anto op gili air
confessions van een travel blogger,  indonesie,  nepal,  we12inspire

Landen waar je als vrouw prima alleen kunt reizen

Als vrouw alleen op reis: dit zijn landen waar het prima kan!

Voordat ik aan mijn wereldreis van negen maanden begon, kreeg ik veel vragen van mensen. En dat is niet gek, solo de wereld over is natuurlijk niet niks. Eerlijk is eerlijk, ik heb me tijdens de afgelopen maanden nauwelijks onveilig gevoeld. Natuurlijk waren er af en toe momentjes dat ik dacht ‘hmmm, is dit wel slim?’ maar dat was dan vaak niet meer dan een taxi die te hard reed en waar geen veiligheidsgordel aanwezig was of het moment waarop ik alleen op een steil en smal bergpaadje stond in de storm.
 
Er zijn altijd een aantal basisregels die ik voor mezelf hanteer wanneer ik alleen op reis ben. Zo laat ik altijd iemand weten waar ik ben via Whatsapp en ook wanneer ik denk terug te zijn (dit geldt met name voor wandelingen). En zorg ik dat de dekking van mijn doorlopende reisverzekering op orde is, mocht ik hier een beroep op moeten doen. Daarnaast heb ik altijd een uitgebreide EHBO set bij me en draag ik in Aziatische landen mijn dure apparatuur nooit in het zicht.
 
Alhoewel ik de afgelopen maanden veel op reis ben geweest naar wat men over het algemeen beschouwt als ‘veilige bestemmingen’ heb ik toch de nodige vragen gehad. Bij deze dus een blog over de drie landen waar ik de meeste vragen over heb gehad qua veiligheid en het solo reizen als vrouw. Twee standaard landen die je zou verwachten en één verrassende. Veel leesplezier!
 

1. Indonesië

Afgelopen oktober stapte ik op het vliegtuig naar Indonesië, ondanks de waarschuwingen in de media over een op hand zijnde vulkaanuitbarsting van Gunung Agung. Ik heb 11 jaar in de reisbranche gewerkt bij Askja Reizen en had daar, omdat we veel IJsland reizen verkochten, regelmatig te maken met reizen en vulkaanuitbarstingen. En dus maakte ik me vooral niet al te veel zorgen. Op Bali aangekomen werd ik ontvangen door Ketut die mijn vaste chauffeur werd als ik op het eiland langere tochtjes moest afleggen. Hij vertelde mij dat het toerisme op Bali ontzettend was afgenomen de laatste weken door de berichtgeving rondom de mogelijke uitbarsting en dat er een soort van paniek was ontstaan onder toeristen, die nu massaal wegbleven.
 
Tijdens mijn verblijf in het gehucht Sidemen sliep ik aan de voet van de Agung vulkaan. In het dorp bezocht ik een vluchtelingenkamp waar Balinese gezinnen verbleven die op de vlucht waren voor de mogelijke vulkaanuitbarsting. Het was werkelijke schrijnend om te zien. Gedurende één van de overnachtingen in Sidemen voelde ik enkele aardbevingen (spannend!) maar in gevaar ben ik geen enkel moment geweest. Niet lang na mijn vertrek mochten de eerste gezinnen alweer naar huis en toen ik in Nepal was is de Agung alsnog uitgebarsten, zonder al te veel schade aan te richten. Zo zie je maar dat de paniek gezaaid door de media lang niet altijd terecht is.
 
Ook als vrouw alleen op reis heb ik me op Bali geen moment onveilig gevoeld. Uiteraard nam ik enkele logische doch simpele veiligheidsmaatregelen in acht, waaronder ‘s avonds laat niet meer alleen over straat, niet te koop lopen met mijn dure apparatuur en vertrouwen op mijn instinct. Bali als vrouw alleen? Absoluut doen!
 
Meer lezen over veilig reizen in Bali?
Is Bali veilig ondanks de Agung vulkaan?
Waarom je NU naar Sidemen op Bali moet
11 Dingen die ik over mezelf leerde in Indonesië
 
is bali veilig?
 

2. Nepal

Tweeënhalf jaar terug reisde ik voor het eerst naar Nepal, vlak na de allesverwoestende aardbeving. Ik ontmoette toen talloze Nepalezen die hun huis waren kwijt geraakt en nog steeds geen onderdak hadden. Toch weerhield me dit er destijds niet van die kant op te gaan want wat is het een lief en warm volk. Daarom stapte ik afgelopen november opnieuw op het vliegtuig naar Kathmandu en hier aangekomen voelde ik me direct weer welkom in het prachtige Nepal.
 
Alhoewel ik mijn trektocht naar Annapurna Base Camp met een gids liep, waren er toch regelmatig momenten dat ik alleen was, bijvoorbeeld in Kathmandu en in Pokhara. Ook hier heb ik me als vrouw alleen op reis geen moment onveilig gevoeld en nam ik de eerder genoemde veiligheidsmaatregelen wederom in acht. Het meest gevaarlijke moment van de reis was wellicht de busreis tussen Kathmandu en Pokhara, waarbij de afgronden soms zo diep waren en de bus zo vlak er langs ging dat ik dacht ‘als dat maar goed gaat.’ En dat ging het …
 
Ik kan Nepal dus absoluut aanraden om als vrouw alleen naartoe te gaan, je kunt er zonder problemen rondreizen. Wanneer je een trektocht in de Himalaya gaat maken, adviseer ik je dit wel met een gids te doen aangezien je tot grote hoogte stijgt (tijdens deze tocht ruim 4.300 meter) en hoogteziekte op de loer ligt. Zelfstandig lopen en de signalen van hoogteziekte niet herkennen is waarschijnlijk het grootste gevaar waar je mee te maken kan krijgen in Nepal en zoals gezegd prima te voorkomen. Plus je draagt bij aan de Nepalese economie door een gids of drager in te huren en dat lieve mensen, hebben ze daar echt enorm hard nodig.
 
Meer lezen?
De mentale killer die Annapurna Base Camp heet
Zo overleef je het gevaarlijkste vliegveld ter wereld in Lukla, Nepal
Nepal is veilig!
 
alleen op reis als vrouw
 

3. Alaska

De onverwachte bestemming in deze lijst is natuurlijk Alaska, maar je moest eens weten hoe vaak ik daar vragen over krijg. De hoogste tijd eens om dus enkele vooroordelen over Alaska de wereld uit te helpen. Alaska wordt in de zomer niet met een laag sneeuw en ijs bedekt, beren lopen niet overal zomaar over straat (en bovenal: eten geen mensen) en er zijn ook geen enge bush-mannen die mij willen aanranden.
 
De veiligheidsmaatregelen die ik in Alaska neem, zijn heel anders dan elders ter wereld. Hier houd ik namelijk wel gewoon al mijn spullen bij me en voel ik me ‘s avonds ook niet onveilig. Tenzij … ik net als afgelopen zomer overnachtte bij de beren in Lake Clark National Park. Dit is berenland pur sang (er worden ook diverse National Geographic docu’s hier opgenomen) en de beren struinen hier letterlijk door de tuin van je accommodatie. In eerste instantie dacht ik dat het wel mee zou vallen, maar toen ik ‘s avonds in het donker van het restaurant naar mijn cabin moest lopen en er iemand met een geweer mee liep ‘just in case’, realiseerde ik me dat het serieuze business is. Ik kwam uiteraard veilig aan, maar de volgende dag, net voordat ik door het vliegtuigje weer werd opgehaald voor mijn reis terug naar Anchorage, stond er warempel een dikke bruine beer net achter mijn cabin. Super gaaf, super spannend en met recht één van de hoogtepunten van mijn wereldreis.
 
Meer lezen?
Solo wandelen tussen de beren van Alaska
Over de Magic Supertramp bus van Into the Wild
Een ode aan Alaska
 
alleen op reis als vrouw in alaska
 
Zoals je ziet loop ik als vrouw alleen op reis zeker niet in zeven sloten tegelijk. Per land zijn veiligheidsmaatregelen natuurlijk altijd noodzakelijk, maar ik denk dat het allerbelangrijkste dat je als vrouw alleen op reis kunt doen vertrouwen op je intuïtie is. Wat denk jij?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Erfgoedfestival 2018: over de grenzen van Gelderland
De 10 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

5 Comments

 • monique

  Wat een leuk artikel.Dank je wel. Ook ik reis graag alleen. Ik vind het belangrijk dat ik vooraf een goed gevoel heb bij het land wat ik wil bezoeken. Als dat een ja is ga ik de ticket boeken.Ik neem altijd een paar zakken noten mee en nakd repen en zorg,in de regel dat ik in mijn homestay ben als het donker is. Ga ik lekker douchen,lezen en vroeg slapen zodat ik de volgende dag weer fit ben.Ik luister heel goed naar mn intuïtie maar vooral vind ik dat ik zo zoveel lieve en leuke mensen ontmoet op reis.Ik huur graag een fiets en loop veel, heerlijk mn neus achterna
  Kijken, proeven, ruiken , ontmoeten en vind het ook fijn alleen met mn zelf op stap te zijn.En die laatste is vlgs mij ook een belangrijke. Dat je je thuis en velig voelt bij jezelf. En als je je in een situatie niet veilig voelt dat je daar ook uitstapt en je rust neemt.En accepteer het ook als het een dag of dagdeel wat minder gaat. Hoort er ook bij vind ik
  Ik wens je veel reisplezier.Lieve gr. Monique

 • monique

  Wat een leuk blog.Dank je wel. Ook ik reis graag alleen. Ik vind het belangrijk dat ik vooraf een goed gevoel heb bij het land wat ik wil bezoeken. Als dat een ja is ga ik de ticket boeken.Ik neem altijd een paar zakken noten mee en nakd repen en zorg,in de regel dat ik in mijn homestay ben als het donker is. Ga ik lekker douchen,lezen en vroeg slapen zodat ik de volgende dag weer fit ben.Ik luister heel goed naar mn intuïtie maar vooral vind ik dat ik zo zoveel lieve en leuke mensen ontmoet op reis.Ik huur graag een fiets en loop veel, heerlijk mn neus achterna
  Kijken, proeven, ruiken , ontmoeten en vind het ook fijn alleen met mn zelf op stap te zijn.En die laatste is vlgs mij ook een belangrijke. Dat je je thuis en velig voelt bij jezelf. En als je je in een situatie niet veilig voelt dat je daar ook uitstapt en je rust neemt.En accepteer het ook als het een dag of dagdeel wat minder gaat. Hoort er ook bij vind ik
  Ik wens je veel reisplezier.Lieve gr. Monique

  • anto

   Leuk om te horen Monique! Ik ga over anderhalve week weer in mijn eentje op reis naar Bali en kijk er enorm naar uit. Vind je ook niet dat je naarmate je vaker reist, een bepaald instinct ontwikkelt voor wat goed voelt en wat niet? Dat accepteren vind ik nog wel eens lastig, maar weet nu dat dat er ook mag zijn en dat reizen alleen niet alleen maar happy go merry is, zoals je vaak op social media ziet. Ik wens je veel mooie reizen toe en bedankt voor je bezoekje aan mijn blog!

 • Lieke de Leeuw

  Een heel leuke blog en dank je dat je Nepal noemt. Ik reis ieder jaar naar Nepal (ik ben een vrouw van 69) en ik heb me in de reizen die ik altijd alleen maak, nog nooit zo veilig gevoeld als in Nepal. In mijn eentje reis ik echt met heel veel plezier heel Nepal door,het voelt altijd “welcoming” en fijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *