tsjechië,  we12hike

Een wandelvakantie door het Boheemse Woud langs de Goldsteig

In het zuiden van Tsjechië ligt een uitgestrekt landschap van bossen, meanderende rivieren, meren en kasteelruïnes. Samen vormen de Nationale Parken Boheemse Woud en het Beierse Woud een enorm bosgebied met honderden kilometers aan wandelpaden. Voor een meerdaagse wandelvakantie is dit een geweldige bestemming. Maak een trektocht door de natuur van Duitsland en Tsjechië en volg oude handelspaden en voormalige militaire wegen.
 

 

Het Groene Dak van Europa

Het Groene Dak van Europa: zo heet het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden-Europa, dat zich uitstrekt van het Oberpfälzer Woud en het natuurgebied Český les via het Beierse Woud en het Boheemse Woud in Tsjechië. Jarenlang waren de gebieden aan de Tsjechische zijde verboden terrein, vanwege het IJzeren Gordijn. Dorpen verdwenen en er was nauwelijks menselijke activiteit. De natuur had het hierdoor volledig voor het zeggen. Alleen enkele monumenten en restanten van de dorpen herinneren tegenwoordig nog aan de tijd van voor het IJzeren Gordijn.
 

In de voetsporen van zouthandelaren

Als sinds de middeleeuwen waren er paden tussen Beieren en Bohemen. Door het gebied gingen verschillende handelsroutes, waarvan de Gouden Route (Duits: Goldsteig) het belangrijkst was. Deze handelsroute tussen de steden Passau en Praag was van groot belang. De route kreeg zijn naam niet vanwege het goud, maar is vernoemd naar zout ook wel het ‘witte goud’ toentertijd. Zout was in de middeleeuwen één van de waardevolste producten en was erg zeldzaam in Bohemen, waardoor het vanuit de Donau naar Praag moest worden gebracht.
 
De handelsroutes gingen van Passau naar de plaatsen Prachatice, Vimperk en Kašperské hory in Zuid-Bohemen. Langs de routes werden burchten gebouwd om de belangrijke handelsweg te beschermen. De handel bracht rijkdom en welvaart in de steden en dit zie je nog steeds terug. Er zijn prachtige koopmanshuizen met renaissance gevels en sommige burchten werden tot luxe verblijfplaats verbouwd. Tot 1692, toen Leopold I besloot zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.
 

foto: Shutterstock
 

Wandelen in het Boheemse en Beierse Woud

Bergen, glooiende heuvels met loofbomen, kabbelende beekjes, heidevelden, veenmoerassen maar bovenal rust en ruimte. Met ruim 100 hectare aan bosgebied kun je je dagenlang omringen door de natuur. Tijdens een wandelvakantie door Beieren en Bohemen combineer je het beste van alles: Mooie natuur, rustige paden en schone lucht. De Goldsteig is een internationale route die zowel door Duitsland als Tsjechië loopt en de oude handelspaden volgt. In 2007 werd 600 kilometer aan wandelpaden met elkaar verbonden in Beieren onder de naam Goldsteig. Elf jaar later, in 2018, kwam ook in Tsjechië een wandelnetwerk die in het teken staat van de voormalige handelsroutes. De gemarkeerde wandelpaden sluiten aan op het gelijknamige netwerk van Goldsteig in Beieren, waardoor het een internationale wandelroute is geworden. Er zijn dertien verbindingstrajecten. Hierdoor kun je eenvoudig de grens oversteken. De wandelroutes van de Goldsteig zijn extra gemarkeerd en kun je herkennen aan het logo.
 

Foto: Pavel Ourednik
 

Een meerdaagse wandelvakantie

In het Tsjechisch wordt de wandelroute Goldsteig Zlatá stezka genoemd. Verwar dit niet met de Zlatá stezka in het natuurgebied Boheems Paradijs in het noorden van Tsjechië. Aan de Duitse kant loopt het hoofdtraject van de Goldsteig van Marktdredwitz naar Passau. Een route van maar liefst 423 kilometer. De hoofdroute die door Tsjechië voert is wat korter: 285 kilometer. De tocht begint in České Žleby in Zuid-Bohemen en eindigt in Chodová Planá in West-Bohemen. Je kunt ook kortere routes uitstippelen en deze combineren met de wandelpaden in Duitsland. Volg bijvoorbeeld de Goldsteig vanaf de Duitse plaats Zwiesel en wandel naar Hartmanice en Javorná in Tsjechië en vervolgens terug naar Zwiesel. Dit is een route van 74 km.
 
Bekijk hier de etappes van de Goldsteig in Tsjechië
 

Foto: Pavel Ourednik
 

De Goldsteig in Tsjechië

De wandeltocht van de Goldsteig in Tsjechië van České Žleby naar Chodová Planá kan opgedeeld worden in 17 etappes. Het pad doorkruist het Nationale Park Boheemse Woud en gaat daarna door het natuurgebied Český les. Het eerste traject volgt het historische pad van de oude zouthandelsroute door Šumava Nationaal Park via Volary met zijn karakteristieke vakwerkhuizen naar de renaissance stad Prachatice. In het Prachatice museum kom je meer te weten over de zouthandel. De koninklijke stad Kašperské hory is de volgende bestemming en is één van de juwelen in het Šumava gebergte. Het Kašperk-kasteel pronkt hier boven de stad.
 
Vanuit Kašperské hory vervolgt de route zich naar Nýrsko en verlaat je het Boheemse Woud. De volgende grote plaats is Domažlice in West-Bohemen. Een pittoreske plaats met renaissancehuizen die rusten op gotische arcades en waar volkstradities in leven worden gehouden door een rijk scala aan volksevenementen. De laatste honderd kilometers van de route voert door het natuurgebied Český les. Een van de dunbevolktste gebieden van Tsjechië. Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Mariënbad ofwel Mariánské Lázně. Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.
 

Kašperk
 

Praktische informatie

De Goldsteig heeft ontzettend veel plekken waar je kan starten. Wil je de hoofdroute van de Goldsteig doen in Tsjechië? Dan is de start bij de grensovergang Mlaka/Bischofsreut. Je kunt hier niet met het openbaar vervoer komen, maar wel in de buurt. Vanuit Praag pak je de trein naar de stad České Budějovice in Zuid-Bohemen. Hier neem je de bus naar Prachatice. In Prachatice gaat er bus naar Volary en in Volary kun je met de bus naar de bushalte Stožec/České Žleby rijden. Het is goed om van te voren de route te plannen via idos.cz. Om vanuit Chodová Planá naar Praag te komen moet je twee keer overstappen. Een keer in Tachov en de andere overstapplek is Mariánské Lázně.
 
Er zijn weinig reisorganisaties die een wandelvakantie aanbieden door het Boheemse Woud en die de Zlatá stezka volgen. Desondanks is het mogelijk om de reis zelfstandig te regelen. Langs de route liggen verschillende accommodaties. Dit zijn voornamelijk kleine hotels of pensions. Het is aan te raden om de accommodaties van tevoren te boeken. Qua campings is er weinig aanbod en wildkamperen is in Tsjechië verboden. Tijdens wandelen zijn er niet altijd eetgelegenheden en is het dus verstandig om voldoende drinken en eten mee te nemen voor onderweg.
 
Meer informatie over Zuid-Bohemen
Meer informatie over de regio Pilsen
Meer informatie over de Goldsteig in Beieren
Meer informatie over de Goldsteig in Tsjechië
 
Interesse in deze route? Een gratis wandelkaart kunt je aanvragen via amsterdam@czechtourism.com
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *