Op workation
we12inspire

Anto op workation: wat ik nu eigenlijk precies doe …

Anto op workation – maar wat is dat nu eigenlijk?

Saludos desde Mallorca! Oftewel groeten vanaf Mallorca! Ik ben hier enkele dagen geleden aangekomen voor een workation van een week en ik bedacht me dat, in het kader van laat ik weer eens een persoonlijke blog schrijven, ik ga uitleggen wat een workation precies is én wat ik dan zoal doe de hele dag. Volgens mij regent het dat het giet in Nederland dus ik zou zeggen: pak een kop thee, ga er even voor zitten en lees mee!

Wat is een workation?

Als ik tegen een vriendin zeg ‘ik ga op workation’ klinkt dat voor mij heel logisch, maar voor hen meestal niet. De afgelopen anderhalf jaar hebben jullie die mij wat langer volgen als het goed is de term workation al eens voorbij zien komen. Op zich klinkt de term logisch, een combinatie van work en vacation, maar wat is het nu precies? Ik geloof niet dat er een vaste definitie voor is, maar voor mij geldt dat een workation inhoudt dat ik werk vanaf een andere locatie dan waar ik normaal gesproken werk (= de boshut of een andere locatie in Arnhem of omgeving), dat ik mijn werkuren naar beneden bijschroef voor die week én dat ik tijdens mijn vrije tijd eropuit trek.

Toen ik twee jaar geleden begon aan mijn leven als digital nomad (die term komt me inmiddels compleet de strot uit, je leest er hier meer over) was ik eigenlijk fulltime op workation omdat ik geen vaste woonplek meer had. Zo ging ik chillen in Indonesië, reisde ik door het noordwesten van Amerika en Alaska waar ik ‘s avonds op de campings zat te werken en was ik in Nieuw-Zeeland aan het werken en wandelen. In het eerder genoemde artikel noem ik waarom dit me uiteindelijk niet beviel en ik ervoor koos om weer een thuisbasis te zoeken in Nederland. Een workation is voor mij een mooie combinatie van werken en reizen (in mijn geval meestal wandelen). Tijdens die reizen doe ik dan inspiratie op voor nieuwe artikelen zoals nu op Mallorca, die ik dan schrijf wanneer ik weer terug ben in Nederland.

Aan het werk op de camping in Olympic National Park, Amerika

 

Het doel van een workation

Laat ik voorop stellen dat dit heel persoonlijk is en ik dus alleen voor mezelf spreek als ik dit schrijf. Ik bepaal per workation wat mijn doelen zijn, oftewel waarom ik op een workation ga. Het kost immers altijd geld, dus ik wil er ook iets uit kunnen halen. Zo was mijn doel vorig jaar op Bali om een koers voor 2019 te bepalen (en dat is gelukt, hier lees je er meer over!), op een workation met medebloggers wil ik graag van anderen leren. Voor Mallorca is mijn doel om mooie content te maken voor We12travel en voor mijn komende workation naar Nieuw-Zeeland in november is het doel om een maand daar te wonen om vast te oefenen voor de toekomst, wanneer ik daar langere periodes wil gaan verblijven.

En hoe zit het dan met die andere reizen (lees: blogreizen en persreizen)

Blogreizen en persreizen zijn compleet andere reizen en niet te verwarren met een workation. In tegenstelling tot een workation, waar je veel vrijheid hebt, is een blogreis of persreis keihard werken en heb je nauwelijks tot geen tijd voor jezelf. Een dergelijke reis maak ik altijd in opdracht van een bestemming of reisorganisatie en meestal heb ik een compleet vastgesteld programma waardoor mijn eigen werkzaamheden even on hold worden gezet.

90% van mijn reizen zijn pers/blogreizen of workations

Ik ben dus zeker niet het hele jaar op vakantie, zoals mij vaak naar mijn hoofd geslingerd wordt. Ik heb het afgelopen jaar welgeteld drie weken vakantie gehad die ik niet heb gewerkt (Nepal en Zweden) dus met die vakanties valt het echt reuze mee. Ten eerste omdat ik mijn werk te leuk vind en ten tweede omdat ik het werk voor mijn opdrachtgevers maximaal twee weken on hold kan/wil zetten, want als ik niet voor hen werk, mis ik een deel van mijn inkomsten. Overigens weet ik voor de meeste opdrachtgevers vaak al een maand van tevoren welke werkzaamheden ik voor ze ga doen, waardoor ik ook prima vooruit kan werken … maar da’s weer een ander verhaal.

Hoe ziet een workation a la Anto eruit

Er zijn onwijs veel verschillende soorten workations maar ik beperk me eigenlijk tot drie soorten. Komen ze:

1. Workation on my own!
Mijn favoriet omdat ik dan echt compleet zelf kan bepalen hoe en wat, zoals nu op Mallorca. Ik heb van tevoren een lijst gemaakt met dingen die ik qua werk wilde doen en zorg dat ik die werkzaamheden verspreid over de dagen die ik ter plekke ben. De ene dag ben ik dus veel op pad om te wandelen en de andere dag zit ik, zoals vandaag bijvoorbeeld, al om 08.00u met een kop thee op het balkon om wat werk te doen en vanmiddag op pad te gaan. Tijdens dit soort workations is er soms een deel ‘gesponsord’, hier op Mallorca heb ik een samenwerking met Sunny Cars die ik prima kan combineren met werken en reizen.

2. Workation met een vriend
Dit hebben we afgelopen zomer voor het eerst uitgeprobeerd omdat we in de toekomst parttime in Zweden willen gaan wonen en we nieuwsgierig waren hoe wonen en werken ons zou bevallen. Ons plan was om halve dagen te werken en halve dagen te wandelen (net zoals op Mallorca) maar die plannen vielen door het slechte weer in het water. Daarnaast was de wifi in ons huisje bar slecht, waardoor werken soms niet echt opschoot. Leermomentje dus: kies een locatie met goede wifi!

3. Workation met andere bloggers
Afgelopen mei heb ik voor het eerst een workation gedaan met andere bloggers, namelijk de OutdoorBloggers. Van de zeven leden waren er zes aanwezig en dat was erg leuk. Tijdens deze midweek brachten we, in samenwerking met Landal, een week door in Zuid-Limburg waar we werken combineerden met het uitwisselen van tips en wandelen. De volgende workation van de OutdoorBloggers is gepland in november, maar omdat ik dan in Nieuw-Zeeland zit ben ik er dan helaas niet bij. Ook de daarop volgende zijn we alweer aan het plannen voor maart dus het is absoluut iets wat we vaker doen.

Zonsondergang vanuit onze woning in Landal Hoog Vaals
Zonsondergang vanuit onze woning in Landal Hoog Vaals

 

De valkuilen van een workation

Klinkt goed of niet? Dat is het ook, maar er zijn ook een aantal valkuilen waar ik al met regelmaat in ben gestapt. Zo liet ik op Lombok in Indonesië een keer een deadline zo ver komen dat ik uiteindelijk achter de receptie van een hotel moest gaan zitten om mijn opdracht te kunnen versturen want de hotelkamer bleek toch geen wifi te hebben. Ook heb ik mijn agenda vaak te volgepland met werkzaamheden waardoor ik soms zomaar een hele dag aan het werk ben, terwijl dit niet mijn bedoeling is (want een hele dag werken kan ik immers ook thuis).

Daarnaast is het, wanneer je met anderen op workation gaat, handig om van tevoren af te spreken wat je onder de workation verstaat en hoeveel uur je per dag wilt werken, zodat anderen daar rekening mee kunnen houden. Ik ben trouwens bepaald geen mensen-mens, dus ik zou niet snel op een workation gaan met mensen die ik niet ken. Ik heb namelijk gewoon bizar veel behoefte aan tijd voor mezelf en mijn eigen plan trekken. En dat is nu precies het mooie van een workation, ik kan volledig mijn eigen tijd inplannen en werken wanneer ik daar zin in heb. Thuis in Nederland kan dat ook, maar wel in mindere mate omdat ik daar ook zakelijke afspraken heb, leuke dingen met vrienden en vriendinnen doe, drie keer in de week wil sporten enzovoorts … dus dan is je agenda toch al redelijk bepaald.

op workation

Regels tijdens een workation

Ik heb voor mezelf een aantal regels bedacht voor tijdens de workations die ik doe, om mezelf te motiveren niet de hele dag aan het zwembad te gaan liggen en/of mijn bed niet eens uit te komen. Dat is soms namelijk best verleidelijk, vooral wanneer je op mooie plekken als Bali bent.

1. Ik boek altijd een appartement om de kosten voor eten laag te houden. Ik kan dan gewoon mijn eigen maaltijden koken en ervoor zorgen dat ik gezond blijf eten in plaats van dat ik mezelf compleet vol prop met alcohol en andere ongezonde shit. De enige uitzondering hierop is trouwens Bali, want daar is het eten zo onwijs goedkoop dat boodschappen doen en zelf koken niet loont.

2. Ik werk minstens 20 uur per week, met een max van 25 uur. Van die uren zijn er zo’n 6 voor opdrachtgevers, de rest zijn uren die ik in mijn eigen ondernemingen steek.

3. Mijn mobiel gaat ‘s avonds ruim voordat ik ga slapen uit en zet ik pas ‘s ochtends weer aan. Vooral wanneer ik alleen ben, heb ik de neiging om veel te veel tijd op social media te zitten dus dat ondervang ik op deze manier. Werkt prima en is wel zo relaxt slapen ‘s nachts. Soms ga ik zelfs 1 dag helemaal compleet offline, maar dat ligt een beetje aan de bestemming. In Nieuw-Zeeland ga ik straks vier trektochten lopen dus ben ik dagen achter elkaar offline, maar soms ik wil ook gewoon bereikbaar blijven voor opdrachtgevers.

4. Ik wil uit de workation minimaal 1 nieuw artikel kunnen schrijven voor We12travel. Dit kan een natuur- wandel- of outdoor gerelateerd artikel zijn.

5. Ik probeer tijdens de workation zo min mogelijk samenwerkingen aan te gaan waar verplichtingen uit voortvloeien. Ik zou als blogger kunnen proberen alles gratis te krijgen, maar dat is a) heel veel werk en b) dat legt een bepaalde druk op de workation (mooie foto’s, live verslaggeving) waar ik vaak geen zin in heb, daar zijn de persreizen/blogreizen immers voor.

Wifi House, Gili Air
Wifi House, Gili Air

 

Conclusie

Waarom dan niet het hele jaar op workation, hoor ik je denken. Omdat ik wil dat het iets bijzonders blijft. Omdat ik (nog) niet rond kan komen van max. 20 uur per week werken en omdat ik me wil blijven verwonderen over het feit dat ik mijn leven op deze manier heb kunnen inrichten. Als ik het fulltime op deze manier zou doen, zou het speciale eraf gaan en dat zou jammer zijn.

Hopelijk heb ik jullie hiermee een inkijkje gegeven in wat ik zoal doe wanneer ik ‘op workation’ ben -> mocht je nog andere vragen hebben, drop ze dan gerust in de comments!

One Comment

 • Ad Post

  Mooi geschreven, helemaal duidelijk.
  Volg je al heel wat jaartjes, vind het geweldig om zo te kunnen leven.
  Heb zelf. In de jaren 80 veel trektochten gemaakt in Zweden en Noorwegen, alle nationale parken heb ik wel doorkruist, dit waren wel vakantie trektochten van drie of vier weken met volle bepakking.
  Doe het nu wat rustiger aan vanwege een hartinfarct en leeftijd, loop vooral in Duitsland de Toptrails zoals Eifelsteig, Hunsrucksteig, Malherweg, Rotharsteig, Hexenstieg en zo nog meer.
  Met een groep zijn we in 2012 begonnen aan de GR 5 , elk jaar een stuk van 250 km, wij, mijn vrouw en ik zijn tot aan het meer van Genève gekomen, een paar uit de groep hebben dit jaar Nice gehaald.
  Wens je heel veel plezier in je werk en ben benieuwd naar je verhalen.
  Groet Ad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *