we12hike

De beste bestemmingen voor beginnende wandelaars

Je hebt een paar wandelschoenen gekocht en wilt je gaan voorbereiden op een mooie track die je ergens ter wereld gaat lopen. Of je gaat op vakantie naar de bergen en je wilt graag oefenen? En je bent eigenlijk niet gewend om veel verder dan een rondje park te doen op zondag? En toch eigenlijk wel benieuwd hoe het is om met een zware rugzak door de bergen te lopen?
 
Tenzij je de nieuwe Cheryl Strayed wil worden, raad ik je absoluut aan om je goed voor te bereiden als je van plan bent om serieus te gaan hiken. Tuurlijk, ook zonder oefening haal je vast de 4.200 meter op de Inca Trail wel of doe je die rivier doorsteken in IJsland maar of het echt plezierig wordt, is een tweede. Toen ik begonnen met het maken van meerdaagse rugzaktrektochten, begon ik met oefenen rondom huis en “makkelijke” bestemmingen. Vandaag deel ik mijn favoriete plekken ter wereld waar wandelen (relatief) eenvoudig en goed te doen is…
 
Ook leuk om te lezen: bergwandelen in Europa – dit zijn de mooiste hikes!
 
– Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en werd volledig geupdate en herschreven in 2020 –
 

Veluwezoon Nationaal Park

Tja wat zal ik eens zeggen. Nederland is natuurlijk zo plat als een dubbeltje en dus wordt het oefenen van bergwandelen hier lastig. Tocht kun je in het nationale park Veluwezoom je kuiten flink laten branden. Er zijn diverse uitgezette wandelingen maar mocht je willen oefenen op je navigatie dan kun je hier ook prima uren of zelfs dagen door de bossen struinen. Alhoewel het park slechts 50 vierkante kilometer groot is, behoort ook de omgeving tot het natuurgebied Veluwe, je kunt er dus zomaar verdwalen. Een toffe plek om al je skills dus te oefenen en al helemaal op een door de weekse dag wanneer het hier vaak lekker rustig is.
 
Meer lezen:
De mooiste bergwandelingen in Nederland
Startpagina over de Veluwe en wandelen op de Veluwe
 
Heide Posbank
 

Hadrian’s Wall – Engeland

Helaas heb ik niet heel veel gewandeld in Engeland, maar een trail die ik echt enorm leuk vond was die langs Hadrian’s Wall. De dag dat ik hier was, had ik heel veel geluk met het weer: de zon scheen en de lucht was strakblauw. Ik maakte hier een stop van een dag toen ik onderweg was naar huis vanuit Schotland en aangezien het alweer een paar jaar geleden (en ruim vóór dit blog) was weet ik niet meer precies waar ik precies gewandeld heb. Echter doorkruist de wandeling heel Engeland van oost naar west en kun je de trail op diverse plekken oppikken. En vervolgens op een terrasje van een pub eindigen met een heerlijke high tea of een pint. 
 
Meer lezen: wandelen bij Hadrian’s Wall in Engeland
 
wandelen bij hadrian's wall
 

Zuidelijk Polen

Op de een of andere manier vinden veel mensen Polen nog steeds niet aantrekkelijk als vakantie bestemming. Als ik tegen mensen zeg dat ik naar Polen ga (ik ben er de afgelopen jaren 3 keer geweest) dan zie je ze denken “grijs en grouw” en fronsen ze hun wenkbrauwen. Vervolgens krijg je de vraag “ohkkeee … en wat ga je daar dan doen?”
 
Polen is echt een fijne wandelbestemming, tenminste het gebied waar ik ben geweest: het Tatra gebergte in het zuiden. De wandeling naar Morskie Oko (fantastische naam, geen grapje!) is echt heel mooi en niet voor niks een van de bekendste van het land. De wandeling van de parkeerplaats naar het meer is ongeveer 2 uur over een eenvoudige weg maar eenmaal bij het meer aangekomen kun je nog een extra tochtje naar boven lopen, een fijn maar pittig klimmetje. De omgeving is echt fantastisch maar maak de wandeling wel zo vroeg mogelijk op de dag, anders loop je hem samen met de rest van Polen.
 
beste bestemmingen beginnende wandelaars
 

Saimaa regio – Finland

De volgende tip voor beginnende wandelaars is om naar Finland te gaan. Het land van de 1.000 meren kent een uitgebreid wandelnetwerk en omdat het nergens echt bergachtig gaat (tenzij je naar Fins Lapland reist) kun je overal prima terecht. Afgelopen zomer bracht ik een aantal dagen in het Saimaa gebied door en alhoewel ik niet heel veel tijd had om te wandelen, werd me al wel snel duidelijk dat er hier enorm veel plekken zijn die je te voet kunt verkennen. Een van de highlights was een bezoek aan Linnansaari Nationaal Park, de trails hier zijn goed aangegeven en op veel plekken kom je verder niemand tegen. Daarnaast is het fijne aan Finland dat ze er het allemansrecht hebben waardoor je bijna overal met je tentje mag kamperen. 
 
Linnansaari National Park
 

Mullerthal – Luxemburg

Een andere plek die je wellicht niet snel te binnen schiet als je over wandelen nadenkt is het Mullerthal in Luxemburg. Echter heeft men in dit kleine landje een fantastisch netwerk van hikingtrails, waarvan de Mullerthal Trail een van de bekendste is. Onlangs hebben we in Luxemburg gekampeerd en diverse stukken van deze lange afstandswandeling gelopen tijdens onze vakantie. De rotsformaties in dit gebied zijn magnifiek en bieden de wandelaar genoeg uitdaging maar ook afwisseling. Wil je eens oefenen met een rugzak op steile doch niet al te lastige trails, dan raad ik je het Mullerthal zeker aan.
 
wandelen op de mullerthal trail hike luxemburg
 

Pajottenland – België

Wil je gaan wandelen zonder al te veel na te hoeven denken? Kies dan voor het Pajottenland in België. Enkele jaren geleden werd hier een nieuw 760 kilometer lang wandelnetwerk geopend waar je door de knooppunten met elkaar te verbinden zo je eigen route samenstelt. Je hebt er alleen maar een kaart, een beginpunt en een eindpunt voor nodig. De rest bedenk je onderweg, afhankelijk van hoe ver je wilt lopen. De paden zijn makkelijk, goed gemarkeerd en onderweg kom je uitstekende restaurants en bierbrouwerijen tegen. Mocht je moe zijn van het wandelen, dan zit je binnen no-time in Brussel en daar hoef je je uiteraard helemaal niet te vervelen… Ook de Belgische Ardennen is een geweldige bestemming om te oefenen met wandelen trouwens!
 
pajottenland-cover
 

Het Harzgebergte in Duitsland

Een leuke plek om een (klein) beetje alpien te oefenen is het Harzgebergte in Duitsland. Je kunt hier de Brocken beklimmen, de hoogste berg van de Harz. Er zijn diverse paden naar de top, maar ook een smal en steil paadje wat een beetje doet denken aan een bergpad in de Alpen. Daarnaast zijn er talloze andere wandelmogelijkheden die je eventueel kunt combineren met toffe micro avonturen.
 
Meer lezen? Check dan deze artikelen:
Alles wat je wilt weten over Brocken beklimmen
Een actief weekend in de Harz en de mooiste plekken
 
Wandelen in de Harz
 

Conclusie en disclaimer

Uiteraard zijn er nog vele andere plekken in de wereld waar je als beginnende wandelaar prima terecht kunt. Maar helaas, we zijn niet overal geweest en dus is deze lijst niet compleet. Hij reflecteert slechts onze mening… Welke plek zie jij graag toegevoegd aan deze lijst?
 
Check ook deze artikelen:
Paklijst wandelvakantie: wat moet mee?
Bestemmingen in Europa voor ervaren wandelaars
Trainen voor een meerdaagse trektocht: zo doe je dat!
 

10 Comments

 • Tikva

  Mijn eerste serieuze wandeling was gelijk de Annapurna Circuit, 17 dagen door Nepal en een pas van 5416meter. Oke de 2e dag dacht ik dat ik dood ging maar met wilskracht kan je heel veel. Bovendien na 17 dagen wel 5 kilo afgevallen en gelijk mijn conditie weer op peil.
  Van te voren trainen is natuurlijk veel slimmer..

  • anto

   Jaaa die schijnt ook heel heftig te zijn zo voor de eerste keer. En die 5 kilo is mooi meegenomen natuurlijk … aks je de juiste instelling hebt én je loopt geen blessures, moet het zeker lukken!

 • Eva

  Als Belgiëfan ga ik voor nummer 7, het Pajottenland. Ik wandel wel maar 20 -25 km is wat mij betreft echt de max per dag. Het feit dat ik het eventueel ook nog kan combineren met Brussel is als je het mij vraag helemaal perfect. Bedankt voor de tip!

 • Aniek

  20 – 25 is al best veel toch? Zelfs als heel fanatiek sporter vind ik in sommige gebieden 15 kilometer per dag al heel wat. Met mijn 2 of 3 kilometer per uur ben ik dan nog een van de snellere wandelaars.

  • anto

   Heel veel! Wij doen eigenlijk nooit meer dan 20-25 per dag, in de bergen soms zelfs maar 10-15, afhankelijk van de omstandigheden. It’s not about quantity, but about quality 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *