Geen categorie

Als een kind zo blij…

Zo af en toe krijg ik de vraag hoe ik het financieel doe, al die reizen. Ik kan mijn geheimen niet helemaal onthullen maar wat ik je wel kan zeggen, is dat ik over het algemeen helemaal niet zo veel uitgeef als ik in Nederland ben. Nouja, relatief niet zo veel dan, want vanmiddag bracht ik een aantal uurtjes door in de stad met mijn zusje en dan is het toch best leuk om even helemaal los te gaan bij de Primark (veul voor weinig!) en lekker te lunchen. Ik ga echter altijd bewust met mijn geld om en maak over het algemeen weloverwogen keuzes wanneer het op geld uitgeven aan komt.

Al sinds afgelopen zomer liep ik te klagen dat mijn iPhone 4 steeds langzamer werd. Al regelmatig deed ik updates, installeerde ik al mijn apps opnieuw en verwijderde ik zo veel mogelijk foto’s. Onlangs was dan ook echt mijn kookpunt bereikt, ik wilde een mooie foto maken van een hert dat de weg overstak op de Veluwe, maar mijn camera lanceerde niet snel genoeg. Weg hert. Weg moment. Langzaam maar zeker begon het tot me door te dringen dat ik er niet omheen kon: er moest een nieuwe iPhone komen.

Geld uitgeven aan reizen doe ik zonder moeite. Alhoewel we vaak kamperen, kan ik op reis ook genieten van dure dingen, zoals lekker eten of het doen van een outdoor activiteit. Toen ik onlangs op de piste in Kaprun bijna 100 euro moest aftikken voor een dagje skihuur en skipas, klapperde ik met mijn oren. Honderd euro! Oftewel eenvijfde van een nieuwe iPhone. Ik verklaarde mensen die veel geld uitgeven aan electronica voor gek. Maar mijn mening veranderde. Al die frustratie van mijn langzame telefoon, waar inmiddels nog maar zo’n 300 foto’s op pasten, was ik zat.

Ik was al enige tijd aan het sparen voor een nieuwe fiets, zo’n trekkingfiets waar je allerlei tassen op kunt monteren. Hiermee willen we de aankomende jaren op pad gaan binnen én buiten Europa. Martijn bood de oplossing, op mijn verjaardag vorige week, kreeg ik “virtueel” een nieuwe fiets, we moeten hem namelijk nog gaan uitzoeken. Zijn letterlijke woorden daarbij waren:  “dan kun jij van je spaarcenten een nieuwe iPhone gaan kopen. En ben ik ook meteen van het geklaag af dat je telefoon zo langzaam is.” Daar had ie een punt, ik liep immers al weken, nee maanden te klagen over de performance.

Toen we thuis kwamen uit Oostenrijk ging ik meteen onderzoek doen welke telefoon het moest worden en hoeveel ie mocht kosten. Uiteindelijk kwam ik bij de iPhone 5S uit… die leek me wel leuk. Maar nog steeds was ik niet overtuigd. Ruim 550 euro, daar konden we een week voor naar de Alpen, of met de boot naar Engeland, of een ticket naar Amerika kopen… Waarom was de psychologische stap voor mij zo groot om zo’n bedrag uit te geven aan een stuk electronica terwijl ik het voor een reis zonder over na te denken neertel. Een weekje Alaska? Tuurlijk, het ticket van 550 euro was direct geboekt. Overnachten in een sjieke hotelkamer op The Las Vegas Strip? Geen probleem, hoort er nou eenmaal bij. Maar allejezus, 550 euro voor een iPhone was me een hoofdbreker. Wel doen of niet doen?

Vanochtend hakte ik de knoop door. Hij moest er komen. Ik maakte geld over van mijn spaarrekening en ging op weg naar de stad. Terwijl ik bij de kassa mijn pincode intoetste bleef het onbehouden gevoel me overheersen. Ik had net 560 euro uitgegeven aan een nieuwe mobiel… het moet niet gekker worden!

Nog geen 10 minuten later stapte ik de Mediamarkt weer uit, een nieuwe telefoon rijker. Meteen belde ik naar huis: “ik heb hem!” alsof er een wereldwonder gebeurd was. De hele middag liep ik met een dikke grijns op mijn gezicht en bewaakte ik mijn tas met mijn leven. Inmiddels is alles geïnstalleerd en ben ik weer helemaal up and running. En blij dat ik ben, ik voel me net een kind in een ballenbak. Mijn telefoon werkt weer zoals ik wil, een druk op de knop en de foto staat op Instagram, mijn Twitterfeed laadt weer als een hogesnelheidstrein en het appen kost zelfs minder tijd. Wat een verademing.  Volgens mij ga ik ineens enorm veel tijd overhouden doordat ie nu zo snel is. Ik lijk Speedy Gonzales wel…

Twijfel of ik de juiste keuze heb gemaakt, is er niet. Die had er ook niet hoeven zijn want als je sec kijkt, is een nieuwe iPhone natuurlijk veel duurzamer dan een vliegreis naar welke bestemming dan ook. Het voelt alleen zo raar. Ik die altijd riep dat ze geen interesse had in electronica en alleen maar wilde reizen, was om. Electronics do make me happy!

What’s next? Een iMac? Een dikke auto? Ik denk het niet. Ik verwacht dat het een eenmalige uitspatting was. Eentje die ik over zo’n 2 jaar nog eens zal herhalen want dan is de 5s waarschijnlijk ook zo traag als een slak. Ik ga alvast sparen. Elke maand een tientje opzij, zodat ik dan niet hoef te twijfelen.

Een weekje korter op vakantie dit jaar dan maar? Ik denk het niet. Waarschijnlijk gaan we gewoon lekker kamperen, dat kan af en toe ook best leuk zijn. Hamburger op de BBQ en lekker wandelen in plaats van skiën of een andere dure activiteit. Dat had ik er deze een keer graag voor over…

Wees gerust, ik word geen lifestyle blogger of wat dan ook. Maar ik vond het leuk om dit even met jullie te delen. Vanaf zondag komen er weer trip reports met mooie foto’s online zoals jullie van ons gewend zijn. Fijn weekend allemaal!

FotorCreated
Meer lezen? Klik op NL voor al onze Nederlandstalige artikelen of zoek boven in het menu naar een bestemming die je leuk lijkt!

Dank voor het delen!

4 Comments

 • Yvon

  Zo herkenbaar!
  Ik moet ook nodig een nieuwe telefoon (heb nog een Samsung Pocket), maar ze zijn zó duur!! Hoe lang ik daar wel niet van weg kan joh, vooral als ik ‘in eigen land’ blijf en dus in China reis…
  Moet toch maar mijn spaarrekening gaan plunderen denk ik…

  Geniet van je telefoon, veel plezier ermee!

 • Marcella

  Leuk verhaal en best herkenbaar 😉 Ik wilde eigenlijk nooit een iPhone, vond ik veels te duur. Maar wauw, het is zoveel fijner, handiger en duurzamer dan een ander merk. Ik heb nu ook de 5S, fijn ding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *