dagrugzak dames
we12test

Dagrugzak voor dames: de beste rugtassen op een rij

Wanneer je gaat wandelen is een goede dagrugzak voor dames onmisbaar. Samen met een betrouwbare outdoorjas en fijne wandelschoenen horen ze wat mij betreft tot de belangrijkste items van een wandelaar. Heb je geen idee welke dames rugtas je moet kopen? Geen probleem! In deze blog zet ik alle dagrugzakken voor dames die ik de afgelopen jaren gebruikt heb voor je op een rijtje en help ik jou met het kiezen van een goede dagrugzak voor tijdens je wandeltochten.
 
Ik testte dagrugzakken van Fjällräven, Osprey, Thule, Salewa, deuter en Decathlon voor deze blog.
 
Dit artikel werd voor het laatst geupdate in september 2023 met nieuwe modellen
 

Maar eerst: wat zoek je in een rugtas voor dames?

Voordat je verder leest is het allereerst handig om te bepalen wat je precies zoekt in een dagrugzak. Denk hierbij aan vragen als waarvoor je de daypack voor dames gaat gebruiken, of je rugzak waterdicht moet zijn, wat de inhoud moet zijn en of je een hippe rugzak zoekt of juist een iets minder opvallende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwarte dagrugzak die je ook voor andere gelegenheden dan wandelen kunt gebruiken.
 
Als je moeite hebt met het bepalen van de inhoud van je rugzak, bedenk dan hoe veel je mee wilt nemen. Indien jouw wandelingen met name tochtjes van maximaal 10 kilometer zijn dan heb je doorgaans voldoende aan een dagrugzak van tussen de 10 en 20 liter. Hier kunnen dan je (regen) jas in, een waterfles en je EHBO setje. Ga je langer op pad, dan geef ik zelf meestal de voorkeur aan een rugzak van minimaal 20-30 liter zodat ik ook bijvoorbeeld mijn lunchpakket, camera, zonnebrand en powerbank mee kan nemen. Een wandelrugzak voor dames die ik al jaren met veel plezier gebruik is bijvoorbeeld de Osprey Tempest, ik heb twee verschillende varianten omschreven hieronder.
 
De hieronder beschreven rugzakken voor dames om mee te wandelen zijn allemaal uitvoerig door mijzelf getest.
 
Lees ook: mijn favoriete wandelleggings voor dames
 

Fjällräven Kånken
De Fjällräven Kånken bij de Jatiluwih rijstvelden trekking op Bali
 

Een kleine dagrugzak of toch een maatje groter?

Hieronder heb ik een verdeling gemaakt tussen rugzakken die je echt alleen voor dagwandelingen kunt gebruiken en dagrugzakken die je ook voor meerdaagse tochten kunt gebruiken. Ben je op zoek naar een backpack rugzak voor dames die je ook tijdens je reizen kunt gebruiken om bagage mee te nemen, dan zijn deze laatste een prima optie voor je. Rugzakken vanaf zo’n 30 liter gebruik ik met regelmaat ook voor meerdaagse hikes waarbij ik geen tent mee neem en bijvoorbeeld in berghutten slaap.
 
Grotere rugzakken hebben normaal gesproken ook bredere heupbanden, waardoor je het gewicht van je tas op je heupen draagt in plaats van op je rug en schouders. Wanneer je dus een gevoelige rug en/of schouders hebt en de draagkracht hier wilt verminderen, kun je het beste kiezen voor een wandelrugzak voor dames met een brede heupband.
 
Hieronder vind je acht verschillende rugzakken die ik testte: drie wat kleinere tot 20 liter en een aantal wat grotere daypacks voor dames tussen de 25 en 40 liter. Per rugzak vind je een overzicht van de voordelen en nadelen van de rugzak, het gewicht en mijn cijfer op de schaal van 1-10. Alle rugzakken zijn met veel zorg door mijzelf getest op diverse locaties en tijdens verschillende weersomstandigheden.
 

Osprey Tempest 40
Met de Osprey Tempest 40 op de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland
 

De Osprey Daylite dagrugzak – een uitstekende optie voor korte hikes

Ik testte de afgelopen jaren diverse keren een rugzak van Osprey. Mijn favoriete dagrugzak van Osprey voor een korte wandeling is de Osprey Daylite. Deze kleine zwarte dagrugzak kies ik vaak wanneer ik een niet al te lange wandeling maak binnen Nederland of in het buitenland. In deze tas passen dan precies mijn jas, drinkfles en eventueel een aantal snacks. De Osprey Daylite rugzak heeft een smalle heupband om de druk op je rug en schouders te verlichten, evenals een borstband. Hij bestaat uit diverse vakken: het hoofdvak inclusief optie voor je Camelback, een voorvak met diverse kleinere vakjes die je opent met een rits en aan beide kanten een zijvak voor bijvoorbeeld een waterfles of je zakmes. Je kunt hem erg compact opvouwen waardoor ik hem ook vaak mee neem op reis. Overigens is de Daylite er in meerdere kleuren, dus je hoeft niet per se net als ik een zwarte te kiezen.
 
Vind je 13 liter te klein, kies dan voor de Daylite Plus van 20 liter. Een vergelijkbare rugzak die net iets meer ruimte biedt voor je bagage.
 
Voordelen: compact, licht, verstopbare heupbanden, geïntegreerd fluitje
Nadelen: geen bijgeleverde regenhoes, geen verstelbaar rugpand
Gewicht: 440 gram
Cijfer: 8
Prijs en technische details: kijk hier
 
Vergelijk hier de prijzen van:
Bever
BOL
Backpackspullen.nl
 

Osprey Daylite
De Osprey Daylite in Sönfjället NP, Zweden
 

De Osprey Mira 22 – een stevige daypack voor dames

Mijn meest recente aanwinst is de Osprey Mira 22 daypack, een heerlijk comfortabele dagrugzak met stevige heupbanden en schouderbanden, waardoor hij draagt als een veel grotere rugzak maar wel het gewicht van een kleinere rugzak heeft. Deze rugzak voor dames bestaat in verschillende kleuren en is voorzien van een regenhoes en een lus om je wandelstokken aan vast te maken. Ook is er een aparte ruimte voor je waterzak en zitten er aan de voorkant verschillende vakken voor je spulletjes. De belangrijkste feature van de Osprey Mira 22 is voor mij toch wel het comfort van de heupband en de ruimte van de zakken op de heupband: deze zijn namelijk net zo groot als die van mijn Aura AG 50 backpacking rugzak en hierdoor kan ik dus zowel mijn iPhone, mini tripod, wat snacks, een lippenbalsem en pakje met papieren zakdoekjes op mijn heupen meedragen. Een aanrader dus!
 
Voordelen: inclusief regenhoes, comfortabele heupriem
Nadelen: het gewicht
Gewicht: 1.280
Cijfer: 8
Prijs en technische details: lees mijn review
 

Met de Osprey dagrugzak in Vindelfjällen
Met de dagrugzak in Vindelfjällen in Zweden
 

De Deuter AC Lite – een degelijke dagrugzak

Deuter is één van de merken die ik al sinds jaar en dag gebruik. Mijn ervaring met hen is dat ze vooral hele degelijke rugzakken maken die jaren mee gaan en de investering dus meer dan waard zijn. De Deuter AC Lite is een fijne rugzak van 22 liter en voorzien van het Aircomfort ventilatiesysteem waardoor het vocht op je rug in drie richtingen kan wegtrekken. Het draagcomfort is erg goed omdat er diverse zachte ventilatiepads op de rugzak aanwezig zijn. Ook bij deze rugzak voor dames kun je eenvoudig je Camelback meenemen. Een plus is dat ie geleverd wordt inclusief regenhoes waardoor je geen extra kosten hebt voor het kopen van een dergelijke hoes.
 
Voordelen: inclusief regenhoes, bevestigingsmogelijkheid voor wandelstokken
Nadelen: het gewicht, de heupband is niet verstopbaar
Gewicht: 900 gram
Cijfer: 7.5
Prijs en technische details: kijk hier
 

deuter ac lite
De Deuter AC Lite in Hobart, Tasmanië
 

De Fjällräven Kånken – een hippe rugzak voor dames

Op zoek naar een hippe dagrugzak voor dames? Dan is de klassieke Fjällräven Kånken een prima keuze. Alhoewel het geen typische dagrugzak voor wandelaars is, draag ik hem zelf regelmatig mee op korte tochtjes. Hij is groot genoeg om alle benodigdheden voor een korte wandeling in mee te nemen én waterafstotend. Let wel: hij is niet waterdicht en er past niet echt heel handig een regenhoes omheen, dus voor slecht-weer wandelingen is dit geen goede keuze. Daarnaast heeft de Fjällräven Kånken geen heup- of borstband en kun je alleen de schouderbanden verstellen. Toch is het een fijne rugzak voor dames: het is een trendy rugzak, hij is lichtgewicht en duurzaam.
 
Voordelen: duurzaam, ook voor dagelijks gebruik, enorm lichtgewicht, beschikbaar in veel kleuren
Nadelen: beperkte verstelmogelijkheden, niet geschikt voor slecht weer
Gewicht: 300 gram
Cijfer: 7
Prijs en technische details: kijk hier
 
Vergelijk hier de prijzen van:
Bever
BOL
Vrijbuiter
 

Fjällräven Kånken
De Fjällräven Kånken in de Waitakere Ranges, Nieuw-Zeeland
 

deuter Speed Lite 22 SL

In het voorjaar van 2022 testte ik de deuter Speed Lite 22 SL: een lichtgewicht dagrugzak voor dames. De SL is een Women’s Fit, die houdt rekening met smallere schouders van dames, evenals een korter rugsysteem en bredere heupbanden. De rugzak ik licht, heeft verschillende vakken en is leverbaar in meerdere kleuren. Het nadeel van de rugzak is dat hij geleverd wordt zonder regenhoes, dus die komt er los nog bij.
 
Voordelen: erg licht, gemaakt voor vrouwelijke vormen, beschikbaar in verschillende kleuren
Nadelen: geen regenhoes
Gewicht: 680 gram
Cijfer: 9
Prijs en technische details: website van deuter of bekijk mijn review hier.
 
Deuter Speed Lite 22 SL review
 

De Fjällräven Ulvö Rolltop – een waterdichte dagrugzak voor dames

Een rugzak die ik inmiddels al vier jaar bijna dagelijks gebruik is mijn Fjällräven Ulvö Rolltop, een waterdichte dagrugak voor dames. Je maakt hem, zoals de naam al doet vermoeden, dicht als een rol oftewel op dezelfde manier als je een waterdichte zak dichtmaakt. De rugzak is wellicht wat zwaar, maar je bent ervan verzekerd dat de inhoud altijd droog blijft. Aan de zijkant zitten twee niet waterdichte pockets voor spullen waar je snel bij wilt kunnen. Aan de binnenkant heb je één groot vak, een laptopvak en een klein vakje voor kleine spullen zoals je portemonnee of je sleutels. Ik heb zoals gezegd al vier jaar lang enorm veel plezier van deze daypack voor vrouwen en geniet enorm van het gebruik ervan.
 
Liever een grotere variant? Er is er ook een van 30 liter!
 
Voordelen: de enige waterdichte rugzak die ik heb kunnen vinden
Nadelen: geen heupband
Gewicht: 650 gram
Cijfer: 9
Prijs en technische details: kijk hier of lees hier mijn review
 
Vergelijk hier de prijzen van:
Bever
BOL
 

Met de Ulvö beste daypack dames
Met de Ulvö Rolltop 23 rugzak op pad
 

De Osprey Hikelite 26 – een heerlijke tas voor allround wandelgebruik

Eén van de tassen die ik heel recent testte, was de Osprey Hikelite 26. Deze nam ik mee op mijn trektocht door het Langtang gebied in Nepal enkele maanden geleden. Deze rugzak wordt omschreven als ‘eenvoudig maar effectief’ en is in alle eerlijkheid één van de meest complete dagrugzakken voor dames die ik getest heb. Hij is onder andere voorzien van een regenhoes, een fluitje en de mogelijkheid om wandelstokken vast te maken. De Hikelite 26 rugzak heeft een vrijstaand AirSpeed mesh rugpand dat koelte én comfort biedt tijdens een stevige wandeling, al dan niet door de bergen. Het enige dat ik miste in deze rugzak zijn de zakken op de heupband, waar ik meestal mijn telefoon (die tegenwoordig ook fulltime als camera dient) opberg. Toch is het al met al één van de beste dagrugzakken uit dit rijtje wat mij betreft!
 
Lees hier mijn complete review van de Osprey Hikelite 26 rugzak
 
Voordelen: lichtgewicht, inclusief regenhoes, beschikbaar in veel kleuren
Nadelen: geen zakken op de heupband
Gewicht: 730 gram
Cijfer: 9
Prijs en technische details: kijk hier
 
NB Op de website van Bever staat vermeld dat het een herenmodel is, maar dit is niet correct. Het is een unisex model dat zowel door dames als heren prima gedragen kan worden.
 
Vergelijk hier de prijzen van:
Bever
Vrijbuiter
 
Op zoek naar een 30 liter dagrugzak voor mannen? Lees dan hier de review van de Skarab 30 rugtas.
 

Osprey Hikelite 26
De Osprey Hikelite 26 in Nepal
 

De Thule All Trail – een complete dagrugzak voor dames

Onlangs ging ik op wandelvakantie op La Palma en hier testte ik de Thule All Trail – een veelzijde dagrugak van 35 liter. Wat me direct opviel aan deze rugzak is dat de vakken alleen open gaan met ritsen. Ik ben hier enorme fan van omdat je dan niet met allerlei losse straps loopt die je aan kunt/moet trekken.
 
De Thule All Trail heeft een groot hoofdvak en een klein bovenvak om je kleine spullen in op te bergen en waar je snel bij moet kunnen. Hij wordt geleverd inclusief regenhoes en op de heupband zit een ruim vak voor bijvoorbeeld je telefoon. Het rugpand is tot 10 centimeter verstelbaar en met de Thule VersaClick Pole Holder kun je op eenvoudige wijze je wandelstokken aan de rugzak bevestigen.
 
Het enige nadeel van deze rugzak vond ik dat de straps die je hebt om de banden aan te trekken erg lang zijn, waardoor ik die elke keer moest verstoppen / ombinden om te voorkomen dat ik op meerdere plekken op mijn lichaam straps had bungelen.
 
Voordelen: groot vak op de heupband, inclusief regenhoes, mogelijkheid tot vastmaken wandelstokken
Nadelen: lange straps, geen vrijstaand rugpand
Gewicht: 1260 gram
Cijfer: 8
Prijs en technische details: kijk hier
 

Thule All Trail op La Palma
De Thule All Trail op de Ruta de los Volcanes in La Palma, Spanje
 

De Salewa Alp Trainer – een complete dagrugzak voor bergwandelingen

Afgelopen zomer nam ik de Salewa Alp Trainer mee tijdens mijn wandeling op de Alpe Adria Trail in Oostenrijk. Deze dagrugzak is de perfecte rugtas voor iemand die in de bergen op pad gaat: Salewa maakt en test zijn producten in de Dolomieten. De Salewa Alp Trainer 25L is een fijne dagrugzak voorzien van het Airfit 2.0 draagsysteem, waardoor je rug droog blijft tijdens het wandelen. Enkele onmisbare items voor deze alpiene rugzak zoals een regenhoes, een plek om je wandelstokken aan vast te binden en een vak op je heupband zijn uiteraard ook voorzien. Meer weten over deze rugzak? Lees mijn volledige review hier.
 
Voordelen: voordelige keuze, volledige uitrusting voor bergwandelingen
Nadelen: vak op de heupband laat snel los ivm knopen
Gewicht: 1170 gram
Cijfer: 7.5
Prijs en technische details: kijk hier
 
De Salewa Alp Trainer is momenteel niet (meer) leverbaar
 

Salewa Alp Trainer bij de Grossglockner in Oostenrijk
De Salewa Alp Trainer bij de Grossglockner in Oostenrijk
 

De Osprey Tempest 30 – betrouwbaar, kleurrijk en stevig

De laatste rugzak in dit artikel is een rugzak van 30 liter voor dames: de Osprey Tempest 30. Deze rugzak kun je prima gebruiken voor je dagwandelingen maar ook voor meerdaagse trektochten. Ik nam hem bijvoorbeeld afgelopen jaar mee op mijn trektocht naar Annapurna Base Camp in Nepal. Deze Osprey rugzak is ontworpen voor dames en heeft het aanpasbare AirScape rugsysteem gecombineerd met een ademende heupband. Dit creëert meer luchtstroom tussen de rug en de tas, wat zorgt voor een beter draagcomfort. De ergonomische heupband, juk en harnas zijn speciaal ontworpen voor vrouwen waardoor deze rugzak naadloos aansloot op mijn lichaam. Het enige nadeel is dat ik deze rugzak inmiddels enkele jaren heb en ik vermoed dat Osprey geen rekening heeft gehouden met de groei van mobiele telefoons. Mijn nieuwe iPhone 8 Plus past helaas niet meer in het vak op de heupband, iets om rekening mee te houden als je een grote telefoon hebt die je in de heupband wilt vragen. Toch is en blijft dit een uitstekende keuze voor iedereen die wil investeren in een betrouwbare en duurzame rugzak. Mijn volledige review lees je hier.
 
Voordelen: lichtgewicht, speciaal voor dames, bevestiging wandelstokken mogelijk, incl. fluitje
Nadelen: wordt geleverd exclusief regenhoes, geen plek in heupband voor grote mobiele telefoons
Gewicht: 860 gram
Cijfer: 9
Prijs en technische details: kijk hier
 

De Osprey Tempest 30
De Osprey Tempest 30 op weg naar Annapurna Base Camp, Nepal
 

Wandelrugzak Quechua MH500 – budgetvriendelijke dagrugzak van Decathlon

Met grote regelmaat krijg ik de vraag van lezers die op zoek zijn naar outdoor spullen wat ik van Decathlon vind. Deze winkel biedt (outdoor) spullen voor een lage prijs, meestal zelfs véél lager dan andere outdoormerken. Ik wilde dus ook graag een 20 liter Quechua rugzak toevoegen aan deze lijst. Ik testte de MH500 wandelrugzak van Decathlon onlangs tijdens een wandeltrip naar Zuid-Limburg. Wat me direct aansprak aan deze rugzak is de leuke kleur (paars) en de hippe uitstraling.
 
Toch merkte ik al snel dat je op vele fronten merkt dat het een budget rugzak voor dames is. Zo is er voor je waterzak geen ophangsysteem, waardoor ie helemaal naar beneden zakt in het vak en gaan de ritsen net wat minder makkelijk open dan die van een duurdere rugzak. Daarnaast is mijn eerlijke ervaring met Decathlon dat hun spullen niet zo lang mee gaan als die van duurdere merken. Wanneer je een dagrugzak zoekt voor één of twee seizoenen en er niet al te veel eisen aan stelt dan is dit een prima optie. Wil je een duurzame optie die langer mee gaat, dan zou ik voor een ander merk gaan.
 
Voordelen: budget vriendelijk, toffe uitstraling, inclusief regenhoes
Nadelen: minder duurzaam, weinig opties voor waterzakken, stroeve ritsen, relatief zwaar
Gewicht: 1.100 gram
Cijfer: 7
Prijs en technische details: kijk hier
 
Let op: de rugzak is momenteel niet leverbaar, de link hierboven bevat de momenteel beschikbare alternatieven
 

Decathlon dagrugzak voor dames
De Quechua MH500 rugzak in Limburg
 

Als bonus: de Osprey Tempest 40 voor dames

Als laatste wil ik nog de Osprey Tempest 40 noemen, die ik tijdens mijn reizen ook regelmatig gebruikte voor het maken van dagwandelingen. Omdat je op reis niet altijd de mogelijkheid hebt om meerdere rugtassen mee te nemen (tenzij je Antonette heet: tijdens mijn meest recente Nieuw-Zeeland reis had ik zowel de Osprey Daylite, de Fjällräven Kånken en deze Osprey Tempest 40 bij me) is de Osprey Tempest 40 een prima optie. De details en omschrijving zijn idem aan die van de Osprey Tempest 30, alleen heeft deze nog een extra rits op het grote vak zodat je halverwege bij je spullen kunt en is ie dus 10 liter groter.
 
Voordelen: lichtgewicht, speciaal voor dames, bevestiging wandelstokken mogelijk, incl. fluitje
Nadelen: wordt geleverd exclusief regenhoes, geen plek in heupband voor grote mobiele telefoons
Gewicht: 1080 gram
Cijfer: 9
Prijs en technische details: kijk hier
 

Osprey Tempest 40
De Osprey Tempest 40 op de Mueller Hut hike, Nieuw-Zeeland
 

Conclusie van de beste dagrugzakken voor dames

Eerlijk is eerlijk, ik verkeer in de bevoorrechte positie dat ik regelmatig outdoor producten mag testen van fabrikanten. Hierdoor heb ik een grote collectie aan rugzakken opgebouwd, waarbij ik steeds opnieuw weer een keuze kan maken voor een bepaalde rugzak. Zoals ik al eerder noemde zijn alle genoemde rugzakken met zorg en aandacht door mij getest, maar belangrijk om te vermelden is dat alle gegeven meningen uiteraard slechts die van mijzelf zijn.
 
Ondanks dat ik rugzakken soms toegestuurd krijg in ruil voor een review, heb ik toen ik nog geen succesvolle outdoorblog had regelmatig zelf geïnvesteerd in een goede dagrugzak. Vanuit bijna 20 jaar wandelervaring kan ik je op het hart drukken dat investeren in een goede dagrugzak van enorm belang is bij het laten slagen van je wandeling. Of dit nu een tocht door Nederland is of een bergwandeling in de Alpen, met zere schouders en schuurplekken wordt je wandeling al snel een hel.
 
Niet gevonden wat je zocht? Ga dan op zoek naar een ander model of merk. Dit zijn mijn favoriete online shops:
Bever
Backpackspullen.nl
Vrijbuiter
BOL
 
En voor goedkopere rugzakken kun je eens rondkijken bij Decathlon.
 

osprey daylite
De Osprey Daylite bij Roy’s Peak in Wanaka, Nieuw-Zeeland
 

Conclusie en disclamier

Hopelijk heb ik je met deze blog van alle informatie voorzien die nodig is voor het maken van een goede keuze voor een dagrugzak voor vrouwen. Indien je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen hebt op het bovenstaande dan ben je van harte welkom om hieronder een comment achter te laten, zodat een volgende lezer hier wellicht ook weer mee geholpen is.
 
Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de betreffende links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.
 

4 Comments

  • Betsy Gelderman

    Hoi Antonette, dankzij je presentatie op het SNP event afgelopen weekend heb ik je site/blogs ontdekt. Nuttig, met goede en leuke informatie. Ik las bij de rugzakkentest (Osprey Tempest 40) dat je op een bepaald moment het dragen van een zwaardere rugzak aan het trainen was. Moet/wil ik de komende tijd ook gaan doen. Heb je nog tips hoe ik dit het best kan aanpakken? Had je een bepaald schema of is het gewoon een kwestie van gewicht, duur en frequentie geleidelijk opvoeren?

    • anto

      Hi Betsy,

      Bedankt voor je berichtje, leuk dat je bij mijn presentatie op het SNP wandel event was! Het ligt er een beetje aan hoe veel je uiteindelijk gaat dragen denk ik, en of je wellicht al wat gewend bent? Het is sowieso handig om je rugzak goed af te stellen (en daar eventueel hulp bij te vragen mocht je er niet uit komen) … en dan te kijken wat goed voelt. Mijn ervaring is dat je vanaf een kilo of 7/8 pas echt gaat merken dat je een zware rugzak hebt, dus ik zou daar mee beginnen en dan langzaam opbouwen. Ook handig: squats doen, optioneel met gewicht in de sportschool. Je benen worden er gespierder van en je rug went aan het gewicht. Hopelijk kun je hier iets mee?

      Groetjes Antonette

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *