El Caminito del Rey
spanje,  we12hike

Caminito del Rey: must do of deceptie?

El Caminito del Rey is waarschijnlijk een van de bekendste wandelingen van Spanje. Of moet ik attractie zeggen? Wie jaren geleden al op social media keek, zag van de Caminito del Rey vaak duizelingwekkende foto’s met een afgesleten pad in een kloof en wandelaars die aan touwen vast zaten. Daar waar de Caminito del Rey vroeger een gevaar was, is hij enkele jaren geleden ‘geupgrade’ en is de veiligheid aanzienlijk verbeterd. Er is weinig gevaarlijks meer aan, las ik op diverse websites. Toen ik onlangs in de buurt van Malaga was, besloot ik desondanks dat ik te benieuwd was naar El Caminito en deze wandeling persoonlijk wilde proberen. In dit artikel geef ik je mijn eerlijke mening over de Caminito del Rey inclusief tips voor waar je tickets te kopen, hoe je bezoek te plannen en meer. Veel leesplezier!
 
Maar eerst: bekijk hieronder de korte videoimpressie die ik maakte!
 

 

Over de Caminito del Rey

El Caminito del Rey werd aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd als onderdeel van een elektriciteitsproject ten noorden van Malaga in Andalusië. Het wandelpad werd destijds aangelegd voor de medewerkers van dit project, zodat ze zich snel door de kloof konden verplaatsen. In 1921 kreeg het dit pad de naam Caminito del Rey, de weg van de koning, toen Koning Alfonso XIII het Gualdalhorce waterreservoir opende. Om dit reservoir te bereiken liep hij over het gevaarlijke pad door de kloof. Sindsdien draagt het de naam Caminito del Rey.
 
Omdat er uiteindelijk alternatieve manieren kwamen voor het project, werd het pad verlaten en werd er geen onderhoud meer aan gepleegd. Hierdoor raakte de betonnen constructie in verval en enkele wandelaars vonden hier zelfs de dood, meest recentelijk in het jaar 2000. De overheid besloot hierop de Caminito del Rey te sluiten. In 2013 begon men met de renovatie en in 2015 werd het pad opnieuw voor het publiek geopend.
 

Oude en nieuwe pad van de Caminito
Het oude pad en nieuwe pad van de Caminito
Het huidige pad van de Caminito del Rey
Het huidige pad van de Caminito del Rey
 

Is de Caminito del Rey gevaarlijk?

Nee, de huidige Caminito del Rey is niet gevaarlijk. Je bent ten allen tijden verplicht een helm te dragen en de houten constructie is stevig. Het pad is breed genoeg om twee mensen elkaar te laten passeren en de hangbrug en trappen zijn ook zeer stevig. Als ervaren wandelaar vond ik de wandeling erg simpel. Echter kan ik me wel voorstellen dat mensen die hoogtevrees hebben weinig plezier beleven aan deze wandeling. Mijn vriend is om die reden ook niet mee gegaan.
 

Op de hangbrug
Op de hangbrug: het lastigste deel bij hoogtevrees
 

De Caminito del Rey wandelen

Wil je de Caminito del Rey wandelen dan ben je hier ongeveer een halve dag mee bezig, exclusief transport naar- en van de start. Alhoewel de huidige Caminito del Rey erop is gebouwd dat wandelaars van beide entreepunten kunnen starten, is het op dit moment (januari 2022) alleen mogelijk om aan de entrada norte te beginnen, mede vanwege de pandemie.
 
Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (meer over parkeren en de Caminito del Rey bus lees je verderop in het artikel bij de praktische tips) is het 1.5 kilometer lopen naar de entree. Je loopt vanaf de asfaltweg door een tunnel van ca. 150 meter en komt vervolgens in een kloof. Hier volg je de bordjes naar ‘Caminito del Rey.’ Bij de ingang wordt je ticket gescand en krijg je een haarnetje en een helm uitgereikt. Vanaf hier ga je wandelen. Je komt vrijwel meteen op de houten boardwalks boven de kloof.
 
Na een goed half uur lopen over de houten boardwalks, vlakt de wandeling af en kom je in een bos terecht. Hier zijn ook enkele pauzeplekken en kun je even wat wat drinken of iets eten. Verderop ga je het volgende deel van de Caminito del Rey op. Hier bevindt zich ook de glazen vloer en de spectaculaire hangbrug aan het einde van de kloof. Na de hangbrug en de waterval moet je nog een aantal trappen overwinnen voordat je bij het einde van de Caminito del Rey en wandel je nog ongeveer twee kilometer naar het eindpunt van de wandeling in het gehucht El Chorro. Hier is je avontuur op de Caminito del Rey ten einde gekomen.
 
Ik heb de afstanden niet opgemeten, maar ik denk dat de ‘spannende stukken’ twee keer een kilometer lang zijn, maximaal. Ik was me er vooraf niet van bewust dat er tussen deze twee stukken nog een bospad in zit. Je loopt dus niet de hele tijd door de kloof. In totaal wandel je 7,7 kilometer, inclusief het stuk vanaf de parkeerplaats naar de start en vanaf het einde naar El Chorro.
 

Tunnel Caminito del Rey
Ingang van de tunnel naar de Caminito
Caminito del Rey tickets
Caminito del Rey begin
Caminito del Rey start
De start door de kloof
Op de Caminito del Rey
Op de Caminito del Rey
het tussenstuk op el caminito
Het ‘tussenstuk’
De glazen brug op caminito del Rey
Het glazen balkon
Caminito del Rey hangbrug
De hangbrug
 

Caminito del Rey tickets

Omdat de Caminito del Rey inmiddels een heuse toeristenattractie is geworden, is het een must om je tickets van tevoren te boeken. Dit kan op de website van de Caminito zelf of bij een tour company, dan boek je inclusief gids en eventueel transport van/naar Malaga. Ik reisde in de kerstvakantie en boekte mijn ticket ongeveer een week van tevoren. In de zomer en tijdens de andere vakanties wordt aanbevolen verder van tevoren te boeken, omdat het maximale aantal wandelaars per uur een maximum heeft. Ook is vanwege de pandemie dit aantal gehalveerd. Ik zou dus adviseren om zo vroeg mogelijk van tevoren te boeken:
 

 

Parkeren bij Caminito del Rey

De Caminito del Rey ligt ongeveer een uur ten noorden van Malaga, tussen Ardales en El Chorro. Aangezien wij in Ardales op de camping stonden, heb ik geen ervaring met parkeren. Echter heb ik van mensen gehoord dat het parkeren redelijk rampzalig is en dat er gewerkt wordt aan extra parkeerplekken. Er zijn betaalde parkeerplekken of je kunt de auto langs de weg parkeren als je erg vroeg in de ochtend bent. Houd er rekening mee dat de parkeerplaatsen het dichtst bij de ingang het snelst vol zijn dus reken ruim extra de tijd indien je wat later op de dag geboekt hebt. Je wilt namelijk niet jouw ‘slot’ missen.
 
Aan het einde van de wandeling neem je de Caminito del Rey bus terug naar Ardales. Er is in El Chorro aanzienlijk minder parkeerplek dus ik zou niet adviseren om daar te parkeren. De bus kost een paar euro (alleen contant te betalen) en rijdt zeer regelmatig. Heb je snel last van wagenziekte: neem dan een pilletje want de weg is smal en bochtig.
 
Tip: wil je na de Caminito del Rey nog een mooie wandeling maken, kies dan voor Pico del Convento, die vanaf hetzelfde punt start als de Caminito.
 

caminito del rey map
De kaart van de omgeving
 

Eten, drinken, restaurants

In de buurt van de start van Caminito del Rey zijn twee restaurants. Beiden vond ik ze niet super, maar goed dat mag je verwachten bij een toeristische attractie. Onderweg is niks te eten en te drinken, dus neem voldoende water mee (minstens 1.5 liter in de zomer, 1 liter in de winter) en een paar snacks. Ook in El Chorro zijn restaurants en een piepkleine supermarkt.
 

Overnachten in de buurt van Caminito del Rey

Wij kampeerden op Camping Parque Ardales. Omdat we in de winter waren, stonden er alleen campers, maar ze hebben voornamelijk tentplekken en enkele bungalows. Het was een prima camping met plekken onder de bomen, ik kan me voorstellen dat dat vooral in de zomer erg fijn is. In de winter werd het er al snel koud wanneer de zon weg was. Bekijk alle overnachtingsopties in Ardales hier.
 

De waterval bij Caminito del Rey
De waterval aan het einde
 

Caminito del Rey vanuit Malaga

Wil je niet overnachten in Ardales, dan bezoek je de Caminito del Rey vanuit Malaga of de Costa del Sol. Er zijn diverse excursies die je kunt maken. Je bent inclusief vervoer dan een hele dag kwijt. Deze excursies zijn meestal met een gids, al heb ik veel mensen gezien die uiteindelijk gewoon op eigen gelegenheid door de kloof wandelden.
 


 

Overige Caminito del Rey tips

– In de winter is het koud. Neem een dikke jas mee en eventueel handschoenen. Je loopt het grootste deel van de wandeling in de schaduw.
– Een helm is verplicht en mag je niet afzetten. Onderweg hangen camera’s en staan op diverse plekken medewerkers die hierop controleren.
– Houd er rekening mee dat het in de zomer ontzettend warm wordt dus boek dan bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ochtend.
– Trek stevig schoenen aan, geen slippers of hakken.
– Selfiesticks, tripods etc. zijn niet toegestaan.
– Indien het slecht weer is, kan de wandeling tijdelijk afgesloten worden, bijvoorbeeld bij hevige wind, omdat de hangbrug dan gevaarlijk wordt.
– Kinderen zijn toegestaan vanaf 8 jaar.
– De losse entreekosten bedragen in 2022 10 euro
 

Het water van de rivier
Het water van de rivier
Op de hangbrug
Op de hangbrug: het lastigste deel bij hoogtevrees
Einde van de Caminito del Rey
Het einde van de tocht
 

Mijn eerlijke mening over de Caminito del Rey

Okee hier komt ie dan, mijn eerlijke mening over de Caminito del Rey. Aanvankelijk was ik super excited! Ik keek er al een hele week naar uit. Nadat ik al gewandeld had bij de Embalces en diverse toppen in de regio had beklommen, leek dit de kers op de taart.
 
Alhoewel de Caminito del Rey bijzonder is, vond ik de wandeling weinig spannend. Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat ik geen last heb van hoogtevrees. Het ‘gevaarlijke’ is er dus wel redelijk af. Mooi was het echter wel. Alleen moet je die schoonheid dus wel met andere mensen delen. Veel mensen zelfs. Het feit dat je vooraf je ticket voor de Caminito del Rey moet reserveren en de vele toeristen, deed voor mij wel een beetje afbreuk aan de ervaring. Dit neemt niet weg dat de gieren die hoog boven mijn hoofd cirkelden en de prachtige uitzichten de kloof in simpelweg spectaculair zijn.
 
Zou ik je de Caminito del Rey aanraden? Absoluut! Als je er echter rekening mee houdt dat je zeker niet de enige bent en dat je soms zelfs een beetje in optocht loopt én dat het niet heel spannend meer is, kom je niet voor teleurstellingen te staan.
 

De Caminito del Rey is hoog maar niet gevaarlijk
De Caminito del Rey is hoog maar niet gevaarlijk
Caminito del Rey waterfall
Caminito del Rey waterval
Antonette op de Caminito del Rey
Aanrader!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je deze blog over de Caminito del Rey nuttig en heb ik je een eerlijk beeld gegeven over wat je ervan mag verwachten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, laat ze gerust achter in de comments. Meer lezen over wandelen in Spanje? Check hier alle artikelen die ik schreef!
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een reservering maken of een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

6 Comments

 • Corine

  Leuk om jouw ervaring te lezen! Ik was heel benieuwd of jij hem ondanks het toeristische zou aanbeleven. Ik was er zelf zo’n 3 jaar geleden, dus pre corona, en vind het zelf al met al ook zeker de moeite waard. Ik ging met een gids mee, dus kon de mensenmassa ook niet echt ontwijken, maar hostelgenoten van mij gingen op eigen gelegenheid, treuzelden nadat ze binnen waren en liepen toen in alle rust voor het volgende slot uit. Het schijnt dus mogelijk te zijn 😉 de camping die je noemt ga ik onthouden!

  • anto

   Ja precies, ik zag mensen van groepen ook gewoon op eigen houtje wandelen. Je hebt toch geen specifieke eindtijd meestal. Veel plezier mocht je in de toekomst nogmaals gaan!

 • François

  Dankjewel voor deze heldere kijk op de Caminito Del Rey. Zoals je deze wandeling beschrijft hoef je, zoals ons, geen daredevil te zijn. Begin April denken we deze wandeling te gaan doen

 • Dick

  Mooi om dit artikel te lezen, wij hadden ook wel de zelfde ervaring .
  Op het punt van de toegangsbewijzen was het bij ons anders.
  We hadden kaarten gekocht via GetYourGuide maar die vonden we achteraf toch te prijzig en via via hoorde we dat er ook altijd wel kaarten te koop zijn bij de ingang.
  Uiteindelijk hebben we op 28-09-23 rond 13:00u voor 18 euro (incl gids) de wandeling gemaakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *