argentinië

Bariloche: op je bucketlist of toeristenval

Er was iets met Bariloche waarom ik er jaren weg gebleven ben, tijdens geen van mijn eerdere reizen naar Patagonië voelde ik de drang om er naartoe te gaan. Misschien was het, omdat de Argentijnen hier zelf massaal vakantie houden en ik er dus op kon rekenen dat het één toeristische massa is. Of misschien was het, omdat het ook wel het “Zwitserland van Zuid-Amerika” wordt genoemd. Aangezien Zwitserland hier min of meer om de hoek is (relatief gezien dan) leek het me niet logisch om daar dan helemaal naar de andere kant van de wereld voor te vliegen. Sommige reizigers die ik sprak vonden Bariloche fantastisch, anderen vonden het meer een toeristenval…

 

Toen ik zomaar twee vliegtickets naar een stad naar keuze in Zuid-Amerika won, wist ik dat het onze kans was om toch eens naar Bariloche te reizen en met eigen ogen te ondervinden of het nu echt zo bijzonder was als men ons deed vermoeden. Het hoofddoel van onze trip naar de Argentijnse zijde van noordelijk Patagonië was het maken van een trektocht naar Refugio Otto Meiling, waar we midden tussen de gletsjers sliepen die van de machtige Cerro Tronador af stromen. Hierdoor konden we een verblijf in Bariloche niet voorkomen, aangezien het weer in dit deel van de wereld nogal onstuimig kan zijn, wilden we een aantal dagen de tijd inplannen om de tocht met zo goed mogelijk weer te kunnen maken. Uiteindelijk verbleven we hierdoor 3 nachten in Bariloche.

 

road-to-bariloche
 
Mijn eerste advies voor toekomstige reizigers naar Bariloche, is om goed na te denken over of je hier auto wilt gaan rijden, in de stad bedoel ik dan. Ik heb al op veel plekken ter wereld auto gereden maar de chaos die hier in het verkeer heerst, sloeg werkelijk alles. Wat een zootje zeg… de stad op zich is niet zo groot maar het ligt tegen een heuvel. De straatjes zijn smal en steil, waardoor je dus regelmatig op goed geluk een stevige hellingproef voor je kiezen krijgt. Met een dikke SUV op diesel is dat niet altijd tof … niet iedereen is even geduldig als je niet meteen wegrijdt zodra het stoplicht op groen springt met als gevolg dat je links en rechts wordt ingehaald door ongeduldige Argentijnen die er niet wars van zijn flink de claxonneren. Geloof mij, zelfs op een drukke zaterdagmiddag door hartje Glasgow (links!) rijden was hier niks bij vergeleken.

 

Na onze trektocht naar Refugio Otto Meiling en Pampa Linda, hadden we nog wat vrije tijd over rondom Bariloche. We hadden wat activiteiten gepland zoals kajakken op Lago Nahuel Huapi of het maken van een fietstocht maar op onze vrije dag bleek het slecht weer te zijn dus uiteindelijk sliepen we uit. We hadden voor een appel en een ei een boutique hotel geboekt met uitzicht op het meer en de stad en regelden voor de middag een excursie over Circuito Chico, we hadden al van meerdere reizigers gehoord dat dit echt een aanrader was.

 

Cerro Catedral

Die ochtend wilden we toch even de benen strekken (nooit geen nee tegen een wandeling) dus besloten we richting Cerro Catedral te rijden. Dit is hét skigebied van Argentinië en ligt op ca. 20 kilometer rijden van de stad vandaan. We hadden verwacht dat het een soort Alpendorp zou zijn met een uitgebreid netwerk aan wandelpaden en wat terrasjes (denk: Oosterijk, Zwitserland) maar helaas … al direct bij aankomst bleek het enigszins dood te zijn daar. Zelfs de kabelbaan ging niet omdat het zondag was (huh, zondag? Juist, dan trekt iedereen er hier juist op uit, maar dat was blijkbaar een foute gedachte) … we besloten dus maar een wandelingetje over de skipiste te maken omdat we er nu toch waren. Echt spectaculair was het niet, maar we hadden ook geen zin om alweer terug te keren naar de stad. Mocht je maar een paar uur ter besteding hebben in Bariloche, sla dit deel dan met een gerust hart over!

 

cerro-catedralcerro-catedral-gondola

 

Circuito Chico

In de middag maakte we dus een excursie over Circuito Chico (het kleine circuit) langs de meren rondom Bariloche. Hier hebben we reeds een blog over geschreven net na thuiskomst van onze roadtrip door Patagonië, dat je hier kunt lezen. Mocht je geen zin hebben om het te lezen, dan kunnen we je kort gezegd absoluut aanraden om een excursie hier naartoe te maken. Alhoewel het weer niet bepaald mee zat, was het een prachtige tocht.  Helaas zagen we onderweg ook iets wat we liever niet hadden willen zien: een fietser die was aangereden door een auto.

 

circuito-chico-bairlochelago-nahuel-huapi

 

Mocht je de smaak te pakken hebben, maak dan ook het rondje over Circuito Grande. Aangezien we de rit van Villa La Angostura naar Bariloche al hadden gemaakt, en we op weg van Bariloche naar San Martin de los Andes via Villa Traful wilden reizen (deze twee routes vormen het grootste deel van Circuito Grande) besloten we deze niet als losse trip te maken. Echter is de route echt schitterend dus als je een mooie dag hebt: zeker doen!

 

Hoe zit het nu met die chocolade?

Ik weet niet hoe het precies zit maar het heeft iets te maken met de immigranten uit Oostenrijk en Duitsland eind 1800. En het is duidelijk: Bariloche en chocolade zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aangezien ik een 100% chocaholic ben, verwachtte ik mijn hart op te kunnen halen in de vele chocolade-winkels. Tot ik de prijzen zag die mij meteen lieten schrikken. Ik besloot dus maar gelijk mijn chocola bij de lokale supermarkt te halen… Jammer maar helaas. De hele chocolade hype is dus wat mij betreft ook volledig overtrokken, maar de locals lijken er anders over te denken, die gaven met gemak een klein fortuin uit aan tassen vol van het gelukzalige goedje.

 

Waar te overnachten

Bariloche heeft ontzettend veel accommodaties voor elk wat wils. Omdat we in het laagseizoen reisden, boekten we onze overnachtingen steeds maar kort van tevoren op een hotelwebsite. De eerste nacht verbleven we in Best Western Villa Sofia, een prima hotel maar een stuk uit het centrum dus die alleen boeken als je een auto hebt. Nadat we uit Refugio Otto Meiling terug kwamen, verbleven we in The View Boutique Hotel. Deze lag vlakbij het centrum en bood schitterende uitzichten over het centrum en het meer. We betaalden slechts iets van 40 USD dus dat was zeker de moeite waard.

 

sunset-lago-nahuel-huapi

 

Waar te eten

Uiteraard heeft Bariloche heel veel keuze wat restaurants betreft. We hebben twee aanraders voor je. De eerste is First one is La Trattoria de la Famiglia Bianchi die ons is aanbevolen door vrienden die enkele weken eerder door Argentinië reisden. De pizzas zijn echt geweldig hier en een welkome afwisseling na een week lang steaks eten. De tweede en derde avond zijn we naar Cerveza Manush geweest, meer een soort pub waar ze meer dan degelijk eten serveren. Het is een plek waar de (jongere) locals ook graag komen en omdat het zo gezellig én goed was, besloten we hier dus maar twee avonden achter elkaar te gaan eten, iets wat we normaal gesproken echt niet vaak doen…

 

Conclusie van ons verblijf in Bariloche

Bariloche heeft heel veel in haar voordeel: de ligging, de bergen, de meren… het is dus geen verrassing dat het hordes met toeristen trekt, veelal Argentijnen. De trips die we maakten naar Circuito Chico en Pampa Linda waren echt bijzonder en vooral de laatste was zeker een hoogtepunt van onze roadtrip door Patagonië. Mocht je echter de mogelijkheid hebben om Bariloche als stad te vermijden, doe dat dan zeker. Alhoewel de mensen aardig zijn en het eten fantastisch, waren we de drukte al snel zat. De dure winkels, de teleurstelling bij Cerro Catedral en het dodelijke ongeluk op Circuito Chico hebben er aan bijgedragen dat wij niet overtuigd zijn geraakt van de schoonheid van deze plek.

 

Sorry Bariloche, it was us – not you. Ik kan absoluut begrijpen waarom veel mensen voor je vallen … wij alleen niet.

 

Meer lezen over Argentinië? Deze blogs vind je ook vast leuk:
– Een roadtrip van Puyehue naar Bariloche
–  Wat te doen in Ushuaia op een regenachtige dag
– 5 Plekken die je gezien moet hebben in Argentinië 

 

Wil je al onze artikelen lezen over onze roadtrip door Patagonië, klik dan hier.

Dank je voor het delen!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *