triglav mountain
slovenië

Bohinj in Slovenië: veel meer dan gewoon een meer

In oktober 2018 maakte ik een prachtige najaarsreis door Slovenië, waarbij ik de meest bijzondere plekken van de Julische Alpen bezocht. Eén daarvan was het het gebied rondom Bohinj. Wellicht dat je wel eens van het meer van Bohinj hebt gehoord, maar er is veel meer te zien en te doen dan alleen het meer. Ik bracht er 24 uur door met wandelen, buiten zijn en mooie plekken ontdekken. In dit artikel vertel ik je dan ook graag meer over mijn bezoek en aan en wandelingen in Bohinj: veel meer dan gewoon zomaar een meer.
 
Lees ook: wandelen bij Radovljica – weg van de massa
 
meer van Bohinj
 

Overnachten in de stilte van het Pokljuka Plateau

De avond voor mijn bezoek aan Bohinj ben ik aangekomen op het Pokljuka Plateau. Dit plateau ligt ten westen van Bled en ten noordoosten van Bohinj op een hoogte van minimaal 1.100 meter en binnen de grenzen van Triglav Nationaal Park. Hier overnacht ik in Villa Vesna, een klein appartementencomplex van enkele units in een gebouw middenin het bos. Rondom het gebouw is verder niets behalve een oorverdovende stilte: een absolute aanrader voor liefhebbers van afgelegen locaties.
 
Na aankomst word ik gebeld door Urška van het toeristenbureau van Bohinj: morgen neemt zij mij mee op een wandeling vanaf het plateau naar het Bohinj meer en ze vraagt of het OK is dat ze mij om 09.00u ophaalt. Prima! Het behoeft weinig uitleg dat ik slaap als een roosje: buitenlucht maakt moe!
 
Wandelen op het Pokljuka Plateau hiking in Triglav
 

Wandeling op het Pokljuka Plateau

Voor de wandelfans onder ons: ik ga je nu één van de best bewaarde geheimen van Slovenië vertellen, want op het Pokljuka Plateau zijn talloze wandelpaden, maar er komt bijna niemand! Dit omdat het relatief afgelegen is en het niet bepaald de snelste manier is om van Bled naar Bohinj te komen.
 
Urška staat stipt om 09:00 uur bij de voordeur van het appartement en samen gaan we op pad. Eerst over een relatief breed grindpad, richting het biathlon center. Dit moderne sportcomplex vormt de oefenbasis voor de Sloveense biathlon atleten die hier het gehele jaar door trainen. Overal om ons heen komen atleten langs gerolschaatst maar niet veel later keert de stilte terug in het gebied wanneer we het gebaande pad verlaten.
 
Na ongeveer anderhalf uur lopen komen we aan op het Uskovnica alm vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben op Triglav, de hoogste berg van Slovenië. Dat de hemel felblauw is en de bladeren aan de bomen al beginnen te kleuren, maakt het geheel extra bijzonder. Op de alm grazen koeien, staan wat oude stallen en een klein kerkje. Verder is er niks maar bovenal niemand te bekennen.
 
Uskovnica Slovenië Uskovnica Slovenia

Uskovnica church Uskovnica kerk Bohinj
 

Afdaling naar het meer van Bohinj

Tijdens de verdere afdaling vraagt Urška of ik zin heb ik een korte detour? Uiteraard! We beklimmen een kleine berg waar geen officiële trail loopt, maar wel een soort van pad. Op de top van de berg is namelijk het punt vanaf waar de paragliders vertrekken. Er staat vandaag te weinig wind, maar eenmaal boven is het uitzicht op het meer diep onder me overweldigend mooi.
 
Hierna volgt een steile afdaling en een kort bezoek aan de Kloof van Mosticna. Enkele uren later komen we aan in Stara Fužina bij het bezoekerscentrum van Bohinj. Klemen, de bedrijfsleider vertelt me meer over het gebied en vraagt of ik, ondanks dat het al halverwege de middag is, of ik zin heb om een ritje met de kabelbaan naar Vogel Mountain te maken. Dat heb ik!
 
Bohinj meer view

Mosticna Kloof Slovenië

Uskovnica wandeling
 

Info wandeling Triglav NP

Startpunt van de wandeling: bij het Biathlon Center op het Pokljuka Plateau
Eindpunt van de wandeling: Stara Fužina bij het meer van Bohinj
Duur van de wandeling excl. stops: ca. 3.5 uur
Afstand: ca. 11 kilometer
Vervoer: per taxi, enkele reis ca. 20 euro
 
Wandeling Bohinj
 

Bezoek aan Vogel Mountain Bohinj

Klemen zet me af bij het dalstation van de kabelbaan naar Vogel Mountain: deze berg vormt de basis voor diverse outdoor activiteiten bij Bohinj. Je kunt er wandelen, mountainbiken en in de winter skiën. Ook Vogel Mountain ligt binnen de grenzen van Triglav Nationaal Park en vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over Triglav en de omringende pieken.
 
De kabelbaan voert me naar ruim 1.500 meter hoogte en voor mijn gevoel gaat de cabine stijl en snel. Binnen no-time sta ik boven. Omdat ik nog niet heb geluncht besluit ik eerst neer te strijken op het panoramaterras vanaf waar ik een prachtig uitzicht heb op de bergen. Nadat ik een burger en een lokaal biertje heb geproefd, besluit ik nog even een korte wandeling te maken langs de bergkant.
 
Zoals gezegd zijn de uitzichten over het meer beneden me en de Julische Alpen in de verte werkelijk fabelachtig. Het liefst was ik hier nog een dag gebleven, maar omdat het al tegen de avond loopt, moet ik weer richting het bergstation van de kabelbaan om aansluitend de boot terug naar Ribčev Laz te nemen.
 
Meer informatie over de prijzen en tijden van de kabelbaan naar Vogel Mountain vind je hier.
 
Vogel Mountain Bohinj Triglav National Park

Vogel Mountain Bohinj

Vogel Mountain Bohinj
 

Varen over het meer van Bohinj

Dan is het eindelijk tijd om Lake Bohinj van dichterbij te bekijken, ik keer namelijk met de boot terug van Vogel Mountain / Ukanc naar Ribčev Laz. Vanaf het dalstation is het enkele minuten lopen naar de oevers van het meer van Bohinj en ik ben net op tijd want de laatste boot van de dag staat op het punt van vertrekken. Prijzen en vertrektijden van de boot vind je hier.
 
Eerlijk is eerlijk, een beetje toeristisch is het wel. Toch zie je vanaf het water pas echt goed hoe turkoois het Bohinj meer op sommige plekken is en vanaf het water heb je de beste uitzichten op het kleine kerkje van Ribčev Laz. Af en toe trekt een kajakker voorbij, maar voor de rest is het relatief stil hier op het meer. Wat is het tocht fijn om in het naseizoen te reizen!
 
Bij aankomst in Ribčev Laz verlaat ik de boot en bel ik een taxi – Klemen heeft hem ingelicht over mijn reis en hij brengt me in een rit van ongeveer drie kwartier terug naar Villa Vesna. Een bijzondere dag bij Bohinj is hiermee ten einde gekomen.
 
Boot Meer van Bohinj

Church Bohinj
 

Overnachten in Bohinj: tips voor campings en hotels

Zoals vermeld sliep ik zelf heerlijk in rust en stilte in Villa Vesna nabij Goreljek op het Pokljuka Plateau. Wanneer je echter behoefte hebt aan wat meer levendigheid, kun je prima terecht in Bohinj voor leuke overnachtingsplekken. Camp Bohinj is een populaire plek om te kamperen, je vindt deze camping aan het meer van Bohinj bij Ukanc, aan de voet van Vogel Mountain. Qua hotels vind je in dit gebied met name kleinschalige pensions en B&B’s. Kijk hier voor een overzicht, beschikbaarheid en prijzen.
 

Regel je reis naar Slovenië

Op reis naar Slovenië? Je kunt dit eenvoudig zelf regelen. Ik vloog rechtstreeks van Amsterdam naar Ljubljana met Transavia, de tarieven voor een vlucht check je hier. Met een huurauto van Sunny Cars ben je uitstekend verzekerd. Overnachtingen regel je snel en voordelig zelf via Booking.com – zij hebben meestal de beste prijzen en voorwaarden.
 
Ook handig: bestel hier vast je reisgids voor Slovenië en je wegenkaart.
 
Lees hier meer tips voor een rondreis door Slovenië
 
Meer van Bohinj Lake
 

Conclusie en disclaimer

Bohinj heeft me aangenaam verrast. Ik had een drukke toeristenmassa verwacht (mede nadat ik eerder een korte stop bij Bled had gemaakt) maar dat viel me alleszins mee. Alhoewel er natuurlijk wel toeristen zijn, kon ik er zonder daar last van te hebben genieten van al het moois dat Bohinj en het meer te bieden hebben.
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van Mijn Slovenië. In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze link iets boeken, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *