fietsen in noorwegen
noorwegen

De 10 mooiste plekken in Noorwegen

Welkom in dit artikel met de mooiste plekken in Noorwegen. Inmiddels ben ik al zeven keer in Noorwegen op reis geweest en heb ik een groot deel van het land met de auto doorkruist. Ik kwam, zonder dat ik het van tevoren bedacht had, op veel mooie, onbekende plekken waarvan ik me afvraag of anderen ze kennen. Uiteraard liet me zeker ook betoveren door de welbekende mooiste plekken in Noorwegen, die ik in dit overzicht overigens grotendeels achterwege heb gelaten omdat we die toch wel kennen en ik je juist iets anders wil vertellen dan de meeste lijstjes doen. Veel lees- en inspiratieplezier!

Liever naar Zweden? Lees dan hier mijn blog met mooiste plekken in Zweden!

dalsnibba noorwegen
Dalsnibba in Noorwegen

Ik heb dit artikel opgedeeld in het zuiden en het noorden van Noorwegen. In beide delen van Noorwegen ben ik meerdere keren geweest en ik bezocht Noorwegen in verschillende periodes, van mei tot en met september en alle maanden daar tussenin. In het zuiden van Noorwegen vind je vooral veel fjorden, fjells en een goede toeristische infrastructuur.

Hieronder deel ik mijn mooiste plekken in het zuiden van Noorwegen:

Mooiste plekken Zweden
Een van de fjorden in Zuid-Noorwegen

Nærøyfjord

De Nærøyfjord was de allereerste fjord ooit die ik zag en is sindsdien nog steeds een van de mooiste fjorden van Noorwegen wat mij betreft. Het Nærøyfjord is de smalste fjord van Noorwegen en heeft een lengte van 18 kilometer, hij takt af van de Aurlandsfjord, die weer een vertakking is van de Sognefjord.

Ik maakte in Nærøyfjord een prachtige wandeling naar Rimstigen, je leet er meer over in dit artikel.

Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen
Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen
Trollstigen

De Trollstigen is waarschijnlijk één van de bekendste routes in Noorwegen. Deze 11 haarspeldbochten vormen een prachtige weg van zeeniveau tot hoog bovenin de bergen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Ik bezocht Trollstigen onderweg terug naar het zuiden, nadat het al dagenlang alleen maar had geregend in Noorwegen waardoor hij een aantal dagen afgesloten was. Het resultaat: zelfs om 20:00u ‘s avonds was het nog onwijs druk. Leuk, maar niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft. Het is hoe dan ook een prachtige plek!

De weg omhoog naar Trollstigen
De weg omhoog naar Trollstigen

Vetlefjord en Gaularfjellet

Net als je denkt dat het niet mooier kan, heeft Noorwegen nog een prachtige maar onbekende fjord voor je in petto: de kleine Vetlefjord. Vanaf hier rij je naar de wonderschone en relatief onbekende Gaularfjellet. Je vindt er prachtige rode huisjes die fel afsteken tegen de groen beboste bergen, krachtige rotspartijen en de pieken die nog met sneeuw bedekt worden wanneer ik er in mei ben.

fietsen in noorwegen
De Vetlefjord
fietsen in noorwegen
Utsikten aan Gaularfjellet
Blådålen en de Møsevassbreen

Nog zo’n plek die bijna niemand kent is het Blådålen en de hierin gelegen gletsjer Møsevassbreen. Je bereikt hem via de E134 en nadat je verschillende stuwdammen gepasseerd bent, bereik je een prachtige verlaten vallei, waar nauwelijks toeristen komen. Je kunt helemaal doorrijden tot het einde, waar een parkeerplaats is en waar je de Møsevassbreen gletsjers kunt zien liggen. Deze is afkomstig van de ijskap in Folgefonna Nationaal Park.

Lees hier mijn uitgebreide artikel over Blådålen en hoe je er precies kunt komen.

De blauwe vallei in Folgefonna
De blauwe vallei in Folgefonna National Park
Folgefonna en de Møsevassbreen
Folgefonna en de Møsevassbreen

Hardangervidda

Elke keer als ik over de Hardangervidda rij word ik direct blij, zelfs als het slecht weer is. De route, tussen Eidfjord en Geilo, vormt een goed contrast met de fjorden en de gletsjers. Op de Hardangervidda is het kaal, wijds, koud en onherbergzaam. Hem te voet oversteken staat nog op mijn bucketlist ergens voor de komende jaren!

Hardangervidda is een van de mooiste plekken van Noorwegen
Hardangervidda

De mooiste plekken in het noorden van Noorwegen

En dan gaan we verder met de mooiste plekken in Noord-Noorwegen. Ook hier ben ik meermaals geweest en inmiddels woon ik op slechts twee uur rijden van Noord-Noorwegen (in Zweeds-Lapland) en elke keer denk ik “hier valt nog zoveel te ontdekken”.

Ik heb de overtoeristische Lofoten even buiten beschouwing gelaten want die kennen we ondertussen natuurlijk wel, maar bij deze geef ik je vijf minder bekende mooie plekken in het noorden van Noorwegen.

De Noordkaap

Wel doen of niet doen, die roadtrip naar de Noordkaap? Dat is iets wat ik me jarenlang afvroeg en uiteindelijk vorig jaar toch “gewoon” heb gedaan. En weet je, als je er gewoon niet al te veel van verwacht en er met een open mind naartoe gaat, is het toch wel een hele bijzondere plek.

Benieuwd naar mijn verhaal over de Noordkaap? Lees dan hier mijn blog over mijn roadtrip naar de Noordkaap.

Uitzicht op de Noordkaap
Uitzicht op de Noordkaap

Senja

Het eiland Senja vormt, wat mij betreft, een prima alternatief voor de drukbezochte Lofoten. Ik was hier een aantal jaren geleden in het midden van augustus en ik kwam bijna niemand tegen, omdat de Noren zelf al geen vakantie meer hadden. Helaas was het weer me niet super gunstig gezind, ik bleef drie nachten en pas op de dag dat ik met de boot naar de Vesterålen ging, klaarde het op en begreep ik waarom Senja zó ontzettend mooi is!

Lees hier mijn uitgebreide verslag van mijn bezoek aan Senja.

Bergsbotn uitzichtspunt
Bergsbotn uitzichtspunt

Sommarøy

Het eilandje Sommarøy ligt helemaal aan het einde van de weg voorbij Trømsö, eenmaal hier kun je niet meer verder rijden. Op het eiland is niet bijzonder veel te doen maar het is me er een partij mooi. Je vindt er bijna hagelwitte zandstranden, kunt er een prachtige wandeling naar een uitzichtspunt maken en in de winter is het een uitstekende plek om het noorderlicht te zien vanwege de beperkte lichtvervuiling.

Lees hier mijn volledige artikel over Sømmarøy en wat je er kunt doen.

Sommarøy uitzicht
Uitzicht op Sommarøy

Skibotn

Het dorpje Skibotn zelf is niet de allermooiste plek, maar de omgeving is dat zeker wel. Skibotn ligt aan de kruising van de E6 en de E8 en je kunt hier kiezen of je vanuit hier het binnenland richting Kilpisjärvi in Finland (en bovendien het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland) reist of dat je verder afzakt door Noorwegen. Aan de overkant van de fjord liggen prachtige met sneeuw bedekte toppen.

Uitzicht over de fjord vanaf Skibotn - een van de mooiste plekjes in Noorwegen
Uitzicht over de fjord vanaf Skibotn

De trollen van Trollholmsund

En last but not least, de trollen van Trollholmsund. Dit is een door erosie gevormde serie rotsen aan het Porsangerfjord in het uiterste noorden van Noorwegen, net boven Lakselv. Vanaf de parkeerplaats moet je een klein stukje lopen, maar het landschap is hier werkelijk prachtig. Het water is er bijzonder blauw en met een beetje geluk kom je nauwelijks anderen tegen.

Trollholmsund is een van de mooiste plekken van noord-Noorwegen
Trollholmsund in Porsangerfjord

Dit waren ze!

Dit waren ze, mijn mooiste plekken in Noorwegen. Ik realiseer me uiteraard dat deze lijst bij lange na niet volledig is en dat er nog veel meer mooie plekken zijn. Sterker nog, op een zonnige dag is Noorwegen een soort van schilderij waarbij je elke vijf minuten wilt stoppen om een foto te maken. Is het een regenachtige dag (die heb ik vaker gehad dan zonnige dagen als ik eerlijk ben) dan rij je wat sneller en breng je vast wat meer tijd door in de sauna van je hotel bijvoorbeeld.

kviknes hotel balestrand
Balestand in Noorwegen

Regel je Noorwegen reis

Interesse gekregen in een reis naar Noorwegen? Die regel je direct hieronder via mijn favoriete organisaties:

Wil je liever een volledig verzorgde reis (het is immers vakantie) dan kan ik je de volgende reizen aanbevelen:

Uiteraard zijn er nog talloze andere opties, maar de bovenstaande reizen geven een mooi overzicht van de verschillende opties. Andere reisorganisaties die Noorwegen reizen verkopen zijn onder meer:

fietsen in noorwegen

Conclusie van de mooiste plekken in Noorwegen

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van de mooiste plekken in Noorwegen voor op je bucketlist. Mocht je nog vragen en/of toevoegingen hebben, neem dan gerust contact met me op. Wil je verder lezen over Noorwegen, bezoek dan zeker mijn Noorwegen startpagina voor nog meer tips en handige informatie!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *