we12inspire

Daar ben ik weer (update na anderhalf jaar)

Al een tijdje liep ik met het idee in mijn hoofd rond om weer eens een persoonlijke update te schrijven, maar steeds als ik achter de laptop ging zitten, kwamen de woorden niet. Mijn laatste persoonlijke verhaal dateert alweer van anderhalf jaar geleden, toen we net een paar weken in de eerste lockdown zaten. De afgelopen 18 maanden gebeurde er niet alleen op werk maar ook op privé gebied heel veel in mijn leven. Ik hakte knopen door, nam afscheid van dierbaren, kreeg corona, verhuisde en leerde mezelf op een hele andere manier kennen. De hoogste tijd voor een update dus.
 

Trots

Allereerst wil ik graag terugblikken op iets waar ik heel trots op ben, namelijk het feit dat ik als ondernemer in de toeristische sector mijn hoofd boven water heb kunnen houden terwijl ik toch al die tijd in deze sector werkzaam ben geweest. Daar waar velen binnen de sector werk elders zochten (heel veel respect voor jullie, echt!) ben ik juist op een creatieve manier gaan denken over dingen die ik kon doen om geld te verdienen. Zo gaf ik vier uitverkochte blogcursussen, organiseerde ik wandelingen, schreef ik een e-book en zocht ik naar nieuwe mogelijkheden om samenwerkingen aan te gaan. En dat lukte. Met af en toe een beetje steun van de gemeente en een buffer die ik de afgelopen jaren had gespaard is het me gelukt om binnen mijn vak aan het werk te blijven en mijn rekeningen elke maand op tijd te kunnen betalen. Sterker nog, ik ben zelfs een aantal keer op vakantie geweest. Zoals afgelopen zomer naar Zweden (met David), de zomer ervoor ook naar Zweden (solo) en we zijn een aantal keer naar Texel geweest. En spaarde ik bijna € 3.000 voor mijn volgende Nieuw-Zeeland reis.
 
Voordat je denkt ‘ja maar’ … lees even verder!
 

Grövelsjön Zweden
Zweden zomer 2021
 

Niet zonder slag of stoot

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Regelmatig heb ik bij vriendinnen (bijna) huilend en moedeloos op de bank gezeten. Klaar om op te geven. Terwijl ik dit schrijf, flitsen de beelden echt weer door mijn hoofd. De keren dat ik in een appgroepje van medebloggers om advies vroeg of dat er wéér een opdracht afgezegd werd vanwege de pandemie. De keren dat ik wakker werd en geen motivatie kon vinden om überhaupt mijn bed uit te komen. En al die keren dat ik ’s avonds op de bank zat en mijn gedachten met me aan de haal gingen over geld, rekeningen, de toekomst en opnieuw: geld.
 
Vorig najaar besloot ik dan ook om mijn belemmerende overtuigingen op het gebied van geld aan te gaan pakken. Ik investeerde elke week uren in het lezen van boeken over rijkdom, geld en bovenal: je money mindset. Ik was me er helemaal niet bewust van dat die knetterongezond was, maar dacht dat dat gewoon bij me hoorde dat ik dacht in termen als ‘geld maakt niet gelukkig’ en ‘rijke stinkerds’. Inmiddels kan ik, na een jaar lang elke dag lezen, verdieping en affirmaties, zeggen dat ik denk dat ik hier een juiste weg in heb gevonden. Ik ga je er niet verder mee vermoeien, maar het boek dat hierin een turning point voor mij was is het boek ‘You’re a badass at making money‘ van Jen Sincero. Daarnaast las ik het afgelopen jaar nog minstens 10 andere boeken over deze materie, waaronder Rich dad poor dad, De rijkste man van Babylon, Blondjes beleggen beter en Miljonair met een gewone baan.
 

En toen werd ik ziek

Waar ik me echt even door uit het veld heb laten slaan, was het moment waarop ik corona kreeg. David en ik zouden voor een maand met de auto naar Zweden gaan maar twee dagen voor vertrek kreeg ik klachten. Ik liet me testen, maar eigenlijk wist ik het al: positief. Superziek werd ik er niet van, maar het zorgde er wel voor dat ik een maand binnen zat. Wat ik me echter niet realiseerde is dat de nasleep ervan enorm was. Via David, die een veel intenser herstelproces doormaakt dan ik, kwam ik bij een osteopaat terecht die mij na maanden ‘verloste’ van allerlei vage klachten die ik aan corona over had gehouden. Denk aan brain fog (niet meer helder kunnen denken), pijn op verschillende plekken in mijn lichaam en het niet meer op bepaalde woorden kunnen komen. Alhoewel ik rondom kerst besmet raakte, denk ik dat ik pas sinds afgelopen zomer weer enigszins hersteld ben van alle bijwerkingen.
 

Een verhuizing

Die vakantie ging dus niet door en zelfs onze alternatieve vakantie (vier dagen Texel omdat ik 40 werd) moesten we alsnog annuleren. Mijn volgende ‘project’ werd mijn verhuizing want … na veel gesprekken waren we erachter gekomen dat samenwonen in een tiny house geen optie meer was. Ik was vorige zomer dan ook op zoek gegaan naar andere woonruimte en vond die uiteindelijk, hoe bijzonder, tegenover ons huis. Oftewel: David en ik zijn nu overburen. Het plekje waar ik woon is één van de fijnste plekjes hier en super stil en rustig. Ik stook met een houtkachel, heb een antiek bureau als werkplek en een enorme tuin achter het huis. ’s Nachts hoor ik de bosuil, heb ik een egeltje onder mijn slaapkamerraam en tijdens mijn ochtendyoga word ik regelmatig uit mijn concentratie gehouden door een specht die van boom tot boom vliegt. Love it! Maar het allerfijnste aan dit nieuwe plekje vind ik dat er ruimte is voor mijn boekencollectie. Er hangen zes immense boekenplanken waar ik alle boeken die ik jarenlang in opslag had bij familie en vrienden tijdens mijn zwervende bestaan en ik geniet nog elke dag van het feit dat ik er een boek uit kan pakken en kan gaan lezen.
 

Over ander werk

Kijk, we wisten natuurlijk in april 2020 niet hoe lang alles zou gaan duren. En dat weten we nog steeds niet. Wat ik wel wist, is dat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van één inkomstenbron, oftewel We12travel. Alhoewel ik deze website al met ontzettend veel plezier sinds 2011 run, kan het niet meer zo zijn dat ik hiervan afhankelijk ben voor mijn inkomen. Ik zette mijn blogwerkzaamheden dus op een lager pitje en besloot diverse andere kanalen op te richten en/of verder uit te breiden om op die manier wat meer te spreiden. En aangezien ik weet dat sommigen van jullie het niet meer allemaal bij kunnen houden (I get it!) heb ik het voor de duidelijkheid op een rijtje gezet.
 

We12travel

Daar waar ik tot 2020 vier dagen per week aan We12travel werkte, doe ik dat nu nog maximaal 1-2 dagen per week. Ik vind content maken nog steeds het allerleukste dat er is, maar zoals hierboven gezegd, wil ik niet afhankelijk zijn van één website voor mijn inkomsten. Wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gedaan is een enkele campagne (oa Baden-Württemberg en Nendaz) maar ik heb vooral heel veel oude content herschreven en verwijderd. Aangezien ik al sinds 2011 blog staat er gewoon heel veel online dat niet meer relevant is en/of verouderd is.
 

 

Avontuurlijke vrouwen

In de zomer van 2019 begon ik met de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen. Omdat We12travel goed liep, wilde ik graag een ‘side-hustle’ in de vorm van een podcast. En er volgde een blog, een Instagram account, evenementen en een e-book. Het werd een beetje veel en inmiddels heb ik besloten me voor Avontuurlijke Vrouwen te focussen op de podcast, het Instagram account (waar ik bijna dagelijks verslag doe van mijn -niet altijd- avontuurlijke leven) en het e-book dat ik geschreven heb. Bestel hem hier! Inmiddels is de podcast in twee jaar tijd ruim 35.000 keer beluisterd, iets waar ik echt heel dankbaar voor ben.
 

NieuwZeelandInfo

Al tijdens mijn laatste reis naar Nieuw-Zeeland in 2019 wist ik: ik ga hierover een aparte site beginnen. De domeinnaam NieuwZeelandInfo had ik en op dat moment was ik dan ook al druk bezig om informatie te verzamelen. In maart 2020 kreeg ik ineens zeeën van tijd om die site in elkaar te zetten, niet wetende dat Nieuw-Zeeland voor twee jaar op slot zou gaan. Inmiddels heb ik de site behoorlijk kunnen vullen én (tromgeroffel) ben ik heel trots op het feit dat ik mijn eerste reisgids heb geschreven. Elmar Uitgeverij vroeg mij namelijk een jaar geleden of ik voor hen het ‘Reishandboek Nieuw-Zeeland’ wilde schrijven en zo geschiedde. Als alles goed gaat, ligt het boek komend voorjaar in de winkel.
 
mooiste wandelingen in nieuw-zeeland muller lake
 

Wandelen op de Veluwe

Omdat ik ook graag wilde schrijven over iets wat niet afhankelijk is van reizen, besloot ik Wandelen op de Veluwe op te richten. Deze site ging afgelopen winter live. De reden dat ik hierover wilde gaan schrijven is simpel: de wandelpaden op de Veluwe zijn een chaos. Als je op een willekeurige plek gaat wandelen kom je soms paaltjes met vijf verschillende soorten markeringen tegen. Omdat ik het als inwoner van de Veluwe al niet snap, kan ik me voorstellen dat bezoekers van de Veluwe het ook helemaal niet snappen. En dus richtte ik Wandelen op de Veluwe op. Hiermee hoop ik bezoekers te inspireren over de wandelmogelijkheden die er zijn.
 

En verder …

Verder doe ik af en toe nog wat freelance werk binnen de toeristische en leisure branch als Pinterest manager, tekstschrijver en blogcoach. Maar deze uren zijn echt te verwaarlozen, ik ben toch echt wel 95% van mijn tijd kwijt met het bovenstaande. En I love it! En ben super dankbaar dat ik hiermee een fijn inkomen heb waarmee ik niet alleen mijn een financieel onafhankelijk leven kan leiden, maar ook mooie reizen kan maken en kan sparen voor mijn grote avontuur …
 

Te Araroa 2022

Toen ik eind 2020 besefte dat de big four-oh (ik werd 40) er aan zat te komen, raakte ik lichtelijk in paniek. Want ineens leek het wel, terwijl we in lockdown zaten, dat het leven aan me voorbij trok zonder dat ik in actie kwam. Ineens werd ik overvallen door een gevoel van ‘ik ben halverwege’ en ik wil nog heel veel. En zo besloot ik de knoop door te hakken om in november 2022 naar Nieuw-Zeeland te gaan om Te Araroa te lopen, een 3.000 kilometer lange wandeltrack van het noordelijkste punt op het Noordereiland naar het zuiden van het Zuidereiland. Meer over deze plannen lees je hier. En ja, mede doordat ik nu in crypto zit én mijn geld op andere wijze benader, heb ik dus al ruim de helft van de € 6.000 die nodig is, gespaard voor deze reis.
 

Het gaat goed

En wie denkt ‘nou dat doet ze goed’ … tot afgelopen zomer ging het helemaal niet zo goed. Ik kreeg te maken met het overlijden van een naaste, kwakkelde met mijn gezondheid en was erg instabiel. Zo kon ik de ene dag erg blij zijn en de volgende dag als een vaatdoek op de bank liggen zonder energie. De zomer vormde voor mij een turnaround point waarin ik besloot ‘dit niet meer’. Toen we thuiskwamen van een geweldige vakantie in Zweden probeerde ik de hoge energie die ik in de natuur voelde vast te houden en opnieuw te definiëren wat me zo gelukkig maakt. Ik trok een week lang uit voor het opnieuw bepalen van mijn kernwaarden, mijn vreugde, mijn gevoelens en mijn dromen. Waar leef ik voor? Waar word ik blij van? Wat maakt me tot wie ik ben? Wie wil ik zijn? Wat wil ik uitdragen?
 
Dagenlang zat ik schrijven en overdenkend op de veranda met een enorm vel papier voor mijn neus. Werd ik geconfronteerd met mij eigen demonen. Mijn eigen belemmerende overtuigingen, mijn eigen valkuilen. Ik deed mee aan een online Tony Robbins evenement en sloot me vier dagen op. Omdat het evenement op Australische tijd plaats vond, stond ik om middernacht op en ging ik in de middag weer naar bed. Ik leerde hier vooral dat ik al 25 jaar grotendeels negatieve gedachten heb, maar dat ik de mogelijkheid heb dat te veranderen. Dat alles slechts de betekenis is die je er zelf aan geeft. Dat een groene smoothie in de ochtend mij superveel energie geeft en dat ik het liefst gewoon om 21:00u naar bed ga met een goed boek en rust aan mijn hoofd wil. Dat schrijven het allerfijnste is om te doen en dat ik een gelukkig mens ben. Dat wandelen met de rugzak op mij intens blij maakt.
 
Meer dan ooit ben ik in beweging. Altijd in ontwikkeling, altijd op zoek naar manieren om het leven nog mooier te maken. Maar bovenal: sinds enkele maanden kan ik oprecht weer zeggen tegen mensen die me zien en me vragen hoe het gaat ‘het gaat goed, ik ben gelukkig.’
 

Conclusie

Zo dat was hem. De update die ik anderhalf jaar lang uitstelde. Het is slechts een fractie van wat er allemaal speelt maar niet alles hoeft letterlijk online te staan. Hopelijk geeft het je wel een idee van hoe het met mij gaat. Ohja en mocht je dus een aankoop doen via de bovenstaande links, dan ontvang ik een commissie. Dat is (onder andere, knipoog) waarvan ik mijn rekeningen betaal.
 
Fijne zondag!
 

4 Comments

 • Yvonne

  Mooi om te lezen. En zo is er in anderhalf jaar waarin je soms het idee had stil te staan super veel gebeurd bij jou. Soms moet je even stil staan, om daarna weer vooruit te kunnen. Je hebt het goed gedaan vind ik. Ik zou ook weer eens een persoonlijk blog moeten schrijven, lees ik bij anderen toch altijd graag… note to self.. 🙂

  • anto

   Dankjewel! Keer twee 🙂 ik wilde al een tijdje zoiets schrijven, maar vanuit een positieve vibe en niet vanuit een negatieve. Nu pas de energie gevonden om dat te doen. Ik zie die van jou graag verschijnen!

 • Judith | Worldwife

  Knap hoe je jezelf staande hebt gehouden in een branche die helemaal op zijn gat lag! Dat je mogelijkheden zag wil toch zeggen dat je inmiddels een goede mindset ontwikkeld hebt. Stoer dat je zo open durft te zijn over wat er allemaal speelt/gespeeld heeft. Ik weet dat het op kan luchten als je het van je af kan schrijven. You go girl!

  • anto

   Dankjewel Judith! Ik moet eerlijk bekennen dat er nog best veel dingen zijn die ik niet heb verteld (omdat ze écht privé zijn) maar dit was in ieder geval al fijn om te delen 🙂 en volgens mij heb ik anderen ermee geïnspireerd en dat is een van de belangrijkste reden dat ik (openbaar) blog!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.