bryce canyon national park utah
utah,  Verenigde Staten

24 Uur in Bryce Canyon National Park: tips voor wat te doen!

Wow! Bryce Canyon National Park is een van de mooiste plekken in Amerika die ik ooit heb gezien. Bryce National Park was het vierde en laatste nationale park in Utah dat ik tijdens mijn roadtrip bezocht, maar tevens ook een van de meest indrukwekkende. Bryce Canyon staat met name bekend om de bizarre rotsformaties en zou wat mij betreft op iedereen zijn of haar bucketlist moeten staan. Ik reed van Zion naar Bryce en bracht hier 24 uur door. Bij deze mijn tips over hoe je 24 uur in Bryce Canyon National Park het beste door kunt brengen.
 

Met de eigen auto Bryce Canyon in

In tegenstelling tot Zion National Park, kun je Bryce gewoon met je eigen auto bezoeken. Ik hoorde al van diverse andere reizigers die ik op mijn trip tegen kwam dat het aardig druk kan worden op de 18-mijl lange Park Road en dan met name zo halverwege de dag. Aangezien ik daar niet zo veel zin in had, besloten ik mijn bezoek op te splitsen in twee delen:
 
– het eerste deel in de late middag van dag één
– het tweede deel in de vroege ochtend van dag twee
 
Ook vernam we dat de parkeerplaatsen over het algemeen stampvol staan met auto’s en campers en dat het aardig warm kon worden. Het was dus geen probleem om op dag 1 pas relatief laat aan te komen. Overigens had ik daarin ook niet echt een keuze, omdat ik in de ochtend nog de fantastische Angels Landing trail in Zion National Park had gelopen.
 

wildlife in bryce canyon
Een squirrel in Bryce Canyon
 

Top advies over Bryce Canyon!

Ik kreeg als advies mee om helemaal naar het einde van de Park Road te rijden en dan vanaf daar langzaam aan terug te rijden naar de ingang van het park, een prima advies als je het mij vraagt. Natuurlijk is het enigszins lastig om niet meteen te stoppen wanneer je de eerste rotsformaties op ziet doemen, maar het bleek de moeite waard naar dit advies te luisteren. De rit naar het einde van de Park Road duurt ongeveer een uur (of wellicht iets langer/korter, afhankelijk van de drukte) en vanaf hier kun je dus helemaal terug naar het beginpunt. Mijn eerste stop was bij Rainbow Point, helemaal aan het einde van de weg.
 
Toen ik de auto uitstapte, was er slechts een handjevol andere toeristen en dat viel me zeker niet tegen, terwijl ik toch in het hoogseizoen (midden juni) hier was. De eerste échte aanblik van Bryce Canyon National Park was een bijzondere, het was namelijk zó anders dan ik had gedacht! Google maar eens een foto van Bryce Canyon, je ziet dan een amfitheater van hoodoos wat je doet denken aan een formatie in de woestijn. Echter niets is minder waar, dit deel van Bryce staat namelijk vol met bomen, bomen en nog eens bomen. In dit geval dus afgewisseld met af en toe een paar hoodoos. En ik als natuurliefhebber, ben een enorme fan van bomen. Dus ja … daar stond ik met open mond te gapen.
 

Rainbow overlook Bryce Canyon National Park
Rainbow overlook
Bryce Canyon National Park overlook
Bryce Canyon National Park overlook
 

Stop bij Farview Point

Nadat ik een enorme lading foto’s had gemaakt en ik langzaam maar zeker terug reed naar de ingang van het park, werd het me al snel duidelijk dat ik geen tijd had om echt overal, dus bij elk viewpoint, te stoppen. Dat deed ik dan ook maar niet, maar een andere belangrijke stop was het Farview Point en ook hier stonden ik weer sprakeloos te genieten van dit bijzondere stukje natuur.
 
Net voordat ik het park voor die dag verliet, stopte ik nog even bij het Bryce Canyon National Park Visitors Center om de tijd van de zonsopkomst te checken. Het is zeker nuttig en leuk om hier sowieso even naar binnen te stappen, al is het alleen al om even met de rangers te praten, die je vol enthousiasme vanalles over het park kunnen vertellen.
 

Farview Point
Farview Point
Farview Point Bryce Canyon
Farview Point Bryce Canyon
 

De volgende dag: de beroemde Bryce Canyon sunrise

Na een enigszins frisse nacht in mijn tent reed we terug het park in, in het pikkedonker. Ik wilde graag op tijd zijn zodat ik de zonsopkomst in Bryce Canyon niet zou missen. Toen ik bij Sunrise Point aan kwam, bleek dat ik (zoals verwacht) niet de enige was. Een aantal mensen had zich reeds hier verzameld om dat speciale moment mee te maken. Gelukkig was ik vroeg, zo’n 30 minuten voor de daadwerkelijke zonsopkomst, zodat ik een goed plekje kon bemachtigen met uitzicht op het amfitheater. Om me heen vulden de lege plekken zich al snel op en voor ik het wist stond ik compleet ingebouwd tussen de andere toeristen, soms wel rijen dik.
 
Dat dit niet voor niks was, bleek toen de zon met zijn eerste stralen de aarde verlichtte en verwarmde. Een voor een begonnen de bekende hoodoos in Bryce Canyon op te lichten en kregen ze de warme, oranje kleur die je vast van de foto’s wel kent. Iedereen werd er stil van en stond met open mond te kijken. En was foto’s aan het maken. Een magisch moment, dat niet met woorden te omschrijven valt. Dat doe ik dus ook maar niet, de foto’s hieronder spreken voor zich.
 

sunrise in Bryce Canyon
De zon komt op!
Start van de zonsopkomst
Start van de zonsopkomst
sunrise bryce canyon national park
Het amfitheater wordt verlicht
sunrise bryce canyon
WOW!
 

Wandeling over de Navajo Loop Trail

Na de zonsopkomst verdwenen de mensenmassa’s op bizarre wijze weer net zo snel als ze gekomen waren. Binnen no time was ik weer alleen en genoot ik van een picknick, voor ik aan mijn laatste missie begon, namelijk het lopen van een deel van de beroemde Navajo Loop Trail. Deze wandeling is 4,75 kilometer lang en kost je tussen de 1-3 uur, afhankelijk van de wandeltempo én hoeveel foto’s je onderweg maakt.
 
Ik begon de tocht bij Sunrise Point en daalde hier af het amfitheater in over de Queens Garden Trail. Uiteindelijk kwam ik via de Navajo Loop trail bij Sunset Point, vanaf hier kun je langs de rim weer terug naar Sunrise Point. Het steilste deel van de wandeling is Wall Street.
 
Als je wilt voorkomen dat je hier omhoog moet (wat ik wel deed) kun je het beste tegen de klok in lopen. Echter adviseren de park rangers juist weer om dit niet te doen aangezien het dan een super steile en gladde afdaling wordt… Deze trail is zeker de beste optie om na Sunrise Point te doen en als je geluk hebt, kom je waarschijnlijk bijna niemand tegen. Aangezien ik hem vroeg liep, had ik grote delen van het pad nagenoeg voor mijzelf.
 
De Navajo Loop Trail is echt een fantastische wandeling. Niet alleen omdat het gigantisch stil is tussen de hoodoos (waardoor je hopelijk ook wildlife tegenkomt) maar ook omdat je ze van dichtbij kunt zien. Van veraf zijn ze indrukwekkend, maar van dichtbij zo mogelijk nog mooier. Ik deed ongeveer twee uur over de trail, waarna het helaas al weer tijd was geworden om afscheid te nemen van Bryce Canyon. Die middag reed ik naar Salt Lake City en vervolgens door naar Yellowstone National Park.

 

de hoodoos van bryce canyon
De hoodoos van dichtbij
Navajo Loop Trail
Op de Navajo Loop Trail
 

Wat te doen in een dag in Bryce Canyon

Kortom: je brengt je 24 uur dus zo optimaal mogelijk door volgens het volgende schema:
middag dag 1: rit naar Rainbow Point en bezoek lookouts
ochtend dag 2: zonsopkomst kijken, Navajo Loop Trail
 
Deze indeling van mijn 24 uur in Bryce Canyon bleek perfect. Het park is relatief klein in vergelijking met sommige andere nationale parken in Amerika en indien je niet gaat wandelen, is alleen een middag of ochtend zelfs al genoeg.
 

Bryce National Park hotels en campings

Aangezien The Lodge at Bryce Canyon al steevast ruim van tevoren is volgeboekt overnacht je waarschijnlijk buiten het park. Op zich maakt dat niet uit want er zijn vlakbij de ingang prima opties, zoals het Best Western PLUS Ruby’s Inn en Best Western PLUS Bryce Canyon Grand Hotel.
 
Bekijk alle opties, prijzen en beschikbaarheid voor Bryce Canyon hier.
 
Even verderop ligt het dorp Tropic, hier vind je ook talloze overnachtingsopties en campings. Favoriet hier zijn de Bryce Canyon Log Cabins. Bekijk alle opties en prijzen voor Tropic hier.
 
Ik heb gekampeerd op Bryce Canyon Pines Campground, slechts enkele mijl van de parkingang vandaan. De campings in het park zelf zaten ruim voor aankomst al volgeboekt helaas. Het koelt ‘s nachts behoorlijk af, deze camping lag op 3.000 meter hoogte dus indien je gaat kamperen, is het handig om hier rekening mee te houden.
 

Regel je reis naar Amerika

Wil je een reis naar Amerika boeken met een bezoek aan Bryce National Park? Dan heb ik nog de volgende tips voor je. Allereerst: bedenk of je zelf alles ‘los’ wilt boeken of liever gebruik wilt maken van een reisorganisatie. Dit laatste is over het algemeen duurder, maar je hebt wel de zekerheid van de ANVR en SGR. Iets om over na te denken in deze roerige tijden. Mocht je een compleet verzorgde reis willen boeken, dan kan ik de volgende reisorganisaties aanbevelen:
 
AmerikaPlus
SNP Natuurreizen
ANWB Vakanties
De Jong Intra Vakanties
TUI
 
Hieronder enkele rondreizen waarin Bryce Canyon National Park inbegrepen is:
 
16-daagse FLy Drive Panorama’s of the West
22-daagse autorondreis The Great West
29-daagse camperrondreis Zuid-West Amerika
15-daagse Actieve Natuurreis Utah & Californië
 
– Of bekijk hier de bouwstenen van Riksja Travel waarbij je zelf je reis kunt samenstellen.
 
Boek je liever alles zelf, dan heb ik uiteraard ook diverse tips voor je! Mijn vluchten boek ik via Skyscanner, zij vergelijken de beste opties voor je. Ik ben zelf met een overstap in Detroit naar Denver gevlogen, maar je kunt Zion National Park ook bezoeken vanuit Las Vegas of Los Angeles.
 
Mijn huurauto regel ik altijd via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af en hebben een Nederlandse klantenservice, waardoor je alle informatie in het Nederlands ontvangt. Omdat je dus geen eigen risico hebt, kun je met een onbezorgd gevoel op reis en hoef je bij aankomst niet meer met de autoverhuurder in discussie te gaan over extra verzekeringen die dus niet nodig zijn. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid.
 
Mijn accommodaties regel ik het liefst via Booking.com omdat zij vaak de optie bieden om tot kort voor vertrek kosteloos te annuleren. Wel zo handig in deze onzekere tijden!
 
Daarnaast plan ik mijn reizen van tevoren altijd met behulp van ondermeer de volgende reisgidsen en wegenkaarten:
 
De Lonely Planet van Bryce & Zion National Park
Zion & Bryce Planning Map
Reisgids Nationale Parken West Amerika
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van hoe je je bezoek aan Zion National Park in Utah het beste kunt plannen. Mocht je nog verder willen lezen, dan staan hier al mijn blogs over Utah.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

11 Comments

 • Sandra

  Jouw post is een goede reden om weer eens terug te gaan. Ik heb Bryce als minder ervaren, maar dat kwam voornamelijk door de verzengende hitte. Ik heb dus maar een klein gedeelte echt gezien en dat waren vooral de uitkijkpunten, dus een goede reden om een tripje West-Amerika te boeken ;-)!

  • anto

   Jaaaa je moet echt weer eens terug … een collega van mij had zware mist en heeft dus niks gezien, ook zoiets … de bucketlist blijft groeien, ik zou graag nog eens de meerdaagse trekking daar lopen (en naar Yosemite gaan!)

 • Marcella

  Ik vond Bryce echt prachtig, zeker een van mijn favoriete parken! Wij deden ook de Navajo Loop Trail, en begonnen met het steilste deel. Ach, dan had ik dat ook maar gehad 😉 Het laatste stuk renden we bijna omhoog omdat er een fikse onweersbui op komst was. Dus ik zou zeker nog eens terug willen om nog veel meer te zien van Bryce!

 • Linda

  Wat een goede tips! In eerste instantie wilden wij Bryce Canyon overslaan, maar na het lezen van jullie blog begrijp ik dat dat eigenlijk niet mag. We gaan jullie tips, om eind van de middag het park met de auto te verkennen en de ochtend het sunrise point te bezoeken, zeker gebruiken!

 • ivonne

  Yep, hij stond (al jaaaaren) op de lijst. Handige tips voor het kamperen want wij gaan ook met de tent.En die zonsopgang lijkt me gaaf. Wij zitten er al in mei, zou het dan nog meer vriezen vraag ik me af omdat het overdag “maar” een graad of 30 is? Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *