inclusief forse wind. En dan bedoel ik écht een forse wind! We lagen in onze tent toen de windkracht ineens vanuit het niets enorm aanzette. Martijn ging voor de zekerheid even de scheerlijnen aansnoeren en dat bleek een goed idee; weldra raasde er een storm over de camping waar de weergoden U tegen zouden zeggen. Al snel hoorden we onze buurmeiden gillen … hun (goedkope) tent was volledig aan flarden gescheurd en alles waaide over de camping heen. Onze buurman bood onderdak terwijl zij hun spullen op de camping bij elkaar zochten. De nacht was lang en zonder slaap … de wind rukte aan het tentzeil en steeds weer vroegen we ons af, of onze tent het wel zou redden. Uiteindelijk vatten we toch de slaap. Toen we de volgende ochtend wakker werden, was de wind gaan liggen en de lucht strakblauw. Kamperen met uitzicht op de grootste gletsjer van Europa, wie wil dat nou niet? Steeds als we ergens zijn waar het flink waait, maken we er nog grapjes over. “Zeg – heb jij dat Skaftafell windje besteld?”

 

camping-skaftafell

 

2. Kamperen zonder tent in Alaska

Helemaal in het begin van mijn “carrière als kampeerder” kreeg ik de kans een reis naar Alaska te maken als assistent-reisleider op een outdoor reis. Aan het einde van de trip, leek het mij en de reisleider wel een leuk idee om een nachtje zonder tent te slapen, en dan het liefst in de wildernis. En zo geschiedde, slechts voorzien van een matje en een (veel te koude) slaapzak, vertrokken we met de groep naar de Knik Glacier, waar je slechts met een bootje kunt komen. Aan het einde van de avond, zocht ik een plekje langs de kant van het water, ver weg van de deelnemers, ik wilde tenminste één nacht helemaal alleen zijn.

 

Ik rolde mijn slaapmatje uit en ging liggen, inmiddels bibberend van de kou.  Maar goed, wie A zegt, moet ook B zeggen, het is niet alsof ik een keuze had trouwens, want we zouden pas de volgende ochtend om 10.00 uur weer opgehaald worden. Daar lag ik dan, aan de voet van een gletsjer, midden in de Alaskaanse wildernis. Ik was nog geen half uur in slaap toen ik moest plassen. Dus… slaapzak open en op zoek naar de wc, oftewel een schuilplek achter een heuveltje. Hurken en laten lopen maar… pfft dat lucht op.  Ik kruip mijn slaapzak weer in en terwijl ik geritsel in de bosjes hoor (mijn god, het zal toch geen beer zijn?) probeer ik op alle mogelijke manieren weer in slaap te komen. Linkerzij, rechterzij, ondersteboven …

 

Een half uurtje nadat ik de slaap heb gevat word ik weer wakker. Ik moet wéér plassen. Ik probeer mijn gedachten los te laten, ik hoef helemaal niet te plassen … écht niet. Linkerzij. Rechterzij. Geritsel in de bosjes. Ik besluit nogmaals mijn slaapzak open te ritsen en me naar de heuvel te verplaatsen. Wederom opluchting. Ik kruip mijn slaapzak voor de derde keer die avond in. Op mijn rug deze keer. Ik neem me voor nooit meer thee te drinken bij het kampvuur. Echt nooit meer. Ik val in een soort van slaap maar niet veel later, word ik wederom wakker.

 

NEE! NIET WEER! Rillend van de kou (want warm krijg ik het inmiddels echt niet meer) probeer ik de slaap weer te vatten en de druk op mijn blaas te negeren, maar het lukt me niet. Inmiddels ben ik alle schaamte voorbij en ga ik uit irritatie pal naast mijn slaapzak zitten plassen. Ik ben er compleet klaar mee, rot op met je Alaskaanse wildernis. Waarom wilde ik zo nodig ook alweer stoer zijn? Terwijl ik me bedenk dat ik nu toch echt wel volledig leeg moet zijn, val ik wederom in een soort van halve slaap. Tot een uurtje later … weer word ik uit mijn slaap gerukt!

 

Met een luid gekraak en een harde donder breekt er een stuk ijs ter grootte van een torenflat van de gletsjer af en knalt zo, recht voor mijn gezicht, in het water. Een vloedgolf volgt, vogels schieten van schrik alle klanten op en de echo van de knal weerkaatst in de omringende bergen. En ik … ik ben intens gelukkig … toch best leuk, zo’n nachtje in de Alaskaanse wildernis!

 

knik glacier

 


3. De Italiaanse meren in Schotland

Dat je in Schotland heus niet alleen maar regen hebt, ondervonden wij tijdens onze twee-weekse roadtrip die we in het vroege voorjaar van 2012 maakten. De eerste week verregenden we totaal, de tweede week hadden we prachtig weer. Op de weg terug naar de boot naar IJmuiden, besloten we nog één stop te maken, namelijk bij Loch Lomond, met als doel om de volgende ochtend nog voor zonsopkomst op te staan om de Ben Lomond te beklimmen. Die avond gooiden we maar weer eens een burger op de BBQ en onder het genot van een biertje genoten we intens van de zonsondergang op het Loch Lomond … even waanden we ons aan een van de Italiaanse meren. De volgende ochtend stonden we al vroeg op en beklommen we als eerste die dag de Ben Lomond – terug op de camping stonden we voor een uitdaging, namelijk de tent afbreken bij de aanwezigheid van een enorme lading midgets (muggen) … binnen 30 seconden hadden we de haringen uit de grond getrokken, de tentstokken verwijderd en het boeltje in de auto gegooid. Waar die midgets zo ineens vandaan kwamen was ons een raadsel, maar die ene mooie avond zo aan het meer, die namen ze ons niet meer af.

 

camping-scotland

 

4. City-camping in Wenen

Het record “tent opzetten” stamt echter uit Wenen. Ja, je leest het goed, Wenen! Niet bepaald een plek om te gaan kamperen wellicht, maar na wat onderzoek, bleek dat ze een leuke stadscamping hebben aan de rand van het bos. Met de metro ben je vanaf daar binnen no-time in het centrum, dus dat leek ons wel wat. De nacht ervoor hadden we op een camping in Nürnberg gestaan en Wenen was de volgende stop op weg naar oost Europa. Helaas zat het weer niet mee, al bij het binnen rijden van Oostenrijk stroomde het van de regen. Eenmaal aangekomen op de camping, was het niet anders … het water goot in stroompjes over de auto, waarvan de ruiten aan de binnenkant langzaam maar zeker besloegen. Na een uur wachten vonden we het welletjes en besloten we de regen te trotseren. We laadden onze spullen uit en schreeuwden bevelen naar elkaar om in zo snel mogelijk tempo de tent op te zetten. Nieuw record: 1 minuut en 9 seconden. Resultaat: alsnog een laag water van hier tot gunder in de tent. De handdoeken die we gebruikten om het te drogen, zijn de rest van de reis niet meer droog geworden… Goed idee hè, kamperen in Wenen!

 

camping-vienna schonnbrunn

 

5. In search of the Gold rush near Brainard Lake

Na een nachtje wildkamperen in Rocky Mountain National Park (Colorado) wilden we onze vakantie in de USA in style afsluiten … oftewel op de camping. In de buurt van Boulder hoopten we een camping te vinden, zodat we gebruik konden maken van de luxe van de stad maar óók nog een nachtje in de wildernis konden slapen. Vanuit RMNP reden we via het dorpje Nederland (ja, echt waar) naar universiteitsstad Boulder, maar onderweg was er geen camping te bekennen. Wifi hadden we niet dus op de gok gingen we de stad maar weer uit … noordwaarts richting de bergen. Al snel waren we ruim een half uur van de stad vandaan en hadden we nog steeds geen camping gevonden. De zon stond laag aan de hemel en we hadden inmiddels geen idee meer waar we waren. Gelukkig kwamen we al snel een dikke SUV tegen met een stel locals erin … we konden achter hun aanrijden tot aan het dorpje Gold Hill – daar moesten we linksaf tot aan de grote weg, hier rechtsaf en dan zouden we vanzelf een camping tegen komen.

 

Al hobbelend over een dusty road, reden we dus, in een spoor van stof, achter de Amerikanen aan, enigszins spannend omdat we niet verzekerd waren voor het rijden op onverharde wegen. Aangekomen in Gold Hill, bleek dit een eersteklas Gold Rush town te zijn. Geweldig! Helaas moesten we door, want de zon stond inmiddels gevaarlijk laag aan de hemel en we wilden niet in het donker in de bergen verdwalen, want inmiddels hadden we totaal geen idee meer waar we waren (opmerking, we rijden in het buitenland altijd zonder GPS). Even later bereikten we de grote weg en niet veel later inderdaad de ingang naar de campsite. De weg  er naartoe was lang … heel lang! Er leek geen einde aan te komen en ik was er van overtuigd dat onze auto het niet ging trekken op die dirt road. Na ruim een uur hobbelen, kwamen we dan eindelijk bij de camping aan, letterlijk in de middle of nowhere, in het pikkedonker. Gelukkig bleek er nog een plekje vrij en al snel maakten we contact met de locals die hier elk weekend kwamen om aan de drukte van Denver te ontsnappen.

De volgende dag maakten we een korte wandeling door de omgeving en toen bleek, dat we een plek uit duizenden hadden, achter de camping lag namelijk een prachtig meer met uitzicht op de bergen. Op de weg terug, toen we wederom bij de grote weg aan kwamen, zagen we het al snel: “goh schat … was dit niet gewoon de weg van Nederland naar Boulder?” …

 

brainard-lake-campsite-lake colorado-collage

 

Alhoewel de bovenstaande verhalen je misschien anders doen geloven, is kamperen echt niet alleen doffe ellende. Mede kampeerliefhebbers kunnen ongetwijfeld beamen dat je tijdens het kamperen niet alleen hoeft te creperen maar dat het eigenlijk gewoon heel leuk is. Je ontmoet de meest bijzondere mensen (die vaak de mooiste verhalen hebben), je bent 24/7 in de buitenlucht en je wordt wakker in de stilte van de natuur. Beter kan niet, toch?

 

Ik had met gemak nog minstens 10 meer kampeer anekdotes kunnen vertellen  maar die bewaar ik graag voor een volgende keer. Stop echter nog niet met lezen, want we hebben namelijk een leuk aanbod voor je!

 

Van 7 t/m 11 oktober wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2015 gehouden. Kom hier in de “kampeer-sfeer” onder het genot van een drankje, maak kennis met de nieuwste snufjes op kampeergebied en test de nieuwste tenten en campers! Neem ook zeker een kijkje op de activiteitenpagina want er is vanalles te beleven. Zo is er een selfie route en is er de mogelijkheid de nieuwste (e) bikes te testen.

 

Wij bieden je een fijne korting aan op de aanschaf van tickets. In plaats van € 12,50 betaal je nu slechts € 9 wanneer je via deze link je kaartjes koopt. Goede deal toch? Hopelijk tot ziens op de Kampeerbeurs of anders … ergens in de wildernis misschien?

 

beursbeeld

 

Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Kamperen doe je zo!
De fun van het winterkamperen
Kamperen tussen de Nieuw-Zeelandse sandflies

 

Dank je voor het delen!

 

9 Comments

 • Sandra

  Hahaha! Ik heb ze stuk voor stuk gelezen en ik vond ze eigenlijk allemaal grappig. Nou ja, en ook een beetje eng hoor, zeker in Alaska. Man, ik weet niet of ik het gekund zou hebben. En een goed record hebben jullie neergezet zeg, ik doe het jullie niet na. Dat verhaal met die camping in Colorado, hahahah! Vooral aan het einde, ik moest erg lachen. Volgens mij vermaken jullie je prima met jullie tent. Leuk om te lezen!

  • anto

   Goed om te horen dat je erom kon lachen San! We vermaken ons idd prima, al is het alweer te lang geleden dat we gekampeerd hebben … in Tasmanië sowieso weer. Als het goed is, vlieg jij vandaag naar de USA, heeeel veel plezier dame!

 • ivonne

  Geweldig verhaal. Die midgets daar kan mijn broer inmiddels ook alles van vertellen, kampioen snel inpakken net als jullie!
  Ik ben ook een grote fan van kamperen, maar soms is het echt even kramperen. Zo hadden wij in Australië dit jaar een klein tentje mee dat het zwaar te verduren heeft gehad. Grote vallende takken , vuurtjes en van die gloeiendhete vliegende asdeeltjes bij een festival, rotsige bodems, , helemaal ondergescheten door overvliegende vleermuizen en uiteindelijk weggeregend en een tent die na al dat geweld niet meer waterdicht bleek te zijn. De tent hebben we weggegooid (en inmiddels alweer een nieuwe) Maar de rust, ruimte en prachtige plekjes maken alles goed! Volgende keer weer!

  • anto

   Haha ja die midgets zijn echt vreselijk. Oef, klinkt als een heus avontuur in Australië. Waar was het? Wij gaan in februari kamperen in Tasmanië, aan de ene kant heel gaaf, aan de andere ook wel spannend, mede vanwege de slangen etc … onze tent heeft ook al heel wat moeten doorstaan, inmiddels hebben we de oude weggegooid en hebben we nu 2 goede, alhoewel er eentje ook binnenkort het loodje gaat leggen ben ik bang. Nothing lasts forever …

 • Niels

  Leuke verhalen! Doet me weer terugdenken aan de tijden dat ik met mijn familie ging kamperen. Mist het stiekem wel, moet alleen mijn vriendin eens gaan overtuigen om een keer te gaan kamperen. Probleem is dat ze dat nog nooit gedaan heeft en er niks in ziet ^^.

  • anto

   Dank je Niels! Neem je vriendin gewoon een keer mee, ik was er ook nooit van (Martijn wel) tot ik eens mee ging en ik vond het super. Wel een mooie locatie uitzoeken dan en zorgen dat ze het warm heeft hoor 😉

 • Jessica

  Ik zat echt vol spanning te lezen, wat een kampeeravonturen heb je al beleefd joh! En dat gevoel wanneer je continu je slaapzak uit moet om te plassen terwijl je neus half eraf vriest ken ik jammer genoeg. Volgens mij mag ik mezelf wel nomineren voor de kleinste blaas van Nederland, ik moet er regelmatig ‘s nachts uit om te plassen.. :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.