Ben Lomond summit
nieuw-zeeland,  we12hike

Ben Lomond – de mooiste hike van Queenstown

De Ben Lomond hike in Queenstown stond al jaren op mijn wensenlijst. Toen ik afgelopen jaar voor de vijfde keer in Queenstown was, moest het er maar eens van komen. Ik was net gestopt met het hiken van Te Araroa en bracht een paar weken in Queenstown door. Aangezien de Ben Lomond hike echt een goed weer hike is, wachtte ik tot een prachtige dag, voor Nieuw-Zeelandse begrippen. Na een paar dagen regen en mist zag het weer er goed genoeg uit en begon ik aan de hike naar de top van Ben Lomond.

Queenstown ligt op een hoogte van ruim 350 meter en de top van Ben Lomond bevindt zich op 1.748 meter hoogte. Dit betekent een klim van ruim 1.400 meter, niet voor watjes dus. Dat was precies mijn gedachte toen ik mijn hike naar de top van Ben Lomond plande.

Ik was net gestopt met Te Araroa waarvan ik 800 kilometer had afgelegd en eerlijk is eerlijk, mijn lijf was behoorlijk moe. Daarom besloot ik ‘vals te spelen’ en met Queenstown Gondola omhoog te gaan tot 790 meter. Daarna moest ik alsnog bijna 1.000 meter klimmen. De Tiki Trail onder de gondola had ik al eens gedaan en vond ik weinig interessant.

Tip: het is altijd ontzettend druk bij de Skyline Gondola dus ik zou je aanraden om je ticket vooraf te boeken zodat je de rij kunt overslaan.

Ben Lomond Queenstown
Vanaf hier is het nog drie uur lopen

Start van de Ben Lomond hike

Eenmaal boven moet ik even zoeken naar de trailhead, deze ligt ten westen van het bergstation van de gondel. Ik stap snel de drukte uit en ga op pad. Vanaf hier is het, volgens het bord, nog drie uur lopen naar de top. Het eerste deel van de route gaat nog door het bos, maar al snel bereik ik de boomgrens. Het pad is breed en alhoewel het flink stijgt nergens moeilijk.

Eenmaal boven de boomgrens komen de eerste uitzichten. Voor mij op de top van Ben Lomond, achter mij op Lake Wakatipu en de tegenovergelegen bergen.

Ik wandel gestaag door tot aan de Ben Lomond Saddle. Dit is vaak het turnaround point voor veel hikers. Hier wordt het pad uitdagender: smaller en steniger en veel steiler. Ben je geen ervaren wandelaar of is het weer slecht, loop dan niet verder tot aan Ben Lomond Saddle. De uitzichten zijn hier sowieso al prachtig!

Op naar de Ben Lomond Saddle
Op naar de Ben Lomond Saddle
Het pad met uitzicht over Lake Wakatipu
Het pad met uitzicht over Lake Wakatipu
Op naar de top
Op naar de top

Door naar de top van Ben Lomond

Het weer is inmiddels omgeslagen, zoals dat vaak gaat in de bergen. Alhoewel het in Queenstown zelf lekker warm en zonnig was, heeft zich boven mij inmiddels een dik wolkendek samengepakt. Ook de wind is flink aangezwengeld en ik twijfel of ik verder moet gaan. Ik heb inmiddels genoeg ervaring in de bergen dat ik weet hoe gevaarlijk het kan zijn als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent.

Uiteindelijk besluit ik verder te gaan maar beloof mezelf om te keren als het gevaarlijk dreigt te worden. De wandeling wordt nu een echte hike. Op sommige stukken is het aardig klauteren, de afgrond rechts van me is diep en het pad is smal.

Voor de doorgewinterde hiker is het pad niet te zwaar maar een leuke wandeling. De laatste slingers brengen me naar de top waar ik, zoals verwacht, bepaald niet de enige ben. Ik maak snel wat foto’s van het waait behoorlijk hard. Iemand oppert dat er onweer aan zit te komen en het laatste waar je dan wilt zijn is op de top van een berg. Snel weer afdalen dus!

Een dikke twee uur later ben ik weer beneden en is het inderdaad een stuk warmer. Van het onstuimige weer op de top is nu niks meer te bekennen en niet veel later kan de jas uit en de zonnebril weer op. De top van Ben Lomond ligt inmiddels in de wolken en de hike die al jaren op mijn bucketlist stond is voltooid!

Slecht weer op komst tijdens de Ben Lomond Queenstown hike
Slecht weer op komst
Ben Lomond Queenstown
Het pad
Op de top van Ben Lomond
Op de top van Ben Lomond

Mijn tips voor de Ben Lomond hike

Ik sluit het artikel af met nog wat tips ter overweging van de vraag of de Ben Lomond hike voor jou geschikt is.

  • Vanaf het bergstation is het vijf-zes uur op- en neer, langer als je ongetraind bent.
  • Trek wandelschoenen met goed profiel aan.
  • Een regenjas/windjack is onmisbaar.
  • Neem voldoende drinkwater mee, onderweg is er niks te krijgen.
  • Overweeg wandelstokken als je niet tredzeker bent.
  • Doe deze hike alleen op een goede dag qua weer. Is het in Queenstown twijfelachtig, dan zou ik er niet eens aan beginnen en een andere hike kiezen!
Uitzicht op Lake Wakatipu
Uitzicht op Lake Wakatipu

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Verder lezen

Wil je verder lezen? Dan zijn de volgende artikelen ook leuk:

Of bezoek mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 verschillende artikelen over de vijf verschillende reizen die ik maakte in Nieuw-Zeeland.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!