bergwandelen europa tips
we12hike

Bergwandelen in Europa – tips voor mooie tochten

Wie graag in de bergen wandelt kan zijn hart ophalen in Europa. Niet alleen in de Alpen, maar ook in Scandinavië, Zuid-Europa en Groot-Brittannië kun je prachtige tochten maken. Alhoewel de definitie van een berg niet overal gelijk is en je de ene keer meer stijgt dan de andere, betekent dit niet automatisch dat hoe hoger je gaat, hoe zwaarder het wordt. In dit artikel deel ik mijn tips voor het bergwandelen in Europa met mooie tochten geschikt voor de minder ervaren én ervaren wandelaar. Veel leesplezier!
 
Lees ook: de mooiste hikes in Europa: 12 bijzondere tochten
 

Van de Grossglockner naar Heiligenblut, Oostenrijk

Eén van de beste landen om te bergwandelen in Europa is natuurlijk Oostenrijk. Ik bracht hier vroeger met mijn ouders alle zomers door en leerde al vroeg te genieten van de schone berglucht en de fijne wandelingen in Oostenrijk. Alhoewel het beklimmen van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner, niet voor iedereen is weggelegd, kun je bij het 2.369 meter hoge Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aan de basis van deze bergreus staan. Vanaf hier wandel je in ongeveer 13 kilometer terug naar Heiligenblut, langs de uitlopers van de Pasterze gletsjer, over hangbruggen en door alpenweiden.
 
De wandeling Kaiser-Franz-Josefs-Höhe – Heiligenblut is tevens de eerste etappe van de Alpe Adria Trail, een lange afstandswandeling door Oostenrijk, Slovenië en Italië. Het uitgebreide verslag van deze etappe lees je hier. In dit artikel lees je meer over een wandelvakantie in Oostenrijk.
 
Je reis over de Alpe Adria Trail laten verzorgen? Dat is slim, want het is een populaire trek. Check hier de prijzen en de mogelijkheden!
 

wandelen in oostenrijk
Start van de wandeling bij Kaiser-Franz-Josef-Höhe
 

Ruta de los Volcanos, Spanje

De meest spectaculaire wandelroute die je op het Spaanse eiland La Palma kunt maken is de Ruta de los Volcanos. Deze dagwandeling voert je langs talloze vulkanen en heeft een minimale stijging, maar je daalt zo’n 1.400 meter van grote hoogte naar zeeniveau. Onderweg loop je over kraterranden, door vulkanisch puin en heb je prachtige uitzichten om de omringende Canarische Eilanden, waaronder Tenerife en La Gomera. Een andere mooie hike is trouwens de Masca kloof op Tenerife.
 
Meer lezen over wandelen op La Palma? Dat kan hier.
 

Ruta de los Volcanos bergwandelen in europa
Ruta de los Volcanos op La Palma
 

Beklimming van Mount Olympus, Griekenland

Het beklimming van Mount Olympus, de hoogste berg van Griekenland, is een flinke bergtocht en doe je het beste in twee dagen. Op de eerste dag klim je meer dan duizend meter naar Refuge A. De volgende dag kun je door naar een van de toppen van Mount Olympus, die nog eens 800 meter hoger ligt. Wanneer je Mount Olympus wilt beklimmen is het handig om te weten dat er meerdere toppen zijn. Mytikas is de hoogste top, maar deze piek kun je alleen met een gids en klimmateriaal doen. De meeste mensen kiezen daarom voor de beklimming van Skolio, de makkelijk bereikbare top. Deze ligt hemelsbreed maar 150 meter van Mytikas vandaan en kun je zonder klimervaring doen. Wij gingen op onze tocht voor Skolio. Houd er rekening mee dat weersomstandigheden je plan kunnen dwarsbomen, ik moest helaas een half uur voor de top omdraaien vanwege het slechte weer dat op komst was.
 
Ook interesse in deze trip? Ik deed hem tijdens mijn actieve rondreis door Noord-Griekenland – hier vind je meer info over hoe je deze reis via SNP Reizen regelt.
 

op weg naar de top van Mount Olympus
op weg naar de top van Mount Olympus
 

Wildkamperen bij Skierfe, Zweden

Een van de meest bijzondere tochten die ik deed in Zweden, waar ik bijna elke zomer kom, is die naar Skierfe in Zweeds-Lapland. Skierfe is een top in het desolate Sarek Nationaal Park, een gebied waar geen paden en voorzieningen zijn. Je bereikt Skierfe door vanaf de beroemde Kungsleden een detour van een dag te maken of eventueel daar te wildkamperen net onder de top. Wil je dit niet, dan kun je overnachten in de Aktsestugan die op enkele uren lopen ligt. Akste is dan weer twee dagen lopen vanaf Saltoluokta, waar er bussen naartoe gaan vanuit Jokkmokk. Al met al zal het je 3/4 dagen kosten om deze trektocht te voldoen, maar de moeite waard is het absoluut!
 

Camping near Skierfe in Sarek National Park
Kamperen met de gletsjers van Sarek op de achtergrond
 

Naar de top van Brennisteinsalda, IJsland

Mijn favoriete plek om te wandelen op IJsland is het binnenland en dan met name het bijzondere Landmannalaugar. Hier vind je oranje en rood gekleurde riolietbergen die een dramatisch geheel vormen. Landmannalaugar is tevens het beginpunt van de beroemde Laugavegur trektocht. Een mooie dagwandeling die je vanaf Landmannalaugar kunt doen is die naar de top van Brennisteinsalda, een rood gekleurde berg die je prachtige uitzichten geeft over de gehele omgeving. Houd er rekening mee dat Landmannalaugar in de hooglanden ligt en alleen per bus bereikbaar is. Vaak ligt er tot ver in de zomer sneeuw.
 
Meer lezen? Dat kan in dit artikel waarin ik op solo avontuur ga in Landmannalaugar of in dit uitgebreide artikel over Landmannalaugar.
 

Scandinavië IJsland reis
De bijzondere bergen van Landmannalaugar op IJsland
 

De hoogste top in het Harzgebergte, Duitsland

Oefenen met bergwandelen in de buurt van Nederland? Dat kan in het Duitse Harzgebergte. Hier kun je de Brocken beklimmen, met 1.141 meter de hoogste berg van de Harz. Alhoewel er meerdere routes omhoog zijn, je kunt zelfs met de Brockenbahn, is de route via Schierke de leukste omdat je het laatste stuk dan ook echt flink moet klimmen. De Harz ligt op enkele uren rijden van Nederland vandaan en kun je prima bezoeken voor een lang weekend.
 
Mijn uitgebreide artikel over Brocken beklimmen lees je hier.
 

Brocken beklimmen vanuit Schierke
Op weg naar de top van Brocken
 

Ben Lomond, Schotland

Een leuke ‘Ben’ om te beklimmen in Schotland is de Ben Lomond. Deze 925 meter hoge Munro ligt op zo’n 50 kilometer ten noorden van Glasgow en is één van de populairste bergen om te beklimmen. De trailhead vind je in Rowardennan en het pad is nergens echt moeilijk, alhoewel je wel flinke hoogtemeters maakt. Ik begon deze wandeling net na zonsopkomst om de drukte voor te blijven en stond als eerste op de top. Op de weg terug was het al ontzettend druk: vroeg opstaan loont dus zeker!
 
Meer lezen over wandelen in Schotland? Dat kan in mijn wandelvakantie in Schotland artikel.
 

Op de top van Ben Lomond
Op de top van Ben Lomond
 

Aurlandsdalen, Noorwegen

Een van de meest bijzondere wandeltochten die ik in Noorwegen maakte, was die door Aurlandsdalen, ook wel de Grand Canyon van Noorwegen genoemd. De hele trail kost je 2-3 dagen, ik koos ervoor om het laatste deel van de kloof te bezoeken en er een dagtocht te makenn, van Østerbø naar Vassbygdi. Dit is een pittige 6 uur durende wandeling door de vallei. Soms loop je naar beneden, maar af en toe moet je ook flink klimmen. Een heerlijke bergwandeling voor mensen zonder hoogtevrees, want soms loop je langs flinke afgronden.
 

aurlandsdalen noorwegen
Aurlandsdalen in Noorwegen
 

Nendaz trekking, Zwitserland

Wie eens wil proeven aan een huttentocht, kan ik de 5-daagse Nendaz trektocht in Zwitserland aanraden. Deze bijzonder mooie trektocht in Wallis neemt je mee van hut naar hut, maar wordt nergens echter super moeilijk, waardoor het een prima trektocht is om eens te kijken of een huttentocht in de Alpen iets voor jou is. Mijn uitgebreide verslag lees je hier.
 

Cabane St Laurent Nendaz Trekking
De cabane boven in de bergen
 

De N70 bij Nijmegen, Nederland

Geen tijd of geld om naar het buitenland te gaan? In Nederland kun je ook prachtig bergwandelen. Mijn favoriete bergwandeling in Nederland is de N70 route bij Nijmegen, deze deed ik ter voorbereiding van mijn trektocht naar Mount Everest Base Camp elke week toen ik herstellende was van een enkelblessure. De N70 kent voor Nederlandse begrippen een behoorlijke hoogteverschil en voert je ook nog een langs mooie uitzichtpunten. Het is echter wel een relatief drukke route, dus mijn advies is om hem op een doordeweekse dag te doen om de drukte te ontlopen.
 
Kijk hier voor meer bergwandelingen in Nederland
 

N70 Nijmegen
Op de N70 bij Nijmegen
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over bergwandelen in Europa leuk en heb ik je wat nieuwe ideeën en tips gegeven voor een volgende wandelvakantie. Je kunt veel trektochten al van tevoren regelen via onder meer BookATrekking of SNP Natuurreizen.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *