Abisko Wool Shirt van Fjällräven
we12test

Abisko Wool Shirt van Fjällräven: hét outdoor shirt voor hem & voor haar

Onlangs mochten een goede vriend van me en ikzelf een Abisko Wool Shirt van ons favoriete outdoormerk Fjällräven testen. Voor het eerst in de geschiedenis dus een duo-review, een shirt voor hem en een shirt voor haar!
 

Mijn reisgenoot over de Abisko Wool Shirt van Fjällräven

Sinds twee jaar ben ik in het gelukkige bezit van een merinowollen t-shirt van Icebreaker. Gekocht uiteraard op aanraden van Antonette. Zelf loopt zij hele hikes in merinowollen ondergoed, of op zijn minst slaapt ze erin. Wellicht raar maar ook als ervaren wandelaar had ik hier nooit bij stil gestaan, ik pakte altijd gewoon 1 of 2 synthetische sportshirts. Tot we inderdaad in een outlet store stonden en ik de magische woorden hoorde: “het stinkt niet”.
 
Dat kon ik niet geloven, stinkt niet, ik stink altijd. Nou ja altijd, je snapt wel wat ik bedoel. Maar de belofte bleef door mijn hoofd spoken en niet veel later had ik dat shirt gekocht. De enige opmerking die ik erbij had, destijds, en nu nog steeds is dat het zo super dun lijkt die stof. Maar we zijn twee jaar verder, ik heb het shirt vaak aan (1x per week gemiddeld) en het is nog steeds heel.
 
Flashforward: Ik mag weer iets van Fjällräven testen! Drie keer raden waar ik naar op zoek ga? Juist: merinowol! En wat blijkt? Fjällräven heeft de Abisko Wool S/S in haar assortiment. Meteen een aanvraag gedaan en een paar weken later ligt hij op de mat. Helaas niet op tijd om hem op de motor te testen tijdens een vette offroad trip naar de Pyreneeën, maar wandelen is ook leuk!
 
Dit shirt is beduidend dikker van stof dan mijn icebreaker, en dat merk je! Met dit t-shirt heb je het echt niet snel koud op je bovenlijf. Ik heb in vrijwel alle t-shirt soorten de maat M, behalve bij Fjällräven, daar is het S. Toch het gebrek aan een Zweedse bouw mijner zijde. Hoe dan ook, het zit echt lekker, soepel, geen drukkende verdikkingen op de naden, ja en dan de eigenschap van merinoswol, het voert vocht af, het houdt je warm en het is lekker zacht.
 
Tijdens hele warme dagen echter zweet ik me een ongeluk, dus de vochtafvoer is wel prima maar het shirt zelf behoudt zoveel warmte dat ik het liever niet aan trek tijdens de 30 graden dagen in de huidige Nederlandse zomers. Wat dan weer wel zo is, is dat een ‘gewoon’ t-shirt bij mij dan in no time kletsnat is en niet meer opdroogt. Dat doet het Abisko wool shirt dus wel en heel snel. Het droogt als een malle dus in plaats van de niet meer opdrogende klotsende oksels kan je met dit shirt gewoon even een iets koelere plek opzoeken en voor je het weet ben je alweer het heertje of dametje. Super handig in de Zweedse bergen 🙂
 
Merinowol is aan de prijs voor een t-shirt, maar een t-shirt waarin je niet stinkt van een van je favoriete merken is toch geweldig! Daarbij komt ook nog dat het gewoon een shirt is dat goed zit. In het verleden had Fjällräven er wel eens een handje van om zeer kwalitatief hoogwaardig, functionele kleding te maken en dat betekende dan niet zelden dat het er uit zag als een hobbezak. Dat is nu wel anders en hoewel ik niet heel hoog uitsla op de ijdeltuitmeter vind ik het toch fijn dat het gewoon goed staat.
 
Kortom; ik ben ontzettend blij met dit shirt en zou het zeker willen aanbevelen. Had ik het shirt ook gekocht als ik het zelf zou moeten aanschaffen? Ik denk het wel, ik ben wel een beetje verliefd geworden op de eigenschappen van merinowol, dat in combinatie met mijn liefde voor het merk zelf en het feit dat ik ook op mijn wereldreis straks zo min mogelijk spullen meeneem maakt dit tot mijn vaste motor/ hiking uitrusting!
 
abisko wool shirt van fjallraven
 

Antonette over de Abisko Wool Shirt van Fjällräven

Ohjee, mijn NKBV C1 cursus staat voor de deur en ik heb inpakstress. Want: ik heb zojuist een flink gat in mijn jaren oude Icebreaker t-shirt getrokken. Ik stuur Fjällräven een berichtje met de vraag of zij een oplossing hebben in de vorm van een nieuw shirt. Mijn reisgenoot loopt al enkele weken in het Abisko Wool Shirt van Fjällräven en is laaiend enthousiast. Vier dagen later valt ie in de bus, net op tijd voordat ik naar Oostenrijk vertrek. En aansluitend naar Zweden, ik heb Nederland voorlopig vaarwel gezegd.
 
Ik heb gekozen voor een rood shirt en dat is niet zonder reden: ik vind het belangrijk om ‘vindbaar’ te zijn in de bergen. Deze zomer loop ik diverse solo tochten in Zweden en dan wil ik niet in schutkleuren opgaan in de natuur. Stel dat ik het ravijn in kukel, dan ben ik voor hulpverleners direct zichtbaar. Wellicht is dat niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een shirt, ik sta er wel regelmatig bij stil. Vooral wanneer ik op solo-avontuur ga. Rood it is dus.
 
Wat ik zo fijn vind aan merino wol en waarom ik dus al jaren in merinowollen shirts loop is simpel. En je kunt het hierboven al lezen: het stinkt niet. Op het moment van schrijven stap ik net van een vierdaagse trektocht op de Kungsleden en heb ik die vier dagen vier lagen van gedragen, waarvan drie merino: een hemd van Kari Traa (sorry Fjällräven, die lag nog in de kast), daar overheen mijn Abisko shirt, gevolgd door de Keb Fleece die vorig jaar mee mocht op avontuur. Omdat het ‘s nachts vroor in mijn tentje, had ik alle lagen 24 uur per dag aan. Zonder stinken. Geloof je me niet? Probeer het zelf maar uit zou ik zeggen!
 
Voor mij is het belangrijk dat de pasvorm van een t-shirt goed is. Dus niet te strak om je borst, lang zodat je kunt bukken zonder een blote rug te krijgen en ruim voldoende om comfortabel in te bewegen. Het shirt voldoet aan al die eisen.
 
Net als de Fjällräven Abisko legging is dit een nieuwe favoriet in mijn outdoor collectie. Dat ie dan ook nog eens de naam van een van de mooiste nationale parken in Zweden draagt, is een leuk extraatje.
 
Het enige nadeel? Al na mijn eerste trektocht in de Alpen zit er een riemgaatje in. En dat terwijl ik geen riem heb gedragen. Wol staat erom bekend snel gaten te krijgen en ik kan alleen maar hopen dat het niet verder scheurt, zodat ik het shirt volgende maand mee kan nemen wanneer ik zes maanden door Nieuw-Zeeland ga lopen op Te Araroa, de 3.000 kilometer lange thru hike van noord naar zuid.
 
abisko wool shirt van fjallraven

Onderweg op de Moselradweg
Onderweg op de Moselradweg
 

Conclusie en disclaimer

Op het gaatje na zijn we enthousiast. We nemen hem beiden mee op onze afzonderlijke wereldreizen en gaan er nu en in de toekomst ongetwijfeld nog ontzettend veel plezier van beleven.
 
Wil je hem kopen? Dat kan onder meer bij Bever
 
Wij kregen deze shirts aangeboden in ruil voor een eerlijke review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk een bescheiden commissie, zonder extra kosten voor jou!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *