hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
indonesie,  we12hike

Campuhan Ridge Walk Bali

De Campuhun Ridge Walk in de buurt van Ubud op Bali is een leuke wandeling! Ik deed hem drie keer, in 2017, 2018 en 2023. De laatste keer was ik een beetje teleurgesteld. Waarom lees je verderop in dit artikel. Ik begin met mijn verslag van 2017, mijn eerste keer op Bali!

De foto’s in het artikel zijn uit 2017 en 2018, een enkele uit 2023 toen ik Bali in het regenseizoen bezocht en ik een regenachtige dag had.

De Campuhan Ridge Walk in 2017

Op het moment dat ik in Ubud aan kwam, was het laat op de avond en dus was het pikkedonker. Het enige dat ik zag, waren lichtjes van de stad, taxi’s, scooters en heel veel andere toeristen. Dit was zeker niet het Ubud dat ik me had voorgesteld, maar ik was te moe om er verder over na te denken aangezien ik net vanuit Nederland was geland en na een lange vlucht behoorlijk moe was. De dagen erna bracht ik door met allerlei activiteiten in en rondom Ubud. Zo ging ik fietsen bij de rijstvelden, beklom ik Mount Batur en ging ik naar de Bali Swing, een mega-schommel boven een ravijn.
 
Alhoewel je het wellicht niet zou verwachten wanneer je door Ubud loopt, is het toch mogelijk om mooie rijstvelden te zien direct vanuit de stad en te gaan wandelen bij de rijstvelden van Ubud. Je kunt zelfs eten tussen de rijstvelden wanneer je bijvoorbeeld naar Three Monkeys Cafe gaat. Enkele hotels waar ik verbleef, waaronder Pertiwi Bisma II en Anini Raka Resort & Spa, lagen midden tussen de rijstvelden. Op zoek naar een tof hotel in Ubud? Lees hier mijn tips voor de beste hotels in Ubud!

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Aan het begin van de Campuhan Ridge Walk

Over de Campuhan Ridge Walk

De Campuhan Ridge Walk is een makkelijke wandeling die je over een verhard pad naar een bergkam boven de rijstvelden van Ubud brengt, ten westen van de stad. Aan beide kanten van de klif ligt een diepe kloof en een flinke stroom water. De kam zelf is niet langer dan anderhalve kilometer en een zeer populaire plek voor een workout. Vanaf de Campuhan Ridge heb je een prachtig uitzicht over de omringende valleien naast en onder je. Aan het einde van de wandeling kom je uit bij het dorpje Bangkian Sidem.

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Een zonnige dag op de Campuhan Ridge Walk
Zo kom je bij de Camphuhan Ridge Walk

De officiële start van de Campuhan Ridge Walk Bali is bij de ingang van de Warwick Ibah Villas. Loop hier de oprijlaan op en houd links aan, je ziet dan vanzelf een bordje ‘going to the hill.’ Volg het betonpad naar beneden, steek de rivier over en hier begint de klim naar de Campuhan ridge.

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
De start van de route
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Prachtige uitzichten
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Zon, zon, zon!

Wandelen op de Campuhan Ridge

Zoals ik al eerder zei is de Campuhan Ridge net iets langer dan een kilometer, althans het mooie gedeelte zonder winkeltjes en andere gebouwen. Wanneer je eenmaal boven bent, heb je direct een 360 graden panorama over Ubud en omgeving. Ik heb me laten vertellen dat je hier met helder weer zelfs de Gunung Agung kunt zien liggen, maar helaas mocht ik dat niet meemaken. Een dermate heldere dag in Ubud is vrij zeldzaam volgens mij.

Wanneer je eenmaal op de kam staat ben je hopelijk net als ik direct aangenaam verrast door de schoonheid van het landschap. Het pad dat je volgt is verhard en niet moeilijk. Na ongeveer een kilometer kom je bij de eerste gebouwen aan, beginnende met een aantal warungs en kleine cafeetjes en uiteindelijk kom je dus in Bangkian Sidem aan. Vanuit hier kun je dezelfde weg terug lopen of de weg vervolgen door het dorp.

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
De eerste tekenen van bewoning
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Prachtige tempels onderweg

Na de Campuhan Ridge Walk

De trail eindigt min of meer bij Karsa Cafe, daar waar de kam ook eindigt. Vanaf hier wordt het pad gewoon de doorgaande weg en ben je ongeveer 2 kilometer van de start van de wandeling bij Warwick Ibah Villas vandaan. Als je een rondje wilt lopen en dus via Bangkiam Sidem terug wilt lopen, is je totale wandelafstand 8 kilometer.

Volg indien je dit wilt de weg bij Karsa Cafe en sla bij de eerste weg die je tegenkomt linksaf. Deze weg leidt je naar de rivier, steil naar beneden en weer omhoog. Bij de Traditional Ubud Spa sla je linksaf en volg die weg, die nogal slingert, tot aan Jl. Raya Lungsakian. Sla hier aan het einde links en dan aan het einde rechts op Jl. Raya Sanggingan. Deze weg brengt je uiteindelijk weer terug naar het hart van Ubud.

Wanneer kun je de Campuhan Ridge Walk het best doen

Aangezien het altijd lekker warm en vochtig is in Ubud, adviseer ik je zo vroeg mogelijk op de dag te starten met de wandeling. Ik kwam om 07.00 uur op de Campuhan Ridge aan en toen was het al enorm warm en liep ik te zweten als een … tja als een wat eigenlijk? Het zweet gutste in ieder geval in straaltjes van mijn lichaam. Op de kam is nagenoeg geen schaduw dus neem een petje mee en vooral heel veel water. Zoals ik al zei is de trail super makkelijk dus meer dan een paar comfortabele schoenen of je flipflops heb je niet nodig.
 

Eten en drinken op de Campuhan Ridge

Het Karsa Cafe heeft heel slim een aantal bordjes opgehangen vanaf de start van de wandeling, wat het doet lijken alsof zij het enige cafe zijn aan de trail. Niets is echter minder waar, er zijn aardig wat warungs en cafeetjes om iets te eten en/of te drinken. Eerlijk gezegd vond ik de service bij Karsa Cafe niet echt bijzonder, dus een heuse aanrader is het niet. Het uitzicht vanaf het dakterras is, zoals je hieronder kunt zien, echter wel prachtig. Helemaal aan het begin van de Campuhan Ridge Walk vind je Warung Widi waar ze heerlijke koffie hebben, een stukje kleinschaliger en een echte aanrader.

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Uitzicht vanaf Karsa Cafe
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
Genieten van het uitzicht

Andere handige dingen om te weten als je de Campuhan Ridge Walk doet

Begin de wandeling dus zo vroeg mogelijk, niet alleen vanwege de warmte maar ook om de drukte te ontlopen. Ik was er dus vroeg in de ochtend en had de trail bijna voor mezelf. Enkele locals gebruikten de trail voor hun ochtend-workout maar toeristen waren er nog nauwelijks. Terugkijkend op mijn hike over de Campuhan Ridge, vond ik het laatste deel terug door de stad weinig interessant. Achteraf gezien had ik beter gewoon terug kunnen lopen om nog een keer van het mooie uitzicht te genieten, maar dan vanaf de andere kant.

Update november 2018

Ik ben zojuist opnieuw terug gekomen uit Bali en heb de Campuhan Ridge Walk dit jaar wederom gelopen. Nog even mooi als vorig jaar, maar wel wat drukker. Ik bezocht de Campuhan Ridge Walk samen met Jenny van Ik Reis en haar gezin. Zij hadden een kinderwagen bij zich en we hebben ons net voor Karsa Cafe met een taxi laten afzetten. Vanaf hier zijn we terug gelopen naar Ubud en de kosten hiervoor waren 100.000 RHP. De trail is met de kinderwagen te doen, mits het een redelijk flexibele kinderwagen is …

Update 2023

In december 2023 was ik opnieuw op Bali en deze keer vond ik de Campuhan Ridge Walk Ubud minder leuk. Wellicht omdat het niet echt heel goed weer was (regen en zelfs onweer in de verte) en wellicht omdat ik het inmiddels behoorlijk druk vond. Maar dat is heel Ubud eigenlijk. Het leek er ook op alsof de begroeiing inmiddels hoger was, waardoor de uitzichten minder mooi waren. Verder had ik het idee dat er veel bouwwerkzaamheden waren in de omgeving.

Campuhan Ridge Walk Bali
De Campuhan Ridge Walk in december 2023

Hulp bij het plannen van je Bali reis

– Mijn ticket naar Indonesië boekte ik via Skyscanner. Ik vlieg meestal met KLM via Singapore.
– Alle overnachtingen legde ik vast via Booking.com, check deze links voor de beste deals van hotels in Ubud.
– Bestel hier ook je reisgids voor een nog leukere voorbereiding. Dit zijn mijn favorieten:
Reisgids We Like Bali
Capitool reisgids Bali & Lombok
Lonely Planet Bali

Verder lezen over Bali? Bezoek dan mijn Bali startpagina boordevol tips, bijzondere plekken en heel veel reisinspiratie voor jouw reis naar Bali en de omringende eilanden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *