bergwandelen in nederland
nederland

Bergwandelen in Nederland: de mooiste routes

We zitten thuis maar willen bij voorkeur toch in vorm blijven. Misschien zelfs wel trainen voor een meerdaagse tocht die je hopelijk dit jaar nog kunt maken. Of gewoon lekker de kuiten laten branden zoals je normaal gesproken in de bergen ook doet. Alhoewel we in Nederland geen echte bergen hebben, kun je bergwandelen in Nederland zeker doen. Althans, met mate natuurlijk want we hebben hier nu eenmaal geen Alpen of Himalaya. In dit artikel heb ik mijn favoriete bergwandelingen in Nederland voor je geselecteerd zodat je toch een beetje ‘alsof’ kunt doen. Of bijvoorbeeld kunt oefenen voor lopen met wandelstokken. Veel leesplezier!
 

De N70 in Nijmegen

De meest fantastische bergwandeling die je in Nederland kunt doen is wat mij betreft de N70 bij het Rijk van Nijmegen. Deze bergwandeling met maar een weinig romantische naam kreeg ik in 2015 van mijn fysiotherapeut aanbevolen toen ik een paar maanden voor ik de trektocht naar Everest Base Camp zou doen een gekneusde enkel kreeg. Ik moest rust houden (ipv trainen) en was pas een paar weken voor vertrek weer in de mogelijkheid de rugzak op de binden. Ik besloot toen om in de weken voorafgaand aan de trek elke week de N70 te lopen om zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn.
 
De N70 is 16 kilometer lang en kan halverwege ingekort worden. Onderweg heb je prachtige vergezichten over de Ooipolder, kom je over de Duivelsberg (inclusief pannenkoekenhuis met heerlijk terras) en loop je over de grens met Duitsland. Er zijn diverse opstappunten, de route en meer informatie kun je hier downloaden. Lees ook het wandelverslag van collegablogger Wanda over haar tocht op de N70.
 

n70 nijmegen mooiste bergwandelingen nederland
Het landschap rondom de N70 bij Nijmegen
 

Wandelroute Veluwezoom-Posbank in Veluwezoom Nationaal Park

Eén van de beste plekken van Nederland om in korte tijd veel hoogtemeters te maken is op de Wandelroute Veluwezoom-Posbank, de voormalige Kammenroute in Nationaal Park Veluwezoom. Deze 5 kilometer lange route voert je van het bezoekerscentrum heen en terug over de Posbank met onderweg fabelachtige uitzichten over het Herikhuizerveld. Vooral in de maand augustus is het hier prachtig, de heide kleurt dan paars en met een beetje geluk zie je wilde paarden. Probeer deze wandeling wel in de weekenden te mijden, het is er dan erg druk. Beter doe je deze tocht op een rustige doordeweekse dag.
 
Meer informatie over deze wandelroute vind je op de website van Natuurmonumenten.
 

Bergwandelingen in Nederland: de Veluwezoom Route op de Posbank
De Veluwezoom Route op de Posbank bij Arnhem
 

Wandelen rondom Vaals

Wanneer je gaat wandelen in Zuid-Limburg kan het eigenlijk niet anders dan dat je de kuiten voelt branden en flink wat hoogtemeters maakt. De wandelroute Vaalserberg is één van mijn favoriete wandelingen in Limburg en laat je hart ongetwijfeld sneller kloppen. Je begint en eindigt in Vaals. Bij het hoogste punt en het Drielandenpunt maak je natuurlijk verplicht een foto en kun je eventueel een terrasje pakken. Je loopt een stukje over de grens met België, hebt prachtige vergezichten over Vaals en daalt uiteindelijk via het Holsetterbosch en Holset af terug naar Vaals. Deze route staat in de wandelgids Mooiste bergwandelingen van Nederland, de afstand is ca. 12 kilometer.
 
Zin om een mooie meerdaagse hike te doen hier? Lees dan hier alles over het Krijtlandpad wandelen!
 

Wandelen in Zuid-Limburg de beste bergwandelingen van Nederland
Bergwandelen in Zuid-Limburg op de grens met België
 

Het Trekvogelpad op de Hoge Veluwe

Een relatief onbekende bergwandeling in Nederland is die in Park De Hoge Veluwe. Hier kun je prachtig over de stuwwal wandelen tussen (pak ’em beet) de ingang van Schaarsbergen het het Bezoekerscentrum. Eventueel kun je de route doortrekken tot aan de ingang van Hoenderloo. Deze route kent vooral veel korte steile klimmetjes en voert je tevens langs het hoogste punt van de Hoge Veluwe. Omdat het een lijnwandeling is zou je op voor de terugweg ervoor kunnen kiezen om een witte fiets te gebruiken en je op die manier terug te verplaatsen naar het beginpunt van je wandeling.
 
Meer over de Hoge Veluwe lees je hier
 

wandelen in de hoge veluwe
Wandelen op De Hoge Veluwe
 

Bergwandelen in Salland

Op de Sallandse Heuvelrug kun je prachtig bergwandelen in Nederland. Mijn favoriete route om hier te doen is de NS Wandeling Holten – Nijverdal, die je dwars door het nationale park Sallandse Heuvelrug voert. Ik deed deze wandeling in de winter en genoot intens, vooral omdat er een klein laagje sneeuw lag wat het landschap nog mooier maakte. De routebeschrijving download je hier.
 
Kijk hier voor al mijn artikelen over de Sallandse Heuvelrug. In dit blog van Jacomijn over bergwandelen in Salland vind je tips om te bergwandelen bij de Lemelerberg en de Archemerberg.
 
wandelen in salland
 

Wandelen in Schoorl: de Duintoppen route

Eén van de meest verrassende wandelingen die ik qua hoogtemeters maakte de afgelopen jaren was de Duintoppen Route in Schoorl. Deze prachtige wandeling voert je niet alleen over de hoogste duin van Nederland, maar ook talloze andere hoge duinen die je flink laten zweten. Extra zwaar maakt het dat het grootste deel van het pad uit mul zand bestaat, dus een uitdaging staat je zeker te wachten. De route is 23 kilometer lang, meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer of lees je in ons uitgebreide artikel over de Duintoppen Route in Schoorl.
 

wandelen in schoorl
Wandelen in de duinen van Schoorl
 

De Laarsenberg wandelroute bij Rhenen

Deze relatief korte wandelroute kent niet heel veel hoogtemeters maar biedt je wel prachtige uitzichten over de Gelderse Vallei. In 4.6 kilometer kom je langs de buitenverblijven van Ouwehands Dierenpark, de loopgraven van de Grebbelinie en het Ereveld op de Grebbeberg. Vanaf de noordkant van de Laarsenberg heb je een prachtig uitzicht over de graften, stroken met gras die stammen uit de Middeleeuwen. Een aanrader voor iedereen die graag een korte rondwandeling wil doen, meer lees je in dit uitgebreide artikel!
 

bergwandelen in nederland: de laarsenberg
Laarsenberg uitzicht op de Gelderse Vallei
 

De stuwwal bij Doorwerth: Klompenpad Dorenweertsepad

Na Limburg heeft De Veluwe de grootste hoogteverschillen van Nederland en die worden ook weer duidelijk zichtbaar bij de stuwwal bij Doorwerth. Het Klompenpad ‘Dorenweertsepad‘ start bij Kasteel Doorwerth, het alternatieve opstappunt is bij de Westerbouwing. Je kunt deze route in twee richtingen lopen en halverwege inkorten. Een aanrader voor wie van snelle en steile klimmetjes houdt, inclusief mooie uitzichten vanaf het Duno Plateau.
 

Uitzicht over de Rijn bij Landgoed Duno
Uitzicht over de Rijn bij Landgoed Duno
 

De Hettenheuvel route in Montferland

Als kind kwam ik vroeger vaak in Montferland, een bos in het oosten van Nederland, op de grens met Duitsland. We wandelden hier als familie vaak en ik ken de meeste paden op mijn duimpje. De Hettenheuvel is met 93 meter de hoogste berg (heuvel) van het oosten van Nederland en bezoek je met de Hettenheuvel wandelroute. Als kers op de taart kun je hier nog de 75 meter hoge ‘Kale Jacob’ uitzichttoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.
 

De Hettenheuvel op Montferland
De Hettenheuvel op Montferland
 

De gele zwerfkeien route in Loenen op de Veluwe

Een route die ik onlangs liep en waar ik fijne hoogteverschillen overbrugde is de gele zwerfkeien route in Loenen op de Veluwe. Deze 14 kilometer lange route leidt je onder meer over de Valenberg, de Trapjesberg en de Ramenberg. Je kunt de rute het beste starten vanaf de parkeerplaats bij het Dichte Gat aan de Groenendaalseweg net buiten Loenen. Meer tips voor wandelen in Loenen vind je hier.
 

Gele Zwerfkeien route Loenen bergwandelen in nederland
De gele zwerfkeien route bij Loenen
 

De Dutch Mountain Trail

Wil je meerdere dagen oefenen met bergwandelen? Ga dan de Dutch Mountain Trail doen! Deze 110 kilometer wandeling over de Seven Summits van Nederland is een heerlijke tocht door Zuid-Limburg die je echt kennis laat maken met hoe het is om in de bergen te wandelen. Inclusief handen- en voetenwerk. De totale trail is ruim 100 kilometer lang maar je kunt er uiteraard ook verschillende etappes van lopen. Lees hier mijn uitgebreide blog over de Dutch Mountain Trail.
 

Dutch Mountain Trail ENCI uitzicht
Op de Dutch Mountain Trail
 

Meer bergwandelen in Nederland

Alhoewel deze lijst met mooie bergwandelingen in Nederland zeker niet compleet is (je kunt immers niet alle paden bewandelen) denk ik wel dat ie een mooi beeld geeft van de mogelijkheden die we hier hebben om te bergwandelen. Meer tips voor toffe routes vind je in deze wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
 

 
In vorm komen voor je meerdaagse trektocht? In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe. Ook kun je de online wandeltraining volgen bij wandeltrainer Wanda, die een speciaal programma heeft voor meerdaagse hikes.
 
Op zoek naar handige wandelspullen? Vind hier mijn favorieten:
De beste dagrugzakken voor dames
mijn favoriete wandelleggings voor dames
wandelsokken voor dames
de beste wandelbroeken voor dames
regenjassen voor dames die van wandelen houden
– paklijst wandelvakantie: dit moet mee
hoge of lage wandelschoenen? mijn tips lees je hier!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over bergwandelen in Nederland nuttig en heb ik je voorzien van een flinke dosis inspiratie om te bergwandelen in Nederland. Tips en/of aanvullingen? Laat ze gerust achter in de comments!
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *