avontuur in Baden-Württemberg
duitsland,  gesponsord,  we12inspire

Op avontuur in Baden-Württemberg in Duitsland

Ken jij het Duitse Baden-Württemberg al? Deze regio in het zuidwesten van Duitsland strekt zich globaal gezien uit tussen Würzburg in het noorden en de Zwitsers/Oostenrijkse grens in het zuiden en heeft Stuttgart als middelpunt. In Baden-Württemberg vind je alles wat je als outdoor liefhebber van het goede leven hoopt te vinden in Duitsland. Talloze wandelpaden, wijnbouw, historische dorpen en kastelen en heel veel fijne accommodaties met goede restaurants en lokaal eten. Zodra het weer mogelijk is ga ik hier een mooie reis maken. Om jullie vast meer te vertellen over deze bestemming en de dingen die je er kunt doen, geef ik je vast een sneak peak in mijn reis zodat je dit vast kunt gebruiken bij jouw reisvoorbereiding voor komende zomer. Veel leesplezier!
 
Copyright cover foto: Stuttgart Marketing
 
Wat te doen aan de Bodensee
 

Aankomst in Schorndorf

Ik begin mijn avontuur in Baden-Württemberg met een directe treinreis van Arnhem naar Stuttgart en vanaf daar reis ik door met de S-Bahn naar Schorndorf. Dit sfeervolle stadje is de geboorteplaats van Gottlieb Daimler en staat vol met prachtige vakwerkhuizen. Schorndorf ligt in het Remstal, een dal dat gevormd wordt door de rivier de Rems. Zoals ik inmiddels gewend ben van Duitsland (love their hikes!), is hier een langeafstandswandeling aangelegd, namelijk de Remstalweg.
 

Hike op de Remstalweg

Uiteraard ga ik een stuk van de Remstalweg wandelen. Welk deel precies blijft nog even een verrassing, maar zien jullie vanzelf op social media verschijnen zodra ik op reis ga. De Remstalweg heeft een totale lengte van 215 kilometer en is onderverdeeld in 11 etappes, die verschillen in lengte van 11 tot 23 kilometer en variëren in moeilijkheidsgraad van licht tot middelzwaar. Het pad voert je door wijngaarden, over heuvelachtig terrein en af en toe door een dorp of gehucht aan de oevers van de Rems. Wil je nu al meer weten over de Remstalweg? Check dan de website om je eigen avontuur te plannen!
 

Remstalweg
Copyright: Remstal Tourismus
 

Wijn proeven in Stuttgart

Wist je dat dit deel van Baden-Württemberg bekend staat om haar uitstekende wijnen? Na mijn wandeling over de Remstalweg reis ik naar de Württemberg, een heuvel met prachtige uitzichten op Stuttgart. Hier ga ik kennis maken met de Neckar vallei. In de 11e eeuw werd hier kasteel Württemberg gesticht. Toen de vrouw van Koning Willem I hier vroegtijdig overleed, bouwde hij hier een grafkapel, tegenwoordig bekend als de ‘Grabkapelle’. Hier doe ik een wijnproeverij en leer ik meer over de lokale wijnbouw. Ik ben heel benieuwd!
 

Foto: Martina Denker
Copyright: Martina Denker
 

Door naar de Bodensee

Daarna reis ik, wederom met de trein, door naar de Bodensee, ook wel bekend als Lake Constance. Dit meer grenst aan maar liefst vier landen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Ik bezocht de Bodensee eerder al eens vanuit Bregenz aan de Oostenrijkse zijde, deze keer ga ik op pad aan de Duitse kant.
 
De Bodensee is een perfecte bestemming voor wie al het goede des levens wil ervaren. Je kunt er niet alleen prachtig wandelen en fietsen, maar bijvoorbeeld ook kanoën op het meer, eilandhoppen, wijn proeven en city hoppen in drie verschillende landen. Tijdens deze laatste activiteit bezoek je Bregenz in Oostenrijk, Konstanz in Duitsland en St. Gallen in Zwitserland. Vervoer is makkelijk per fiets, boot of trein. Mocht dit je leuk lijken, kijk dan eens op deze site voor tips. Lijkt het je wat om het uitzicht op de Alpen vanaf het water te beleven? Ga dan eilandhoppen per boot of per kajak. Bezoek bijvoorbeeld het bloemeneiland Mainau, het eiland Reichenau dat bekend staat om zijn groenteteelt of het historische Lindau.
 
fietsen aan de bodensee
 

Wandeling naar de Hohentwieler

Uiteraard is voor mij een bezoek aan de Bodensee niet compleet zonder een mooie wandeling. Ik ga de “Hegauer Kegelspiel” Hohentwieler wandeling doen, een 7,5 kilometer lange wandeltocht met prachtige uitzichten over de Bodensee en de Alpen op de achtergrond. Daarnaast hoop ik een kort stukje van de Bodensee-Rundwanderweg te kunnen doen. Wist je trouwens dat de Bodensee ook al sinds lange tijd als referentiepad van belangrijke pelgrimspaden fungeert? Maar liefst vier pelgrimspaden doen het meer aan: de Via Beuronensis, de Oberschwäbische Jakobspilgerweg, de Beiers-Zwabische Jakobusweg en de Schwabenweg.
 

avontuur in Baden-Württemberg
Copyright: REGIO Konstanz-Bodensee-Hegau e.V. / Achim Mende
 

Genieten van goed eten en lokale wijn

Wie wandelt mag ook genieten. En dus ga ik ook de hoogste wijngaard van Duitsland bezoeken, de Vollmayer Weingut. Deze ligt op 560 meter boven zeeniveau en is gecertificeerd als biologische wijnmaker. Daarnaast hoop ik te genieten van heerlijk eten bij een van de uitstekende restaurants en lokale producten die met zorg en aandacht bereid zijn door de koks.
 

Optimaal genieten met de Bodensee Card PLUS

De Bodensee Card PLUS geeft toegang tot meer dan 160 verschillende attracties, musea en vervoer per boot van de VSU. Je koopt een pas voor respectievelijk 3 of 7 dagen en activeert die op de eerste dag dat je hem gebruikt. Op de site van de Bodensee Card PLUS vind je de tarieven en voorwaarden, evenals een uitgebreid overzicht van alle benefits van de kaart.
 

En dan …

Is het alweer tijd voor mij om naar huis te gaan. Maar wie weet blijf ik nog wel even. We gaan het zien. Ik hoop in ieder geval dat je me op deze reis wilt volgen en dat ik je kan inspireren om deze regio eens te bezoeken. Mocht je nu al vragen hebben, laat ze dan achter in de comments en dan beantwoord ik ze met plezier, of zoek ik e.e.a. voor je uit wanneer ik er ben!
 
Dit artikel maakt uit van de campagne ‘Bezoek Baden-Württemberg’ en wordt gedaan in samenwerking met Baden-Württemberg Tourismus. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *