5 Redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan


Mijn vriendin Sandra en ik waren al een tijdje een reis met elkaar aan het plannen. Toen de USA iets teveel van het goede bleek, stelde ik voor om naar IJsland te gaan. Sandra wilde wel mee, maar alleen als we ook naar de Blue Lagoon zouden gaan. Ik fronste en meteen schoten beelden van een overvolle toeristenval door mijn hoofd. Waarom de Blue Lagoon? “Omdat overal waar je over IJsland hoort/leest/ziet, het over de Blue Lagoon gaat.” Uiteindelijk besloten we naar IJsland te gaan, en dus ook naar de Blue Lagoon…

 

Deze blog over 5 redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan, heb ik niet geschreven om je er ook daadwerkelijk weg van te houden. Echter begin ik een beetje moe te worden van de diverse blogs die ik lees over deze geweldige plek, zonder te vermelden wat ik hieronder ga schrijven. Ik wil jullie, mijn lezers, graag een eerlijk en vooral realistisch beeld geven van de Blue Lagoon en nog belangrijker: wat je ervan kunt verwachten. Nadat je alles hebt gelezen (ja, lees vooral helemaal door tot aan het einde) ben ik ervan overtuigd dat je zelf kunt beslissen of een bezoek aan de Blue Lagoon iets voor jou is of niet…

 

1. De prijs

Het aanschaffen van een entreebewijs voor de Blue Lagoon deed ik met pijn in mijn hart. Had ik zojuist echt € 45 uitgegeven om een warmwaterbron binnen te mogen komen? Ja dus … Alhoewel ik denk dat iedereen voor zichzelf kan bepalen of je er 45 euro voor over hebt, ben ik van mening dat dit bedrag echt buitensporig hoog is in vergelijking met wat je ervoor krijgt. Om je een idee te geven: je kunt in het zwembad van Reykjavík (net buiten het centrum, naast de camping) voor zo’n 5 euro naar binnen. Er zijn diverse warme baden en je mag er zo lang blijven als je wilt…

 

2. Er zijn heel veel andere thermaalbaden op IJsland

IJsland ligt vol met warme thermaalbaden. Afgezien van het zwembad in Reykjavik, ben ik nog naar diverse andere plekken geweest, zoals de warme stroom bij het Reykjadalur gebied en de hete bronnen bij Landmannalaugar. Net buiten Reykjavik, bij het meest westelijke puntje van de stad, ligt Grótta. Naast een mooie vuurtoren, bevindt zich hier ook een kleine hottub. Er kunnen maximaal vier personen tegelijk in en je hebt er fantastische uitzichten over het water en de stad. Alle genoemde baden en stromen zijn helemaal gratis te bezoeken!

 

blue-lagoon

 

3. De drukte

Tenzij je heel erg vroeg of extreem laat op de dag komt, kun je het vergeten dat je de Blue Lagoon voor jezelf hebt en dus een romantische middag met je lief kunt beleven. Wij waren medio juni op IJsland (nog niet eens extreem hoogseizoen dus) en de Blue Lagoon was aardig vol. En dan bedoel ik VOL met busladingen … grote groepen Aziaten die als een kluitje opeengepakt zaten, families met huilende kinderen, backpackers die zo lam als een tak waren … je snapt wat ik bedoel, toch? Alhoewel het toen wij er een uur in lagen niet zo heel druk meer was, was het toch iets te vol naar mijn smaak.

 

4. Je moet je entree van tevoren boeken

Mijn eerste keer in de Blue Lagoon was in 2006 toen we uit New York terug kwamen en we een korte stopover op IJsland maakten. Het leek ons wel leuk om een paar uurtjes naar de Blue Lagoon te gaan en zo geschiedde, geen probleem. Tegenwoordig moet je online een ticket kopen en daarmee leg je gelijk je datum en tijd vast. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat je niet naar binnen kan omdat het vol is. Doei flexibiliteit…

 

5. De wachtrij

Alhoewel we onze kaartjes zoals geadviseerd van tevoren online geboekt hadden inclusief tijdstip, moesten we toch nog wachten in de rij. En dan heb ik het niet over vijf minuten, maar eerder over minstens drie kwartier. We waren net aangekomen op de luchthaven en alhoewel we wisten dat dit het meest drukke tijdstip zou zijn (de meeste vluchten komen rond hetzelfde tijdstip aan) en we dus geboekt hadden voor een bepaalde tijd, hadden we dus niet verwacht nog 45 minuten te moeten wachten. De medewerkers legden uit dat de meeste bezoekers langer bleven dan verwacht en dat ze helaas niet meer mensen konden toelaten. Daar sta je dan … Ik hoef je dus niet te vertellen dat we not amused waren, ook omdat we die avond nog door moesten rijden naar Hella en we daar met de eigenaar van onze accommodatie afspraken hadden gemaakt over de aankomsttijd. Hierdoor konden we dus een stuk korter in de Blue Lagoon blijven dan gepland, uiteindelijk waren we zo’n anderhalf uur binnen. Dan is die € 45 ineens nog een stukje duurder…

 

Hieronder vind je een korte impressie van zo’n 15 seconden van de Blue Lagoon. Onze tijd hier was dus behoorlijk wat korter dan gepland en daardoor heb ik nauwelijks foto’s gemaakt. In plaats van te fotograferen wilde ik graag relaxen in het water …

 

 

Natuurlijk was ons bezoek aan de Blue Lagoon niet volledig negatief. Terwijl ik in het blauwe water lag te genieten van een drankje, besloot de zon zich even kort te laten zien. Ik sloot mijn ogen, deed alsof er niemand was en genoot 100% van mijn relaxmomentje. Dus daarom, in aanvulling op het bovenstaande, geef ik je ook nog eens vijf redenen waarom je vooral wél naar de Blue Lagoon moet gaan:

 

1. Het water is blauw

Zei ik dat het water blauw is? Ik bedoelde, dat het water extréém blauw is. Niet het blauw dat je in de Caribbean of Thailand ziet, maar een soort van turkooizen blauw, net een soort van ballpoint inkt gemengd met een pak melk. Of zoiets… Nergens anders ter wereld heb ik eerder zoiets meegemaakt!

 

2. De medewerkers zijn uitermate vriendelijk

Wat ik gezegd heb over het wachten in de rij is helemaal waar, maar ik moet er nog wel bij vermelden dat het personeel van de Blue Lagoon ten allen tijden super vriendelijk en behulpzaam bleef. Ze boden ons ijsjes en water aan en waren altijd beschikbaar om vragen te stellen en uitleg te geven over de ontstane situatie. Toen we eenmaal binnen nog aanvullende vragen hadden, waren ze steeds bereid deze te beantwoorden, in perfect Engels. Over het personeel van de Blue Lagoon heb ik dus zeker niks anders dan goeds te vertellen.

 

3. Je mag je camera (en selfie stick) mee naar binnen nemen

In tegenstelling tot diverse andere wereldattracties, mag je bij de Blue Lagoon vooralsnog gewoon je eigen camera en selfiestick mee naar binnen nemen. Je kunt ze gewoon meenemen in het water (wel voorzichtig zijn) en mag overal foto’s nemen. In grote delen van het bad had ik gewoon wifi, dus ik kon het niet laten even een foto te uploaden naar Facebook en Instagram toen ik eenmaal in het water lag, al was het maar om de thuisblijvers jaloers te maken…

 

4. Het is warm

Het weer op IJsland is over het algemeen koel. Of liever gezegd: koud! Geloof mij wanneer ik zeg dat je het ongetwijfeld echt heel koud gaat hebben op IJsland. Opwarmen in de baden van de Blue Lagoon is dan ook een ideale start van je reis door IJsland, zodat je, als je op een gletsjer staat te vernikkelen van de kou, steeds weer terug kunt denken aan dat moment dat je in het warme water lag. Geloof mij: die herinnering gaat je gegarandeerd warm houden tijdens de rest van je reis!

 

5. Je kunt gewoon niet naar IJsland gaan zonder de Blue Lagoon te bezoeken

Je leest het goed ja, je kunt niet naar IJsland zonder de Blue Lagoon te bezoeken. Het zou hetzelfde zijn als dat je naar New York gaat zonder naar de top van het Empire State Building te gaan, dat is gewoon niet okee. Je krijgt er voor altijd spijt van als je helemaal naar IJsland bent gegaan en de Blue Lagoon hebt overgeslagen!
 
anto-blue-lagoon

 

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om naar de Blue Lagoon te gaan? Of heb ik je afgeschrikt en ga je een van de diverse andere thermaalbaden proberen? Ben je er wellicht weleens geweest? Laat het me weten!

 
Meer lezen over mijn avonturen op IJsland? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull in IJsland
Alles wat je wilt weten over neergestorte DC-3 vliegtuig op IJsland
Zo zie je de IJslandse zuidkust in één dag!
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Related Posts