Brabants Vennenpad etappe 3
nederland,  we12hike

Brabants Vennenpad etappe 3: Son – Sint-Oedenrode

Heee daar moet toch Sint-Oedenrode – Son staan, hoor ik je denken! En ja, technisch gezien, als je deze route precies in de juiste richting loopt, zou je hem van Sint-Oedenrode naar Son ‘moeten’ lopen. Gelukkig ben ik niet echt lastig wat dat betreft en heb ik eigenlijk nooit echt het idee dat ik iets in een bepaalde volgorde moet doen. Dus toen mijn wandelmaatje Rianne voorstelde om de route van etappe 3 andersom te lopen ‘zodat we aan het einde op een terras neer kunnen ploffen’ leek me dat een uitstekend idee, temeer omdat Rianne uit Brabant komt en dus een betere kijk heeft op routes dan ik. Bij deze het verslag van het Brabants Vennenpad etappe 3 van Son naar Sint-Oedenrode.
 
Ik liep deze etappe in juni al maar schreef het verslag nu pas …
 

Brabants Vennenpad etappe 3 Son Sint Oedenrode
De bloemen staan in bloei!
 

Langs het Wilhelminakanaal en de Dommel

We beginnen onze wandeling bij de Kanaalbrug in Son en Breugel. Het belooft een warme en klamme dag te worden dus hopen dat vroeg starten de beste keuze is in plaats van wachten tot het afkoelt. Het eerste deel van de route volgt ons over een pad langs het Wilhelminakanaal. Wist je dat dit kanaal de enige oost-west vaarverbinding is door Noord-Brabant? Halverwege het stuk langs het kanaal stroomt de Dommel onder het kanaal door, dit is mogelijk omdat het kanaal hoger ligt dan het omringende landschap. Na een dikke kilometer verlaten we het kanaal en lopen we richting de buitenwijken van Son en Breugel.
 

De Dommel bij Son
De Dommel bij Son
 

De Sonse Bergen en de Vresselse Hut

We hebben de Dommel inmiddels alweer overgestoken en zijn nu bij de Sonse Bergen aangekomen. We lopen langs een soort kinderboerderij met herten en geiten en komen langs een oorlogsmonument. Het deel langs een doorgaande weg is niet heel interessant, maar al snel komen we weer bij de Dommel en uiteindelijk bij de Vresselse Hut uit. Deze ligt net van de route, maar is een prima stop voor een terrasje onderweg.
 

Vresselse Hut
Pauze bij de Vresselse Hut
 

Het Vresselsbos

Aangezien de vorige etappe van Boxtel naar Sint Oedenrode geen vennen heeft laten zien, ben ik blij wanneer Rianne vertelt dat er hier opnieuw wat vennen op ons te wachten liggen. Via een smal en bochtig paadje komen we bij het Stokven en even verderop bij de Hazenputten. Inmiddels is het wat bewolkt en broeierig en de kikkers kwaken luid in het ven, dat bijzonder hoog staat voor deze tijd van het jaar.
 

Vresselsbos
Een van de vennen in Vresselsbos
 

Door naar De Moerkuilen

De volgende bestemming is het natuurgebied De Moerkuilen. Aan mooie natuur zeker geen gebrek vandaag! Hier wandelen we opnieuw over smalle paadjes en zien we in een veldje vol klaprozen zelfs een ree staan. Hij kijkt op, ziet ons staan, maar besluit gewoon zijn gang te gaan. Zo staan we een minuut of vijf toe te kijken, voor hij besluit dat het welletjes is geweest en zijn weg vervolgt.
 

Brabants Vennenpad etappe 3
Spot de ree!
De Hazenputten Brabant
De Moerkuilen
 

Een uitzichtspunt

Nadat we de Moerkuilen hebben verlaten, komen we aan in landbouwgebied. We passeren een kapel en het pad wordt hier omringd door wilde bloemen, de natuur doet hier goed zijn werk. Hier hebben we de mogelijkheid het pad even te verlaten om naar een uitkijktoren in de Dommelbeemden te gaan. Hiervoor moet je enkele honderden meters van de route af, maar aangezien we tijdens de vorige trajecten ook al bij uitkijktorens zijn geweest, willen we die erin houden en dus zetten we koers richting de toren. Overigens is hij niet heel hoog, maar hij geeft een mooi uitzicht over de Dommel en in de verte Sint-Oedenrode.
 

Brabants Vennenpad etappe 3 De Dommelbeemden
Uitzicht op Sint Oedenrode vanaf de uitkijktoren
 

Terug naar Sint-Oedenrode

De laatste kilometers gaan door landbouwgebied. We hopen ergens een stukje te kunnen afsnijden omdat we geen zin hebben om de snelweg over te steken waarvoor je een stuk ‘terug’ moet, maar stuiten al snel op afgesloten paden of privé-terrein. Wel komen we uit bij een leuk koffiepunt voor fietsers, vanuit waar we de pas erin zetten en terug wandelen naar Sint-Oedenrode. Hier lopen we nog een stukje langs de Dommel en is deze etappe ten einde gekomen.
 

Sint Oedenrode
Sint Oedenrode
 

Brabants Vennenpad vlog

Net zoals bij het Veluwe Zwerfpad maak ik van elke etappe een korte wandelvlog. Benieuwd? Check hem hieronder! Vond je hem leuk? Geef hem dan een duimpje omhoog op Youtube! En abonneer je op mijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste video’s die upload.
 

 

Conclusie van het Brabants Vennenpad etappe 3

Een leuke en vooral afwisselende route! Aan het begin en einde loop je door de bebouwde kom en af en toe langs een grote weg, maar de schoonheid van de natuur maakt dat meer dan goed. Na de eerste etappe mijn favoriet! De GPX kun je hier downloaden.
 
Beginpunt: Son en Breugel (Sonse Brug)
Eindpunt: Sint-Oedenrode
Afstand: 18,2 (plus extra stops)
Horeca onderweg: De Vresselse Hut
 
Wil je ook het Brabants Vennenpad gaan wandelen? Bestel dan hier het boekje. Ik krijg regelmatig de vraag van wandelaars of wandelen zonder boekje kan en mijn antwoord is dan steevast dat ik dat niet doe omdat ik met de aanschaf van het boekje het onderhoud van de route steun.
 
Hopelijk hebben jullie genoten van het verslag van deze etappe en de bijbehorende vlog. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten! In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Wil je verder lezen? Check dan hier alle blogs die ik tot nu toe maakte over het Brabants Vennenpad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *