Angels Landing Hike Zion National Park
utah,  we12hike

Angels Landing hike in Zion National Park: onze ervaring (+ meer tips)

Angels Landing in Zion National Park is waarschijnlijk een van de meest iconische wandelingen die je ter wereld kunt maken. Maar … ook een van de gevaarlijkste. In dit artikel over de Angels Landing hike vertel ik je over mijn eigen ervaringen op deze trail en geef ik je updates die noodzakelijk zijn om te weten, aangezien ik de trail al enkele jaren geleden liep en sinds die tijd enorm in populariteit is gegroeid.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2016 en werd in 2021 geupdate
 

Permit required!

Let op: vanaf 2022 kan de Angels Landing hike alleen nog maar met een permit gedaan worden. Dit omdat de trail te druk is en er teveel ongelukken gebeurden vanwege de drukte. De permits worden vergeven door middel van een loterij. De kosten zijn op dit moment 6 USD voor een groep van maximaal zes personen. Er zijn ook mogelijkheden om tot een ‘day before lottery’. Meer informatie en het aanvragen van een permit kan hier. Omdat 2022 het eerste jaar wordt dat dit systeem wordt gebruikt, kan ik helaas geen ervaringen hierover delen. Just keep your fingers crossed als je Angels Landing in 2022 wilt gaan lopen dus!
 

Angels Landing hike permit
Voor Angels Landing heb je vanaf 2022 een permit nodig
 

Uit de Lonely Planet

Toen ik mijn hike naar Angels Landing plande, wist ik niet dat hij als gevaarlijk bekend (of berucht) stond. Uit de Lonely Planet reisgids over de wandeling naar Angels Landing in Zion National Park quote ik:
 
“Sure, you get an adrenaline rush conquering your fears while hiking up steep ascents past sheer drop-offs. But this is not Disneyland. The danger is real. Loose stones can be slippery and every year people die from falls off cliffs. Even minor injuries can turn serious when difficult terrain means rescuers are hours away. Just be prepared and pay attention. We can’t believe we have to say this, but flip-flops (thongs) are not appropriate hiking footwear for Angels Landing. And parents, please keep hold of young children. We want you, and your offspring, to be reading our books for years to come.”
 
Dit is wat ik las over de wandeling naar Angels Landing, mijn geplande hike in Zion National Park in Utah. Eigenlijk klinkt het alsof Lonely Planet instructie heeft gekregen deze text in hun gids op te nemen. Ik vind de zwaarte van wandelingen altijd lastig in te schatten wat Lonely Planet betreft. In Nieuw-Zeeland was ik altijd binnen de aangegeven tijd binnen en waren de wandelingen zelden moeilijker dan omschreven, terwijl ik me in Schotland nogal eens verkeer op afstand, tijd en zwaarte. Voor deze roadtrip door de VS had ik geen idee of de wandeling echt zo moeilijk zou zijn als omschreven, maar ik ging er vanuit dat ik, gezien mijn wandelervaring, zonder al teveel moeite naar de wandeling naar Angels Landing wel kon maken.
 

Angels Landing of The Narrows?

Zion National Park heeft twee legendarische wandelingen: Angels Landing en The Narrows. Als je slechts één dag te besteden hebt in dit park, moet je dus kiezen, tenzij je extreem fit en een snelle hiker bent. Aangezien ik ook nog eens een halve dag met een gids ging canyoneeren, hield ik slechts een paar uur over om The Narrows te doen. Het werd dus Angels Landing.
 

Angels Landing hike Zion
Onderweg naar Angels Landing
 

Angels Landing: mijn must-do!

Angels Landing werd dus mijn must-do in Zion National Park. Maar zou het heus zo gevaarlijk zijn als Lonely Planet mij wilde doen geloven? Of was het slechts bedoeld als waarschuwing voor overenthousiaste en niet-fitte wannabe wandelaars die eens iets out of their comfortzone wilde doen?
 
Op mijn laatste dag in Zion NP stond ik extreem vroeg op om de eerste bus naar Angels Landing te nemen. De zon begon net de vallei een beetje op te warmen en de bergtoppen op te lichten. In de bus begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik keek omhoog en realiseerde me dat we HELEMAAL DAAR NAARTOE zouden lopen, me vast houdend aan kettingen die voor de veiligheid aan de rode rotsen bevestigd zijn. Maar goed, ik bedacht me dat als anderen het kunnen, ik het ook zou kunnen.
 
Het eerste stuk van de wandeling naar Angels Landing is relatief makkelijk, het is een stevige wandeling omhoog maar niet technisch. Het was heerlijk om in de schaduw van de bergen omhoog te stappen, slechts onder het genot van fluitende vogels. Niet lang na de eerste klim kwamen ik aan bij Walter’s Wiggles, een aaneenschakeling van 21 zigzags die is uitgehakt in de rotsen. Hier begon ik eindelijk een beetje te zweten en begon mijn hart sneller te kloppen.
 
Omstreeks een uur nadat ik gestart was, bereikte ik Scout Lookout, waar ze een wc hebben en waar de meesten omdraaien zodra ze zien wat er voor ze ligt, namelijk de laatste loodrechte loodjes naar Angels Landing. Iedereen die hoogtevrees heeft, doet er verstandig aan hier om te draaien en gewoon te genieten van wat je tot dan toe bereikt hebt.
 

het begin van de Angels Landing hike
Het begin van de Angels Landing hike
het begin van de Angels Landing hike
Het laatste stuk omhoog
 

Verder naar boven

Ik ging ver en klom langzaam maar zeker naar boven. Ik dwong mezelf niet naar beneden te kijken en me op sommige stukken stevig vast te houden aan de kettingen. Eén misstap en ik zou de diepte in storten… Ik was blij dat ik op tijd gestart was, omdat de trail op sommige stukken slechts 50 centimeter breed is en er dus geen twee mensen kunnen passeren. Stel je voor dat je iemand voor je hebt die niet meer verder durft … je zou niet de eerste zijn! Na ongeveer 45 minuten klimmen, kwamen ik op Angels Landing aan. Hier hadden ik een 360 graden panorama over de Zion Canyon en ik besloot even te gaan zitten en de schoonheid van dit nationale park op me in te laten werken. Echter hadden ik niet al te veel tijd, onder me zag ik de hordes mensen al naar boven komen en aangezien ik die dag nog naar Bryce Canyon wilden rijden, besloten ik snel weer naar beneden te gaan.
 

Angels Landing hike Zion National Park
Angels Landing hike Zion National Park
 

Drukte op de trail

Terug bij Scout Lookout begon het aardig druk te worden op de track, ik was blij voor de grote meute uit te zijn gelopen. In zo’n 3.5 uur was ik weer terug bij de bushalte, een bijzondere ervaring rijker. De weg terug was minder moeilijk dan gedacht, mocht je toch bang worden, ga dan gewoon zitten en laat je langzaam naar beneden zakken op je billen. Ik heb moeilijkere wandelingen gedaan in de Alpen bijvoorbeeld, waarbij ik op geen enkele manier houvast had, dus wat dat betreft, is deze wandeling wel makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van kettingen. Toch is het nog steeds zo dat er elk jaar wandelaars in de problemen komen, omdat ze niet goed voorbereid zijn of zichzelf toch overschat hebben.
 

Angels Landing hike: doen of niet doen?

Zoals ik al zei, moet je deze wandeling alleen maken als je denkt dat je het aankunt. Als je genoeg doorzettingsvermogen hebt en niet bang voor hoogte en diepe afgronden, ga je het ongetwijfeld geweldig vinden. Sta vroeg op, neem de eerste bus naar de start van de hike en geniet. Heb je last van hoogtevrees, doe de wandeling naar Angels Landing dan niet, ik weet zeker dat je er spijt van krijgt, ook omdat ruim de helft van de wandeling steil en gevaarlijk is. Een misstap kan fatale gevolgen hebben… Ik vond het echter absoluut de moeite waard en loop hem met plezier nogmaals, mochten ik ooit nog eens in Zion National Park komen.
 
Meer technische informatie over de wandeling naar Angels Landing vind je op de Zion National Park website.
 

Angels Landing Hike Zion National Park
Het uitzicht op Angels Landing
 

Regel je reis

Zelf naar Utah reizen de Angels Landing hike te doen onderdeel van je rondreis? Ik geef je mijn pro-tips voor waar en hoe je het beste je reis kunt regelen!
 
– Vliegtickets boek ik meestal snel en goedkoop via Skyscanner. Ik vloog naar Denver en reisde vanuit hier vier weken rond met een huurauto.
 
– Mijn huurauto boekte ik via Sunny Cars. Zij kopen standaard het eigen risico voor je af zodat je ter plekke geen gedoe hebt. Ik reisde eerder via hen ook bijvoorbeeld in Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Jordanië. Een aanrader dus! Vergelijk hier de prijzen. Je kunt ook boeken via Rental Cars, zij zijn soms goedkoper maar dan heb je vaak wel een (hoog) eigen risico.
 
– Accommodaties boekte ik van tevoren op Booking.com – de campings reserveerde ik via de mail of ter plekke door even te bellen.
 
– Ik bestelde vooraf de Lonely Planet van Zion en Bryce (Canyonlands staat door ook in) en de Rand McNally Road atlas voor het (offline) plannen van mijn rondreis.
 
– Liever alles van tevoren vastgelegd hebben via een reisorganisatie? Kan dan eens bij AmerikaPlus of SNP Natuurreizen. Ook Riksja Travel heeft rondreizen naar Amerika.
 
– Meer tips voor solo reizen door Amerika als vrouw lees je hier.
 
 

Conclusie and disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben over de Angels Landing hike in Zion National Park, laat dan gerust een comment achter. Meer lezen? Hier vind je al mijn Utah blogs.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie!
 

7 Comments

 • ivonne

  Mij lijkt het wel wat. Wij wandelen graag en hebben al meermaals onszelf aan touwen omhoog moeten hijsen of onszelf tegen moeten houden op paden met veel steentjes. Ik heb geen hoogtevrees en houd enorm van vergezichten. Vroeg beginnen dus, dat gaan we zeker doen, want aan wandelen in de meute heb ik een hekel! (Behalve met de Vierdaagse van Nijmegen, dan is het juist leuk;) )

 • Rowan - sillysis.nl

  Wat leuk dat jullie Angels Landing hebben gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat al die enge verhalen mij er wel van hebben weerhouden. Ik heb nu spijt, maar ach dat is gewoon een reden om nog een keertje terug te mogen, haha.

 • Diedrik

  Als ik het zo lees, ben ik blij dat we deze in de zomervakantie vorig jaar niet hebben gedaan met +40ºC…
  Het is in ieder geval een hele goede reden om eens terug te gaan naar dit gebied van de VS waar ik ontzettend van heb genoten met ook Bryce Canyon, Antelope Canyon, Arches NP, Grand Canyon (North en South Rim).

 • Pieter

  Wij waren vastbesloten Angels Landing te doen, maar na de eerste ± 200 meter na Scout Lookout zijn we teruggekeerd. Vooral vanwege de drukte – zeker 30 mensen op hetzelfde stukje rots – vond ik het werkelijk onverantwoord. Niet alleen één misstap van jezelf, maar ook een misstap van een van de tientallen anderen, kan je dood betekenen (dat jaar was vlak daarvoor nog een zeer ervaren bergwandelaarster dood gevallen).
  Mijn advies: als je hier niet (vrijwel) alleen bent, en niet rustig de tijd kan nemen, doe het niet. Het uitzicht vanaf Scout Lookout is overigens bijna net zo spectaculair. Wil je werkelijk je leven wagen voor die ene foto op Instagram? Think again.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *