we12inspire

Een auto huren in het buitenland doe je zo!

Een auto huren in het buitenland: onze tips en tricks!

Ik kwam drie weken geleden terug uit Patagonië dat ik heb doorkruist met een huurauto. Best spannend, helemaal in mijn eentje in een land waar ik de taal nauwelijks spreek. Gelukkig is alles goed gegaan en afgezien van het feit dat ik slechts één keer tegen het verkeer in ben gereden, ben ik zonder kleerscheuren weer bij het vliegveld aangekomen. Bij thuiskomst kreeg ik een appje van een vriendin van me. Ze wilde afspreken (we hebben elkaar een aantal maanden niet gezien) en vroeg me daarnaast om advies voor een auto huren in het buitenland. Ze had geen idee waar ze allemaal op moest letten en op welke verborgen kosten ze allemaal kon rekenen. Zelf weet ik inmiddels goed waar ik op moet letten maar ik begrijp dat het niet voor iedereen even duidelijk is. Daarom bij deze mijn zes ultieme tips voor een auto huren in het buitenland
 

Koop je eigen risico af

Wij reizen eigenlijk altijd zonder eigen risico. Ik heb gewoon geen zin in verborgen kosten of om achteraf nog een rekening te krijgen voor een stomme schade. Bij veel budgetverhuurders heb je een enorm hoog eigen risico dat je moet betalen bij schade, zelfs als de schade niet jouw schuld is. Ik herinner me nog heel goed het verhaal van mijn schoonzus die in Ierland een goedkope auto had gehuurd en waarbij hun spoiler werd gestolen. 800 Euro kosten buiten hun schuld om. Daar gaat je budget trip…
 

Kies voor een extra bestuurder

Als je met zijn tweeën huurt, kun je het beste voor een extra bestuurder kiezen. Het kost vaak een paar euro per dag extra maar dan ben je beiden verzekerd en kun je allebei rijden. Stel dat de een ziek wordt en niet meer kan rijden, dan heb je die verzekering in ieder geval geregeld. Om een tweede bestuurder tijdens de reis mee te verzekeren moet je weer langs het verhuurstation wat niet altijd mogelijk is. Meteen regelen dus!
 
tasmania roadtrip
 

Maak afspraken over de benzine

Het handigste is vol ophalen = vol inleveren. Zo zijn er geen extra kosten op je creditcard achteraf. Als de verhuurder de auto moet aftanken kost het vaak een flinke som duiten, zo betaalde ik laatst in Patagonië 65 euro voor een halve tank van mijn SUV omdat ik geen benzinepomp meer tegen was gekomen. Jammer maar helaas…
 

Check of rijden op onverharde wegen verzekerd is

Tijdens onze reizen rijden we wel eens op onverharde wegen. Om bij een wandeling te komen, om een stuk af te snijden of gewoonweg omdat er geen andere routes zijn. Check van tevoren altijd of rijden op onverharde wegen is toegestaan. Heel vaak is dit niet het geval en dan weet je dus dat je niet verzekerd bent. Wij nemen het risico meestal gewoon, maar rijden dan wel extra rustig en oplettend. In de meeste gevallen geldt dat je bent verzekerd zodra je rijdt op officiële weg die door de overheid is erkend. Wil je het helemaal zeker weten, vertel dan bij het ophalen over je geplande reisroute en check met de dame/heer achter de balie of de route in orde is!
 

Ongelimiteerde kilometers

Ga altijd voor ongelimiteerde kilometers! Het laatste dat je wilt is tijdens je reis je zorgen maken over het aantal inbegrepen kilometers en dat je straks moet bijbetalen. Vaak is het net iets duurder maar dat neemt dan wel het gedoe achteraf weg. Altijd doen dus!
 
auto huren in het buitenland
 

Goedkoop is meestal duurkoop

Voor een auto huren in het buitenland geldt bijna altijd dat goedkoop duurkoop is. Vergeet niet dat je altijd de kleine lettertjes moet lezen. Dat je nooit zomaar je handtekening moet zetten en dat je altijd goed moet controleren wat al dan niet is inbegrepen. Let op eigen risico, wat wel/niet is inbegrepen, wat de kosten achteraf nog zijn en hoeveel borg er van je creditcard wordt ingehouden. Teken nooit zonder dat je het met het contract eens bent of voor kosten waarvan je niet weet waar ze voor zijn. Budget is soms beter, maar bij autohuur lang niet altijd.
 

Waar je auto te huren?

De meeste van onze huurauto’s boeken we bij Sunny Cars. Zij hebben meerdere verhuurders op heel veel locaties ter wereld, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Daarnaast verzorgen zij alle benodigde verzekeringen zodat je geen eigen risico meer hebt. Ze hebben een handige infographic gemaakt over allerlei zaken waar je op moet letten bij het huren van een auto.
Bij deze:
 

 
Gratis downloaden? Dat doe je hier!
 
Vanaf nu is er dus geen reden meer om je druk te maken over een auto huren in het buitenland. Je kunt met deze tips met een gerust hart op pad gaan en weet vanaf nu waar je op moet letten. Al blijft het natuurlijk spannend en ongetwijfeld ben je straks, net als ik, weer blij als zonder problemen je auto hebt afgeleverd. Succes met het zoeken van jouw perfecte huurauto en laat het me vooral weten als je nog vragen hebt!
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Sunny Cars. Alle gegeven meningen en ervaringen zijn uiteraard alleen die van mijzelf.]  
Meer lezen over onze roadtrips? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Mijn 5 meest gênante momenten van mijn Zuid-Amerika rondreis
Roadtrip Tasmanië: ‘the navi said no but the map said go!’
Over onze Patagonië roadtrip: de Ruta de los Siete Lagos en Parque Nacional Lanín
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

23 Comments

 • Jenny - ikreis.net

  Goede tips! En let vooral ook op de kleine lettertjes: niet rijden op onverharde wegen. Ehhh, dat zijn er nogal was in Argentinië.

  Toen ik in Kroatië een auto huurde was deze net nieuw uit de fabriek. Ik was stiekem heel bang dat ik schade zou rijden. Gelukkig gebeurde dat niet.

 • Yvonne

  Goedkoop is meestal duurkoop, helaas in Lissabon achter gekomen. Dit keer alles afgekocht en de budgetmaatschappijen links laten liggen. Misschien waren we voor een week een paar tientjes meer kwijt, maar man wat waren we blij om meteen onze sleutel mee te krijgen en niet in de lange, lange rij van de buurman-verhuurder te hoeven aansluiten. 🙂 Goeie tips geef je hier!

  • anto

   Pfft ja die lange rijen zijn ook ellendig. Afgelopen zomer na uren vertraging op IJsland aangekomen en moesten we ook keilang wachten… niet heel tof maar goed, wel een fijne auto mee gekregen en dat maakte veel goed!

 • Denise - Follow my footprints

  En, nog één tip als je een auto huurt: let goed op je autosleutel! Jet klinkt zo logisch, maar toch… Ik was met een vriendin op Santorini en je raadt het al: ze verloor de autosleutel in het dorpje waar we heen gereden waren en die hebben we niet meer teruggevonden. Een reservesleutel hebben niet altijd alle verhuurbedrijven (dit was overigens niet Sunnycars), dus dan wordt het een dure grap…

  • anto

   Ja goeie! Ik heb nog nooit een autosleutel extra gekregen en hem weleens kwijt geweest, was niet heel tof. Vooral als je in de middle of nowhere staat. En ja, het kan dan best duur zijn als ze een andere moeten komen brengen!

  • anto

   Inderdaad, we hebben weleens van die horror verhalen gehoord, word je niet blij van, vooral niet als het een budget verhuurder is kun je best in de problemen komen …

 • Carolien | Dreams the World

  Handig die graphics! Wij hebben helaas wel eens een ongeluk (aanrijding) gehad met huurauto in het buitenland dan ben je blij dat je goed verzekerd bent. Gelukkig geen nare ervaringen met huurauto’s maar je moet altijd goed lezen! Ook belangrijk check je auto goed voordat je accepteert en laat ze alles op een papier schrijven. Ik maak vaak ook nog foto’s als bewijs.

  • anto

   Ja dat doen wij ook vaak. Hadden we een keer met een tank benzine waarvan ze zeiden dat ie vol was maar net een tikje naar links stond bij het ophalen. Bij het afleveren deed ie dat weer, ondanks dat we net hadden getankt, en door die foto hoefden we niet bij te betalen. Goede tip voor de andere lezers!v

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Goede tips, ik regel het ook altijd al van tevoren en heb afgelopen reis in Marokko toch maar gekozen om het eigen risico af te kopen. Doe het in Europa zeker niet altijd, maar nu leek het me wel zo fijn. Uiteindelijk geen krasje gemaakt, maar voor je gevoel toch wel lekker.

 • Jessica

  Super overzichtelijk en handig! Deze zomer hebben mijn zusje en ik een auto gehuurd in Amerika. We hadden de goedkoopste klasse, maar kregen een gratis upgrade omdat alle auto’s van die klasse verhuurd waren (secret tip).

 • Angela

  Liever een paar tientjes extra betalen, dan je spaarrekening te moeten plunderen voor de fouten van je mede weggebruikers. Want het hoeft nog niet eens aan jezelf te liggen, andere weggebruikers kunnen jou ook aardig in de penarie brengen! (Gelukkig geen ervaring mee..) Goede blogpost, hier hou ik van! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *