chili,  ijsland,  nepal,  nieuw-zeeland,  noorwegen

6 Prachtige plekken die je alleen kent als je er geweest bent

Ik krijg een beetje de kriebels van gehypte woorden die door veel collega’s in de reisbranche gebruikt worden. We hebben tegenwoordig allemaal een ‘bucketlist’, iedereen wil van ‘de gebaande paden’ af en een geheime plek waar je zomaar ineens tegenaan loopt wordt ‘de verborgen parel’ genoemd. Echt, de rillingen lopen over mijn rug als ik dit schrijf. Alhoewel ik vast niet de meest originele blogger ter wereld ben, schrijf ik wel over plekken waar bijna niemand anders over schrijft. Bij mij geen lijstjes met hippe bars in Londen, een itinerary voor New York of hoe je bestemming X on a budget moet doen. Regelmatig krijg ik een comment van een lezer dat ze nog nooit van sommige plekken gehoord hebben waarover ik schrijf. Daar word ik best vrolijk van, want schijnbaar zijn er meer ongebaande paden in deze wereld dan men ons wil doen laten geloven.
 
Enkele van de meest gelezen blogs op we12travel zijn van populaire bestemmingen, zoals Yellowstone National Park, de Great Walks van Nieuw Zeeland en de Blue Lagoon op IJsland. Echter zijn er ook nog genoeg onbekende plekken waar ik graag eens over schrijf, prachtige plekken waarvan ik zeker weet dat je er nog nooit van hebt gehoord, tenzij je er bent geweest. Bij deze:
 

Alberto De Agostini National Park, Chili

Een van mijn favoriete plekken ter wereld is Patagonië en als je hier op reis gaat, kom je toch vaak al in nationale parken als Torres del Paine of Los Glaciares terecht. Begrijp me niet verkeerd, het zijn prachtige plekken, maar als je écht naar een gave natuurplek wilt, moet je naar Alberto de Agostini National Park in het uiterste zuiden van Chili gaan. Het is een beetje lastig want je kunt er alleen per boot komen, maar het is de moeite meer dan waard. In het park liggen talloze getijdengletsjers (er is zelfs een Holland Glacier!), het Darwin gebergte, fjorden, wildlife en vooral stilte. Heel veel stilte. Helaas kun je hier niet zelfstandig op pad gaan omdat er altijd anderen bij zijn die ook op de boot zitten. Mij heeft dat echter niet echt gestoord omdat ik me toch wel vaak van de groep verwijderde door wat rustiger te lopen of gewoon ergens op een steen te gaan zitten. Hoogtepunt van deze trip was het bezoek aan de Pia Glacier. Ik heb iets met gletsjers en ik heb eindeloos voor de ijsmuur gezeten, kijkend naar het blauwe ijs en met een luisterend oor naar stukken die afkalfden in het water. Geloof mij maar, de Perito Moreno met zijn boardwalks en hordes toeristen is kinderspel hierbij vergeleken…
 
Hoe kom je in Alberto de Agostini National Park
Zoals ik noemde, kun je hier alleen per boot komen. Australis Cruises heeft luxe cruises van 4 of 5 dagen, vertrekkende vanuit Punta Arenas in Chili of Ushuaia in Argentinië. Op onze 5-daagse reis maakten we 2 excursies per dag, meestal in dit nationale park maar soms ook naar andere plekken zoals bijvoorbeeld Kaap Hoorn, vernoemd naar het plaatsje Hoorn!
 
pia glacier patagonia chile

alberto de agostini national park chile patagonia

penguins patagonia

pia glacier patagonia chile
 

Copper River Delta, Alaska

Alaska kent een gigantisch oppervlak en bestaat grotendeels uit wildernis. Veel plekken kunnen alleen te voet, per boot of per vliegtuigje bereikt worden. Als je van de gebaande paden wilt gaan, is Alaska jouw droomplek. Een van mijn favoriete plekken in Alaska waar nog weinig toeristen komen, is het vissersplaatsje Cordova, gelegen in het oostelijke deel van Prince William Sound. Ik reisde hier naartoe met een ferry van Alaska Marine Highway en het hoogtepunt van mijn bezoek aan Cordova was toch wel een bezoek aan de Copper River Delta. Deze rivierdelta is de grootste aan het Pacifische zijde van heel Noord-Amerika! Er loopt onverharde weg doorheen die je uiteindelijk, 50 mijl van het dorp verwijderd, naar de prachtige Child’s Glacier voert. Voor mij is dit een van de meest indrukwekkend gletsjers ter wereld die ik ooit heb gezien. Niet alleen omdat je ontzettend dichtbij kan komen, maar ook omdat er gigantisch veel ijs afbrak toen ik er was. Het enige dat je van de gletsjer scheidt, is de snelstromende Copper River, je staat er dus bijna met je neus bovenop. Een andere bezienswaardigheid in de delta is de Million Dollar Bridge, die vroeger gebruikt werd om koper uit de bergen sneller naar zee te kunnen transporteren. Ik was in de Copper River Delta in de maand juni en er was nauwelijks iemand anders behalve ons groepje van drie. We brachten de middag door met het maken van korte wandelingen, het maken van foto’s, het observeren van wild (met name vogels) en genieten van het ultieme eenzame gevoel.
 
Hoe kom je in de Copper River Delta
De Copper River Road is enkele jaren geleden overstroomd en hierdoor maar beperkt begaanbaar. Het stuk tot aan de gletsjer is nog niet hersteld (en wordt voorlopig ook niet hersteld heb ik me laten vertellen) dus je enige mogelijkheid is om met een bootje te gaan. Als je interesse hebt kun je dit regelen via de Orca Adventure Lodge, waar ik verbleef tijdens mijn bezoek aan Cordova.
 
childs glacier alaska

copper river delta

million dollar bridge alaska
 

Gokyo, Nepal

Toen ik de mogelijkheden voor een trektocht naar Everest Base Camp online aan het uitzoeken was, had ik nog nooit van het dorpje Gokyo gehoord. Echter was ik op zoek naar een alternatief voor de enorm populaire standaard trektocht naar EBC en toen kwam ik dus op de route via Gokyo. Gokyo is niet meer dan een aantal huisjes op 4.750 meter hoogte, aan het einde van de Gokyo Vallei. De meeste bezoekers komen vanuit deze vallei en bereiken eerst de drie prachtige Gokyo Lakes. Deze meertjes zijn ontzettend fotogeniek en ik had moeite om mijn camera aan de kant te leggen toen ik hier was. Het dorpje ligt aan het derde meer en aan de andere kant van het dorp, kun je Gokyo Ri beklimmen, van waar je prachtig uitzicht hebt op Mount Everest. Achter het dorp ligt de Nzogumpa Glacier, die vanaf Cho Oyu gestroomd komt, een van de achtduizenders in dit gebied. In het dorp ligt een kleine winkel met een boekhandel, die zegt de hoogst gelegen boekhandel ter wereld te zijn. Ik kocht hier een exemplaar van ‘The Climb’ van Anatali Boukreev, de tegenhanger van ‘Into Thin Air’ van Jon Krakauer. Terug kijkende op onze tocht, was Gokyo toch wel de meest bijzondere plek die we bezochten.
 
Hoe kom je in Gokyo
Je moet lopen! Wil je het goed doen, oftewel langzaam om hoogteziekte te vermijden, doe er dan in ieder geval 7 dagen over vanaf Lukla, waar zich het dichtstbijzijnde vliegveld bevindt. Je loopt door de Gokyo Vallei maar kunt ook over de verschrikkelijke Cho La Pass, die ik je alleen adviseer te doen als je een geoefende wandelaar bent.
 
mount everest from gokyo ri

gokyo lake

cho oyu and gokyo lake
 

Þórsmörk, IJsland

IJsland krijgt elk jaar meer en meer bezoekers, maar het grootste deel van hen komt nooit echt verder dan de Ringweg. Alhoewel je je prima kunt vermaken als je deze weg volgt, raad ik je zeker ook aan om het binnenland van IJsland te bezoeken. Het mooiste stukje van het IJslandse binnenland waar ik tot nu toe ben geweest, is Þórsmörk (Thorsmork), een gebergte aan de zuidkust. Dit gebied is tevens het einde van de populaire Laugavegur Trek. Tenzij je gaat wandelen, kom je waarschijnlijk niet in Þórsmörk en dat is zonde, vooral als je van bijzonder mooie plekken houdt. De Þórsmörk vallei is enorm groen in vergelijking met de rest van IJsland en is omringd door gletsjers en vulkanen, waarvan de Eykjafjallajökull de meest bekende is. Wanneer je hier gaat wandelen, loop je van het ene plaatje naar het andere, zo mooi is het er. Zo kun je hier een heuse sprookjesberg genaamd Mount Rjúpnafell beklimmen en er zijn diverse kloofwandelingen. Wanneer je besluit naar Þórsmörk te gaan, kun je hier kamperen of in een van de hutten verblijven. Het is niet luxe maar wel heel bijzonder en ik weet zeker dat je Þórsmörk geweldig vindt! Deze zomer ga ik er voor de derde keer naartoe en ik kijk er nu al weer naar uit.
 
Hoe kom je in Þórsmörk
Tenzij je een flinke 4WD hebt (daarmee bedoel dus ik geen Toyota RAV4) en ruime kennis hebt van het doorsteken van wilde rivieren raad ik je niet aan om met de auto te gaan. De bus is dan de enige optie, wij maken altijd gebruik van de dienst van Reykjavík Excursions, zij hebben een dagelijkse verbinding tussen Reykjavík en Þórsmörk. De rit er naartoe is adembenemend, vooral het deel waarbij de bus de wilde Krossá rivier doorsteekt is super spectaculair!
 
thorsmork iceland

thorsmork iceland

camping in thorsmork
 

Rimstigen, Noorwegen

Je kent ze vast wel, die foto’s van rotsen in Noorwegen boven een fjord, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. Wij zijn niet op deze plekken geweest, simpelweg omdat wij in juni in Noorwegen waren en dat was nogal vroeg in het seizoen, op de meeste wandelpaden lag nog flink wat sneeuw. Op zich vonden we dat niet zo erg want beroemde wandelingen zoals Trolltunga en Preikestolen trekken veel bezoekers. Google die laatste maar eens, dan zie je hordes mensen op de preekstoel zitten, niet bepaald ontspannend en rustgevend, zoals men je graag wil laten geloven. Gelukkig hebben wij een plek gevonden in Noorwegen waar bijna niemand komt, namelijk Rimstigen. Dit is een halve dagwandeling in het Nærøyfjord, een van de smalste fjorden in Noorwegen. Het is een pittige wandeling, omhoog over een smal en steil pad, maar eenmaal boven is het de moeite meer dan waard! We waren hier de enigen (zelfs terwijl het zondag was) en dat maakte het nog een extra stukje specialer. De Rimstigen hike was wel pittig, volgens de Noren een eenvoudige zondagmiddag wandeling. Die gekke Noren!
 
Hoe kom je bij Rimstigen
We vlogen naar Bergen, huurden hier een auto en reden naar het dorpje Gudvangen. Hier volg je de eenbaansweg naar Bakka en aan het einde van de weg, ben je bij het begin van de Rimstigen Trail. Wij liepen in ongeveer 2 uur naar boven en in 90 minuten weer naar beneden. Een halve dag dus inderdaad.
 
ristigen hike norway

ristigen hike norway
 

Nelson Lakes National Park, Nieuw-Zealand

Degenen die in Nieuw-Zeeland zijn geweest, hebben wellicht wel eens van Nelson Lakes National Park gehoord. Toch ontvangt dit park minder bezoekers dan veel andere mooie plekken in dit land. Telkens als ik mensen spreek die in NZ zijn geweest, vertellen ze me dat ze Nelson Lakes National Park hebben overgeslagen, wat echt ZONDE is! Geloof mij, als je een mooie plek wilt zien, ga dan hier naartoe. Ik was er zelfs al twee keer, in 2002 en in 2011, toen we een wandeling naar de Bushline Hut maakten op aanraden van een local. We brachten hier de nacht door voor we weer naar beneden liepen en waren de enigen hier. Een verademing na de volle berghutten op de Great Walks van Nieuw-Zeeland! Mocht je niet helemaal tot boven de boomgrens willen lopen, dan zijn er genoeg wandelingen langs het meer die voor iedereen goed te doen zijn. De foto op de pier hieronder is zelfs gemaakt naast de grote parkeerplaats, die overigens in het hoogseizoen nagenoeg leeg was. Mocht je besluiten om naar Nelson Lakes National Park te gaan als je in Nieuw-Zeeland bent, dan garandeer ik je dat je niet teleurgesteld bent!
 
Hoe kom je in Nelson Lakes National Park
Het park ligt in het noorden van Nieuw Zeeland’s Zuidereiland. Het dorpje Saint Arnaud ligt aan de oevers van Lake Rotoiti, het best bereikbare en hierdoor meest bezochte meer. Wil je verder de bush in, ga dan naar Lake Rotoroa, het andere meer van Nelson Lakes National Park.
 
prachtige plekken

nelson lakes national park

nelson lakes np

lake rotoiti
 
 
Het heeft me bijna de hele dag gekost om dit blog te schrijven en terwijl ik er zo mee bezig was, realiseerde ik me dat ik best een lucky bastard ben met al die mooie plekken die ik gezien heb. Hopelijk heb ik je hiermee laten zien dat er nog steeds bijzonder mooie, ongerepte plekken zijn die nog relatief onbekend zijn voor het grote publiek. Soms moet je er een stukje voor reizen of voor uit je comfort zone gaan, maar ik garandeer je dat het keer op keer de moeite waard zal zijn!
 
Had jij ooit van een van deze plekken gehoord?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
113 Dagen per jaar op reis met een fulltime kantoorbaan: zo doe je dat!
Over de Magic Supertramp bus van Into the Wild
– De mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

3 Comments

  • Stéphanie

    Ik ken alleen Gokyo, van naam helaas want ik ben er nooit geweest. De andere vier bestemmingen zijn ook magisch mooi. Allemaal plekken waar ik mij thuis zou voelen. Je voelt gewoon de rust als je naar de foto’s kijkt. Ik vind het ook heel gaaf dat je probeert om over minder bekende plekken te schrijven. Nu heb je ook de beste baan ter wereld en reis je geregeld (lucky you inderdaad!), dat geeft net iets meer mogelijkheden, maar dit soort plekken opzoeken kan eigenlijk iedereen. Ik geniet in ieder geval van je net iets originelere blogs. Zelf probeer ik het ook, maar ik kom toch geregeld op de bekendere plekken en schrijf er daarom toch over. Ontwikkelingspuntje. Over drie weken ga ik naar Corsica, eens kijken of ik daar nog minder bekende natuurplekken kan ontdekken 😉

  • Mellisa

    Stuk voor stuk prachtige plekken! Ik ken vaak ook niet alle bekende plekken op de wereld, dus dat scheelt al een boel. Ik wil heel graag naar Nieuw-Zeeland, lijkt me echt heerlijk om daar met een campertje rond te rijden. Ik zal Nelson dan wel een bezoekje willen brengen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *