alaska,  we12inspire

5 Super coole (en koude) dingen die je moet doen in Alaska!

Ik ben verliefd. Op Martijn natuurlijk, maar ook op Alaska. Al sinds ik daar voor de eerste keer kwam in de zomer van 2007, wist ik dat ik op een hele bijzondere plek terecht was gekomen. Zet Discovery Channel of National Geographic maar aan en je ziet Alaska wel voorbij komen. Vroeger was het zo dat ik dan op de bank zat en riep “kijk schat, daar ben ik ook geweest. En daar ook!” maar nu Martijn afgelopen zomer zelf ook die kant op mocht, doe ik dat niet meer en zitten we samen op de bank te genieten. Vandaag deel ik mijn 5 super coole (en koude) dingen die je moet doen in Alaska!
 
(Opmerking: dit artikel plaatste ik eerder al in het Engels op onze site dus het kan zijn dat je het al een keer gelezen hebt. Het is sinds het begin van we12travel ons best gelezen blog en wordt binnenkort vervolgd met een deel twee!)
 

1. Gletsjer flightseeing

Toen ik dus in 2007 voor het eerst in Alaska was, helemaal in mijn eentje, mocht ik binnen 12 uur nadat ik geland was op de luchthaven van Anchorage al plaats nemen in een bushplane, oftewel een klein vliegtuigje, om de wildernis van Alaska van bovenaf te gaan verkennen. Ik had nog nooit in zo’n klein ding gezeten en ik vond het reuze spannend. Ik keek zomaar van bovenaf op een wereld van eeuwenoud ijs, diep in de blauwe gletsjerspleten en felle bergmeertjes. We maakten een korte landing en binnen een uur was ik alweer terug bij mijn cabin. Ik was compleet hyper van de ervaring, had ik dát zojuist echt meegemaakt? In die tijd bestond het delen via Facebook en Instagram nog niet, dus ik zat daar lekker hyper te wezen in mijn eentje. Wát een bijzondere ervaring! Inmiddels heb ik tientallen bushflights gemaakt en kun je gewoon niet naar Alaska gaan zonder in zo’n ding te stappen. Hieronder deel ik enkele van mijn meest memorabele foto’s:

– Knik Glacier (2007)
– Root Glacier, op weg naar Kennicott en McCarthy, bekend van Edge of Alaska (2009)
– Mount Denali flightseeing (2011)
– Fourpeaked Glacier in Katmai National Park (2011)

knikglacier-3
rootglacier-3mckinley
 
fourpeaked
 

2. Zeekajakken bij Columbia Glacier

Een van de allertofste dingen die ik ooit deed, was kajakken tussen de ijsbergen van Columbia Glacier. Ik was eerlijk gezegd in het begin een beetje huivering om weer in een kajak te stappen omdat we twee weken daarvoor een ongelukje met onze kano hadden gehad op een Belgische rivier waarbij we omsloegen. Ik zag mezelf al om gaan met de kajak in het ijskoude water… Maar gelukkig is er praktisch nooit iets wat ik niet durf want je angst is er om overwonnen te worden. Dus stapte ik in de kajak en peddelde zo een paar uur tussen gigantische ijsbergen die eerder van Columbia Glacier afgekalfd waren. Wat een bijzonder gevoel, je voelt je zo klein tussen al dat ijs. Ik had super veel geluk omdat het weer ultiem goed was, dat maakte de dag natuurlijk éxtra speciaal!
 
columbia-kayaking-1
 
columbia-kayaking-3

 

3. Gletsjerwandelen

Alhoewel ik eerder al in Nieuw-Zeeland en IJsland op de gletsjer had gestaan, slaat gletsjerwandelen in Alaska gewoon alles. Waarom? Je bent de enige, met jouw groepje dan! Daar waar op eerder genoemde locaties de toeristen af- en aan worden gevoerd, was ik hier in het voorjaar van 2009 praktisch alleen met onze gids. Afgelopen seizoen, in het hart van de zomer stond ik opnieuw op het ijs en was ik met mijn groepje van vijf wederom alleen. Ik kan je vertellen, dan voel je je klein hoor! Uiteindelijk was ik op het ijs om te gaan ijsklimmen, hoe dat was, vertel ik je een volgende keer!
 
rootglacier-2
rootglacier-1
 

4. Gletsjercruisen

Voor iedereen die iets minder avontuurlijk is ingesteld en/of graag wildlife wil zien, kan ik het maken van een gletsjercruise zeker aanbevelen. En dan niet op zo’n megaschip van bijvoorbeeld Holland America Line (alhoewel ik dat stiekem best eens zou willen proberen!) maar gewoon op een bootje dat je meeneemt het water op voor een dag. Lekker orka’s en walvissen spotten, beetje eten en drinken, vogels nawijzen en natuurlijk naar de gletsjerwand. Vergeet de gletsjers elders ter wereld, die in Alaska zijn het meest indrukwekkend, vooral wanneer er een stuk ijs recht voor je neus in het water stort. Spektakel!
 
columbia-2 columbia-1

 

5.Kamperen bij de gletsjer

Ooit bedacht ik me dat ik gewoon übercool een nachtje wilde kamperen in de wildernis van Alaska, zonder een tent. Dus echt puur natuur en back to basic. En zo geschiedde, het werd een bijzondere ervaring. Dat ik het de hele nacht ijskoud had en toch wel een beetje bang was voor beren telkens als ik geritsel in de bosjes hoorde, mocht de pret niet drukken. Ohja en dat ik ‘s nachts minstens vier keer mijn slaapzak uit moest om te gaan plassen (koud, koud, koud) ook niet. De allesoverheersende stilte was nog nooit zo dichtbij… tot dat stuk ijs recht voor je neus afbreekt natuurlijk! Lees meer over deze ervaring in ons blog over meest memorabele kampeermomenten.
 
knikglacier-1
 
Ik had jullie coole (en dus koude) dingen beloofd, dus mocht je nu nog zitten rillen achter je scherm dan weet ik het ook niet meer. Gletsjers bedekken zo’n 3% van Alaska en als je ooit eens in de gelukkige positie bent om die kant op te mogen gaan, ga dan zeker bij een gletsjer kijken. Of twee. Of allemaal voor mijn part. Gletsjers en Alaska zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb er al veel mogen zien in mijn leven, onder andere in Nieuw-Zeeland, IJsland en Patagonië, maar nergens ter wereld hebben ze zo’n indruk op mij gemaakt als hier…
 
Meer lezen over Alaska? Deze blogs vind je ook vast leuk!
Solo wandelen als vrouw tussen de beren van Alaska
Wandelwens: Alaska’s Harding Icefield
10 Redenen waarom ik niet wachten om terug te gaan naar Alaska
 
Dank je voor het delen!
 

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *