Citytrip Göteborg: weekendje hiken rond de stad

citytrip göteborg

Zoals jullie wellicht gezien hebben op social media was ik tijdens de Pasen in Zweden. Ik maakte namelijk een fijne citytrip Göteborg. Ik ben de afgelopen twee jaar inmiddels vier keer in Zweden geweest en wat is het toch een heerlijke plek! Toen vriendin Viviana me uitnodigde om tijdens de Pasen bij haar op bezoek te komen, twijfelde ik geen moment en boekte ik een ticket van KLM die rechtstreeks naar Göteborg vliegt vanaf Amsterdam. Voor nog geen 150 euro boekte ik een retourtje, geen geld dus!
 
Zweden staat voor mij voor rust, ruimte en natuur. Bij de landing op Landvetter Airport was ik direct weer enthousiast en maakte mijn outdoorhart een sprongetje. Ik had inmiddels het zo typerende Zweedse landschap al onder me zien verdwijnen. Meren, bossen en rode huisjes, heerlijk! Niet veel later zat ik in de bus naar het centrum van de stad, waar Viv me ophaalde.
 
citytrip göteborg
De eerste middag brachten we in de stad door. Allereerst bezochten we de Botanische tuinen, waar de meest kleurrijke planten en bomen al volop in bloei stonden. Omdat de vrijdag voor Pasen in Zweden een nationale feestdag is én de zon volop scheen, was het er ontzettend druk met families. Achter de Botaniska Trädgård ligt het Änggårdsbergen Naturreservat, waar je kilometers lange wandelpaden hebt. Vanuit hier liepen we uiteindelijk weer terug richting de stad waar we lunchten en onszelf meteen op een Fika trakteerden bij het superleuke Kafferosten aan de Linnégatan. Ik had hier een stuk witte chocolade taart, genoeg om de rest van de middag weer op te teren. Hierna bezochten we nog even het Göteborg Waterfront en daarna was het alweer tijd om naar haar appartement gegaan omdat ik (yikes) om 04.00 uur mijn bed uit was gegaan voor mijn citytrip Göteborg. Ik had namelijk de eerste vlucht genomen, om zo optimaal te genieten van de beschikbare tijd.
 
citytrip göteborg
Op dag twee zijn we eerst gaan winkelen want … we wilden allebei een nieuwe Fjällräven Kånken tas. Ik heb de Rekånken sinds deze zomer maar deze is compleet gemaakt van recyclde petflessen. Hierdoor is de stof een stuk zachter en is ie allesbehalve waterafstotend, iets wat toch wel fijn is wanneer je vaak buiten te vinden bent. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe tas, de originele Kånken dit keer, die een stuk ruwer van stof is en dus water beter tegenhoudt. We gingen maar liefst vier winkels af om alle kleuren te bekijken, uiteindelijk besloot ik voor een lichtblauwe (of is het groen?) te gaan. Zo blij mee! De grootste selectie vind je trouwens bij de winkels van Naturkompaniet, ze hebben er twee in het centrum.
 
citytrip Göteborg
We lunchten bij het soepbuffet van Condeco, hier hebben ze volgens Viv het lekkerste brood van Göteborg. In de middag namen we de bus naar het Sandsjöbacka Naturreservat. Hier wandelden we zo’n twaalf kilometer naar de meertjes Sisjön en Oxjön. Deze wandeltocht maakte het voor mij direct weer duidelijk waarom ik zo van Zweden hou: de natuur is er heerlijk en we kwamen bijna niemand tegen. En dat terwijl we op slechts een half uurtje van hartje stad vandaan waren …
 
citytrip göteborg
Op Paaszondag hadden we het plan opgevat om naar het eilandje Styrsö te gaan met de boot. Volgens de weersvoorspellingen zou zondag de mooiste dag worden maar helaas is het gezegde ‘niets zo onvoorspelbaar als het weer’ helemaal waar. Het werd een koude en grijze dag. We namen de ferry vanaf Santholmen en arriveerden rond het middaguur op Styrsö. In het voorjaar en de zomer zijn de eilanden voor de kust van Göteborg ontzettend populair, maar ook vandaag maakten veel mensen de overtocht. Op Styrsö maakten we een wandeling van enkele kilometers en bezochten we het hoogste punt van het eiland: Stora Rös. Onderweg kregen we een kleine sneeuwstorm te verwerken, dus je begrijpt dat we het niet heel lang volhielden op de top. Na enkele koude uren op het eiland namen we dan ook weer de boot terug naar het vasteland. We wilden nog in een café iets drinken, maar omdat de stroom was uitgevallen was het overal ijskoud en konden ze geen warme dranken maken. Brrrr … Toch was ik onder de indruk van het eiland, ik kom er graag nog eens terug, het liefst als het wel iets warmer is.
 
Op maandag vloog ik rond het middaguur alweer naar huis en rond etenstijd parkeerde ik mijn auto weer hier in het Spijkerkwartier in Arnhem. Het was een super tof weekend met veel wandelingen, mooie natuur, lekker eten en veel gezelligheid. Viv en ik hebben het idee opgevat om deze zomer een stukje van de Kungsleden samen te lopen, fingers crossed dat het gaat lukken!
 
Na mijn citytrip Göteborg voelde ik me weer even helemaal opgeladen na al die (koude) wandelingen in de natuur. Om je nog een beetje extra inspiratie te geven maakte ik nog een kort filmpje van mijn indrukken. Enjoy!
 

 

Vervoertips voor je citytrip Göteborg

Het leek me handig om nog even wat vervoersopties te noemen rondom Göteborg. Vanaf Schiphol vlieg je in zo’n 75 minuten naar Landvetter Airport en hier neem je de airport shuttle van Flygbussarna naar het centrum, waar je zo’n dertig minuten later aan komt. Het ticket koop je het beste online, het voordeligste is om direct een retour te boeken. Alle hierboven genoemde wandeltochten maakte ik met het driedaagse openbaar vervoer ticket dat ik kocht bij Pressbyrån, een soort van kiosk die je bij de meeste grote bus- en tramhaltes vindt. Ik betaalde SEK 180 voor een ticket van 72 uur, een los ticket kost je 29 SEK. Er wordt streng gecontroleerd op zwartrijders dus dat zou ik je zeker niet aanraden. Met het ticket van 72 uur kun je gebruik maken van de bus, tram en zelfs de boot. In- en uitchecken hoeft zodra je ticket is geactiveerd niet meer, super handig dus!
 
citytrip göteborg
Göteborg is ideaal voor een weekendje weg en een prima alternatief voor andere Scandinavische steden. Het is kleinschalig, makkelijk te bereizen (heb jij ooit een Zweed ontmoet die geen Engels spreekt?) en ze hebben er leuke winkels, veel trendy café’s en redelijk betaalbare restaurants. Daarnaast zit je dus binnen no-time in de natuur en dus kun je een citytrip Göteborg prima combineren met al het fijne van de Zweedse natuur.
 
Meer lezen over Zweden? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Sneeuwscooteren in Zweden: 100% adrenaline
Gave outdoor dingen om te doen in Småland
Liefs uit Zweden: mag ik voor altijd blijven?
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!