bestemming bereikbaar,  nederland

Bestemming Bereikbaar: leren lopen!

“Learning to walk again
I believe I’ve waited long enough
Where do I begin?”

(Foo Fighters)

Dit was ons favoriete nummer tijdens onze 6 weken durende Nieuw-Zeeland reis die we in 2011 maakten. Tijdens deze vakantie liepen we elke week een meerdaagse rugzak trektocht, wandelden we ook gemiddeld 1 of 2 keer per week een dagtocht en daarnaast gingen we ook nog fietsen, mountainbiken en zeekajakken.

Lopend zie je de mooiste plekken, plekken waar andere toeristen vaak niet komen omdat de touringcars er niet komen. Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit meerdaagse rugzaktrekkings zou kunnen maken want ik sportte nooit en was zo lui als de pest. Onze eerste reis naar Nieuw-Zeeland zette mij echter aan het denken: ik wilde die mooie natuur in, ver weg van alle andere mensen. En zo begon mijn liefde voor het te voet ontdekken van de wereld.

Wanneer we met de rugzak op door eigen land lopen, worden we regelmatig raar aangekeken. Op zich snap ik dat wel, want hoe vaak zie jij iemand lopen met een giga-rugzak op in het winkelcentrum van het dorp waar je woont? De rare blikken zijn we inmiddels wel gewend.

Maar aan de andere kant, waarom ook niet? Waarom is backpacken in zijn puurste vorm wél stoer als het in Nieuw-Zeeland is maar niet als je in Nederland bent? You tell me!

pieterpad-drenthe

Wil jij ook graag leren lopen met de rugzak? Trainen voor de meest fantastische wandeltochten die de wereld je te bieden heeft? Begin dan met trainen in Nederland. Wij geven je enkele tips om dit te realiseren en garanderen je: ook jij wordt onderweg raar aangekeken!

Het kiezen van een wandeling:
Wij zijn ooit begonnen op Neerlands meest bekende wandeling: het Pieterpad. Inmiddels hebben we deze helemaal af gelopen en zijn we aan diverse andere LAW’s (lange afstands wandelingen) gestart, waaronder het Veluwe Zwerfpad, het Krijtlandpad en het Trekvogelpad. Kijk eens op de website van Nivon, er zijn meer LAW’s dan je denkt in Nederland, ook bij jou in de buurt. Kijk  ook eens om je heen als je in het bos loopt en zoek naar rood/witte of rood/gele markeringen… wedden dat je ze kan vinden? Wil je trainen voor de bergen, kies dan voor de Veluwe. Hier zijn de meest fantastische wandelingen met hoogteverschillen die weliswaar niets voorstellen bij pak ‘em beet de Alpen, maar die je wel leren te stijgen en dalen met een zware rugzak op. Fijn voor de knieën!

pieterpad-bord

 

Materiaal:
Je hebt een goed zittende rugzak nodig. Martijn loopt met een 65 liter rugzak, die van mij is 35 liter. Niet groot genoeg om alles erin te doen, maar deze sluit naadloos aan op mijn rug wat ervoor zorgt dat ik praktisch nooit meer rugpijn heb tijdens het lopen. Hier bind ik dan nog wel vaak mijn  slaapmatje en Crocs aan. Over outdoor materiaal kan ik heel veel schrijven maar dat doe ik niet, althans niet vandaag. Ben je er niet zeker van of je van lopen je hobby wilt maken en er dus in wilt investeren, kijk dan of je van iemand een tent, slaapzak en matje kunt lenen. Kookmateriaal is van latere zorg, in Nederland kun je bijna altijd ergens eten krijgen of onderweg eten.

Dit weekend gaan wij voor het eerst op pad met een 2-persoons Lightwave tent en onze lichtgewicht slaapmatten. Standaard nemen we een gasbrander, een pannetje, een fluitketeltje en per persoon een mok, bord en spork  (combinatie van spoon en fork) mee. Vergeet ook vooral niet je regenhoes die om je hele rugzak moet passen. Een een compacte EHBO set is een absolute must. Niet alleen om blaren af te tapen, maar ook om bijvoorbeeld je enkel in te zwachtelen en teken te verwijderen (ook daar hebben, we jammer, genoeg veel ervaring mee).

thorsmork-iceland

 

Eten:
Overal ter wereld zijn de meerdaagse tracks anders. In de Alpen loop je normaliter van hut naar hut waarbij je ’s avonds een volledige maaltijd geserveerd krijgt en ’s ochtends een ontbijt. In IJsland kampeer je en neem je dus alles zelf mee, eten en drinken voor bijvoorbeeld  4 dagen. Hoeveel je wilt eten en nodig hebt, is sterk afhankelijk van je eigen voorkeur maar als wij een trekking maken waarbij we geen bevoorradingsmogelijkheden tegenkomen, nemen we in ieder geval het volgende mee (per dag, voor 2 personen).

ontbijt: Brinta en een zakje poedermelk (optioneel suiker)
tussendoor: een mueslireep en een chocoladereep (bijv Snickers of Mars)
lunch: een pakje Hartkeks (harde koekjes) en 2 kuipjes jam
tussendoor: een ziplock met een mix van studentenhaver (rozijnen/noten) en M&M’s, 250 gram
diner: cup a soup en een zak pasta van Knorr waar je alleen maar water en soms olie bij hoeft te doen.
toetje: chocola en alles wat over is van die dag

Het lijkt niet veel maar met deze hoeveelheid hebben wij al aardig wat zware tochten gelopen. Probeer jezelf eens te testen hoeveel je nodig hebt en of je door de eerste rammelende maag door kunt lopen. Qua drinkwater nemen we meestal 2 liter pp mee, afhankelijk van of we kunnen bijtanken onderweg of niet. Meestal ook thee, vooral als het koud is…

food

 

Voorbereiding
Zorg dat je een kaart en/of boekje hebt, naast je GPS. Wij plannen onze overnachtingen op campings die kleinschalig zijn, waar mogelijk. We bellen en/of mailen altijd een paar dagen van tevoren of we welkom zijn en met een verwachte aankomsttijd. Omdat we maar een klein tentje hebben, zijn we praktisch altijd welkom. Check ook de eventuele bus/trein tijden voor vertrek en aankomst. Meestal zetten we onze auto bij het eindpunt en nemen we het openbaar vervoer naar het beginpunt. Zodoende kunnen we de laatste en meest pijnlijke dag meteen in de auto stappen.

pieterpad-planning

 

Auwwwww
Ja, het wakker worden na je eerste dag met rugzak lopen doet pijn, vooral als je op een matje hebt geslapen. Niet alleen je schouders, maar waarschijnlijk ook je heupbotjes waar je rugzak op steunt en je rug. Ook wij moeten er altijd weer even in komen, dus het eerste uur zal je denken “ik wil niet meer” maar als je eenmaal weer in je wandelritme zit, komt het vanzelf goed en trekt het zeer, in de meeste gevallen, vanzelf weg.

river-crossing-iceland

 

Nog enkele aanvullende tips:
– Plan niet teveel kilometers op één dag, je wandeltempo is een stuk lager als je met volle bepakking loopt. Wij proberen niet meer dan 25 kilometer te doen. Vaak zijn we pas rond 9 uur aan het lopen (denk aan douchen, ontbijten, tent opbreken) en met een gemiddeld tempo van 4 km/uur is zo’n 6-7 uur lopen per dag een perfecte training.

– Trakteer jezelf af en toe op iets lekkers. Als wij in de bewoonde wereld lopen (wat in Nederland niet zo moeilijk is) gaan we meestal 1 keer per dag ergens koffie drinken met gebak of lunchen. Het is tenslotte ook een beetje vakantie en die calorieën loop je er toch wel weer af.

– Light is right! Martijn draagt max. 20 kilo, ik max. 15. Alles wat niet nodig is, laat ik thuis. Dan maar 2 dagen dezelfde onderbroek aan, die schaamte ben ik inmiddels allang voorbij. Uitzondering is mijn Kindle e-reader, die draag ik altijd overal mee naartoe. Met liefde.

De afgelopen jaren hebben we de meest waanzinnige trails gelopen, waaronder de Inca Trail in Peru, W-trek in Chili, de Laugavegur in IJsland, de Berliner Höhenweg in de Alpen en vele tracks in Nieuw-Zeeland, waaronder de Routeburn, Kepler and Rakiura Tracks.

Hopelijk hebben wij met de bovenstaande tips de stap voor jou iets minder groot gemaakt om het maken van een trektocht ook eens te proberen. Als jij dit leest (met Pasen) zijn wij op stap in Zeeland. Nee, niet Nieuw-Zeeland, maar wat dichter bij huis deze keer. Schijnt ook heel mooi te zijn…

berliner-hohenweg

Bestemming bereikbaar is een serie waarin wij je allerlei tips geven over hoe je meer en leuker (op actieve wijze) kunt reizen. Vorige edities gingen onder andere over:

Dagje skiën in Winterberg
Over die strakke planning enzo…
 Fijne Feestdagen!

Heb je iets aan deze tips gehad? Of vond je het leuk om deze blog te lezen? We vinden het tof als je deze wilt delen met je vrienden!

2 Comments

    • anto

      Leuk dat je onze site bezoekt! Helaas hebben we weinig wandelervaring in Frankrijk. Martijn heeft ooit de Mont Blanc beklommen en we hebben weleens gewandeld in de Jura maar that’s it …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *