Brabants Vennenpad etappe 2
nederland,  we12hike

Brabants Vennenpad etappe 2: Boxtel – Sint-Oedenrode

Oehhh en toen was het ineens alweer een paar maanden geleden sinds ik voor het laatst over het Brabants Vennenpad schreef. Dat was niet de bedoeling, maar sometimes life happens en moet je even prioriteiten stellen, zoals ik ook vertel in de vlog die ik over de tweede etappe maakte. Gelukkig heb ik tijdens mijn zomervakantie flink kunnen opladen. De hoogste tijd voor een vervolg van mijn wandelingen over het Brabants Vennenpad dus. Bij deze een verslag van etappe 2 van Boxtel naar St. Oedenrode.
 

Duits Lijntje Brabants Vennenpad etappe 2
Onderweg …
 

Rondje om de kerk

We beginnen in Boxtel letterlijk met een rondje om de kerk. De Sint-Petrusbasiliek is een laatgotische kerk die gebouwd is in de 15e en 16e eeuw. Hij is gebouwd op een kerkheuvel, wat een kunstmatig opgeworpen heuvel is. Het schijnt de moeite waard te zijn om een rondleiding te doen en de 78 meter hoge toren te beklimmen, maar aangezien we vandaag een flinke afstand voor de boeg hebben, is het doorstappen en niet teveel treuzelen.
 

De kerk van Boxtel
De kerk van Boxtel
 

Het voorjaar in de bol

Al snel verlaten we het centrum van Boxtel en lopen we langs de buitenste rand van het dorp, tussen de huizen en het water. Op en om het water zijn de tekenen van het voorjaar in volle gang. Zo staat de bloesem in volle bloei en nesten er op diverse plekken op het water vogels op een ei. Of zijn er net jonkies geboren. Erg leuk om het ontluikende voorjaar zo te ervaren. Het pad is verhard en dit deel van de route eindigt bij het viaduct onder de A2. Net voor het viaduct volgen we een omleiding, maar ik heb me laten vertellen dat het vlonderpad inmiddels weer geopend is. We steken een voormalige spoortunnel onderdoor waar prachtige street art te vinden is en zijn hiermee bij het Duits lijntje aangekomen.
 

Brabants Vennenpad etappe 2
Het is voorjaar!
 

Het Duits lijntje

Het Duits lijntje is een oude spoorlijn, die in gebruik was van 1887 tot 2005 en verbond Wesel in Duitsland met Boxtel. Het was ooit bedoeld om vanaf hier vervoer naar Berlijn en zelfs verder naar St. Petersburg plaats te laten vinden. Inmiddels is de lijn niet meer in gebruik en kun je over (of naast) de spoorlijn wandelen. Net voor Kasteren steken we de Dommel over via een oude spoorbrug. Dit gebied is trouwens onderdeel van Van Gogh Nationaal Park, het nieuwste nationale park van Nederland!
 

Duits Lijntje Brabant
De spoorbrug op het Duits Lijntje
 

Rennen voor de muggen

Onze volgende bestemming is Natuurgebied De Geelders in Het Groene Woud. Hier voeren smalle paadjes ons door de bossen en lang sloten. Maar waar water is, zijn vandaag ook heel veel muggen. We worden gewoon lekgeprikt en dus lopen we sneller dan gepland. Het is hier normaal gesproken vast prachtig, maar we kunnen er nauwelijks van genieten. Snel door naar de volgende bestemming: de Stiltetuin. Een plek om rond te lopen, te zitten en filosoferen of om creatief te zijn. Deze ligt niet aan de route, maar we maken er graag een omweg voor.
 

Brabants Vennenpad etappe 2
Vanaf hier … rennen voor de muggen
 

Met het trekpontje naar Liempde

Even verder steken we opnieuw de Dommel over, deze keer via het St. Janspontje, een trekpontje dat de nodige kracht vergt om te bedienen. Maar het lukt en niet veel later staan we droog en al aan de overkant (let op: deze wordt regelmatig uit de vaart genomen ivm de waterstand). Wist je dat dit pontje echt al heel oud is? Vroeger had hij als functie de kerkgangers over de Dommel te vervoeren. Hij lag toen iets verder stroomopwaarts waar hij uitkwam bij de Sint-Janskapel, waar het pontje naar vernoemd is. Het motto van het voetveer is trouwens ‘de zin van mijn bestaan is heen en weer te gaan.’
 

St Janspontje Dommel
‘De zin van mijn bestaan is heen en weer te gaan’
 

Wandelen op eigen risico

Even verderop komen we opnieuw bij de Dommel. Deze keer worden we gewaarschuwd dat we hier wandelen op eigen risico ivm afkalving van de oevers. We verwachten heel wat, maar het risico valt mee. Op sommige plekken is de oever inderdaad afgekalfd, maar dit leidt nergens tot problemen. Het is echter wel erg mooi om hier over het smalle paadje te wandelen.
 

Pas Op!
Pas Op!
Wandelen langs de Dommel
Wandelen langs de Dommel
 

Door rond en recht

Net voor we via talloze weilanden uitkomen bij Sint Oedenrode, maken we nog even een ommetje naar Uitkijktoren Door rond en recht. Deze ligt niet aan de route, maar een mooi uitzicht is altijd leuk. Daarnaast waren we hier enkele maanden geleden ook, maar de toren was toen niet bereikbaar in verband met de hoge waterstand van de Dommel. De toren, die is ontworpen door Lucas Lenglet en is bijna 15 meter hoog. In de verte zien we herten staan in het veld, wat een cadeautje.
 

Uitkijktoren Sint Oedenrode
De uitkijktoren bij Sint Oedenrode
 

Op het terras en naar huis

Eenmaal aangekomen in Sint Oedenrode zijn we best moe. Het was een lange dag van bijna 25 kilometer plus wat uitstapjes naar extra opties zoals de toren en de Stiltetuin. Alhoewel het weer dreigde om te slaan, bleef het droog en eindigen we zelfs in de middagzon op het terras. Het was opnieuw een geslaagde dag. Deze keer geen vennen, maar wel veel langs de prachtige Dommel gewandeld. Een aanrader dus, deze route!
 

Brabants Vennenpad vlog

Net zoals bij het Veluwe Zwerfpad maak ik van elke etappe een korte wandelvlog. Benieuwd? Check hem hieronder! Vond je hem leuk? Geef hem dan een duimpje omhoog op Youtube! En abonneer je op mijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste video’s die upload.
 

 

Conclusie van het Brabants Vennenpad etappe 2

Ik ben opnieuw aangenaam verrast door de schoonheid Noord-Brabant. Alhoewel deze route soms wat saaie stukken kent, maken de hierboven genoemde uitstapjes en bezienswaardigheden het tot een zeer afwisselende route. Minus de muggen dan, die hadden we graag gemist. De GPX kun je hier downloaden.
 
Beginpunt: NS Station Boxtel
Eindpunt: Sint-Oedenrode
Afstand: 24,6 km (plus extra stops)
Horeca onderweg: Café het Groene Woud, Liempde (beperkt geopend)
 
Wil je ook het Brabants Vennenpad gaan wandelen? Bestel dan hier het boekje. Ik krijg regelmatig de vraag van wandelaars of wandelen zonder boekje kan en mijn antwoord is dan steevast dat ik dat niet doe omdat ik met de aanschaf van het boekje het onderhoud van de route steun. Ga je deze route zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 
Hopelijk hebben jullie genoten van het verslag van deze etappe en de bijbehorende vlog. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten! In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Verder lezen? Lees dan hier het verslag van etappe 1 of al mijn artikelen over wandelen in Brabant.
 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *