duitsland,  we12hike

Brocken beklimmen – een leuke activiteit in de Harz

De Brocken is met 1.141 meter de hoogste berg in de Harz en hiermee tevens de hoogste berg van Noord-Duitsland. Tijdens je vakantie in de Harz mag je een bezoek aan deze bijzondere plek dan ook zeker niet missen. Je kunt de Brocken beklimmen te voet (mijn favoriet!), met de beroemde Brockenbahn of met de fiets. Ook kun je een deel van Brocken met de auto doen, maar daar zijn specifieke regels voor en lees je verderop in het artikel.
 
Sinds de 17e eeuw werd de Harz gezien als dé plek in Duitsland waar de heksen zich verzamelden. In Goethes “Faust” brengt hij de heksen tezamen op Brocken, wat geleid heeft tot het beroemd worden van deze berg. Ook het feit dat Goethe deze plek zelf ooit bezocht, heeft bijgedragen aan de populariteit van de Brocken. Wil je hier meer over lezen, dan kan ik je dit artikel zeker aanraden.

 
Ik bezocht Brocken de afgelopen jaren twee maal. De eerste keer tijdens mijn wandeltocht over de Harzer Hexenstieg en de tweede keer onlangs tijdens mijn weekendje in de Harz. Beide keren beklom ik hem te voet, maar maakte ik ook een ritje met de Brockenbahn. In dit artikel vertel ik je alles over mijn ervaringen. Aan het einde vind je tevens nog mijn overnachtingstips voor de Harz evenals andere leuke dingen die je kunt doen. Veel leesplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in mei 2015 en werd volledig geupdate na mijn meest recente bezoek.
 
Mooie plaatsen in de Harz vakantie


 

De Brocken beklimmen vanuit Torfhaus

De Brocken kun je vanuit diverse plekken beklimmen. In 2015 deed ik dit met mijn toenmalige partner vanuit Torfhaus. Dit is het bezoekerscentrum van het Nationalpark Harz waar je de auto kunt parkeren en diverse mooie tentoonstellingen kunt bekijken. Bij deze het verslag van de beklimming:
 
“Vanuit Torfhaus gaan we de Brocken beklimmen, deze top is met 1.141 meter de hoogste berg in de Harz. Vanuit Torfhaus zien we hem in de verte al liggen. Ons idee is om te voet de tocht naar boven te maken, wat neer komt op ongeveer 9 kilometer per enkele reis. Het begin van de wandeling leidt ons over de Goetheweg, een relatief breed en eenvoudig wandelpad dat ons diep de naaldbossen van de Harz in voert. Gedurende het eerste uur van onze wandeling komen we niemand tegen, we zijn samen in de natuur met de vogels die vrolijk hun deuntjes fluiten. Waar de toeristen gebleven zijn die hun auto’s ook bij Torfhaus hebben geparkeerd, is ons een groot raadsel.
 
Na een tijdje gaat de trail over in de Harzer Hexenstieg, de voornaamste reden dat we de Harz bezoeken. Dit 94 kilometer lange wandelpad is zo’n 12 jaar geleden ontwikkeld door het Harzer Turismusverband en de Harzer Wanderklub. Het hoort bij de Top Trails of Germany, een selectie van de mooiste lange wandelpaden in Duitsland. De naam Harzer Hexenstieg, wat zoiets als “Wandelpad van de Heksen in de Harz” betekent, komt van de connectie die de regio heeft met hekserij.
 
Na ongeveer anderhalf uur lopen, maken we een steile klim en bereiken we het spoor van de Brockenbahn, die bezoekers die niet willen lopen per comfortabel rijtuig naar boven brengt. En laat de stoomtrein nou net onderweg zijn naar boven … de passagiers zwaaien vrolijk naar ons en terwijl de trein ons voorbij sjokt lopen we verder naar boven. Hier ontvouwen zich de eerste panorama’s over het gebied, we kunnen bijna de hele Harz overzien, maar helaas is het te bewolkt om veel verder te kunnen kijken. De uitzichten zijn hoe dan ook prachtig. Vanaf hier is het nog een goed uur lopen naar boven, uiteindelijk bereiken we de top na een goede 3 uur stappen, iets later dan gepland maar het maken van foto’s onderweg kost nu eenmaal veel tijd.
 
Op de terugweg besluiten we twee kilometer voor Torfhaus de alternatieve route te nemen, die ons langs smalle beekjes en uitgebreide moerassen leidt; een goede keuze dus. Dan breekt de zon door en het licht geeft een extra dimensie aan het landschap, we kunnen nauwelijks stoppen met foto’s nemen. Onderweg komen we een ouder Duits echtpaar tegen, we maken een praatje en luisteren naar de verhalen over de wandelingen die ze hier jaar na jaar maken. Eenmaal terug bij de auto zijn we blij: het is een mooie eerste kennismaking met de Harz.”
 
Verder lezen over dit bezoek? Check dan dit artikel inclusief film van ons bezoek aan het Harz gebergte.
 
Brocken beklimmen vanuit Torfhaus

Brocken beklimmen vanuit Torfhaus

Brocken beklimmen vanuit Torfhaus
 

De Brocken beklimmen vanuit Schierke

Wie de Brocken wil beklimmen in combinatie met een ritje met de Brockenbahn kan dit het beste doen vanuit Schierke. Schierke is de laatste stop op de route voor het bereiken van de top van Brocken en de wandelafstand is zo’n zes kilometer. Let wel: het laatste stuk van de route stijgt flink en is dus niet voor ongeoefende wandelaars. Bij deze mijn verslag van het beklimmen van Brocken vanuit Schierke:
 
“Ik verlaat de trein en met mij ook een groep van zo’n 30 schoolkinderen. Ik word niet heel blij van de drukte, maar wie weet gaan zij de Brocken wel helemaal niet beklimmen en heb ik het wandelpad over niet al te lange tijd weer voor mezelf. Ik heb inderdaad geluk want na zo’n tien minuten lopen, nemen ze een afslag en ben ik ze kwijt. De rust en stilte keert terug op de trail. De eerste paar kilometers voeren me over een breed gravelpad en zijn niet al te zwaar. Terwijl het zonnetje zo her en der door het bladerdak heen prikt, merk ik dat het langzaamaan opwarmt. De wereld om me heen lijkt steeds een stukje meer tot leven te komen.
 
Na enkele kilometers en diverse mooie uitzichten kom ik bij een kruising waar meer mensen zijn. Vanuit het dorp Schierke (iets verder het dal in dan Schierke Bahnhof) komt ook een wandelpad omhoog en dit is duidelijk de populaire variant van de wandeling. Vanaf nu heb ik het pad niet meer voor mezelf maar dat hindert niet, het is immers een zonnige nazomerdag in het weekend dus met mij hebben meerderen vast het idee opgevat om de Brocken op te gaan.
 
Vanaf hier verandert het brede gravelpad in een smal en steil bergpaadje. Dit is waar het stuk voor de échte wandelaars begint. Of degenen met een flinke portie doorzettingsvermogen. Terwijl ik langzaam voetje voor voetje over rotsen klauter beginnen de eerste zweetdruppeltjes zich te vormen op mijn voorhoofd en ik mijn nek. Na een goede drie kwartier is het steile deel van de klim voorbij en ben ik bij de asfaltweg aangekomen. Vanaf hier is het nog eventjes doorstappen en de top van Brocken is bereikt!”
 
Brocken beklimmen vanuit Schierke

Brocken beklimmen vanuit Schierke

Wandelen in de Harz

Wandelen in de Harz
 

Op de Brocken: wat kun je er doen?

Eenmaal op de Brocken is het druk. Da’s natuurlijk niet zo gek, maar ik heb een redelijk strak schema omdat ik met de trein weer terug wil naar Wernigerode, waar ik eerder die dag mijn reis begon. Ik besluit te kiezen voor een typisch Duitse lunch, een braadworst met brood. In plaats van op het volle terras te gaan zitten, neem ik mijn eten mee naar een rotspartij waar ik plaats neem en op mijn gemak deze zalige bonk vettigheid naar binnen werk.
 
Bovenop Brocken vind je een enorme zendmast die wordt gebruikt als televisiezender vanwege de perfecte ligging ervan. Op één van de oudere zendmasten vind je een raderinstallatie voor de Duitse luchtverkeersleiding en ook is er een weerstation geïnstalleerd. Heb je tijd genoeg, dan raad ik je een bezoek aan Brockenhaus aan, waar je talloze informatie vindt over de regio en de historie van dit gebied. De toegang hiervoor bedraagt 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tussen de 6-16.
 
eten op de brocken

Brocken Harz
 

De Brockenbahn

Een beetje toeristisch is het wel, maar eigenlijk is een ritje met de Brockenbahn ook gewoon heel leuk. De Brockenbahn is een historische smalspoortrein en behoort tot één van de mooiste treinreizen in Duitsland. De treinreis per oude stoomtrein neemt ongeveer anderhalf uur per enkele reis in beslag en stopt onderweg in Drei Annen Hohne en Schierke.
 
De Brockenbahn rijdt meerdere keren per dag en heeft een zomer- en winterdienstregeling. De tijden vind je hier. Het tarief voor een enkele reis in 2019 is € 29 voor een enkele reis en € 45 voor een retour (onder voorbehoud van wijzigingen). Ook zijn er diverse aanbiedingen waardoor je goedkoop met de Brockenbahn kunt, zoals het middagstarief. Kijk hier voor een volledig overzicht van de tarieven van de Brockenbahn. Je doet er verstandig aan van tevoren te boeken of ruim voor vertrek aanwezig te zijn want het is een gewilde attractie en kan erg druk zijn.
 
TIP: neem net als ik de eerste trein vanuit Wernigerode – veel mensen zitten dan nog aan het ontbijt in hun hotel. Het was toen nog niet heel druk in tegenstelling tot de terugreis, die ik halverwege de dag maakte.
 

Brockenbahn Harz

Brockenbahn Harz
 

Brocken met auto

Het is helaas niet toegestaan om de Brocken met auto op te rijden, tenzij je hiervoor toestemming hebt. Je kunt de auto kwijt in Schierke en vanaf hier omhoog met de Brockenbahn, te voet of in bepaalde periodes van het jaar met paard en wagen. Fietsen behoort ook tot de mogelijkheden, maar deze dien je zelf mee te nemen vanuit Nederland of ter plekke in de Harz te huren.
 

Brocken in de winter

De Brocken heeft mede vanwege zijn ligging een alpien klimaat en er ligt gemiddeld 176 dagen per jaar sneeuw. Houd hier dus rekening mee tijdens je bezoek. In de winter kun je Brocken te voet op (afhankelijk van de sneeuwval met sneeuwschoenen) of ook met de Brockenbahn. Let op, de hebben voor de winter een speciale winterdienstregeling.. Neem wanneer je de Brocken op gaat altijd warme kleding mee, zelfs op een zonnige dag in de zomer kan het op de top fris zijn.
 

Hotel in de buurt van Brocken

Wanneer je van plan bent Brocken te bezoeken kun je dit het beste doen vanuit Wernigerode. Deze gezellige en historische plaats biedt talloze leuke hotels, cafeetjes met fijne taarten en een historisch centrum waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Ik overnachtte tijdens mijn meest recente bezoek in het centraal gelegen Hotel Am Anger en had vanuit mijn kamer een prachtig uitzicht over het kasteel van Wernigerode. Elke ochtend stond er een heerlijk ontbijt voor me klaar en het hotel beschikt over eigen parkeerplaatsen, ideaal vanwege het feit dat je in het centrum alleen betaald kunt parkeren. Bekijk hier alle andere accommodaties in de omgeving van Brocken.
 
Ga je met het gezin op vakantie of wil je liever overnachten in een vakantiehuisje in de Harz? Dan is een verblijf in Landal Salztal Paradies een aanrader.
 
Wernigerode

Wernigerode
 

Wat nog meer te doen in de Harz?

De Harz is voor mij één van de meest gevarieerde gebieden van Duitsland. Je kunt er urenlang struinen door historische stadjes als Wernigerode en Quedlinburg, avontuur beleven tijdens de MegaZipline en de Titan Hangbrug – de langste hangbrug van Duitsland. Je vindt er ook talloze wandelpaden die je steeds weer trakteren op een nieuw panorama, waar je ook bent. Mijn uitgebreide artikel over de mooiste plekken en dingen om te doen in de Harz vind je hier.
 
Titan RT hangbrug Harz Duitsland
 

Boek je vakantie in de Harz

Enthousiast geworden en zin gekregen om op vakantie te gaan? Boek dan hier je reis naar de Harz:
TUI heeft verschillende groepsreizen en leuke accommodaties in Schierke en Torfhaus
SNP Natuurreizen heeft een wandelreis in de Harz
Bekijk hier de Harz vakanties van De Jong Intra
 

Reisgidsen en wegenkaarten

Wij adviseren je de volgende reisgidsen en wegenkaarten van het Harzgebergte:
Rother Wandelgids Harz
Marco Polo gids Harzgebergte
Wegenkaart centraal en oost-Duitsland
 

Conclusie & Disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over Brocken nuttig en heb je alle informatie gevonden die je zocht. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een bericht achter. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Top Trails of Germany en het Duits Verkeersbureau. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel vind je affiliate links. Dit betekent dat, wanneer je een reservering maakt of aankoop doet via één van deze links, ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie ontvang.
 

4 Comments

    • anto

      Dank je Tikva, ik weet zeker dat het voor jullie ook een superleuk gebied is, mijn zusje is vorig jaar met de kids geweest en die vonden het super!

  • Annelies Spaan

    Hoi Antonette. Wij zijn nu in de Harz. Vandaag over de Titanbrug gelopen. Wat een ervaring. Morgen gaan we ons stadje waar we midden in logeren,goslar, bekijken. Vabavond al veel moois gezien. Stoomtrein staat ook op ons lijstje. Genoeg te beleven hier leuk jou verhaal te lezen. Groetjes van je nicht Annelies

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *