duitsland,  we12climb,  we12inspire

Bestemming bereikbaar: klimmen in Ibbenbüren

Vind je het leuk om in de hal te klimmen en wil je eens proberen of buiten klimmen iets voor jou is? Overweeg dan eens een dagje klimmen in Ibbenbüren. Net over de grens bij Enschede ligt de Osnabrücker Wand: een prachtige natuurlijke klimmuur  ideaal voor een dagtrip vanuit Nederland. De klimwand is onderdeel van de Dörenter Klippen, een 4 kilometer lange aaneenschakeling van rotsen tot wel 20 meter hoog in het zuidelijk gebied van het Teutoburger Woud. Hermannsweg-wegwijzer

 

Het is een vroege zaterdagochtend in april als we in de auto stappen. Nog geen twee weken geleden zijn we terug gekomen uit Patagonië en vandaag gaan we alweer op pad, deze keer naar het klimgebied bij Ibbenbüren. Martijn is hier al regelmatig geweest, voor Anto wordt het een eerste keer. Bij knooppunt Waterberg pikken we nog twee klimmaten van Martijn op en off we are!

Na een goede anderhalf uur rijden komen we aan bij de Osnabrücker Wand, de klimspullen worden uitgeladen en we lopen richting de rotspartij. Martijn gaat vast boven een kijkje nemen hoe de touwen vast te maken en al snel staan we allemaal boven. Tijd om de smaak te pakken te krijgen met een abseil! Als volleerde klimmers laten Martijn, Han en Guido zich naar beneden zakken maar als Anto haar eerste stap over de rand zet is het toch even slikken. 13 meter is toch best steil als je slechts aan een touw bungelt. Het touw even laten vieren en het gevoel komt terug want: ABSEILEN IS LEUK!

DCIM101GOPRO

Daarna is het tijd de materialen voor het klimmen klaar te maken. De mannen klimmen wat routes, variërend van 4- tot 5+ en na een uurtje of twee is het tijd voor taart! Martijn was twee dagen geleden jarig en heeft een appeltaart meegenomen. De koffie en thee wordt ingeschonken en genietend van het zonnetje worden we overvallen door het ultieme vakantiegevoel.


klimmen-in-ibbenburen-4 klimmen-in-ibbenburen-3

 

Dan is het tijd voor Anto om voor het eerst haar klimkunsten te laten zien op de buitenwand. Juist, de klimtechnieken die ze had moeten hebben nadat ze 10 jaar geleden een klimcursus in de hal heeft gedaan. Balancerend op een richeltje van 1 cm blijkt het klimmen voor haar met haar korte benen toch geen favoriete nieuwe bezigheid te zijn. Laat haar maar zekeren en filmen, net zo leuk.

Na de lunch gaan de mannen voorklimmen, altijd weer spannend. De routes zijn uitdagend en regelmatig lijkt er iemand vast te zitten, niet wetend hoe verder te klimmen. Een fijne uitdaging zo op de zaterdagmiddag.

klimmen-in-ibbenburen-2

 

Anto heeft besloten lekker te gaan wandelen. Vlak langs de Osnabrücker Wand loopt de Hermannsweg, naar horen zeggen een van de mooiste lange afstandswandelingen van Duitsland. Eigenlijk wilden we deze tocht al veel eerder lopen maar het weer gooide steeds roet in het eten. Vandaag echter schijnt de zon: het moment om op pad te gaan. De oncomfortabele klimschoenen worden ingeruild voor de hiking boots en ze gaat op stap.

hermannsweg-2

 

Al snel heeft ze de trail gevonden en wordt ze het bos in gestuurd. Over de kam van de heuvelrug loopt ze uiteindelijk een kleine 10 kilometer naar Tecklenburg, een verrassende ontdekking. Bij aankomst wordt ze begroet door de ruïne van het kasteel en in het compacte centrum barst het van de vakwerkhuizen en klinkerpaadjes. Heerlijk om doorheen te struinen. Ze eindigt de middag op een terras onder het genot van een kop thee (maar geen Küchen).

Tecklenburg-2 Tecklenburg-1thee

 

Niet veel later komen ook de klimmers in Tecklenburg aan. We sluiten de dag af in een lokale Stübe waar de friet en schnitzels gretig aftrek vinden.

Wil je ook gaan klimmen in Ibbenbüren, dan komen  de volgende tips wellicht van pas:

– De Osnabrücker Wand valt onder het gezag van Twentse Alpen Vereniging die het pacht van de vereniging “Ibbenbüren Freunde”. Klimmen met meer dan 3 personen is officieel verboden, dus kom niet met grote groepen! Kijk hier voor meer informatie.
– Er zijn alleen haken aanwezig, je dient dus al je klimmateriaal mee te nemen. Zaken waar je absoluut niet zonder kunt:

– klimgordel, klimschoenen en uiteraard een helm
– klimtouw
– een zekerapparaat met voldoende remwerking
– pruzik touwtje: 5 of 6 mm Ø – 1,5 meter
–  schroefkarabiners
– 2 bandschlinges
– +/- 12 setjes
– een kleine set EHBO-spullen

(Zegt het bovenstaande materiaal je niets: dan kun je beter eerst in de hal leren klimmen.)

– De topo Teutenburger Wald is onmisbaar, hier staan de routes in aangegeven.
– Eten en drinken is niet te krijgen in de directe omgeving

Wat gaven wij uit op deze dag?
Het klimmen is gratis, dus slechts benzinekosten en ons avondeten. Dus wat let je? Op naar Ibbenbüren!

Ohja: we maakten natuurlijk ook een filmpje.

Hermannsweg

Bestemming bereikbaar is een serie waarin wij onze beste tips met jullie delen over hoe je het optimale uit je vakantie kunt halen, qua tijd, geld en meer! Klik
 hier om de hele serie te lezen.

Meer lezen over onze activiteiten? Check dan deze links:
Bestemming Bereikbaar: leren lopen
– Mountainbiken op de Slick Rock Trail
– Do’s and Don’ts in the mountain hut

Psst: sharing is caring!

2 Comments

    • admin

      België heeft ook hele mooie klimgebieden (bv. Freyr, daar waar de Maas België komt binnenstromen). Vaak veel uitdagender dan de ‘kleine’ rotsformaties van de Dorienter Klippen.
      Als je het combineert met een mooie wandeling over de Hermanns Weg dan zou ik het overwegen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *