auto huren ijsland
ijsland,  we12inspire

Auto huren IJsland: tips en ervaringen!

Een auto huren op IJsland is niet lastig en heb ik echt al talloze keren gedaan. De afgelopen jaren reisde ik tien keer naar IJsland, zowel in de zomer als in de winter ging ik regelmatig op pad met een huurauto. Alhoewel je op IJsland prima uit de voeten kunt met een eenvoudige en goedkope huurauto, zijn er voor je een reservering maakt toch wel even wat dingen die je vooraf moet weten. Daarom deel ik bij deze mijn beste tips en ervaringen voor autohuur IJsland.
 

Auto huren IJsland winter
Een auto huren op IJsland is niet moeilijk
 

De schoonheid van de natuur per huurauto

IJsland per huurauto verkennen staat garant voor heel veel ‘ohhh’ en ‘ahhh’ momenten. De lijndienstbussen of tours van Reykjavik Excursions brengen je naar de toeristische plekken, maar stoppen lang niet overal en doen ook geen leuke zijwegen aan. Daarnaast kun je met een huurauto stoppen waar je maar wilt om foto’s te maken of gewoon even te genieten van de meest waanzinnige landschappen. Een auto huren op IJsland is dus echt een must om lekker relaxt te kunnen rondreizen.
 

Auto huren IJsland
De wegen op IJsland
 

Auto huren IJsland

IJsland is uitermate geschikt om per huurauto te verkennen. Het grootste deel van de wegen is in goede staat en de meeste bezienswaardigheden zijn prima per huurauto bereikbaar. Het allerbelangrijkste dat je echter moet weten is dat er ook flink wat onverharde wegen zijn op IJsland. Dit zijn de zogenaamde ‘binnenlandroutes’ – de bekendste hiervan zijn de Kjölur en de Sprengisandur. Deze routes steken het eiland van noord tot zuid door en zijn alleen begaanbaar in de zomer en met een 4×4. Meer daarover vind je terug in het kopje 4×4 verderop in dit artikel. Voor het huren van een auto op IJsland dien je minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder meestal noodzakelijk. Check hiervoor de voorwaarden van jouw verhuurder. De minimumleeftijd is 20 of 21 jaar, dit verschilt per autoverhuurder. Soms is er een toeslag voor bestuurders onder de 25 jaar.
 

Autorijden op IJsland
Autorijden op IJsland
 

Hoe werkt autohuur in Reykjavík

De meeste mensen komen op IJsland aan via Keflavík – de internationale luchthaven van Reykjavík. Deze ligt op ongeveer een uurtje rijden van Reykjavík stad vandaan. Let op: er is ook een luchthaven in de stad (Reykjavík) maar deze wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten. Maak dus niet de fout dat je een huurauto in Reykjavík boekt in plaats van in Keflavík. Ga je echter eerst een paar dagen op citytrip in Reykjavík en heb je geen huurauto nodig, dan kun je de Flybus nemen naar Reykjavík en zodra je gaat rondreizen daar je huurauto afhalen bij het stadskantoor. De opties hiervoor zijn wel wat beperkter omdat de meeste depots op de luchthaven van Keflavík zitten.
 

Auto huren in IJsland
IJslandse muziek op weg naar Rekjavïk
 

Autohuur IJsland: 4×4 of gewone auto

In principe kom je met een ‘gewone’ auto heel ver. Ben je van plan op de Ringweg te blijven, dan heb je geen 4×4 auto nodig. Deze is alleen noodzakelijk wanneer je onverharde route wilt nemen. Denk hierbij aan de eerder genoemde binnenlandroutes, maar bijvoorbeeld ook enkele routes in de Westfjorden en de routes naar het populaire Landmannalaugar (het startpunt van de bekende Iceland Laugavegur Trail) en Thórsmörk. Alhoewel er steeds meer bruggen komen, hebben enkele van deze routes nog rivierdoorsteken. Vooral wanneer het flink geregend heeft kan dit voor spannende situaties zorgen. Wil je een rivierdoorsteek maken, ga dan altijd na of dit mogelijk is. Kijk wat anderen doen en maak altijd een doorsteek te voet (oftewel voor waden) voordat je besluit met de auto door te steken. Waterschade is op de meeste verzekeringen niet meeverzekerd, dus voorzichtigheid is noodzakelijk.
 
Ook nog handig om te weten: de meeste binnenlandroutes gaan pas eind juni of begin juli open. Reis je buiten dit seizoen, dan heb je niet zo veel aan een 4WD.
 

Autohuur IJsland 4x4 of normale auto
Met een gewone auto kom je heel ver!
 

Auto huren IJsland in de winter

Wil je een auto huren op IJsland in de winter? Dan zijn winterbanden verplicht. De meeste autoverhuurders hebben pakketten die dit al standaard aanbieden en de meeste banden zijn voorzien van spijkers. Rijden met sneeuwkettingen is normaal gesproken niet nodig, afhankelijk van de sneeuwval. De keren dat ik in de winter naar IJsland ging lag er nauwelijks sneeuw (ja echt) en waren de wegen in prima staat. Een 4×4 is dus niet noodzakelijk in de winter.
 

 

Autohuur Sunnycars

De laatste jaren is er best wat wildgroei ontstaan op IJsland met betrekking tot huurauto’s. Van een relatief rustige reisbestemming is IJsland uitgegroeid tot een toeristische hotspot met ditto ontwikkelingen. Oftewel: er komen steeds meer autoverhuurders bij. Ik huur mijn auto altijd via Sunny Cars. Zij hebben namelijk al standaard het eigen risico voor je afgekocht, waardoor de meeste schades die niet bij je verzekeraar vergoed worden, toch verzekerd zijn. Denk hierbij aan schade aan glas, banden en bodem. Schades die moedwillig zijn veroorzaakt zijn uiteraard niet meeverzekerd, evenals rijden op niet toegestane wegen.
 
Houd er rekening mee dat een auto huren op IJsland zelden goedkoper wordt. Vanwege Covid-19 hebben IJslander verhuurmaatschappijen het zwaar gehad en veel auto’s weggedaan. Regel je huurauto daarom op tijd en check je tarieven hier.
 

Goedkope auto huren IJsland

Wil je een goedkope auto huren op IJsland, dan kun je ook tarieven vergelijken op Booking.com. Hier staan talloze maatschappijen, waarvan ook goedkopere opties. Houd er echter rekening mee dat het goedkope tarief zich vaak terugbetaald in hoge aanvullende kosten, zoals een gelimiteerd aantal kilometers, een hoog eigen risico of een beperkte verzekering. Onderzoek van tevoren dus goed alle opties voordat je kiest voor een budget huurauto op IJsland.
 

Scandinavië IJsland reis
De bijzondere bergen van Landmannalaugar op IJsland
 

Is het huren van een auto op IJsland veilig?

Ja, het autorijden op IJsland is hartstikke veilig. De wegen zijn over het algemeen rustig en goed begaanbaar. Soms moet je een kort stukje over een onverharde route rijden, bijvoorbeeld om bij je accommodatie te komen. Dit is uiteraard geen probleem. Tanken kun je overal aan de Ringweg en IJslanders zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Bij het ophalen van de huurauto ontvang je ook een overzicht van de verkeersregels op IJsland, neem deze goed door voor je op pad gaat. Boetes zijn relatief hoog en kun je beter voorkomen.
 

Is een auto huren op IJsland veilig?
Onverharde wegen staan altijd goed aangegeven
 

Navigatie in je huurauto

Een navigatie is eigenlijk niet echt nodig, maar kan wel handig zijn. Je kunt uiteraard ook gewoon je mobiele telefoon gebruiken met een navigatie app, voor het huren van een navigatie zijn vaak extra kosten. Ben je eenmaal op de Ringweg dan is verkeerd rijden nagenoeg onmogelijk, wij hebben hem alleen gebruikt rondom Reykjavík en af en toe om te kijken hoe ver we nog van een bepaalde bestemming vandaan waren.
 

Auto huren IJsland Sunnycars
Navigatie in je huurauto: handig maar niet noodzakelijk
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben over het huren van een auto op IJsland, laat dan zeker een bericht achter in de comments. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *