Angelus Hut: de mooiste berghut van Nieuw-Zeeland
Welkom in dit artikel over Angelus Hut, de mooiste berghut van Nieuw-Zeeland! Eén van de wandelingen die al sinds 2011 op mijn wensenlijstje stond, was die naar Angelus Hut. Deze hike kwam voor het eerst op mijn vizier toen ik de wandeltocht naar Bushline Hut in Nelson Lakes National Park maakte en ik op de parkeerplaats een stel tegen kwam dat me adviseerde vanaf hier door te lopen naar Angelus Hut.
Helaas had ik daar toen geen tijd voor, maar de hike naar Angelus Hut bleef sindsdien in mijn hoofd. Ik hoorde met regelmaat van mensen dat het één van hun mooiste hikes in Nieuw-Zeeland was. Gelukkig keerde ik terug naar Nieuw-Zeeland en maakte ik uiteindelijk de pittige hike naar Angelus Hut. In dit artikel vertel ik je er alles over, ik begin met mijn persoonlijke ervaringen en sluit af met tips voor je hike naar Angelus Hut. Veel leesplezier!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd van een update voorzien na mijn meest recente Nieuw-Zeeland reis in 2023.
Aankomst in Nelson Lakes National Park
Na aankomst op Zuidereiland bezoek ik hier eerst het kantoor van Department of Conservation (DOC) om te informeren naar de staat van de wandelpaden die naar Angelus Hut lopen. Hier hoorde ik dat de Speargrass Track erg modderig was en dat de rivieren hoog stonden, en dus besloot ik deze niet te nemen, maar de Robert Ridge Route te doen. Deze pittige maar prachtige route is de meest gangbare trail naar Angelus Hut en ik vertel je hieronder alles over mijn enerverende hike er naartoe.
Op naar Angelus Hut
Het is halverwege de middag als ik aan kom in Saint Arnaud. Mijn reservering voor Angelus Hut is pas voor de volgende avond en dus besluit ik mijn trektocht te beginnen met een wandeling naar één van mijn favoriete berghutten in Nieuw-Zeeland: de Bushline Hut. Deze hut ligt vlakbij de top van Mount Robert en biedt, bij mooi weer, prachtige uitzichten over Lake Rotoiti en de wijde omgeving.
Helaas is het weer nogal een dingetje in Nelson Lakes National Park, het is immers alpien terrein, en wanneer ik aan komt bij de Mount Robert Car Park is het zwaar bewolkt en miezerig. Bij het DOC kantoor heb ik mijn spullen ingepakt en mijn waterflessen gevuld. Tevens heb ik hier mijn waardevolle spullen achtergelaten daar er de laatste tijd veel autoinbraken zijn geweest.
Er zijn twee verschillende parkeerplekken: eentje voor dagwandelaars en eentje voor wandelaars die een overnight hike doen. Ik bind mijn rugzak op, zet mijn GPS horloge aan en ben klaar om te vertrekken: mijn eerste meerdaagse trektocht in Nieuw-Zeeland gaat beginnen!
De hike naar Bushline Hut
De hike naar de Bushline Hut kun je over twee paden doen: de erg steile Pinchgut Track en de minder steile Paddy’s Track. Deze laatste is 4.8 kilometer lang en de trektocht naar Bushline Hut kost je ongeveer twee uur, of in mijn geval iets langer aangezien ik ook een zware rugzak mee draag en ik nog herstellende ben van een gekneusde enkel.
Alhoewel Paddy’s Track minder steil is dan de Pinchgut Track is ie nog steeds aardig pittig op sommige plekken, maar de prachtige uitzichten maken veel goed. Ik kom dichter en dichter bij het wolkendek en binnen een uur nadat ik aan mijn hike begonnen ben, sta ik in de wolken. Ik besluit flink door te stappen omdat ik geen zin heb om in de regen te lopen, waarvan voorspeld is dat ie later vanmiddag gaat vallen.
Aankomst bij de Bushline Hut
De Bushline Hut is een onbemande hut , je betaalt met een backcountry ticket die je bij het DOC kantoor kunt kopen of door middel van het noteren van het nummer van je Backcountry Hut Pass.
De vorige keer was ik hier met mijn toenmalige partner en waren wij de enigen die in de hut overnachtten. Ik zou er zeker geen bezwaar tegen hebben als ik ook deze keer weer alleen zou zijn (echt alleen dan dus) maar zodra ik de hut bereik, zie ik dat er rook uit de schoorsteen kringelt. Er blijken net voor mij twee Fransen te zijn aangekomen en niet veel later bereikt een Amerikaans gezin de hut. Tegen de avond meld ook een andere alleen wandelende vrouw zich en zo slapen we met een gezelschap van zeven personen in de Bushline Hut die nacht.
Hike over de Robert Ridge Route
De volgende ochtend ben ik al vroeg wakker en dat is natuurlijk geen verrassing als je in een berghut overnacht. Ik ben een beetje nerveus omdat ik heb vernomen dat de tocht naar Angelus Hut niet voor watjes is en niet onderschat dient te worden. Alhoewel ik een ervaren wandelaar ben, is het toch altijd maar afwachten wat je aantreft op het pad. Onderweg is geen drinkwater te vinden en dus vul ik mijn waterflessen en niet veel later ga ik op pad. Het is nog bewolkt maar al snel stijg ik boven de wolken uit en kom ik op de Robert Ridge terecht.
Het eerste deel van de wandeling naar Angelus Hut is niet al te moeilijk. Een deel van deze route heb ik al eerder gelopen en dus weet ik wat ik van dit stuk kan verwachten. Al snel passeer ik het bord waarop staat Angelus Hut: 9 kms / 4.5 hours en ik verbaas me erover dat ik de komende uren werkelijk maar 2 (TWEE!) kilometer per uur ga doen. Niet veel verderop staat nog een bord met een waarschuwing voor winterwandelaars dat een ijsbijl en stijgijzers noodzakelijk zijn en stiekem ben ik blij dat ik hier in hartje zomer terecht ben gekomen.
Klauteren over Robert Ridge
Het volgende uur is niet moeilijk, ik volg de oranje paaltjes over de Robert Ridge en de uitzichten zijn prachtig. In de verte liggen de toppen van Nelson Lakes National Park en onder me ligt het voormalige skigebied van St. Arnaud en omgeving. In de verte strekt de graat zich uit en het ziet er pittig uit. Ik besluit stevig door te lopen en halverwege de tocht wordt het pad langzaam maar zeker lastiger begaanbaar.
Ik steek immense rotsvelden over en de afgronden onder me worden dieper en dieper. Eén misstap en het is voorbij en dus kruip ik op sommige stukken vooruit, me stevig vasthoudend aan de rotsblokken en leunend op mijn wandelstokken. Soms is er zelfs helemaal geen pad meer en navigeer ik van paaltje naar paaltje. Ik dwing mezelf om niet naar beneden te kijken maar door te bikkelen tot ik het einde van de rotsvelden heb bereikt.
Het oversteken van de rotsvelden duurt voor mijn gevoel uren en vergt een enorme inspanning. Ik ben blij als ik weer een normaal pad kan volgen en nog blijer als ik zie dat ik nog maar 30 minuten van de Angelus Hut verwijderd ben. Als ik de hut eenmaal beneden me zie liggen moet ik bijna huilen. Daar is ie dan, die hut die ik al zo lang zo graag wilde zien! De trail naar beneden is bijna verticaal en dus kost het me nog even een flinke inspanning, maar niet veel later bereik ik de hut en check ik in voor de komende twee nachten.
Het landschap waarin ik beland ben, maakt een diepe indruk op me. Lake Angelus is omgeven door dramatisch ogende bergtoppen en alhoewel ik hier ver van de enige ben, is het hier stil en rustig. De outhouses (wc’s) zijn een stukje lopen van de hut vandaan en behoren naar ik vermoed tot de meest idyllisch gelegen outhouses ter wereld. Ook het kampeergedeelte ligt naast de hut maar ik heb weinig last van de kampeerders. Ik ben werkelijk in een stukje paradijs terecht gekomen en de zware tocht was de moeite meer dan waard.
Bij Angelus Hut
Angelus Hut ligt op een hoogte van 1.650 meter aan de oevers van Lake Angelus. Nadat ik een slaapplek heb gevonden, thee heb gezet en me heb omgekleed, ga ik buiten in het zonnetje zitten. Ik was van plan nog wat rondom de hut te lopen maar ik ben moe maar voldaan en dus verblijf ik de rest van de dag aan het water, in de zon. Hoe simpel kan het zijn?
Mijn planning is om de volgende dag rondom de hut door te brengen, maar ‘s avonds vertelt de huttenwacht me dat er slechter weer op komst is en dat het vanaf overmorgen volledig dichttrekt. Ik besluit mijn gezond verstand te volgen en de volgende dag alweer af te dalen, omdat ik geen zin heb om die graat in slecht weer over te steken of vast te komen zitten in de Angelus Hut.
De dag erna start kraakhelder en vanuit mijn bed schiet ik wat foto’s. Ik heb besloten om met Andrew uit Auckland terug te lopen naar de bewoonde wereld. Hij heeft de Travers-Sabine Track gelopen en vind wat gezelschap wel leuk, ik besluit mee te lopen zodat ik hem over die trail kan uithoren. Alhoewel de dag start met zon, trekt het al snel dicht zodra we op de graat komen. Soms zien we nauwelijks een hand voor ogen, maar gelukkig vinden we de route zonder al te veel problemen.
Niet veel later bereiken we het makkelijke gedeelte en komen we weer onder de wolken uit, waar het zowaar weer enigszins zonnig is. We lopen naar beneden via de steile Pinchgut Track en ik ben blij dat ik mijn wandelstokken bij me heb als extra steun want ik zie mensen met enige regelmaat naar beneden glijden. Na een uurtje flink afdalen bereiken we de parkeerplaats en ben ik terug bij de auto.
Wat je moet weten over de Angelus Hut hike
DOC geeft aan dat je deze hike alleen moet doen als je een geoefende wandelaar bent en zonder problemen over wild terrein kunt navigeren. Warme en waterdichte kleding zijn op deze hike een absolute must, evenals goed ingelopen bergschoenen, een wandelkaart en genoeg drinkwater. Wanneer je in de hut wilt overnachten dien je alles zelf mee te nemen, er is alleen drinkwater en matrassen: de rest draag me mee op je rug. Je overnachtingen dien je van tevoren te boeken bij DOC online en aangezien het een populaire plek is, doe je er verstandig aan tijdig te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Ik reserveerde drie weken voor aankomst en toen zat de hut al nagenoeg volgeboekt.
Routes naar Angelus Hut
Er zijn vier wandelpaden naar de Angelus Hut:
- De Pinchgut Track & Robert Ridge Route: de meest populaire hike zoals hierboven omschreven via de Pinchgut Track en Robert Ridge.
- De Speargrass Track & Speargrass Creek Route: dit is het slecht-weer alternatief waarbij je regelmatig een rivierdoorsteek dient te maken.
- Travers – Cascade Track: een hele steile toegangsweg naar de hut die mij werd afgeraden omdat ik alleen liep. Dit pad heeft tot medio zomer sneeuw en ijzige delen.
- Mt. Cedric Track: de toegang wanneer je vanaf de Travers-Sabine Track komt en alleen aanbevolen voor ervaren wandelaars.
Ik liep de trail dus in drie dagen met een extra nacht in de Bushline Hut, uiteraard kun je de wandeling ook in twee dagen of zelfs in één dag doen, wanneer je geen overnachting meer kunt boeken. Houd er dan rekening mee dat het een zeer zware dag wordt die minimaal 12 uur kost om te lopen.
Kan ik de Angelus Hut hike doen?
Dat laat ik aan jezelf over. Ik ben een redelijk ervaren wandelaar en afgezien van de rotsvelden is het geen technische wandeling. Echter is het ook geen wandeling voor onervaren wandelaars of mensen met hoogtevrees aangezien één misstap je fataal kan worden op sommige stukken. Onderneem deze wandeltocht alleen met goed weer en check voor je eraan begint altijd bij DOC of de paden open zijn en/of er bijzonderheden zijn. Alhoewel ik het een pittige tocht vond, zou ik hem zonder twijfel opnieuw doen, ondanks de zware rotspassages.
Praktische informatie over Nelson Lakes National Park
Nelson Lakes National Park ligt op ongeveer 1.5 uur rijden ten zuiden van Nelson. De uitvalsbasis is het gehucht Saint Arnaud, met een kleine winkel, een benzinepomp en een handjevol accommodaties. Wanneer je op zoek bent naar een overnachting kan ik je de The Alpine Lodge van harte aanbevelen, die hebben trouwens ook een heerlijke burger op het menu staan.
Regel je Nieuw-Zeeland reis!
Hieronder volgen tenslotte nog mijn beste tips voor het regelen van je Nieuw-Zeeland reis!
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ik vlieg graag met KLM – Air New Zealand en Korean Airlines. Check hier de beschikbaarheid en tarieven van vluchten naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto regel je zonder zorgen via Sunny Cars. Ik heb meermaals via hen een auto gehuurd. Lees hier mijn uitgebreide blog over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland.
– Accommodaties boek je in het hoogseizoen (december tot en met februari) eigenlijk altijd vooraf, ik regel ze via Booking.com.
– Op zoek naar een goede reisgids? Ik ben de auteur van het Reishandboek Nieuw-Zeeland van Uitgeverij Elmar. Je bestelt hem via Bol.com of bij de lokale boekhandel. In mijn boek vind je nog meer tips voor onbekende plekken in Nieuw-Zeeland.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Je reis van tevoren helemaal geregeld hebben? Bekijk dan het aanbod individuele reizen van ANWB, 333 Travel, Riksja Travel of SNP Natuurreizen. Groepsreizen zijn te boeken via ANWB, SNP Natuurreizen en Sawadee.
Nieuw-Zeeland voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.
Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Verder lezen over mijn hikes in Nieuw-Zeeland
Inmiddels bezocht ik Nieuw-Zeeland vijf keer en reisde ik er in totaal meer dan een jaar rond. De meeste bekende hikes heb ik dan ook gedaan de afgelopen jaren. Ben je op zoek naar meer hiking inspiratie voor trektochten in Nieuw-Zeeland, dan kan ik je de volgende blogs aanbevelen:
- De Paparoa Track, de nieuwste Great Walk of New Zealand
- De Nydia Track: een meerdaagse hike die niemand kent
- Greenstone Caples Track: het rustige alternatief voor de Routeburn Track
- Lake Daniell: een prachtige hike op Lewis Pass
- Mueller Hut hike: de zwaarte korte trektocht van Nieuw-Zeeland
Verder deed ik alle Great Walks of New Zealand, bekijk hier alle blogs over mijn trektochten op de Great Walks.
Op zoek naar algemene Nieuw-Zeeland informatie? Bekijk dan hier mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 blogs en heel veel handige tips.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!