bali voor beginners
indonesie,  we12inspire

Bali voor beginners: tips voor je Bali reis alleen als vrouw

Alhoewel ik bijna de hele reis over ben gereisd, vond ik mijn eerste trip naar Bali toch best wel spannend. Geen idee waarom, want overal is te lezen dat het prima te doen is, vooral voor een eerste keer Azië. Alhoewel dit niet mijn eerste keer in Azië was, was het wel mijn eerste keer alleen in Azië. Achteraf blijkt dat ik me totaal geen zorgen had hoeven maken over reizen op Bali in je eentje. Ook niet als vrouw. Daarom schreef ik deze post voor Bali voor beginners, gewoon om jou ook even op je gemak te stellen als je alleen op reis gaat als vrouw. Of met zijn tweeën, dat mag ook natuurlijk want deze Bali tips zijn eigenlijk handig voor iedereen!
 
schommelen op bali bij the bali swing
 

Bali voor beginners: aankomst op de luchthaven

Omdat taxidiensten als Über en Grab (daarover later meer) niet zijn toegestaan op de luchthaven van Denpasar en ik geen zin had om ter plekke na een lange vlucht urenlang te moeten pingelen voor een transfer, had ik van tevoren een transfer geregeld bij Ketut, een Balinees. Ik stuurde hem een WhatsApp bericht en we spraken af dat hij me kwam halen en naar Ubud zou brengen. De prijs sprak ik ook al van tevoren met hem af (300.000 IDR) zodat ik daar geen gedoe meer over had. Onderweg stopten we bij een winkel, een ATM en legde hij wat dingen uit. Super handig. Kortom: regel van tevoren een transfer, dat scheelt je bij aankomst een hoop stress. Wil je het nummer van Ketut hebben? Stuur me even een mailtje!
 


 
Heb je een late aankomst en geen zin om nog ver te moeten rijden? Boek dan een hotel bij de luchthaven van Denpasar en vervolg je reis de volgende ochtend.
 
reistips sidemen bali
 

Bali voor beginners: kies een hotel

Aangezien ik mezelf te oud vind om in hostels te overnachten op meerpersoonskamers, sliep ik meestal in middenklasse hotels. Bali is niet zo heel duur en voor een euro of 20 had ik al een overnachting in een prima hotel met zwembad, soms zelfs met een infinity pool. Waar je op moet letten bij het boeken van accommodatie op Bali is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf vind ik het altijd prettig als een hotel niet enorm afgelegen ligt voor als je ’s avonds in het donker terug wilt lopen van het dorp naar je accommodatie. Daarnaast check ik altijd of er een airco is en of het ontbijt is inbegrepen. Ohja en wifi op de kamer, want dat is niet overal standaard. Meestal reserveerde ik via Booking.com , zij hebben de beste deals én soms de mogelijkheid nog gratis te annuleren, mocht er toch een wijziging in mijn plannen komen.
 
Op zoek naar een goed hotel in Ubud? Check dan dit artikel met mijn tips incl. een tof én goedkoop hotel met infinity pool in Ubud!
 
Owww en doe jezelf een plezier … boek een heerlijk hotel met infinity pool voor jezelf en geniet ervan! Ik trakteerde mezelf afgelopen jaar op een verblijf in The Hamsa bij Lovina. Echt goddelijk! En dat voor zo’n twee tientjes per nacht!
 
The Hamsa Lovina

The Hamsa Lovina
 

Bali voor beginners: geldzaken enzo

Je kunt overal op Bali pinnen. Meestal krijg je briefjes van 100.000 IDR en soms van 50.000 IDR. Omdat je elke keer als je geld pint een X bedrag aan je bank moet betalen, pinde ik meestal het maximale. De ene keer was dit 1.500.000 en soms was dit zelfs 3.000.000. Kleine briefjes zijn enorm gewild (bijv. die van 10.000 en 20.000) en die bewaarde ik altijd voor bijvoorbeeld taxiritten, omdat taxi chauffeurs veelal doen alsof ze geen wisselgeld hebben.
 
Pinnen in winkels en/of hotels is niet bepaald gebruikelijk, je kunt vaak wel met een creditcard betalen. Houd er echter wel rekening mee dat er op de meeste plekken 3% extra toeslag wordt gerekend. Daarnaast is het regelmatig zo dat prijzen op een menukaart exclusief belasting en service zijn. Deze kan oplopen tot zo’n 15%. Check dus de rekening voor je deze betaalt want een fooi is dan dus niet meer nodig (maar wordt wel gewaardeerd).
 
coca cola bali
 

Bali voor beginners: tours boeken

Wanneer je er niet zelf met een scooter op uit wilt trekken, kun je ervoor kiezen om met een tour mee te gaan. Dit deed ik bijvoorbeeld tijdens het fietsen op Bali en bij de beklimming van Mount Batur. Overal op straat worden tours aangeboden, maar de kwaliteit van de trips kan echt enorm verschillen. Check of er een minimum aantal deelnemers is en zo ja, of dit al gehaald is zodat de tour van jouw keuze definitief door gaat. Soms moet je een tour direct betalen, vergeet dan niet een voucher en/of bewijs van betaling te vragen. Een enkele keer betaalde ik pas bij het ophalen op het hotel. Qua prijs geldt dat je er vanuit kunt gaan dat je ongeveer de helft er vanaf kan praten, alhoewel me dit niet altijd precies lukte. Betaal in ieder geval nooit de prijs die ze vragen.
 
fietstour bali ubud
 

Bali voor beginners: vervoer op Bali

De taxi-wereld op Bali is een bijzondere. Services als Uber en Grab zijn ongekend populair maar op veel plekken niet toegestaan. Dit zorgt ervoor dat het soms lastig is om een taxi te regelen. Voor de langere transfers nam ik meestal contact op met Ketut die me dan voor een afgesproken bedrag ergens naartoe bracht, maar ik nam ook regelmatig een taxi. Indien het een taxi zonder meter is doe je er verstandig aan om van tevoren een prijs af te spreken (ook hier geldt: ga voor de helft van wat ze vragen) en met een meter taxi moet je wel even opletten dat er niet gesjoemeld wordt. Het kan ook zijn dat niet meter taxi’s ’s avonds duurder zijn omdat het dan drukker is op de weg. Op veel plekken wordt je ongevraagd vervoer aangeboden, ik heb hier regelmatig gebruik van gemaakt maar altijd op basis van intuïtie. Voelde het niet goed, dan deed ik het niet.
 
fietstour bali ubud
Ook heb ik een enkele keer op een scooter achterop gezeten maar vooral rondom Ubud en de kust is het verkeer een chaos, dus ik zou dat niet snel zelf doen. Een auto huren is geen optie, een scooter huren wel. Bedenk dat er op Bali niet echt verkeersregels zijn en dat je niet de eerste toerist bent die een scooterongeluk krijgt, dus wees vooral erg voorzichtig, vooral als je geen ervaring hebt met het rijden op een scooter (zoals ondergetekende). Daarnaast geldt voor veel scooters dat je conform de voorwaarden van je reisverzekering in het bezit dient te zijn van een motorrijbewijs om te mogen besturen. Dubbelcheck dus altijd of scooter rijden verzekerd is bij jouw reisverzekering!
 
Vergeet ook niet dat de afstanden op Bali misschien klein lijken, maar dat een rit van zo’n 50 kilometer uren kan duren. En dan bedoel ik echt letterlijk uren. Google Maps is op Bali je grootste vijand want er is altijd ergens onderweg wel een file, een festival of iets anders waardoor je oponthoud oploopt. Gewoon iets om in gedachten te houden tijdens je reis!
 
reistips sidemen bali
 

Bali voor beginners: eten & drinken

Je hoeft geen honger te hebben op Bali, want er zijn talloze restaurantjes en café’s, met name rondom Ubud en de kustplaatsen. Wat je kunt eten varieert van typisch Balinees / Indonesisch tot westerse gerechten. Wil je traditioneel eten, kies dan voor een warung, een lokaal eethuisje. Westers eten is met name in de bekende plaatsen geen probleem, maar vaak is dit wel stukken duurder. Aangezien ik zelf na drie weken de rijst en noedels een beetje zat was, koos ik steeds vaker voor een restaurantje waar ik een sandwich of salade kon eten. Het ontbijt is normaliter inbegrepen in je hotel en kan verschillen van een simpele bananenpannenkoek tot een uitgebreid ontbijtbuffet. Kraanwater is niet te drinken maar je kunt overal flesjes water kopen of je waterfles laten vullen. De koffie is meestal hele sterkte donkere drab. Op veel plekken krijg je Bali coffee maar soms hebben ze ook Nescafé. Op steeds meer plekken hebben ze tegenwoordig ook fancy espresso machines staan trouwens!
 
Bali eten en drinken
 

Bali voor beginners: waar moet ik heen?

Waar je heen moet ligt helemaal aan je eigen interesses. Wil je strand, dan adviseer ik je te kiezen voor Canggu en drukke toeristenplekken als Kuta en Seminyak over te slaan. Canggu is een relaxt dorp met mooie stranden waar surfers tot ’s avonds laat de golven trotseren. Ik verbleef beide keren dat ik op Bali was in Canggu en kan er altijd enorm genieten van de vibe die hier hangt.
 
Zoek je een leuke plek om te overnachten in Canggu? Er zijn maar weinig grote hotels en resorts, je vindt er met name kleine homestays en lokale accommodaties. Ik had een superleuk homestay in Canggu direct aan de rijstvelden: Pondok Homestay.
 
Wil je een prachtig wit zandstrand en felblauw water? Op Bali heb je dit niet, maar dit vind je wel op de Gili eilanden. Ik verbleef op Gili Air en dat beviel prima. Hier lees je meer over mijn bezoek aan Gili Air. Ubud is een niet te missen plek maar niet bij iedereen geliefd vanwege de drukte. Toch is het een fijne uitvalsbasis voor diverse uitstapjes naar onder andere de Batur vulkaan en de diverse watervallen, evenals de prachtige rijstvelden van Jatiluwih. Wil je meer rijstvelden zien, dan adviseer ik je naar Sidemen te gaan, dit wordt ook wel het Ubud van 15 jaar geleden genoemd. Het is er super rustig en het is prachtig gelegen. Wil je feesten en strand, dan zou ik Sidemen overslaan!
 
jatiluwih rijstvelden bali jatiluwih rice terraces bali
 

Bali alleen als vrouw – hoe ik het ervaar

Persoonlijk kom ik erg graag op Bali en heb ik me er zelden ongemakkelijk gevoeld. Dit gezegd hebbende, probeer ik altijd wel rekening te houden met het feit dat ik ’s avonds laat niet meer alleen over straat loop, bewaar ik mijn waardevolle spullen in mijn kluisje en draag ik niet meer cash op zak dan nodig. Ook loop ik niet met mijn telefoon te zwaaien en ben ik me bewust van mijn omgeving. Allemaal logische dingen, maar ik wilde ze toch genoemd hebben.
 
Uiteraard heb je op Bali te maken met mannen die je naroepen en iets van je willen. Echter vond ik dit hier een stuk minder intimiderend dan op andere plekken in Azië. Vaak is het op Bali zo dat je wanneer je eenmaal ‘no thank you’ zegt, ze dit ook accepteren en niet achter je aan blijven rennen.
 
Daarnaast dien je je natuurlijk gewoon aan de regels op Bali te houden met betrekking tot bezoeken aan tempels, kleding en dat soort zaken. Een korte broek en blote schouders zijn op veel heilige plekken not done en bijvoorbeeld bij de warme bronnen van Banjar (Lovina) die ik bezocht mag je vaak alleen in wanneer je kleding draagt. Wanneer je je aan dit soort regels houdt en de wetten met respect naleeft, ga je Bali op zijn best ervaren.
 
Banjar Hot Springs Bali
 

Aardbevingen op Bali en informatievoorziening

Deze wilde ik ook nog even noemen want het zal je maar gebeuren dat je een aardbeving meemaakt op Bali. Het gebeurde mij zelfs beide keren dat ik er was. De eerste keer tijdens mijn bezoek aan Sidemen en meer recent in 2018 toen ik in Ubud was. Helaas zijn aardbevingen een natuurverschijnsel dat regelmatig voorkomt. Je kunt er vanuit gaan dat, wanneer de lokale bevolking niet in paniek raakt, er niks is om je zorgen over te maken. Zo lag ik tijdens mijn laatste reis te schudden in mijn bed en voelde ik toch wel een lichte paniek opkomen. Omdat het ’s nachts was, bleef alles verder stil dus het was vast geen enorme aardbeving. Uiteindelijk bleek ie inderdaad niet super zwaar te zijn. Op Twitter vond ik toen alle info over de beving en de kracht ervan, dat is dus ook je beste informatiebron wanneer je een beving ervaart (#earthquake brengt je op diverse sites waar alle bevingen geregistreerd worden).
 
is bali veilig?
 

En ten slotte: blijf NIET langer dan je visum geldig is (visum overstay Bali)

Want … da’s niet zo handig! Ik kwam in 2017 helaas in deze situatie terecht. Ik ga hier niet schrijven wat de exacte regels zijn aangezien die steeds veranderen en ik daar geen verantwoordelijkheid voor wil nemen. Echter kan ik je wel vertellen over mijn ervaring.
 
Ik had namelijk een toeristenvisum voor 30 dagen en mijn ticket bleek 33 dagen te zijn. Ter plekke verlengen kon, maar dan was ik een week mijn paspoort kwijt en moest ik op- en neer naar Denpasar, wat niet ging omdat ik ook nog naar Lombok wilde om Mount Rinjani te beklimmen. Ik gokte dus, op advies van andere reizigers, op een overstay op Bali, oftewel een illegaal verblijf van 3 dagen. In het beste geval krijg je een boete, in het ergste geval … tsja daar wil ik het niet over hebben.
 
Achteraf was dit natuurlijk super stom want ik heb er redelijk was stress over gehad, zowel tijdens de reis al na thuiskomst. Over het algemeen schijnen de sancties voor Nederlanders mee te vallen maar er zijn verhalen bekend van mensen die de cel in moeten. Ik kreeg bij vertrek een boete en een waarschuwing dat ik mijn papieren beter op orde had moeten hebben. Toen ik onlangs weer op Bali aankwam voelde ik me echt ongemakkelijk en had ik zelfs nog ergens de angst dat ik niet toegelaten zou worden vanwege mijn overstay op Bali dat jaar ervoor. Kortom: veel stress voor iets dat makkelijk voorkomen had kunnen worden door van tevoren je visum te regelen.
 
schommelen op bali bij the bali swing
 

Regel zelf je reis naar Bali!

Vliegen naar Bali deed ik met KLM, een vlucht die een korte tussenlanding maakte in Singapore. Ik boekte mijn ticket een maand voor vertrek tijdens de Werelddeal weken en betaalde € 625. De voordeligste prijzen vind je bij. Skyscanner. Vergeet ook zeker niet om je Lonely Planet Bali te bestellen bij BOL.com. Wanneer je iets boekt of bestelt via één van de bovenstaande links ontvang ik, uiteraard zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie. Dit helpt mij om We12travel in de lucht te houden. Alvast bedankt!
 

Conclusie en disclaimer

Dit waren mijn tips voor je eerste keer Bali, al dan niet in je eentje en/of als vrouw. Ik hoop dat je dit Bali reisblog nuttig vond. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via één van deze links een reservering maakt, krijg ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Een kleine moeite voor jou, een fijn gebaar richting mij!

23 Comments

 • Denise

  Ik ben vorig jaar ook in mijn eentje naar Bali geweest. Omdat ik net als jij al vaak in Azië ben geweest voelde Bali niet als superspannend helemaal alleen, maar als je nog niet vaak in Azië bent geweest kan ik me voorstellen dat dat anders is.
  Ik zat overigens in Legian en heb van daaruit heel veel ondernomen, maar Canggu lijkt me idd leuker. Ik liep ’s avonds laat wel in het donker alleen terug (en dan was het zelfs vlakbij Kuta soms best uitgestorven) maar voelde me meestal wel veilig. Wel was ik altijd op mijn hoede (meer dan in Thailand), dus dan loop ik altijd met een bepaald soort ‘gedecideerde pas’.

 • Rosanna

  Hoi Antonette, zou je me het whatsapp nummer van Ketut kunnen geven voor de transfer. Sinds gister weet ik dat ik alleen zal vertrekken, wat een beetje omdenken vraagt…Nog nooit alleen op vakantie vertrokken…

  Alvast super bedankt!

 • Eileen

  Hoi ,
  Fijn jouw ervaring te kunnen lezen over bali
  Ik wil binnenkort voor 8 dagen naar bali alleen en daarom ben ik hier op je site terecht gekomen.
  En nu mij vraagt waar kan ik het best logeren en plaatsen wat ik kan bezichtigen.
  Ik ben gek op eten en stranden vindt ik geweldig ik denk ook dat ik jouw taxidriver nodig gaat hebben

  Goed graag hoor ik wat van je mijn vertrek datum is 1 dec

  • Bianca

   Goedemiddag,

   Vorig jaar ben ik 3 weken alleen naar Thailand geweest en ik wil nu eind november naar Bali.

   Ik maak makkelijk connecties maar vraag me af of dat in Bali ook makkelijk is. Hoe ging dat bij jou? Ik slaap namelijk ook liever in hotels dan hostels.

   Alvast bedankt.
   Gr
   Bianca

  • anto

   Hi Eileen,

   Ik was even offline dus vandaar nu pas een reactie. Ik vond Ubud erg leuk, voor een mooi strand wellicht het uiterste zuiden. Qua eten zit je goed in Canggu, daar hebben ze ook mooie stranden. Ik mail je Ketut zijn nummer!

   Fijne reis,
   Antonette

 • Nova

  Hi!

  Ik wil ook voor het eerst alleen naar Bali en het lijkt me super leuk als je me het nummer van ketut zou willen sturen.

  Ook vraag ik me af of 13 te kort is?

  Met vriendelijke groet,
  Nova

 • Lotte

  Hi, met veel plezier je blog gelezen. Het wordt volgende week ook mijn eerste keer Bali. Best spannend! 🙂
  Ik zou dus graag het nummer van je chauffeur willen hebben. Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Lotte

  • Marijke

   Hoi hoi, bedankt voor je tips
   Wel .. ik wil graag eind april, begin mei een weekje Bali doen met mijn man. Is dit een goede, niet té dure periode met aangename temperaturen?
   Omdat wij wél graag toeristisch zitten en gezellig willen shoppen, eten en drinken vroeg ik me af waar ik het best kan verblijven.
   Ook wandelen en bezichtigen zit er natuurlijk bij.
   Alleen houden we wel van onze rust en privacy voor onze accommodatie.
   Alvast bedankt!

   • anto

    Hi, ik ben zelf niet in april geweest, maar naar ik gevonden heb is het dan geen regenseizoen meer. Maar wil je echt voor een weekje helemaal die kant op gaan? Houd er rekening mee dat er een flink tijdsverschil is waardoor je een jetlag hebt, dus ik vraag me af of het voor een week de moeite waard is. Qua locaties, als je toeristisch wilt zitten, zou ik Ubud en Kuta aanbevelen, deze laatste is wel echt zeer druk, vooral ook met Australische toeristen. Leuker is Seminyak of Canggu. Succes met de planning!

 • Merel

  Hai Antonette,

  Dank je wel voor alle informatie in je blog over alleen reizen op Bali.
  Spanning voor een eerste reis helemaal alleen blijft (hoeveel mensen ook zeggen dat het wel goedkomt) maar dit helpt zeker!

  Zou ik ook het nummer van Ketut mogen ontvangen van je?

  Nog twee vraagjes : had jij wandelschoenen bij je en reis je met backpack of koffer?
  Ik lees her en der dat een koffer niet heel handig is voor reizen op bali..

  Dank je wel !
  Groetjes Merel

  • anto

   Hi Merel,

   Ik stuur je het nummer van Ketut per email! En qua bagage: ik had een backpack bij me … maar alle chauffeurs (bijna dan) dragen je koffer wel voor je dus ik heb niet veel hoeven slepen. Maar mocht je bijv met een boot naar de Gili eilanden gaan, dan zou ik geen koffer meenemen, dan moet je door het water en da’s dan niet handig. Wandelschoenen had ik inderdaad bij me, maar dan van die lage van The North Face. Ik wilde namelijk Rinjani beklimmen en heb uiteindelijk ook de Batur vulkaan beklommen, da’s niet echt te doen op gympies of slippers.

   Fijne reis!
   Antonette

 • Kirsten

  Hoi Antonette,

  Mijn vriend en ik gaan in Maart 3 weken naar Bali. Ook wij zouden graag het nummer willen van Ketut, aangezien het van Canggu naar Munduk best wel een lange afstand is!

  Groetjes, Kirsten

 • Ritesh

  Hi Antonette,

  Mooie blog. Goede tips op reacties van de rest. Ik zou ook de nummer van Ketut willen. Ik ga eind april voor 2 weken. Gr, Ritesh

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *