confessions van een travel blogger
confessions van een travel blogger,  sunday social travel talk

6 Dingen waarmee ik gestopt ben na 2 jaar als travelblogger

Hallo zondag, mijn favoriete dag van de week! Nouja, alleen als ik niet hoef te werken dan. Ik slaap een beetje uit, ga naar buiten de natuur in en publiceer meestal een nieuwe post in de Sunday Social Travel Talk reeks. Mocht je nog niet eerder op een zondag op onze site zijn geweest, dit is de dag dat ik praat over reizen, maar dan niet over een bestemming, maar over iets persoonlijks. Gewoon, omdat ik het leuk vind om niet alleen maar reiservaringen te delen maar soms ook een verhaal dat iets meer over mij als persoon laat zien. Soms is dit een blog in de vorm van de Confessions van een Travel Blogger, waar ik soms gewoon lekker loop te zeiken over hoe leuk/niet leuk het is om travelblogger te zijn, soms advies geef aan andere bloggers en ook gewoon gênante verhalen over mezelf vertel. Vandaag, 5 dagen voor we op het vliegtuig naar Tasmanië stappen, vond ik het leuk om weer eens een Confessions te doen. Daarom bij deze een lijstje van 6 dingen waarmee ik ben gestopt sinds ik travelblogger ben:
 

1. Aardig zijn tegen iedereen

Ik was altijd die persoon die door iedereen aardig gevonden wilde worden. Niet alleen door vrienden en familie, maar ook door collega’s, klanten, buren, mensen op de sportschool, noem het maar op, ik wilde dat ze me aardig vonden. Ik was daardoor dus altijd de persoon die altijd probeerde een oplossing te vinden als dingen niet gingen zoals gepland of uiteindelijk toch toegaf in onderhandelingen. De persoon die altijd iedereen tevreden wilde houden en altijd vriendelijk was, omdat je maar nooit weet ‘wanneer onaardig zijn je kapot kan maken.’ Maar weet je, ik heb er genoeg van. Na twee jaar, ben ik het zat om alleen maar aardig te zijn. Ik heb over me heen laten lopen alsof ik een vloerkleed was maar het is genoeg geweest. Al een tijdje hoor, maar het duurde even voordat ik dat toe durfde de geven en ook daadwerkelijk de discussie aan wilde gaan of iemand keihard ‘nee’ durfde te verkopen, recht in zijn gezicht. In dit wereldje, moet je voor jezelf opkomen want als je dat niet doet, maken mensen misbruik van je en kotsen ze je uit wanneer ze je niet meer nodig hebben. Het is genoeg geweest, ik ben ermee gestopt altijd maar aardig te zijn omdat je nooit weet wanneer onaardig zijn tegen je gebruikt kan worden. Ik heb de afgelopen jaren veel tijd besteed aan verkeerde personen en/of foute bedrijven. Vaak met valse hoop dat het, als ik maar aardig genoeg was, het uiteindelijk wel goed zou komen. Niet dus. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet onaardig geworden, maar zeg gewoon waar het op staat.
 

2. TV kijken

Ik ben nooit echt een tv-junkie geweest maar eigenlijk ben ik sinds we12travel nagenoeg volledig gestopt met tv kijken. De enige serie die ik nog wel eens aan wil zitten is The Big Bang Theory omdat ik Sheldon Cooper echt een briljant personage vind. Daarnaast kijken we soms wel eens naar Homeland (favoriet), The Walking Dead (ranzig) of Breaking Bad (gestopt bij seizoen 2) maar die hebben we op DVD dus kunnen we het aanzetten als we geen zin hebben om iets anders te doen. Het punt is, dat ik op zich best wat vaker tv zou willen kijken, maar dat het me gewoon niet lukt. Als ik op de bank ga zitten om iets te kijken, val ik meestal gewoon in slaap. Mijn brein moet bezig gehouden worden, op het moment dat ik nutteloze series ga kijken (want zeg nou zelf, de meeste tv-programma’s van tegenwoordig zijn nou niet echt om heel erg bij na te denken) val ik in slaap. Een typische vrijdagavond bij de We12travel Headquarters is dan ook, als we al thuis zijn, eerst boodschappen doen voor de rest van het weekend en vervolgens op de bank neerploffen. Ik val op een gegeven moment vanzelf in slaap en Martijn kijkt een film. Het liefste zou ik natuurlijk op pad gaan, maar dat lukt ook niet elke week meer tegenwoordig, ook omdat veel van mijn vriendinnen kinderen hebben.
 

3. Me druk maken om mijn uiterlijk

Ik heb een punt in mijn leven bereikt waarop ik denk “fuck it” over mijn uiterlijk. In sommige gevallen uiteraard, want je zal me nog steeds niet met een bos okselhaar of een ongeschoren bikinilijn in het openbaar zien. Maar sommige dingen heb ik gewoon opgegeven, zoals het verkrijgen van een superslank, gebruind en perfect afgetraind lichaam. Heb je deze zomer de hele hype rondom socality Barbie op Instagram mee gekregen? Ik vond het briljant! Eindelijk eens iemand die zegt waar het op staat, met de zogenaamde #iliveauthentic foto’s van perfect gestylde jongedames die een uitermate boeiende #outdoorlife hebben. Ik moet je eerlijk zeggen, nog nooit heb ik mijn leven een berg beklommen zonder een bezweet voorhoofd te krijgen of mijn haar bovenop mijn hoofd in een wrong te stoppen. Over het algemeen zie ik er, wanneer ik dan eenmaal boven ben, allesbehalve wunderschön uit. In het begin baalde ik daarvan en analyseerde ik elke foto van mezelf die op Instagram kwam. Tegenwoordig niet meer. Maatje 38 en bezwete voorhoofden zijn in wat mij betreft!
 

Halverwege Cho La Pass in Nepal. Vermoeid, bezweet en dik ingepakt.
Halverwege Cho La Pass in Nepal. Vermoeid, bezweet en dik ingepakt. De weg naar naar de pas ligt achter mij. Ja, het was steil!
 

4. Ontkennen dat ik een internet junkie ben

Hallo, mijn naam is Anto en ik ben verslaafd aan internet. Ik denk dat de meeste travel bloggers hier geen uitleg bij nodig hebben en dat ze precies begrijpen wat ik bedoel. Onlangs lag ik een blog van Karlijn en zij zei precies hetzelfde als ik nu. In Nepal vond ik het heerlijk dat we maar beperkt internet hadden en ons dus niet druk hoefden te maken over bezoekersaantallen en nieuwe blogs. Echter toen ik thuis kwam was ik zo weer hele dagen online. Als ik incheck in een hotel, is eigenlijk het eerste dat ik vraag ‘wat is de wifi code’ en hotels zonder internet, boek ik al helemaal niet meer. Wanneer ik thuis ben, zit mijn iPhone wel redelijk aan mijn hand geplakt.
 

5. Mezelf vergelijken met andere bloggers

Je kent ze wel, die bloggers die elke keer dat ze een mijlpaal bereikt hebben, dit op elk social media kanaal zetten zodat iedereen die wil het maar ziet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben (in de meeste gevallen) heel blij voor ze maar soms baal ik ook als een stekker. Dat betrek ik dan volledig op mezelf: waarom hebben zij meer bezoekers als ik? Wat doe ik verkeerd? Waarom heeft XX me ontvolgd op Twitter of Instagram? Ik werkte zo hard en toch kreeg ik niet de aantallen of de aandacht die ik wilde. Dat klinkt best wel ernstig, toch? Ik ben me ervan bewust, al best wel een tijd eigenlijk, dat het totaal geen zin heeft om mezelf met andere bloggers te vergelijken. Ik ben namelijk van nature echt totaal niet jaloers dus dit wereldje haalt, in sommige gevallen, gewoon het slechtste in mij naar boven. Het keerpunt kwam een tijdje geleden toen ik me realiseerde dat ik met ons nicheblog nooit een ton bezoekers zou halen. Dat gevoel werd nog eens versterkt toen ik een aantal weken geleden een presentatie van Eelco Roos bijwoonde, die de populaire Instagram account @croyable heeft. Hij vertelde tijdens zijn presentatie dat je als influencer niet meer gratis moet werken (zie volgende punt). Na de presentatie ben ik naar hem toe gegaan om te vragen wanneer hij denkt dat je dan een influencer bent. Zijn antwoord hierop, was dat je gevraagd wordt door merken om met hen samen te werken. Ik vond dat eigenlijk wel een goed antwoord, juist omdat het niks zegt over bezoekersaantallen en volgers, maar wel over je kwaliteiten als blogger. Dan heb ik het niet over perstrips waarvan de uitnodiging naar iedereen verstuurd wordt (of, nog erger, waarvoor je een week voor vertrek wordt uitgenodigd omdat ze niemand anders kunnen vinden) maar over merken die je benaderen, out of the blue, of je met ze wilt samenwerken. Die 100.000 bezoekers halen we dan waarschijnlijk nooit, maar inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat we dat niet nodig hebben om succesvol te zijn. Mocht je nog twijfelen over wat ik hier heb gezegd, lees dan dit geweldige blog van Explorista over waarom je moet stoppen met jezelf vergelijken met andere bloggers.
 
Knik Glacier Alaska
 

6. Gratis publiciteit geven

Daar is ie dan! Terugkijkend op punt 1, waar ik altijd maar aardig was tegen iedereen, bracht me naar het punt waarop ik zomaar alles gratis promootte, zonder dat ik erbij nadacht wat de benefits voor mij waren. Dan heb ik het heus niet alleen maar over geld, maar ook over andere manieren van erkenning. Het hele “ik moet aardig zijn want onaardig zijn kan me weleens in een lastige positie brengen” verhaal liep op een gegeven moment een beetje uit de hand. Zoals Eelco al zei, moeten influencers niet gratis werken. Of je mij moet betalen om jouw product te promoten of niet, laat ik in het midden, want als het echt een supergaaf merk is dat goed bij ons past, zal ik misschien anders reageren dan wanneer hotelketen X mij vraagt een Tweet te plaatsen. Kijk, als ik op perstrip ben hoef ik heus geen luxe hotelkamer, de hele dag een privé gids of elke avond drie gangen te eten, dat is niet mijn stijl. Vervoer en verblijf, is toch wel het minste. Merken die denken dat ik zelf nog mijn vervoer en maaltijden ga betalen snappen het niet, want sorry, voor een hotelovernachting van 50 euro kom ik niet opdraven en schrijf ik er zeker geen blog over inclusief film en social media promotie. Zo werkt het gewoon niet. Als ik zelf mijn vliegticket moet gaan betalen moet het wel zo enorm gaaf zijn dat ik er een vakantiegevoel mee kan beleven. Kan dat niet, dan geen deal want ik ga niet werken (bloggen blijft hard werken) en ook nog eens een fortuin uitgeven aan een vliegreis. Sorry friends, that ain’t the way it works no more. Mocht je nog twijfelen, lees dan van deze post by Olivier Blanchard, of je influencers moet betalen of niet.
 
Dat was het voor vandaag, mijn zeiktirade is weer ten einde. Hopelijk vind je me niet echt een zeikerd (zie je, ik vind het toch wel leuk als je me aardig vindt!) maar heb je wat aan mijn adviezen. Zo niet, dan hoor ik het ook graag! Ben jij schuldig aan een van de bovenstaande punten? Wat weerhoud je ervan het te veranderen?
 
Meer lezen? Deze blogs vind je ook vast leuk:
5 Mythes over het leven van een reisblogger die niet waar zijn
107 Dagen per jaar op reis met een full-time kantoorbaan
5 Tips voor travelbloggers waarvan ik wilde dat ik ze twee jaar geleden wist
 
Dank je voor het delen!
 

26 Comments

 • Milou

  Ik hou zo van deze serie! En wat een leuke insteek, heeft me zeker geinspireerd. Ik wilde je al de hemel in prijzen en mijn undying love verklaren en toen zag ik pas dat je me ook nog verneld hebt. Dank dank <3

 • Natasja

  Haha, hier ook zo’n internet-junkie die overal meteen de WiFi code wil weten. En herkenbaar: na een paar jaar bloggen merk ik ook dat ik er nu anders tegenaan kijken en mee omga dan vroeger. Zo sla ik steeds vaker uitnodigingen om bijvoorbeeld hotels te testen af, als er geen reiskostenvergoeding of diner bij zit. Dan moet je zelf geld bijleggen om reclame te maken voor een ander, daar begin ik echt niet meer aan.

  En dat vergelijken herken ik, stiekem doe ik het ook nog steeds teveel! Maar die 100k bezoekers ga ik ook nooit halen en dat vind ik eigenlijk wel best 🙂 En met jullie originele insteek weet ik zeker dat er nog genoeg mooie dingen voor jullie aan komen!

  • anto

   Ik ben zo blij dat ik niet de enige bent hier qua internet junkies. Geld bijleggen om reclame te maken doe ik idd niet meer. Ik hoop maar dat de bedrijven die met bloggers samenwerken, dat ook eens gaan inzien. Gelukkig beleef ik nog steeds heel veel plezier aan het bloggen en dat is waar het uiteindelijk om gaat!

 • Karlijn

  Heel veel herkenbaarheid! Internetverslaafd: check (dank voor de link!). Me niet te druk maken over mijn uiterlijk: check. Er is helemaal niets mis met een maatje 38, dat is namelijk gewoon slank. Mezelf vergelijken met andere bloggers: gaat steeds beter. Ik haat nog steeds mensen die steeds hun mijlpalen delen, omdat ik, net als jij deed, meteen ernstig aan mezelf en mijn eigen blog ga twijfelen. Tegenwoordig ebt dat gevoel gelukkig steeds sneller weg: ik doe het best prima, ik krijg heel veel leuke reacties en heb een fijne groep volgers. Nee, geen 100.000 bezoekers, maar dat is ook mijn doel niet meer.

  Ook heel goed dat je je zo bewust bent van nummer 6. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, en dit helpt me om ook strenger te zijn tegen partijen die voorstellen doen die mij uiteindelijk geld kosten…

  • anto

   Mijn oma zegt altijd: “hoe kun je jezelf nou dik vinden als je maatje 38 hebt.” Dank je oma, die zit 🙂 een leuke groep volgers is belangrijker dan bezoekers die 1x en daarna nooit meer komen. Nu is het nog aan de vele bedrijven om dat in te zien…

 • TravelersMagazine.nl

  Haha, ja Sheldon is een held! 🙂

  En over die 100.000 bezoekers; staar jezelf inderdaad niet blind over het aantal bezoekers. Liever 25.000 bezoekers die je blog ook écht lezen en in jouw doelgroep zit, dan 100.000 ‘happy clickers’ waar je toch niets aan hebt. En hoewel PR-bureaus er anders over denken (die denken in cijfers) is relevantie toch nog echt veel belangrijker hoor 😉

  • anto

   Yay, nog een Sheldon Cooper fan haha! Helemaal met je eens wat bezoekers betreft, alleen jammer dat veel bedrijven dat nog niet zien en prat gaan op de hoogte van de cijfers… ach ja….

 • Yvonne

  Haha, wat heerlijk herkenbaar op sommige punten (gelukkig is Peter niet thuis, om te zeggen “wat zit je weer te lachen naar een lamp”), terwijl sommige dingen dat helemaal niet zijn. Met 2 jonge kids, veel reisbehoefte en ook nog mensen die ik graag regelmatig wil zien heb ik gewoon niet de illusie mezelf ooit echt met anderen te kunnen vergelijken, daar ontbreekt me gewoon de tijd voor. Hoewel het uiteraard leuk is om van eigen succesjes te genieten (een nieuwe post die heel goed gelezen wordt bv). Leuk om te lezen Anto!

 • ivonne

  Veel herkenning. Ik zit zelf nog een beetje (te veel) in die eerste fase en ben aan het worstelen hoe ik een aantal dingen los kan laten. Schreef pas een blog over mijn verslaving. Twitter is voor mij een moeilijke omdat er juist daar veel schreeuwers te vinden zijn die af en toe het beest in mij losmaken. Dan roep ik ook ineens dat ik nr 9 sta bij de beste bloggers ( en de week erop gewoon weer lager hoor ),en dat terwijl ik helemaal geen schreeuwer ben…. ach ja. Mijn uiterlijk op reis daar heb ik me nooit zo druk om gemaakt, dan maar niet fotogeniek. Hé, ik ben een influenzer , gaaf, you’ve made my day. Ik vind dat jullie goed bezig zijn met het blog, ga zo door!

  • anto

   Oh ik ga je post snel lezen! Ik heb twitter een beetje afgezworen, op een gegeven moment zat ik de hele avond alleen maar mijn feed te lezen, hoe bizar? Inmiddels weet ik dat grote bloggers assistenten inhuren om dat soort werk voor ze te doen, dus heb ik een boel grote bloggers ontvolgd omdat ik het niet tof vind met een assistent te communiceren.

 • Robert | Traveljunks

  Zo…, die zit! Ik moet zeggen dat ik er best een hoop in herken. Aardig zijn tegen iedereen heb ik jaren geleden al afgeschaft. Ik ben eerlijk en nogal direct en dat neemt men mij vaak niet in dank af. Als men het stoort, dan ga alsjeblief ergens anders staan.. So…, please sod off 🙂

  Vergelijken met andere bloggers? Dat doe ik ook wel eens, maar steeds minder. Laats was er wel die lijst. Die lijst met 100 reisblogs. Dat vond ik toch wel een amusant iets. 1 + 1 = blijkbaar toch wel eens 5 😉 Ik “schrok” van sommige cijfers , maar het was weer eens een bevestiging voor mij om daar geen aandacht meer aan te geven.

  Gratis. O die ja. Begin ik ook niet, al is wat ik er voor terug krijg niet altijd bruikbaar in de supermarkt. Het hoeven geen pegels te zijn en sommigen krijgen het ook wel als een soort van gratis. Ik moet er een goed gevoel bij hebben. Dat staat bij mij dus echt op de eerste plaats.

  • anto

   Haha, je he! Ohhh die lijst was echt bizar en sloeg nergens op. Jammer is wel dat mensen die echt de ballen weten van bloggers en blogging er er compleet prat op gaan dat zo’n lijst juist is. En dat zeg ik uit ervaring, omdat ik via mijn werk mensen heb gesproken die zeiden “oh, ik zag jou op plek XXX staan, goed zeg!” terwijl er niks van klopt… maar goed. Enne gratis, tja, als het gevoel goed is, wil ik best eens een leuk artikel schrijven, maar voor een appel en ei, ga ik geen reclame meer maken 🙂

 • Stéphanie

  Ik vind je helemaal geen zeikerd hoor 😉 Ik vind dit juist een onwijs gaaf blog onderwerp! Als beginnende blogger herken ik veel van je genoemde punten en de rest daar kan ik van leren. Ik moest even lachen toen je het over de perfect gestylde outdoor dames had, ik heb zelf ook nog nooit de top van de berg zonder een bezweet hoofd bereikt hoor!

 • Kim

  Heel goed geschreven. Ben het helemaal met je eens. Wijze woorden ook van Eelco. Ik denk ook dat het zo werkt. Dit zeg ik zelf ook altijd tegen de ondernemers die ik coach 🙂

 • Marjolrin

  Mooi verwoord allemaal! Herken je gevoelens. Ik ben nog maar een half jaar bezig maar zie nu al dat sommige bloggers elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Vind dat echt bizar! En die onzekerheid van ‘vinden ze mij wel leuk’ herken ik ook helaas. Om.die reden vind ik het ook belangrijk om leuke dingen naast de blog te doen. Want hoe leuk het schrijven ook is, wil niet terugkijken op een leven waar ik alleen maar achter een pc heb gezeten…

  • anto

   Ja erg is dat he, dat gemene gedoe tegenover elkaar. En idd, zorg dat je genoeg andere leuke dingen blijft doen. Het is idd een toffe hobby maar laat je vrienden en familie er niet om in de steek (port zichzelf nog even)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *