
6 Mooie wandelingen bij Hemavan in Vindelfjällen Natuurreservaat
Vijf jaar geleden zei ik, toen ik klaar was met de wandeling Ammarnäs – Hemavan op Kungsleden: hier wil ik wel wonen. Helaas zijn huizen in Hemavan onbetaalbaar aangezien het een wintersportdorp is waar de rijke elite van Zweden een tweede huis heeft. Of een derde. Maar … ik mag me gelukkig prijzen dat mijn vriend (geen rijke elite haha) in Hemavan woont en dat ik er inmiddels ongeveer de helft van mijn tijd doorbreng. Ik ben dus al meermaals op avontuur geweest in het immense Vindelfjällen Natuurreservaat, het grootste natuurreservaat binnen Europa. In dit artikel deel ik 6 mooie wandelingen bij Hemavan met je!

De STF Viterskalet is de eerste berghut op de Kungsleden als je start vanuit Hemavan. Vanaf Naturum Hemavan is het 11 kilometer lopen, je doet er ongeveer drie-vier uur over, afhankelijk van je wandeltempo. Vanaf Naturum klim je flink tot boven de boomgrens, om vanaf hier prachtige uitzichten te hebben, zelfs helemaal tot de gletsjers in Noorwegen. Eenmaal bij het bergstation van de gondel ga je de Viterskalet vallei in en heb word je omringd door prachtige bergen. Terug wandel je over dezelfde route.
Lees hier mijn uitgebreide blog over de Kungsleden Ammarnäs – Hemavan.

Gurkfjället
Een relatief eenvoudige top die je kunt doen in de omgeving van Hemavan is Gurkfjället. Deze wandelroute is relatief onbekend bij toeristen en je komt er hoogstwaarschijnlijk dan ook alleen maar Zweden en wellicht een paar Noren tegen. De wandelroute begint in het gehucht Solberg tussen Hemavan en Tärnaby. Je klimt ongeveer driehonderd meter in drie kilometer, de wandeling is vrij geleidelijk dus. Gurkfjället ligt op 895 meter en vanaf hier heb je prachtige uitzichten over de rest van Vindelfjällen Natuurreservaat.

Drottningleden
De Drottningleden is een 8 kilometer lange wandelroute tussen Hemavan en Laisaliden. Je wandelt over de flank van de bergen met prachtige uitzichten op de toppen aan de overkant van de vallei. Je stijgt en daalt flink en steekt prachtige rivieren en watervallen over. Helaas is het een lijnwandeling en zul je dus zelf vervoer terug moeten regelen of over hetzelfde pad terug moeten lopen.

Beklimming van Murtsertoppen
De Murtsertoppen bestaat uit twee bergtoppen: Lilla Murtsertoppen (1.225m) en Murtsertoppen (1.413m.) Ik besloot vrij last minute aan deze wandeling te beginnen en kwam halverwege tot de ontdekking dat ik niet voldoende tijd had om de hele hike te maken voordat het donker zou worden (ik liep in september). En dus ben ik tot aan Lilla Murtsertoppen gegaan. Volg eerst de Drottningleden voor ca. drie kilometer tot aan de splitsing, vanaf hier gaat het pad verder stijgen en begin je aan de klim. Hij is niet technisch, wel soms steil, en in totaal ben je vanaf de splitsing nog drie kilometer verder voor je op de top van Lilla Murtsertoppen bent. Wil je verder naar de écht top, reken dan nog een extra uurtje lopen.

Kobåset
De Kobåset is een vallei tussen de Viterskalet vallei en de vallei van Murtsertoppen in. De route is niet gemarkeerd, maar er is wel een pad. Vanaf Naturum Hemavan volg je de Kungsleden tot je een afslag naar rechts richting een schuilhut ziet. Volg dit pad de vallei in, aan je rechterhand zie je op een heuvel een lavvu (een Sámi hut) liggen, een prima plek voor een stop. De trail naar Kobåset is duidelijk, maar gaat soms door een stukje moeras. Uiteindelijk kom je bij een rivier die je moet oversteken of doorwaden. Even verderop ben je bij een prachtige waterval, waar je heerlijk kunt zwemmen. Hier eindigt de wandeling.
Omdat deze route niet gemarkeerd is adviseer ik je een app te downloaden met een wandelkaart, bijvoorbeeld Gaia GPS of Naturkartan.

Naar Jirestugan
Een paar valleien verderop ligt een prachtige, verlaten vallei waar nauwelijks wandelaars komen. Je kunt hier overnachten in twee hutten, waarvan de Jirestugan de eerste is. In het begin is het pad nog duidelijk en stijg je geleidelijk tot boven de boomgrens. Wanneer je een moeras door moet, is het pad niet gemarkeerd en moet je zelf zoeken naar de beste route. Je steekt verschillende stroompjes over dus natte voeten gegarandeerd.
Vanaf Jirestugan kun je verder naar Glimmerstugan, hier is geen pad naartoe en moet je uitstekende navigatieskills hebben. In beide hutten kun je overnachten, first come, first serve. Let op: de rode kruizen geven de winter trail aan en kun je dus beter niet volgen. Deze route is alleen geschikt voor ervaren wandelaars.

Beste periode om te wandelen in Hemavan
De beste periode om te wandelen in Hemavan, een hooggelegen dorp, is in juli en augustus. De meeste sneeuw is dan van de trail verdwenen en de riviertjes zijn goed te voet door te waden. In juni ligt er nog veel sneeuw in de bergen en is het niet ondenkbaar dat je nog sneeuwvelden door moet steken. De hutten op Kungsleden gaan pas vanaf 20 juni open. September is ook een prima periode om te wandelen en zoals je hierboven kunt zien, maak je dan al kans op het noorderlicht. Echter zijn de dagen ook aanzienlijk koeler en korter dan in juli en augustus. Vanaf oktober gaat het meestal sneeuwen en indien het blijft liggen, kun je de meeste wandelingen niet meer veilig maken.

Hoe kom je in Hemavan?
Hemavan ligt aan de E12 tussen Umeå en Noorwegen. Vanaf Storuman is het nog ongeveer twee uur rijden. Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er meerdere bussen per dag vanaf Umeå naar Hemavan. Je kunt je ticket het beste van tevoren kopen in de TA bussen app van Länstrafik Västerbotten. Hemavan heeft ook een vliegveld, luchtvaartmaatschappij PopulAir heeft zes dagen in de week vluchten tussen Stockholm Arlanda en Hemavan (niet op zaterdag).

Verder nog handig om te weten
Er is geen camping in Hemavan (alleen een slechte wintercamping) maar je kunt prima overnachten in Hemavan Fjällhotel, hier hebben ze zowel meerpersoonskamers als privé-kamers. Heb je een iets ruimer budget, dan is Tunet een prima optie. In Hemavan is een grote supermarkt en er is een outdoorwinkel in hetzelfde winkelcentrum. Alle kleine benodigdheden voor je trektocht kun je hier nog kopen. Voor een goede dagenslunch of een kop koffie kun je terecht bij FICA. Goede burgers hebben ze bij Fjällkitchen.

Paklijst wandelen in Vindelfjällen
Hemavan ligt relatief hoog en je staat dus binnen no-time boven de boomgrens. Er staat bijna altijd een frisse fjällwind, dus dat betekent altijd warme kleding mee in de rugzak. Ik heb steevast een regenjack en donsjas mee, evenals lichte handschoenen, een buff en een muts. Verder is het handig om muggenspray mee te nemen, een zitflap omdat de grond soms drassig kan zijn en wandelstokken die je kunnen helpen bij het oversteken van riviertjes.

Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier

Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!

Conclusie
Hemavan is voor mij een van de mooiste plekken in Zweden en ik ben dankbaar dat ik hier zoveel van mijn tijd door mag brengen. De chaletbouw schrikt je in eerste instantie wellicht af, maar zodra je de prachtige natuur van het Vindelfjällen Natuurreservaat in stapt ben je dat al snel vergeten. Verder lezen over Zweden? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:
- Voor het eerst wandelen in Zweden? Lees hier mijn tips.
- De mooiste plekken in Zweden
- Of bezoek hier mijn Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over Zweden
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

