Abisko Nationaal Park in Zweden
zweden

Abisko Nationaal Park in Zweden: must do voor de natuurliefhebber

Abisko Nationaal Park in Zweden is waarschijnlijk een van de meest bijzondere bestemmingen in Lapland. Ik bezocht het nationale park de afgelopen vijf jaar maar liefst drie keer, waarvan meest recentelijk vorige week. De vorige twee keren had ik slecht weer, deze keer scheen de zon. Ik verbaasde me opnieuw over de schoonheid van het landschap en de ruige natuur die je hier gepresenteerd wordt. In dit uitgebreide artikel over Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland vertel ik je alles over deze bijzondere plek. Hoe je er kunt komen, wat je er kunt doen, waar te overnachten en meer over het weer. Veel leesplezier!
 

Lapporten in Abisko Nationaal Park
Lapporten: de toegangspoort tot Lapland
 

Over Abisko Nationaal Park

In tegenstelling tot de andere nationale parken in Zweeds-Lapland is Abisko Nationaal Park uitstekend bereikbaar en hiermee een van de meest bezochte parken in het noorden van Zweden. De E10 tussen Kiruna en Narvik loopt door noorden van het park en vanuit Kiruna kun je er ook per trein of bus naartoe reizen. Er zijn talloze voorzieningen voor de bezoeker, waaronder verschillende hostels en hotels. Bovendien kun je je bij Naturum uitgebreid laten informeren over de bezienswaardigheden.
 
Abisko Nationaal Park is relatief klein en meet een oppervlakte van 77 vierkante kilometer. Het park werd opgericht in 1909 en maakt onderdeel uit van het Europese Natura 2000 netwerk. Binnen de parkgrenzen is één Sámi gemeenschap: Gabna. De beroemde Kungsleden hiking trail start in Abisko Nationaal Park. Elk jaar vindt medio augustus het wandelevenement Fjällräven Classic plaats, waarbij honderden wandelaars uit de hele wereld het deel tussen Nikkaluokta en Abisko afleggen.
 

Abisko Nationaal Park in Zweden
De gratis informatiefolder van Abisko
 

Het weer in Abisko Nationaal Park

Doordat Abisko Nationaal Park aan de oostkant van de berg Njullá ligt, valt er relatief weinig neerslag. Hierdoor is het een van de droogste plekken in Zweden en is het regelmatig zonnig weer. Nu moet ik je wel eerlijk zeggen dat ik deze informatie heb gekregen bij Naturum, want de vorige twee keer dat ik er was, was het koud en nat. In de zomer van 2021, toen ik de Kungsleden sectie Abisko – Nikkaluokta liep, was het eind juli zelfs slechts 2 graden (twéé ja!). Wees qua weer in Abisko dus op alles voorbereid!
 

Abisko Kungsleden
Start van de Kungsleden in slecht weer
 

Abisko bezienswaardigheden

De Sámi gebruiken het gebied rondom het Törnetrask meer, ten noorden van Abisko Nationaal Park, al eeuwenlang. Oude valkuilen getuigen van de jacht op wilde rendieren. Tegenwoordig worden ze gebruikt om foeragerende rendieren te voeden die in het bezit zijn van de Gabna Sámi gemeenschap. Er leven lynxen en veelvraten in Abisko, maar de kans is klein dat je ze tegenkomt. Mogelijk zie je wel elanden, hazen, hermelijn en lemmingen. Ook leven er meer dan 200 vogelsoorten in Abisko Nationaal Park, waaronder de zeldzame arctische grasmus. Daarnaast staat Abisko bekend om haar uitbundige flora, veel van de voorkomende berg planten komen voor op de flanken van Njullá.
 
Dé reden waarom toeristen Abisko Nationaal Park echter bezoeken is de Abiskojåkka, een ruige rivier afkomstig uit de Abiskojaure. De Abiskojåkka worstelt zich door een nauwe kloof met bijzondere rotsformaties, voor hij uitmondt in het Törnetrask meer. Langs de kloof zijn wandelpaden aangelegd zodat je de rivier en zijn watervallen van bovenaf kunt aanschouwen.
 
Andere interessante bezienswaardigheden in Abisko Nationaal Park zijn het Sámi kamp, de vogelheuvel (niet toegankelijk tussen 1 mei en 31 juli), het Abikso Border Defence Museum en de stoeltjeslift op Njullá. Vanaf het bergstation van de lift is het nog een uur lopen naar de top van de berg.
 

de kloof van de abisko rivier
De kloof van de Abiskojåkka
 

Wandelroutes in Abisko Nationaal Park

Er zijn talloze wandelpaden in Abisko Nationaal Park voor verschillende niveaus. De geel gemarkeerde canyon wandeling duurt een half uur en voert je langs de kolkende Abiskojåkka. Een deel van deze route gaat over houten vlonders en is hierdoor ook geschikt voor minder validen. Ook kun je afdalen naar de oevers van het Törnetrask meer, over de groene route, deze wandelroute kost je ongeveer een uur. Een langere wandeling van ca. 2 uur voert je eerst over de Kungsleden langs de kloof en buigt halverwege af richting Njakajaure. Vanaf hier heb je prachtige vergezichten over Lapporten en de omringende bergen. Verder zijn er nog wandelroutes naar Kärsafallen (paars, 4 uur), Paddus (blauw, 6-8 uur) en Rihtonjira (4-6 uur). Een eenvoudige gratis wandelkaart is verkrijgbaar bij Naturum.
 
Mijn favoriete wandelroute is de Njakajaure Natuurwandeling. Vanaf deze wandelroute heb je onderweg prachtige uitzichten op Lapporten, volgens Sámi ook wel de toegangspoort tot Lapland genoemd. Ook de uitzichten over de Abiskojåkka zijn simpelweg indrukwekkend te noemen. Absoluut een aanrader dus!
 

Wandeling in Abisko Nationaal Park
Natuurwandeling in Abisko Nationaal Park
Uitzicht op Lapporten
Uitzicht op Lapporten
 

Kungsleden in Abisko Nationaal Park

Ook de beroemde Kungsleden loopt voor een deel door Abisko Nationaal Park, het is het beginpunt van de bekendste wandelroute van Zweden. Vanaf hier loop je zo’n 15 kilometer door het nationale park, dat je in de zuidoostelijke hoek uiteindelijk weer verlaat. Je volgt een deel van de Kungsleden tijdens de Njakajaure wandelroute. Wildkamperen is niet toegestaan voor wandelaars binnen de grenzen van het nationale park. Er zijn twee kampeerplekken voor Kungsleden trekkers: de Nisson Campground op vier kilometer lopen van het begin van de trail en bij Abiskojaurestugorna op 14 kilometer lopen vanaf Abisko Naturum. Op deze laatste kun je alleen betaald kamperen.
 

De Abiskojakka
De Kungsleden uitzichten
 

Hoe bereik je Abisko Nationaal Park

Omdat Abisko Nationaal Park goed bereikbaar is, komen er vele bezoekers. De E10 tussen Kiruna en Narvik doorkruist het park, vanaf Kiruna is het een uurtje rijden tot je bij Abisko aan komt. Wil je liever met het openbaar vervoer, dan zijn er verschillende opties. Er rijden dagelijks bussen tussen Abisko en Kiruna, deze vertrekken vanaf de luchthaven van Kiruna en het busstation in het centrum van de stad. Ook kun je vanaf Kiruna met de trein naar Abisko reizen.
 
Meer lezen over Kiruna? Dat kan in dit uitgebreide blog over Kiruna.
 

Waar te overnachten bij Abisko

Overnachten kan in en rondom het dorp Abisko, ten oosten van het nationale park. Ook is er bij de ingang een Abisko hostel van STF, de Zweedse toeristenvereniging, met de naam Abisko Turist Station. Wildkamperen is binnen de parkgrenzen niet toegestaan, ook niet aan de Kungsleden. De Abisko Mountain Lodge is een populaire plek om te overnachten. Boek je overnachtingen van tevoren, het is een gewilde plek om te overnachten en de plekken zijn beperkt.
 
Wil je Abisko Nationaal Park bezoeken vanuit Kiruna voor een dag, dan kan ik je een overnachting in Camp Ripan van harte aanbevelen. Ik heb hier overnacht in een comfortabel chalet, een aanrader!
 
Bekijk hier de accommodaties, prijzen en beschikbaarheid voor Abisko Nationaal Park.
 

Uitzicht over het Törneträsk meer
Uitzicht over het Törneträsk meer
 

Reizen naar Abisko Nationaal Park

Wil je Abisko Nationaal Park bezoeken als onderdeel van een rondreis door Zweeds Lapland? Dan kan ik je de volgende reizen van harte aanbevelen:
 
Noordkaap, Lapland en Lofoten rondreis
Fly & Drive Noordkaap, Lapland, Lofoten en Senja
Rondreis Beleef Zweeds-Lapland
Rondreis Velkommen i nord
 

Regel je eigen reis

Liever zelf je reis naar Zweden regelen? Dat kan natuurlijk ook! Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Een reisgids voor Zweden mag natuurlijk ook niet ontbreken, die van Capitool is favoriet. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes!
 
Ga je met de eigen auto naar Zweden? Overweeg dan om een deel met de boot af te leggen. In dit uitgebreide artikel vergelijk ik de verschillende routes van Stena Line. Benieuwd naar de tarieven en beschikbaarheid van Stena Line? Die vind je hier.
 
Toch liever vliegen en een auto huren? Boek dan een ticket naar Kiruna in Zweden, met SAS zijn er dagelijkse verbindingen. Huur vanaf hier een auto bij EasyTerra of bij Sunny Cars. Accommodaties boek je snel en eenvoudig via Booking.com. Zoals gezegd overnacht ik zelf graag bij Camp Ripan, maar ook de Abisko Mountain Lodge is een prima optie. Ben je op zoek naar een vakantiehuis, kijk dan eens bij Interhome voor de verschillende opties!
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee alles wat je wilt weten vertelt over Abisko Nationaal Park in Zweden. Mocht je nog vragen, laat ze dan gerust achter in de comments. Wil je meer lezen over Zweden, bezoek dan ook onze Zweden startpagina met talloze handige tips, veel meer blogs en video’s.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *