Brabants Vennenpad etappe 1
nederland,  we12hike

Brabants Vennenpad etappe 1: Oisterwijk – Boxtel

Een nieuw jaar betekent een nieuwe uitdaging! Oftewel afgelopen week ben ik samen met vriendin Rianne begonnen aan mijn wandeltocht over het Brabants Vennenpad, een streekpad van 258 kilometer lang. Het afgelopen jaar wandelden we enkele etappes van het Veluwe Zwerfpad samen. Toen we zo’n anderhalve maand geleden aan het wandelen waren bij de (toen overstroomde) Dommel kwamen we hier ook de geel/rode markeringen tegen. Diezelfde avond was het idee geboren om samen het hele Brabants Vennenpad te gaan lopen. We wachtten even tot het voorjaar zijn intrede had gedaan en begonnen afgelopen week aan onze wandeling. In deze blog een verslag van Brabants Vennenpad etappe 1 van Oisterwijk naar Boxtel.
 

Brabants Vennenpad etappe 1 markering
Brabants Vennenpad etappe 1 markering
 

Aankomst in Oisterwijk

Het handige van wanneer je met twee personen wandelt, is dat je twee auto’s hebt en dus geen gedoe hebt met het bereiken van je begin- en eindpunt. Rianne en ik verzamelen bij het station van Boxtel, vanuit waar we naar Oisterwijk rijden, het startpunt van het Brabants Vennenpad. De originele route start vanaf Groot Speyk net buiten Oisterwijk, de aanlooproute vanaf het station slaan we over omdat door een dorp wandelen niet onze favoriete optie is. Daarnaast vinden we 22 kilometer voor vandaag ook wel prima qua afstand. De benen moeten nog wakker worden uit de winterslaap zo lijkt het.
 

Voorste Goorven
Voorste Goorven
 

Wandelen bij de Oisterwijkse Vennen en Bossen

Eenmaal bij Groot Speyk aangekomen parkeren we de auto. Het bezoekerscentrum is helaas gesloten, dus beginnen we maar aan onze wandeling met het boekje dat ik besteld heb. Bij Groot Speyk is het relatief druk met gezinnen (ondanks dat het woensdagochtend is), sporters en wandelaars. Onze ervaring leert echter dat je de drukte meestal al snel achter je laat en ook nu is dit het geval. We verlaten Groot Speyk in oostelijke richting, maar de eerste verrassing dient zich al meteen aan: Boshuis Venkraai is geopend voor koek en zopie. We besluiten maar meteen wat lekkers erbij te nemen want het ziet er naar uit dat er op de rest van de route weinig is en daarnaast moeten we het begin van dit nieuwe avontuur natuurlijk wel goed inluiden. We zijn slechts een kilometer onderweg en met volle buiken gaan we verder.
 

Koek en Zopie bij Venkraai
Koek en Zopie bij Venkraai
 

De Oisterwijkse Vennen

Het is een kraakheldere dag. Het eerste ven dat we bereiken is het Voorste Goorven. Het water staat stil en de weerkaatsing in het blauwe water is bijzonder strak. Vanaf hier zijn de meeste andere wandelaars afgehaakt en is het erg rustig op het pad. Her en der horen we een specht zijn holletje tikken en kwetteren de mussen er vrolijk op los. Er volgen wat zijarmen van het Voorste Goorven en niet veel later steken we de Oirschotsebaan over. Nog meer prachtige vennen volgen en uiteindelijk komen we bij de Scheibaan uit.
 

Palingven
Palingven
 

De Kampina

Het lijkt wel alsof de Kampina de laatste tijd veelvuldig in het nieuws is. Ik was er nog niet eerder geweest dus had er aardig hoge verwachtingen van, gezien alle mooie foto’s die ik voorbij zag komen. We steken het kampeerterrein van Natuurvriendenhuis Morgenrood over en stappen de Kampina op. We bereiken de oevers van het Belvers Ven en omcirkelen deze grotendeels. We maken een lus door de Kampina, langs talloze kleinere vennen en vergezeld van prachtige panorama’s. De paden zijn overwegend breed en goed gemarkeerd. Na een korte pauze bij het Ganzenven stappen we de heide op. Hier volgt een lang stuk over een breed karrenspoor. De zon prikt aardig maar het is enorm genieten zo op een woensdag op de hei.
 

Wandelen op de Kampina
Wandelen op de Kampina
Kampina Brabants Vennenpad
Kampina Brabants Vennenpad
 

Landbouwenclave Balsvoort en de Beerze

We laten de hei van de Kampina achter ons en vervolgen de route naar landbouwenclave Balsvoort, waar fundamenten van een oude boerderij zijn opengelegd. Iets verderop steken we voor het eerst het riviertje de Beerze over. Er zijn werkzaamheden op dit traject want, naar we begrepen hebben, wordt de loop van de rivier (deels) terug gelegd naar de oude staat. Overal staan afrasteringen en waarschuwingsborden, maar het pad kunnen we zonder problemen volgen.
 

Brabans Vennenpad etappe 1
De Beerze over
 

Uitkijktoren Banisveld

Het volgende hoogtepunt van de route is Uitkijktoren Banisveld die op een heuvel staat. We beklimmen hem en genieten van een prachtig uitzicht, onder meer over een heksenkring, waarvan de boom helaas is omgevallen. Middels een geïmproviseerde voetbrug en verderop de smalle en bewegende Beerzebrug steken we de Beerze nogmaals over. We bereiken een prachtig naaldbos (dat ruikt zo lekker!) en uiteindelijk zien we de contouren van Boxtel in de verte opdoemen. Na een flink stuk door het buitengebied van Boxtel zijn we op het industrieterrein aangekomen. Hier is het nog even doorlopen tot het station waar de auto staat. Het Brabants Vennenpad etappe 1 is hiermee ten einde gekomen.
 

Kampina Uitkijktoren Banisveld
Kampina Uitkijktoren Banisveld
Uitkijktoren Banisveld
Uitkijktoren Banisveld
De Beerzebrug
De Beerzebrug
 

Brabants Vennenpad vlog

Net zoals bij het Veluwe Zwerfpad maak ik van elke etappe een korte wandelvlog. Benieuwd? Check hem hieronder! Vond je hem leuk? Geef hem dan een duimpje omhoog op Youtube! En abonneer je op mijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste video’s die upload.
 

 

Conclusie van het Brabants Vennenpad etappe 1

Ik ben aangenaam verrast door de schoonheid van de Oisterwijkse Vennen en Bossen en de Kampina en kan dan ook niet wachten om hier in de toekomst vaker te gaan wandelen. Vooral het eerste deel van de route was erg mooi, eenmaal voorbij de uitkijktoren werd het wat minder qua pad en ook qua drukte. Ik kijk nu al uit naar het vervolg van de route. De GPX kun je hier downloaden.
 
Beginpunt: Groot Speyk, Oisterwijk
Eindpunt: NS Station Boxtel
Afstand: 22 km
Horeca onderweg: Boshuis Venkraai na 1 kilometer
 
Wil je ook het Brabants Vennenpad gaan wandelen? Bestel dan hier het boekje. Ik krijg regelmatig de vraag van wandelaars of wandelen zonder boekje kan en mijn antwoord is dan steevast dat ik dat niet doe omdat ik met de aanschaf van het boekje het onderhoud van de route steun. Ga je deze route zelf wandelen? Houd 1.5 meter afstand, maak indien mogelijk geen gebruik van het openbaar vervoer en vermijd wandelen op drukke momenten!
 
Hopelijk hebben jullie genoten van het verslag van deze eerste etappen en de bijbehorende vlog. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten! In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *