Annapurna Base Camp of Everest Base Camp
nepal,  we12hike

Hikers dilemma: Annapurna Base Camp of Everest Base Camp Trek?

Trektocht naar Annapurna Base Camp of Everest Base Camp: welke moet je kiezen?

Welkom op mijn blog over de trektocht naar Annapurna Base Camp of Everest Base Camp. Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je interesse hebt in een trektocht naar Everest Base Camp (EBC) of Annapurna Base Camp (ABC) in Nepal. Je bent daarvoor op de juiste plek, want ik liep de afgelopen jaren beide tochten en kan je dus uit eigen ervaring alles over deze tochten vertellen en nog belangrijker: je helpen met kiezen welke trektocht het meest geschikt voor jou is. Het is een lang verhaal geworden maar laat dit je niet afschrikken: je vindt in deze blog ook mooie foto’s én als bonus mijn dagprogramma’s van beide trektochten evenals hoteltips voor voorafgaand aan en na afloop van je avontuur. Mocht je na het lezen ervan nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments. Veel leesplezier!
 
Opmerking: Annapurna Base Camp Trek wordt ook wel Annapurna Sanctuary Trek genoemd. Beide namen worden gebruikt en ik koos ervoor Annapurna Base Camp aan te houden. Het zijn echter dezelfde trails.
 

Hoe moeilijk zijn Everest Base Camp Trek en Annapurna Base Camp Trek

Laat me beginnen met vertellen dat beide trektochten niet eenvoudig zijn en zeker niet onderschat dienen te worden. Wanneer je geen wandelervaring in de bergen hebt krijg je het ongetwijfeld heel zwaar, maar met een flinke portie moed en doorzettingsvermogen is het zeker niet ondenkbaar dat je beide trektochten kunt lopen. Welke van de twee de moeilijkste is, is afhankelijk van verschillende factoren en daarom lastig eenvoudig te beantwoorden. Toch doe ik een poging.
 
Wanneer we kijken naar de hoogtemeters, dan is Everest Base Camp Trek absoluut de zwaarste van de twee. EBC ligt op een hoogte van 5.363 meter boven zeeniveau en mocht je ervoor kiezen om via Gokyo te lopen (een absolute must als je het mij vraagt, maar meer daarover verderop in deze blog!) dan ga je over Cho La Pass, die zelfs 5.420 meter hoog is. Annapurna Base Camp bevindt zich op 4.130 meter hoogte en ligt dus aanzienlijk lager dan Everest Base Camp, wat er dus voor zorgt dat je minder hoeft te acclimatiseren.
 
Meer lezen? Check dan ‘Wat niemand je vertelt over de trektocht naar Everest Base Camp’ (incl. tips voor de hoogte!)
 
Kijkend naar de staat waarin beide trails zich bevinden, is mijn antwoord dat het ligt aan persoonlijke voorkeur. Ondanks de hoogte vond ik Annapurna Base Camp Trek lastiger omdat een groot deel van de trek bestaat uit traplopen. Daar ben ik niet zo’n fan van en mijn knieën ook niet, ik vind trails waar je langzaam maar zeker stijgt prettiger om te lopen. Voor beide trails geldt dat ze technisch gezien niet echt moeilijk zijn, alleen bij de Everest Base Camp trektocht moet je enkele gletsjers oversteken, wat soms lastig kan zijn omdat er niet altijd een duidelijk pad is. Daarnaast steek je optioneel Cho La Pass over en dat is geen kattenpis, Lonely Planet noemde deze ooit in hun lijst van gevaarlijkste bergpassen om over te steken. Wanneer je een gids bij je hebt, wat ik ten alle tijden aanraad met name als je solo loopt, helpt deze je uiteraard om over de gletsjers en Cho La Pass te navigeren.
 
Voor wat betreft de lengte kun je de reguliere Everest Base Camp Trek in 11 dagen doen, waarbij je op dag 8 EBC bereikt. Wanneer je naar ABC loopt, bereik je op dag 5 of 6 je bestemming en is de totale duur ongeveer 8 dagen. Op beide tochten adviseer ik je echter om een extra tour toe te voegen zodat je zo min mogelijk dezelfde route heen- en terug loopt. Aan het einde van dit artikel vind je van zowel de Annapurna Base Camp Trek en Everest Base Camp Trek mijn routesuggestie.
 
everest base camp trek mong -la
 

De kosten van Everest Base Camp Trek vs. Annapurna Base Camp Trek

Ik kan je helaas geen goed prijsoverzicht geven van beide tochten. Everest Base Camp Trek liep ik met mijn voormalige partner en Annapurna Base Camp Trek liep ik alleen. Daarnaast boekte ik mijn reis vooraf vanuit Nederland bij Rural Heritage omdat ik ter plekke geen tijd / zin had om alles nog te regelen. Ik had goede verhalen gehoord over deze organisatie en beveel hen dan ook van harte aan. Op beide tochten had ik begeleiding, voor EBC geldt dat je normaal gesproken een gids én een drager mee krijgt, bij ABC had ik een gids en drager in één. Omdat ik niet alleen de trektocht maar een geheel pakket boekte incl. overnachtingen voor- en na de tocht, transfers en vervoer, kan ik dus helaas niet 1-op-1 vergelijken.
 
Over het algemeen geldt dat de trektocht naar Annapurna Base Camp goedkoper is dan de trektocht naar Everest Base Camp. De EBC trek begint vanuit Lukla en om hier te komen dien je te vliegen vanuit Kathmandu, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. Je kunt ook lopend naar Lukla, vanuit Jiri (te bereiken per bus vanuit Kathmandu) doe je er zo’n zes dagen over. Omdat wij destijds geen twaalf dagen extra hadden, besloten we te lopen. De ABC tocht start vanuit Nayapul in de buurt van Pokhara, hier kun je met de bus en vervolgens een taxi naartoe reizen. Voor overige kosten zoals maaltijden, wifi en douchen geldt dat ABC wat voordeliger is dan EBC. Ik hield als dagbuget een bedrag van USD 25 per persoon/dag aan en bleef bij ABC hier makkelijk onder, bij EBC werd het lastiger, vooral naarmate ik hoger kwam.
 
Meer lezen? Check dan ‘Zo overleef je de vlucht naar Lukla, het gevaarlijkste vliegveld ter wereld!’
 
kalapatar and everest view
 

Welke tocht is mooier, Annapurna Base Camp of Everest Base Camp?

Het antwoord op deze vraagt hangt met name af welke route je kiest. Gaat het je erom een mooie wandeltocht te maken of om je eindbestemming? Hieronder vergelijk ik beide opties en vertel ik je vast meer over de side-treks die je kunt maken:
 
Zoals gezegd start de Everest Base Camp trektocht in Lukla en de standaard trekking is heen- en terug dezelfde route. Omdat je het liefst natuurlijk niet heen en terug hetzelfde pad loopt, raad ik je aan om via Gokyo en de Gokyo vallei heen te lopen en terug over de reguliere route. Gokyo is een prachtig gelegen dorp op 4.750 meter hoogte en ligt aan de voet van Gokyo Ri, die je kunt beklimmen. Wanneer je besluit via Gokyo te lopen, krijg je hier absoluut geen spijt van, ondanks de zware tocht over Cho La Pass. Mocht je liever de standaard route doen, dan wordt het vanaf dag twee écht mooi wanneer de eerste besneeuwde toppen in zicht komen zodra je Namche Bazaar bereikt. Hier heb je meestal een dag om te acclimatiseren en dit is een prima gelegenheid om naar Everest View Hotel te lopen. Vanaf Namche Bazaar zit je boven de boomgrens en wordt je nagenoeg continue omringd door besneeuwde bergen de rest van je trektocht.
 
Iets om in je achterhoofd te houden, is dat je Mount Everest vanuit het Base Camp dus niet kan zien. Vanaf Kalapatar, een berg bij Gorakshep, is dit wel mogelijk maar dit kost je een extra inspanning en beklimming. Op de foto van de gebedsvlaggetjes hierboven zie je het uitzicht vanaf Kalapatar. Dit neemt niet weg dat het bereiken van Everest Base Camp een bijzondere ervaring en nog steeds heel mooi is. Je kijkt uit over enorme pieken én de indrukwekkende Khumbu Icefall. Onderweg bestaat ook de mogelijkheid om in Tengboche het klooster te bezoeken.
 
Alhoewel je wellicht denkt ‘het is toch allebei in de Himalaya’ is het landschap tijdens de Annapurna Base Camp trektocht compleet anders. Je loopt veel meer door het bos en als je vanaf Poon Hill de Annapurna Sanctuary inloopt, is het lang niet zo panoramisch meer omdat je dus een vallei in loopt, tot Machhapuchre Base Camp (MBC, de laatste stop voor ABC) onder de boomgrens. Pas vanaf MBC heb je non-stop uitzicht over de besneeuwde toppen. Zoals gezegd kun je je tocht uitbreiden met een bezoek aan Poon Hill voor een eerste uitzicht op diverse achtduizenders. Vanuit ABC kun je Annapurna wel zien liggen en had ik meer het gevoel omgeven te worden door enorme bergreuzen. In ABC kun je trouwens ook overnachten, in EBC kan dit niet, hier overnacht je in Gorakshep, de laatste nederzetting voor EBC.
 
Welke van de twee is dan de mooiste trektocht? Ik zeg Everest Base Camp, maar dit is dus gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en voorliefde voor besneeuwde bergen.
 
mount everest base camp
 

Beide trails worden volop belopen, maar gelukkig had ik beide keren een gids die het geen probleem vond om vroeg uit de veren te gaan en voor dag en dauw te gaan lopen, waardoor ik vaak voor de grote drukte uit liep. Aangezien Annapurna Base Camp trektocht de kortste is van beide, is deze wel de drukste van de twee, ook omdat hier meer groepen komen. Pokhara is nu eenmaal makkelijker bereikbaar en erg geliefd bij groepen Chinezen en Japanners, die ik met enige regelmaat tegen kwam op de trail. Vooral op dag drie toen ik bij Poon Hill aan kwam was het super druk, dit viel me ondanks het prachtige landschap wel een beetje tegen. Ben je op zoek naar een minder drukke trek, kies dan bijvoorbeeld voor de Manaslu trektocht of een trek in het Langtang gebied.
 

Over de lokale bewoners

Voor wat betreft locals vond ik Annapurna Base Camp mooier. Hier loop je met grote regelmaat nog door authentieke Nepalese dorpen waar de landbouw nog volledig in touw is. Op de trektocht naar Everest Base Camp was dit een stuk minder en waren de nederzettingen er eigenlijk alleen voor toeristen, waardoor ik voor mijn gevoel weinig van het échte Nepal te zien kreeg. Overigens hebben mobiele telefoons inmiddels hun intrede gedaan in Nepal en zaten de locals vaker on hun telefoon Candy Crush te spelen dan dat ze interesse hadden in een praatje, helaas.
 

Wifi op Annapurna Base Camp Trek en Everest Base Camp Trek

Veel lezers komen op mijn blog terecht omdat ze benieuwd zijn of er wifi is op deze trektochten. Ik was eerlijk gezegd behoorlijk verbaasd dat je op beide trektochten bijna overal (goede) wifi hebt. Goede tussen haakjes omdat de sterkte van het signaal sterk varieert en wanneer het drukker wordt op het netwerk, het signaal soms wegvalt. Netflixen en andere dingen streamen lukte niet maar een foto uploaden of Whatsappen met thuis lukte meestal prima. Wifi is trouwens nagenoeg overal betaald en ik koos er bewust voor om slechts een enkele keer wifi te kopen.
 
Meer lezen? Check dan deze Engelse blog: Wifi on Everest Base Camp Trek: what it costs and where to find it
 
annapurna base camp trek
 

Everest Base Camp Trek route idee

Hieronder geef ik je mijn route suggestie voor de trektocht naar Everest Base Camp. Zoals gezegd adviseer ik je dus om via Gokyo te lopen, één van de mooiste plekken op aarde waar ik ooit ben geweest. De foto hieronder laat de Gokyo Lakes zien, om je een indruk te geven.
 
dag 1. vlucht Kathmandu – Lukla, hike naar Phakding
dag 2. hike naar Namche Bazaar
dag 3. acclimatisatie dag in Namche Bazaar
dag 4. hike Namche Bazaar – Dole
dag 5. hike Dole – Machhermo
dag 6. hike Machhermo – Gokyo (optioneel Gokyo Ri)
dag 7. gletsjeroversteek naar Thangna
dag 8. hike naar Dzongla via Cho La Pass
dag 9. hike Dzongla – Lobuche
dag 10. Lobuche – Everest Base Camp – Gorakshep
dag 11. (optioneel Kalapatar) en naar Dingboche
dag 12. hike Dingboche – Tengboche
dag 13. hike Tengboche – Monjo
dag 14. hike Monjo – Lukla
dag 15. vlucht Lukla – Kathmandu
 
Let op met het boeken van je vlucht, het komt namelijk regelmatig voor dat de vlucht Lukla – Kathmandu enkele dagen vertraging heeft waardoor je je vlucht naar huis mogelijk mist. Las dus genoeg ruimte in voor onverhoopte vertragingen!
 
Hotelsuggestie voor Kathmandu: Kathmandu Guesthouse
Dit hotel ligt middenin het bruisende Thamel maar vormt een heuse oase in de drukte en hectiek. Ik verbleef hier zowel voor als na mijn trektochten en kan je een verblijf hier van harte aanbevelen. Andere suggesties voor een hotel in Kathmandu vind je hier.
 
gokyo lake
 
Een reservering voor je Everest Base Camp trektocht maak je bijvoorbeeld via Book a Trekking.
 

Annapurna Base Camp route idee

Ik geef je ook mijn route suggestie voor de Annapurna Base Camp Trek aangezien je op die manier de beste vergelijking kunt maken. Ik voegde Poon Hill toe aan de standaard route, dit kun je uiteraard ook overslaan. Echter vond ik Poon Hill wel één van de hoogtepunten van deze trektocht dus ik zou hem gewoon lekker toevoegen. De onderstaande foto is genomen vanaf Poon Hill.
 
dag 1. transfer Pokhara naar Nayapul, hike naar Ulleri
dag 2. hike Ulleri naar Gorepani
dag 3. vroege ochtend hike naar Poon Hill, terug naar Gorepani en door naar Tadapani
dag 4. hike Tadapani – Sinuwa
dag 5. hike Sinuwa – Deurali
dag 6. hike Deurali – Machhapuchre Base Camp
dag 7. naar Annapurna Base Camp
dag 8. ABC naar Bamboo (of zelfs tot Sinuwa)
dag 9. hike naar Ghandruk
dag 10. hike Ghandruk – Nayapul en transfer terug naar Pokhara
 
Hotelsuggestie voor Pokhara: Hotel Lakefront
Hotel Lakefront is een rustig gelegen hotel met kamers die uitzicht hebben over het meer en de bergen. Er is een prachtige tuin en veel leuke restaurantjes en winkels liggen op enkele minuten lopen van het hotel vandaan. Alle hotel suggesties in Pokhara vind je hier.
 
BELANGRIJKE UPDATE 04/2019
Tijdens mijn meeste recente reis naar Nepal (Langtang Valley Trek, april 2019) werd mij verteld dat Annapurna Base Camp bedolven is onder een pak sneeuw en dat de teahouses tijdens een lawine weggevaagd zijn. Het is op dit moment dus niet meer mogelijk om in Annapurna Base Camp te slapen, de laatste overnachtingsmogelijkheid op deze trek is Machhapuchre Base Camp.
 
Lees ook mijn complete trekking guide voor de Annapurna Base Camp trek.
  De Annapurna Base Camp Trek boeken? Dit kan simpel en snel via Book A Trekking .
 
Ook leuk om te lezen: paklijst Nepal – dit moet mee!
 
poon hill
 

Conclusie: kies je voor Annapurna Base Camp of Everest Base Camp?

Dit laat ik uiteraard volledig aan jouzelf over. Wanneer je nieuw bent op het gebied van trektochten maken, een beperk(er) budget hebt en niet zeker weet of een trektocht in Nepal aan jou besteed is, kies dan voor Annapurna Base Camp Trek. Hou je van een uitdaging en ben je fit, doe dan zeker Everest Base Camp. Het is tenslotte Mount Everest en die krijg je niet zomaar te zien!
 
Hopelijk vond je deze blog over Annapurna Base Camp Trek of Everest Base Camp trek handig om te lezen. Hieronder vind je nog een aantal suggesties voor andere blogs die ik schreef, dus lees gerust verder. Mocht je nog aanvullende vragen hebben, neem dan contact met me op of laat hieronder een comment achter.
 
Ben je een reis naar Nepal aan het plannen? Bestel dan nu direct je Lonely Planet Nepal en Lonely Planet Trekking in Nepal. Wanneer je deze via mijn site bestelt, krijg ik zonder dat het jou iets extra’s kost een kleine commissie, wat het mogelijk maakt voor mij om We12travel in de lucht te houden. Dankjewel alvast!
 
Meer lezen over Nepal? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mentale killer die Annapurna Base Camp Trek heet
Over het meisje met de speelgoedautootjes in Nepal
Wat niemand je vertelt over de trektocht naar Everest Base Camp
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

5 Comments

 • Jeroen Ruiter, de

  Dank voor je mooie verhaal. Informatief.

  Ik overweeg je tocht in het Everest gebied te maken. Ik ben solo. Heb je gereisd in je eentje met een gids ? Of had je ook een drager ? Wat is de beste manier om aan betrouwbare en betaalbare gids en drager te komen ?

  Alvast hartelijk dank!

  • anto

   Hi Jeroen,

   Ik loop altijd met een drager , vooral in het Everest gebied in verband met de hoogte ziekte. Lokaal vragen of eventueel vanuit Nederland regelen. Betrouwbaar is altijd een factor, die van mij had ik de laatste keer via een organisatie geboekt (niet genoemde) en die bleek elke avond dronken helaas …

   Succes!
   Antonette

 • Bart Soetaers

  Goedemorgen Antonette,
  Ik plan in de lente van 2021 een trekking naar EBC.
  Ik twijfel om te vertrekken vanuit Jiri of vanuit Lukla.
  Is de tocht Jiri – Lukla echt de moeite of beveel jij aan beter vauit Lukla te vertrekken?
  Hoeveel dagen heb je nodig van Jiri naar Lukla?
  Dank voor jouw feedback!
  Groeten,
  Bart

  • anto

   Hi, ik heb helaas de tocht vanuit Jiri niet gelopen, maar heb gehoord dat het landschappelijk niet erg bijzonder is. Daisy van All Day Every Daisy heeft de complete tocht gedaan, wellicht kun je op haar site kijken of ze het de moeite waard vond? Groeten van Antonette

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *