bestemming bereikbaar

Bestemming Bereikbaar deel 3 … over strakke planning enzo!

Vandaag vertellen we je graag iets over onze manier van plannen. Ik zou daar uren, nee dagen, over kunnen praten en het liefst zou ik zien dat iedereen mijn advies opvolgt en dat we massaal niet meer op vakantie gaan, maar een reis gaan maken.

Naar ons idee zijn op vakantie gaan en op reis gaan twee hele andere dingen. De Dikke van Dale geeft de volgende omschrijvingen:

va·kan·tie (de; v; meervoud: vakanties)
1. periode waarin geen lessen worden gegeven
2. jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden
3. reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan

reis (de; v(m); meervoud: reizen)
1. het trekken van een plaats naar een andere; tocht: op reis gaanenkele reis geen retour

bb3

Onze persoonlijke definities zijn weer heel anders:

Vakantie is voor ons: vrij zijn van het werk en deze tijd al dan niet thuis of elders doorbrengen. Geestelijk en lichamelijk tot rust komen, niks moet en alles mag.

Op reis gaan is voor ons: het in je vrije tijd (op actieve wijze) ontdekken van plekken buiten je eigen woonplaats. Niks moet en alles mag, maar … zo veel mogelijk zien en beleven is optimaal genieten!

De laatste jaren proberen we het woord “vakantie” zo min mogelijk te gebruiken. Met je kont op de stretcher aan het strand in Griekenland, ja dat is een vakantie. Maar dat doen wij dus (bijna) nooit en als we dat al doen, is het meestal niet heel memorabel en vervelen we ons na 2 dagen strand al dood. Een maand lang een roadtrip maken waarbij je regelmatig in het holst van de nacht op staat om mooie landschappen tot fotograferen, dát is voor ons op reis gaan.

brazil

mesa hike
Over het algemeen houden we  niet van vakantie maar wel van reizen. Waarom? Omdat niks doen niets voor ons is. Aankomend weekend gaan we een 2-daagse trektocht lopen en onderweg ergens kamperen, in “de buurt” van onze achtertuin. Is dat een vakantie, op reis gaan of gewoon een weekendje weg? You tell us!

Tatra, Slowakije_Polen augustus 2010 160

Maar goed, wij zijn dus nogal van de strakke planning.

Op vrijdag de laatste werkdag = op zaterdag in het vliegtuig stappen.
Op zondag thuis komen van een reis = op maandag weer werken.

“Waarom in hemelsnaam?”, hoor ik jullie denken. Het antwoord vind je onderaan deze blog. Geef toe, hoe lang ben je nou helemaal bezig met het inpakken van je tas? Een uur? Anderhalf uur?

Wij zorgen dat we het weekend voor we weggaan van iedereen (= familie en goede vrienden) afscheid nemen en de avonden in de week voor we op reis gaan, besteden we aan inpakken, voorbereiden (GPS gegevens downloaden, e-mails sturen, printjes maken van reserveringen, bankzaken regelen…) en de laatste inkopen doen.  Zodat we, zodra onze vakantie is begonnen, meteen het vliegtuig in kunnen stappen.

laugvegur

Jet lags? Daar doen we niet aan!
Althans, dat proberen we. Schijnbaar is de jetlag het ergste als je van west naar oost reist  en zijn er mensen die hele nachten wakker liggen en/of hun ogen overdag niet open kunnen houden nadat ze thuis gekomen zijn. Op de een of andere manier hebben wij daar praktisch geen last van. Het is de afgelopen jaren niet voorgekomen dat ik (Anto) een dag vrij had na een verre reis. Zelfs de keren dat ik uit Alaska kwam (= 10 uur vroeger) was ik de volgende dag weer aan het werk. Hoe ik dat doe? Geen idee..  just do it is mijn motto. Go with the flow of gaan met die banaan

Klinkt makkelijk of niet? Ik geef je enkele tips die mij in de week na thuiskomst van een verre reis helpen op de been te blijven:

– Na aankomst in Nederland meteen (deels) uitpakken … kost maar een uurtje en de rest van de week hoef je niet meer tegen de troep aan te kijken. Wasje aanzetten indien mogelijk.

– Wakker blijven! In ieder geval tot na het avondeten. Als je uit het westen komt, land je meestal ’s ochtends vroeg, in de middag gaan slapen is dan een killer. Als je daar aan toegeeft ben je de pineut en is de jetlag een feit.

– Meteen de dag na aankomst weer werken zorgt ervoor dat je direct weer in je ritme zit. Behalve sporten (ja, echt) plan ik ’s avonds niet te veel zodat ik naar bed kan wanneer ik daar behoefte aan heb (meestal zo rond 21u). De nachten na terugkomst slaap ik over het algemeen heerlijk omdat het lange nachten zijn en niks zo fijn slaapt als je eigen bed …

– Gezond eten! Veel water drinken! Sporten! Doe alles wat gezond voor je is, maar ga niet met je kont op de bank zitten. Juist daar word je moe van, van het niks doen en het luieren. Energie geven  = energie krijgen!

Heb je dus 3 weken vakantie, probeer dan zo te plannen dat je de eerste dag meteen vertrekt en de laatste dag thuis komt. Ik hoor je nu al denken: “ja dáág, dat zie ik niet zitten, ik heb tijd nodig om bij te komen”. Bijkomen? Dat doe je ’s nachts lekker in je bed… of het eerstvolgende weekend na je thuiskomst.

En dan nu het antwoord:  “waarom in hemelsnaam”…
Omdat je door 1 of 2 dagen toe te voegen aan je vakantie nét die ene gave plek toch nog kunt bezoeken. Met onze 2 extra dagen bezochten wij in Amerika de Grand Canyon en in Nieuw-Zeeland fietsten we de Otago Rail Trail. Die hadden we anders moeten missen en dat was achteraf gezien best zonde geweest …

canyon6

De volgende delen van bestemming bereikbaar vertellen wij je over onze strakke planning ter plaatse en hoe onze gezonde levensstijl ervoor zorgt dat wij op über fit op reis gaan.

En jij? Hou jij van vakantie houden of van reizen? Of van allebei? 

Nog meer (reis) tips voor het optimaal genieten van de vakantiedagen die je hebt? Lees dan ook:
– Bestemming Bereikbaar Special: Dagje skiën in Winterberg
– Bestemming Bereikbaar deel 2: Fijne Feestdagen!
– Bestemming Bereikbaar deel 1: Kwestie vakantiedagen

3 Comments

 • marieke

  Reizen!!!! Superleuk stuk!!! Strakke planning door direct te vertrekken en direct na thuiskomst weer aan het werk te gaan snap ik helemaal met jullie volle reisplanning en het optimaal willen genieten en zoveel mogelijk willen zien. Ik vind het alleen wel lekker om op m’n gemak te pakken, de laatste inkopen te doen en bij terugkomst een dagje uit te pakken en te wassen…heerlijk nagenieten, vooral dat wassen…

 • Gezin op Reis

  Reizen, lekker veel vrijheid. Die strakke planning ook lang gedaan totdat het vliegtuig een keer vertraging had en ik hierdoor vrienden moest bellen ons op te halen vervolgens na 3 uur slaap direct een belangrijke meeting. Geen aanrader.
  Ideaal voor ons is donderdagavond vertrekken en dan zaterdag weer terug komen. 3 weken vakantie (plus een smokkel vrijdagje) en lekker lang ter plekke.

  • anto

   Bedankt voor je bezoek aan onze site! Klopt, als je vertraging hebt kan e.e.a. flink in het honderd lopen en dan pakt een strakke planning minder goed uit. Veel reisplezier toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *