wandelen in het geuldal
nederland,  we12hike

3 x Avontuurlijk wandelen in het Geuldal

Al jarenlang kom ik met veel plezier in Zuid-Limburg om te wandelen. Meestal bezoek ik dan plekken als Vaals, Epen of Valkenburg want die zijn nu eenmaal bekend en ik weet dat je hier prachtig kunt wandelen. Na ons avontuur op de Dutch Mountain Trail, werden Wanda van Wanda Wandelt, Bregje van Wandelvrouw en ik gevraagd om eens een wat meer onbekend gebied in Zuid-Limburg te bezoeken, namelijk het Geuldal tussen Meerssen en Berg & Terblijt. De afgelopen dagen bracht ik hier wat tijd door en maakte ik drie mooie wandelingen in het Geuldal met elk zijn eigen avontuurlijke karakter. Oftewel: een heus paradijs in je achtertuin.
 

Wandelen in het Geuldal
Wandelen in het Geuldal met Bregje en Wanda
 

Wandelen in het Geuldal

Wist jij dat de Geul de snelstromende rivier van ons land is? Hij komt ons land binnen bij Cottessen en net boven Itteren mondt ie uit in de Maas. In het Geuldal kun je prachtige wandelingen maken die, voor Nederlandse begrippen, een avontuurlijk karakter hebben. Wij wandelen in het gebied tussen Berg en Terblijt en Meerssen, ook wel de Buitengoed Geul & Maas genoemd. Alhoewel dit gebied wordt doorkruist door de A79, merk je hier nauwelijks iets van. In dit gebied liggen ook enkele mergelgroeves die je kunt bezoeken. Ik begin het artikel met de drie wandelingen die ik maakte, waarna ik je tips geef voor een heerlijke overnachtingsplek en waar je lekker kunt eten!
 

Zuidelijke Dalwand Geul
Zuidelijke Dalwand Geul
 

Wandeltip 1: Wandelroute B6 – Berg en Terblijt

Hele sexy namen hebben de wandelroutes in dit gebied niet, maar wandelroute B6 met rode markering is een avontuurlijke route met flink wat hoogtemeters. In 6,5 kilometer klim je maar liefst 130 meter, soms over flink steile paden. Deze wandeling begint bovenop de berg in Berg en Terblijt, waarna je via het dorp en het bos afdaalt naar de Geulhemermolen. Hier wandel je langs de oude grotwoningen, die vroeger bewoond werden door blokbrekers. Het was hier zwaar om te wonen, want alhoewel de huur omstreeks 1900 slechts 1 cent bedroeg, was de constante temperatuur hier 11°C, zowel in de zomer als in de winter.
 
Na de grotwoningen is het flink klimmen door het bos naar enkele mooie doorkijkjes en afdalen over een serie trappen. Hier kom ik in het Geuldal uit en wandel ik langs de oude dalwand. Verderop begint opnieuw een klim, die me naar Berg en Terblijt terug voert.
 
Hier maakt de route eerst nog een ommetje langs Groeve Blom. Helaas slaat de gemarkeerde route het ‘gevaarlijke’ wandelpad door de groeve over, maar ik raad iedereen die goed ter been is om de route door de groeve te kiezen. Wie weet komen de geiten ook nog op je pad. Meer info over de route staat hier.
 

De grotwoningen in Geulhem
De grotwoningen in Geulhem
Doorkijkje Berg en Terblijt
Doorkijkje bij Berg en Terblijt
Gevaarlijke afdaling
Gevaarlijke afdaling!
Groeve Blom en geiten
Groeve Blom
Wandelpad door Groeve Blom
Wandelpad door Groeve Blom
 

Wandeltip 2: De Route van de Overgave

De tweede wandeling die ik deed was een van de camini’s, dit zijn korte pelgrimsroutes in de streek. In totaal zijn er 11 verschillende routes, die elk een eigen thema hebben en langs de originele Jacobsroute liggen. De camini die ik deed had als thema ‘overgave’.
 

Als je niet meer kunt, ben je misschien op het punt van overgave beland.

Dit is de quote om over na te denken tijdens deze route. Erg relevant voor mij, aangezien ik in de afrondende fase zit voor mijn vakantie en graag overal controle over wil houden. Wat uiteraard niet lukt, dus het enige dat ik kan doen is me overgeven aan de stroming van het lot en tijdens deze wandeling, de stroming van het water. Ik wandel langs de Geul en door het gehucht Waterval. Door het glooiende landschap met prachtige panorama’s en langs de prachtige basiliek van Meerssen.
 
Deze route is voornamelijk avontuurlijk voor je geest. Durf jij je over te geven aan het zijn? Aan het lot dat voor jou bestemd is? Een mooie overweging om mee op pad te gaan. Meer informatie over de route en de andere camini’s staat hier.
 

De basiliek van Meerssen
De basiliek van Meerssen
Te Gast in Waterval
Te Gast in Waterval
Wandelen in het Geuldal bij Meerssen
Wandelen in het Geuldal bij Meerssen
 

Wandeltip 3: Wandelroute B1 in combinatie met de Curfgroeve

De laatste wandeling die ik doe is wandelroute B1 maar ik geef er mijn eigen draai aan. Hij loopt namelijk deels gelijk met de camini en daarnaast wil ik graag de Curfsgroeve bezoeken die niet in deze route opgenomen is. Deze groeve stamt uit de jaren ’30 en is een belangrijke plek voor wilde bijen.
 
De groeve is niet toegankelijk maar bij het pad eromheen heb je prachtige uitzichten over de groeve. Er is zelfs een uitzichtsplateau boven de groeve én een enorme trap die je naar boven (of naar onderen) brengt. Tip voor extra avontuur: volg geen paaltjesroute maar kies voor smalle paadjes, bijvoorbeeld door te navigeren met een wandelapp als Gaia gps. Hier staan smalle paadjes ook gemarkeerd, deze kunnen je wandeling net iets avontuurlijker maken! Meer informatie over de route vind je hier.
 

Trap naar de Curfsgroeve
Trap naar de Curfsgroeve
Uitzicht Curfsgroeve
Uitzicht over de Curfsgroeve
 

Leuk overnachten in het Geuldal

Onze uitvalsbasis voor de wandelingen was Camping ‘t Geuldal. In eerste instantie oogt de camping wat groots, maar we hebben een plekje aan het water. Zonder stroom en lekker rustig gelegen. Hier is het perfect kamperen. De sanitairgebouwen zijn van prima kwaliteit en het restaurant Bie de Groeve serveert uitstekende maaltijden. Een aanrader dus, maar kies wel voor de plekken zonder stroom om het avontuurlijke gevoel te behouden!
 

Kamperen bij Camping 't Geuldal
Kamperen bij Camping ‘t Geuldal
koffie op de camping
koffie op de camping
Eten bij Bie de Groeve
Lekker borrelen (en eten!) bij Bie de Groeve
 

Lekker eten en drinken

Uiteraard hebben we ook wat fijne plekken om te eten en drinken gecheckt. Allereerst gingen we lunchen bij Burgemeester Quicx, een gezellige huiskamer naast de entree van Château St. Gerlach. Hier kun je heerlijk genieten van lokale producten en een eigen wijn, die gemaakt wordt in samenwerking met Sint Martinus. De wijngaard ligt tegenover het café aan de overkant van de weg.
 
Om te lunchen kan ik je ook de Geulhemermolen van harte aanbevelen, deze ligt aan alledrie de genoemde routes en is dus perfect voor tijdens, voor of na je wandeling. Ook is hier voldoende parkeergelegenheid en liggen de eerdergenoemde grotwoningen hier vlakbij.
 
Van heerlijke vlaai genoten we bij Gasterij Goesting in Meerssen. Naast de basiliek vind je een groot plein met talloze terrassen, een welkome plek om even neer te strijken tijdens je wandeltocht.
 
Wil je meer wandeltips voor Zuid-Limburg? Lees dan verder in mijn uitgebreide artikel over wandelingen in Vaals en omgeving of dit artikel over wandelen in het smalste stukje van Nederland.
 
Burgemeester Quicx

Gasterij Goesting Meerssen
Gasterij Goesting Meerssen
 

Conclusie en disclaimer

Waarschijnlijk heb je het al begrepen, maar ook over dit deel van Zuid-Limburg ben ik erg enthousiast. Gaan wandelen in het Geuldal staat garant voor plezier, avontuur, mooie natuur en toffe paden. Alhoewel we hier in de zomer waren, was het er relatief rustig, vooral op de wandelpaden. Een wandelkaart is te koop maar je kunt ook navigeren op de GPX bestanden die op de site van Visit Zuid-Limburg staan. Tevens vind je hier talloze extra opties, tips en andere leuke dingen om te doen in dit gebied. Ik adviseer je om niet zonder kaart of GPX op pad te gaan aangezien de paaltjes op sommige plekken redelijk overgroeid zijn en soms niet zichtbaar voor wandelaars.
 
Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben om dit deel van Zuid-Limburg eens te bezoeken voor een weekendje of langer. Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Zuid-Limburg. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *