Annapurna Base Camp
nepal,  we12hike

Alles wat je wilt weten over Annapurna Base Camp

Namaste! Welkom op deze blog over de trektocht naar Annapurna Base Camp!

Het is inmiddels alweer even geleden dat ik de trektocht naar Annapurna Base Camp maakte. Mijn volgende reis naar Nepal is inmiddels zelfs al geboekt: over zo’n twee maanden ga ik een trektocht in het Langtang gebied maken. En dus vond ik het de hoogste tijd om, voordat ik weer naar Nepal ga, al mijn kennis met jullie te delen over Annapurna Base Camp. Veel lees- en inspiratieplezier toegewenst!
 

Voorbereiding op je trektocht naar Annapurna Base Camp

De trektocht naar Annapurna Base Camp is niet eenvoudig en zeker niet voor watjes. Voordat je op reis gaat, adviseer ik je daarom ook een goede training te doen en zo fit mogelijk te worden. Moet je dan een marathon kunnen rennen? Dat zeker niet, maar enige wandelervaring is wel noodzakelijk. Als je van je tocht wilt genieten althans!
 
Hoe pak je dit dan aan? Kijk in je agenda hoeveel tijd je per week vrij kunt maken om te trainen en blok die tijdstippen dan ook. Bij voorkeur combineer je conditietraining (hardlopen, fitness, spinning etc.) met wandeltraining. Probeer je wandelconditie op te bouwen tot minimaal 15 kilometer lopen op onverharde ondergrond en met een middelzware rugzak. In de meeste gevallen heb je een drager bij je (later meer daarover) dus hoef je alleen een dagrugzak met de nodige spullen voor overdag mee te nemen. Houdt rekening met een tas van ergens tussen de 5-10 kilo, afhankelijk van hoeveel je precies meeneemt.
 
Tip:
Check hier mijn lijst met beste dagrugzakken voor dames. Zelf had ik de Osprey Tempest 30 rugzak mee op de Annapurna trektocht.
 
Minimaal drie keer per week trainen is toch wel handig als je zonder al te veel problemen Annapurna Base Camp wilt bereiken. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar garandeert natuurlijk niet dat je het basecamp ook daadwerkelijk haalt. Hoogeteziekte kan bijvoorbeeld een rol gaan spelen onderweg. Meer over hoogteziekte volgt later in deze blog.
 
Een goede voorbereiding en goede conditie zorgen echter wel voor een betere mindset. En dat is waar het om gaat. Of zoals klimmer Scott Fischer zei:

It’s attitude, not altitude

 
Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe ik me voorbereid op mijn komende tocht … dit is (globaal) mijn trainingschema voor de komende twee maanden:
 
– 2 uur per week spinning of RPM in de sportschool (cardio training)
– 1 uur per week krachttraining in de sportschool (BodyPump of ClubPower)
– 1 uur per week een body & mind training (bijvoorbeeld BodyBalance of Easy Flow Yoga)
 
De laatste twee trainingen vul ik aan met een kwartier wandelen op de loopband met maximale helling (18%) om mijn kuiten te trainen.
 
– Elke dag dat ik niet train in de sportschool loop ik minimaal 10.000 stappen
– Minimaal twee wandeltochten per week waarvan eentje minimaal een uur en de andere minimaal 15 kilometer, deze laatste altijd met een rugzak op.
 
Let wel: dit is heel persoonlijk! Ik ben niet van de fitness apparaten en ben geen fan van hardlopen, wat uiteraard ook een goede cardio voorbereiding is. Kijk dus wat bij je past en doe vooral iets wat je leuk vindt!
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Visum voor Nepal

Voor Nepal dien je te beschikken over een geldig paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is tot na thuiskomst en dien je een visum aan te vragen. Dit kan op drie manieren:
 
– Afhalen bij de ambassade in Amsterdam
– Gebruik maken van een tussenpersoon / visumdienst
– Op de luchthaven in Kathmandu
 
Tijdens mijn eerste bezoek aan Nepal deed ik de Everest Base Camp trektocht en toen besloot ik mijn visum op de luchthaven van Kathmandu te regelen. Dit bleek echter een zeer tijdrovend proces te zijn. Daarom ben ik voor mijn Annapurna Base Camp reis naar Amsterdam gegaan. Binnen tien minuten was het geregeld.
 
Vereisten voor het Nepal visum en de prijzen vind je op de website van het consulaat. Check deze site goed want ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor onjuistheden in de bovenstaande informatie!
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Aankomst in Kathmandu en voorbereiding

Na aankomst in Kathmandu is het handig om een dagje in te lassen om je voor te voorbereiden op je trektocht. Ik gebruik deze dag meestal om de nodige inkopen te doen, even bij te komen van de lange vlucht en alvast te wennen aan de hectiek van Nepal. Ik overnacht bij voorkeur in Kathmandu Guesthouse in Thamel, een oase van rust in deze drukke stad. Het is echt een typische plek waar veel trekkers overnachten en de supermarkt voor je inkopen ligt op nog geen vijf minuten lopen.
 
Je kunt qua eten het beste een aantal snacks in Kathmandu kopen, want hoe hoger je op de berg komt, hoe duurder het onderweg wordt. De prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland dus je zou het ook vanuit hier mee kunnen nemen. In Pokhara (waar de trektocht naar Annapurna Base Camp start) zijn de inkopen trouwens weer iets duurder dan in Kathmandu.
 
Daarnaast kun je in Kathmandu nog de nodige outdoor spullen kopen. Ik adviseer je wel om de essentiële zaken (schoenen, regenjack, rugzak) al vanuit Nederland mee te nemen. Wat ik zelf in Kathmandu kocht was een goedkope donsjas en een muts. Dit soort zaken zijn van dermate kwaliteit dat ze het op de trektocht volhouden, maar die je daarna gewoon weg kunt gooien.
 
Overigens zijn de outdoor spullen ook weer niet super goedkoop, dus wil je iets dat langer mee gaat, vertrouw dan niet op de Nepalese (nep) kwaliteit.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Over het Annapurna gebied

Het Annapurna gebied is één van de meest belopen gebieden in Nepal voor wat betreft trektochten. Moet je er dan niet heen gaan? Dat laat ik aan jou over, het is overal ter wereld druk en dus het is een persoonlijke keuze. En wat is druk? Toen ik bij Annapurna Base Camp aan kwam was daar misschien een handjevol mensen, minder druk dan ik had verwacht. Ik vond het goed te doen in ieder geval.
 
In eerste instantie wilde ik graag de Annapurna Circuit trektocht doen maar ik had destijds maar twee weken vakantie en dat bleek niet genoeg. Annapurna Base Camp bleek een prima alternatief. Je loopt in een dag of 9/10 naar het basiskamp op 4.130 meter hoogte en weer terug naar je beginpunt. Een leuke omweg die ik je absoluut adviseer te maken is Poon Hill, die je ook terug vindt in de routebeschrijving hier beneden.
 
Alle tochten naar Annapurna Base Camp beginnen in Pokhara, een van de grotere steden in Nepal. Het is een soort van Kathmandu in het klein, maar dan mooier gelegen en met minder luchtvervuiling. Ik vond het een fijne plek om een aantal dagen te verblijven. Daarnaast is Pokhara prachtig gelegen aan het meer en kun je vanuit sommige plekken in de stad de besneeuwde toppen van de Himalaya zien liggen.
 
Ook tof om te doen trouwens is paragliden in Pokhara. Ik liet me hier vertellen dat Pokhara dé paragliding capital van de wereld is en aangezien ik zoiets nog niet eerder had gedaan, besloot ik de sprong te wagen. Bij deze een korte video impressie:
 

 
Overnachten kun je prima in Hotel Lakefront, ze hebben ruime kamers met uitzicht over het meer. Een aanrader!

 

Annapurna Base Camp trektocht met of zonder gids

Ik kan hier heel duidelijk over zijn: ga altijd met een gids. Waarom? Ik noem mijn belangrijkste redenen en motivatie hieronder:
 
– Je bent veiliger! Een gids kent de paden, straalt expertise uit en houdt je in de gaten voor wat betreft hoogteziekte.
– Je ondersteunt de lokale economie (want … de Nepalezen hebben al bijna geen geld)
– Je hoeft je bagage niet zelf te dragen, super fijn op die hoogte!
– Je hebt gegarandeerd een overnachtingsplek want dat regelt je drager / gids.
 
Tenslotte geldt voor mij persoonlijk nog dat ik het een veilig gevoel vind om met een gids / drager te gaan omdat ik alleen reis. In mijn eentje met een rugzak door Nepal wandelen is niet iets wat op mijn bucketlist staat.
 
Voor Annapurna Base Camp geldt je prima een gids / drager mee kunt nemen. Hij of zij draagt dus (een deel van) je bagage en regelt alles voor je.
 
Moet je die in Nederland al regelen of vanuit Kathmandu? Ik zou het vanuit Nederland doen omdat je dan zeker weet dat de reisorganisatie waar je mee op pad gaat betrouwbaar is. Zo boek ik zelf altijd bij Rural Heritage of vanuit Nederland via SNP Reizen. In Kathmandu is het een wirwar van boekingskantoortjes die er niet allemaal even professioneel uit zien. Geen aanrader dus om het ter plekke pas te doen wat mij betreft!
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Overnachten in teahouses: wat betekent dat?

Tijdens je trektocht overnacht je in teahouses. Dit zijn eenvoudige lodges die meestal bestaan uit een gezamenlijke ruimte en slaapkamers. Eten doe je in de gemeenschappelijke ruimte en hier kun je ook je electronica op laten laden, in sommige gevallen wifi gebruiken en kletsen met andere wandelaars.
 
Op een kamer in een teahouse is normaliter geen elektriciteit en ook geen stromend water. Douchen is sowieso een luxe waar je beperkt gebruik van kunt maken. Op aanraden van mijn gidsen douche ik vanaf 3.500 meter hoogte (soms al eerder) niet meer om te voorkomen dat ik het ‘s avonds niet meer warm krijg.
 
Voor zowel de douches, je drinkwater, elektriciteit en wifi dien je extra te betalen. Soms zijn maaltijden inbegrepen bij de kosten van je trektocht, soms ook niet. Ik kies er altijd voor om dit zelf te betalen zodat ik per dag kan kiezen waar ik zin in heb qua eten. Per dag geef ik gemiddeld zo’n 20-25 euro uit aan bovengenoemde zaken. Ook hiervoor geldt: hoe hoger je komt, hoe duurder alles wordt.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Annapurna Base Camp trektocht dag-tot-dag-schema

De trektocht naar Annapurna Base Camp kun je op verschillende manieren lopen. Geen manier is de beste en alle routes zijn afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Ik raad je in ieder geval aan om via Poon Hill te lopen, een mooi uitzichtpunt op dag 3 van je trektocht naar Annapurna Base Camp.
 
Ik maakte mijn Annapurna Base Camp wandeltocht op de volgende manier:
 
dag 1. transfer Pokhara naar Nayapul, hike naar Ulleri
dag 2. hike Ulleri naar Gorepani
dag 3. vroege ochtend hike naar Poon Hill, terug naar Gorepani en door naar Tadapani
dag 4. hike Tadapani – Sinuwa
dag 5. hike Sinuwa – Deurali
dag 6. hike Deurali – Machhapuchre Base Camp
dag 7. naar Annapurna Base Camp
dag 8. ABC naar Bamboo (of zelfs tot Sinuwa)
dag 9. hike naar Ghandruk
dag 10. hike Ghandruk – Nayapul en transfer terug naar Pokhara
 
Uiteindelijk besloot ik om de overnachting in Machhapuchre Base Camp over te slaan omdat het die dag mooi weer was en ik me goed genoeg voelde om door te lopen. Hierdoor kwam ik in een stralend zonnetje bij Annapurna Base Camp aan. Je gids vertelt je of dit haalbaar is of niet en dit hangt ook weer af van je (wandel) conditie en hoe je lichaam met de hoogte omgaat.
 
BELANGRIJKE UPDATE 04/2019
Tijdens mijn meeste recente reis naar Nepal (Langtang Valley Trek, april 2019) werd mij verteld dat Annapurna Base Camp bedolven is onder een pak sneeuw en dat de teahouses tijdens een lawine weggevaagd zijn. Het is op dit moment dus niet meer mogelijk om in Annapurna Base Camp te slapen, de laatste overnachtingsmogelijkheid op deze trek is Machhapuchre Base Camp.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Wat moet mee op je trektocht naar Annapurna Base Camp

Dit is voor iedereen natuurlijk persoonlijk, maar ik kan je sowieso aanraden om de volgende items mee te nemen:
 
Regenjack en regenbroek
– Donsjack (onmisbaar!)
– Warme donzen slaapzak en lakenzak
– Muts, sjaal en handschoenen
– Toiletspullen
– T-shirts, fleece trui, hiking broek
Thermo ondergoed
– Ondergoed, liefst van van wol
– Powerbank of solar charger
– Drinkflessen
– Snacks en theezakjes
– Zonnebrand en zonnebril
– Lippenbalsem
Hoofdlampje
EHBO set
– Leesboek of e-reader
– Oordopjes
– Lichtgewicht handdoek
 
Let wel: dit is slechts een persoonlijke lijst. Iedereen heeft natuurlijk weer eigen voorkeuren. Houdt er wel rekening mee dat het ‘s nachts enorm koud is op je slaapkamer dus dat een warme slaapzak en warme kleding voor ‘s nachts echt onmisbaar zijn. En nee, er is geen verwarming, in sommige teahouses is zelfs geen haardvuur. You’d better be prepared! Mijn volledige Nepal paklijst staat hier!
 
poon hill annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek
 

Hoogteziekte: wat kun je er tegen doen

Hoogteziekte is iets waar je niet heel veel tegen kunt doen om te voorkomen. Het komt voor bij ongetrainde mensen, maar zeker ook bij fitte mensen. Zo kwam ik ooit een wandelaar tegen die marathons rende maar Everest Base Camp niet had gehaald vanwege de hoogte. Toch zijn er een aantal zaken die bijdragen aan het verminderen van de kans op hoogteziekte. Hier komen ze:
 
1. Ga goed uitgerust op reis
2. Drink voldoende water en thee
3. Acclimatiseer elke dag (hier helpt je gids je bij)
4. Optioneel: gebruik Diamox
 
Over Diamox wordt mij regelmatig vragen gesteld omdat je er bijwerkingen van kunt krijgen. Ik ben geen arts en wil je dan ook niet pushen hier op mijn advies een beslissing over te maken. Echter is mijn persoonlijke ervaring dat de bijwerkingen (tintelingen in voeten, handen, neus en soms onrustige nachten) niet opwogen tegen het feit dat ik nagenoeg geen last heb gehad van hoogteziekte. Niet op mijn Annapurna Base Camp trektocht en niet op mijn Everest Base Camp trektocht. Ik heb Diamox beide keren mee gekregen van mijn huisarts vanuit Nederland. Wel zo makkelijk!
 
Let wel op: je moet Diamox vanaf ca. 3.000 meter hoogte innemen en het dan blijven innemen tot je weer terug bent op diezelfde hoogte. Halverwege stoppen is onverstandig. Ook helpt Diamox optioneel bij het voorkomen van hoogteziekte, het geneest niet op het moment dat je het al hebt. Overleg altijd met je gids / drager over het veilig gebruiken van Diamox.
 
Annapurna Base Camp of Everest Base Camp
 

Annapurna Base Camp lopen met astma

Een andere vraag die ik regelmatig krijg van lezers over mijn trektochten in Nepal gaan over het lopen op hoogte met astma. Ik heb zelf een lichte vorm van (inspannings) astma en dit kan soms best lastig zijn tijdens het lopen. Echter heeft het me er nooit van weerhouden om een dergelijke trektocht te maken. Buiten adem op hoogte ben ik toch wel, dit heeft niet met de astma maar met de hoogte te maken.
 
Ik liep beide eerder genoemde trektochten zonder al te veel moeite met astma maar ik adviseer je om bij jouw huisarts na te gaan wat de mogelijkheden voor jou zijn.
 

Meer weten

Lees dan ook mijn blog over de mentale killer die Annapurna Base Camp heet én mijn uitgebreide gids over Annapurna Base Camp vs. Everest Base Camp.
 
Hopelijk vond je deze blog over de Annapurna Base Camp trek nuttig. Vragen en/of opmerkingen? Laat ze gerust achter in de comments.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Disclaimer

In deze blog staan affiliate links. Dit betekent dat ik in sommige gevallen een commissie ontvang wanneer je via mijn website een aankoop doet. Dit uiteraard zonder extra kosten voor jou. Daarnaast aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor onjuiste informatie voor wat betreft paspoort en visa voor Nepal of het al dan niet gebruiken van Diamox. Just so you know!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *