ijsland,  we12inspire

5 Redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan

Mijn vriendin Sandra en ik waren al een tijdje een reis met elkaar aan het plannen. Toen de USA iets teveel van het goede bleek, stelde ik voor om naar IJsland te gaan. Sandra wilde wel mee, maar alleen als we ook naar de Blue Lagoon zouden gaan. Ik fronste en meteen schoten beelden van een overvolle toeristenval door mijn hoofd. Waarom de Blue Lagoon? “Omdat overal waar je over IJsland hoort/leest/ziet, het over de Blue Lagoon gaat.” Uiteindelijk besloten we naar IJsland te gaan, en dus ook naar de Blue Lagoon…
 

Wel of niet naar de Blue Lagoon op IJsland?

Deze blog over 5 redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan, heb ik niet geschreven om je er ook daadwerkelijk weg van te houden. Echter begin ik een beetje moe te worden van de diverse blogs die ik lees over deze geweldige plek, zonder te vermelden wat ik hieronder ga schrijven. Ik wil jullie graag een eerlijk en vooral realistisch beeld geven van de Blue Lagoon en nog belangrijker: wat je ervan kunt verwachten. Nadat je alles hebt gelezen (ja, lees vooral helemaal door tot aan het einde) ben ik ervan overtuigd dat je zelf kunt beslissen of een bezoek aan de Blue Lagoon iets voor jou is of niet…
 
Opmerking: ik bezocht de Blue Lagoon voor het laatst in 2015. Daarna heb ik alleen nog alternatieven voor de Blue Lagoon bezocht. Lees hier mijn artikel met beste gratis alternatieven voor de Blue Lagoon
 

De prijs

Het aanschaffen van een entreebewijs voor de Blue Lagoon deed ik met pijn in mijn hart. Had ik zojuist echt € 45 uitgegeven om een warmwaterbron binnen te mogen komen? Ja dus … Alhoewel ik denk dat iedereen voor zichzelf kan bepalen of je er 45 euro voor over hebt, ben ik van mening dat dit bedrag echt buitensporig hoog is in vergelijking met wat je ervoor krijgt. Om je een idee te geven: je kunt in het zwembad van Reykjavík (net buiten het centrum, naast de camping) voor zo’n 5 euro naar binnen. Er zijn diverse warme baden en je mag er zo lang blijven als je wilt…
 
De prijs is inmiddels bijna verdubbeld … in 2020 betaalde je € 80 voor een entreebewijs!
 

Er zijn heel veel andere thermaalbaden op IJsland

IJsland ligt vol met warme thermaalbaden. Afgezien van het zwembad in Reykjavik, ben ik nog naar diverse andere plekken geweest, zoals de warme stroom bij het Reykjadalur gebied en de hete bronnen bij Landmannalaugar. Net buiten Reykjavik, bij het meest westelijke puntje van de stad, ligt Grótta. Naast een mooie vuurtoren, bevindt zich hier ook een kleine hottub. Er kunnen maximaal vier personen tegelijk in en je hebt er fantastische uitzichten over het water en de stad. Alle genoemde baden en stromen zijn helemaal gratis te bezoeken!
 

blue lagoon

 

De drukte

Tenzij je heel erg vroeg of extreem laat op de dag komt, kun je het vergeten dat je de Blue Lagoon voor jezelf hebt en dus een romantische middag met je lief kunt beleven. Wij waren medio juni op IJsland (nog niet eens extreem hoogseizoen dus) en de Blue Lagoon was aardig vol. En dan bedoel ik VOL met busladingen … grote groepen Aziaten die als een kluitje opeengepakt zaten, families met huilende kinderen, backpackers die zo lam als een tak waren … je snapt wat ik bedoel, toch? Alhoewel het toen wij er een uur in lagen niet zo heel druk meer was, was het toch iets te vol naar mijn smaak.
 

Je moet je entree van tevoren boeken

Mijn eerste keer in de Blue Lagoon was in 2006 toen we uit New York terug kwamen en we een korte stopover op IJsland maakten. Het leek ons wel leuk om een paar uurtjes naar de Blue Lagoon te gaan en zo geschiedde, geen probleem. Tegenwoordig moet je online een ticket kopen en daarmee leg je gelijk je datum en tijd vast. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat je niet naar binnen kan omdat het vol is. Wil je graag een reis naar IJsland maken en flexibel zijn, dan is dit hiermee niet echt mogelijk.
 

De wachtrij

Alhoewel we onze kaartjes zoals geadviseerd van tevoren online geboekt hadden inclusief tijdstip, moesten we toch nog wachten in de rij. En dan heb ik het niet over vijf minuten, maar eerder over minstens drie kwartier. We waren net aangekomen op de luchthaven en alhoewel we wisten dat dit het meest drukke tijdstip zou zijn (de meeste vluchten komen rond hetzelfde tijdstip aan) en we dus geboekt hadden voor een bepaalde tijd, hadden we dus niet verwacht nog 45 minuten te moeten wachten.
 
De medewerkers legden uit dat de meeste bezoekers langer bleven dan verwacht en dat ze helaas niet meer mensen konden toelaten. Daar sta je dan … Ik hoef je dus niet te vertellen dat we not amused waren, ook omdat we die avond nog door moesten rijden naar Hella en we daar met de eigenaar van onze accommodatie afspraken hadden gemaakt over de aankomsttijd. Hierdoor konden we dus een stuk korter in de Blue Lagoon blijven dan gepland, uiteindelijk waren we zo’n anderhalf uur binnen.
 

Wat is er wel leuk aan de Blue Lagoon

Natuurlijk was ons bezoek aan de Blue Lagoon niet alleen maar negatief. Terwijl ik in het blauwe water lag te genieten van een drankje, besloot de zon zich even kort te laten zien. Ik sloot mijn ogen, deed alsof er niemand was en genoot 100% van mijn relaxmomentje. Dus daarom, in aanvulling op het bovenstaande, geef ik je ook nog eens vijf redenen waarom je vooral wél naar de Blue Lagoon zou kunnen gaan gaan:
 

Het water is blauw

Zei ik dat het water blauw is? Ik bedoelde, dat het water extréém blauw is. Niet het blauw dat je in de Caribbean of Thailand ziet, maar een soort van turkooizen blauw, net een soort van ballpoint inkt gemengd met een pak melk. Of zoiets… Nergens anders ter wereld heb ik eerder zoiets meegemaakt!
 

De medewerkers zijn uitermate vriendelijk

Wat ik gezegd heb over het wachten in de rij is helemaal waar, maar ik moet er nog wel bij vermelden dat het personeel van de Blue Lagoon ten allen tijden super vriendelijk en behulpzaam bleef. Ze boden ons ijsjes en water aan en waren altijd beschikbaar om vragen te stellen en uitleg te geven over de ontstane situatie. Toen we eenmaal binnen nog aanvullende vragen hadden, waren ze steeds bereid deze te beantwoorden, in perfect Engels. Over het personeel van de Blue Lagoon heb ik dus zeker niks anders dan goeds te vertellen.
 

Je mag je camera mee naar binnen nemen

In tegenstelling tot diverse andere wereldattracties, mag je bij de Blue Lagoon vooralsnog gewoon je eigen camera mee naar binnen nemen. Je kunt ze gewoon meenemen in het water (wel voorzichtig zijn) en mag overal foto’s nemen. In grote delen van het bad had ik gewoon wifi, dus ik kon het niet laten even een foto te uploaden naar Facebook en Instagram toen ik eenmaal in het water lag, al was het maar om de thuisblijvers jaloers te maken…
 

Het is warm

Het weer op IJsland is over het algemeen koel. Of liever gezegd: koud! Geloof mij wanneer ik zeg dat je het ongetwijfeld echt heel koud gaat hebben op IJsland. Opwarmen in de baden van de Blue Lagoon is dan ook een ideale start van je reis door IJsland, zodat je, als je op een gletsjer staat te vernikkelen van de kou, steeds weer terug kunt denken aan dat moment dat je in het warme water lag. Geloof mij: die herinnering gaat je gegarandeerd warm houden tijdens de rest van je reis!
 
Meer tips om warm te blijven tijdens je reis op IJsland vind je hier
 
anto-blue-lagoon

 

 

Conclusie en disclaimer

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om naar de Blue Lagoon te gaan? Of heb ik je afgeschrikt en ga je een van de diverse andere thermaalbaden proberen? Ben je er wellicht weleens geweest? Laat het me weten! Verder lezen? Bezoek dan mijn uitgebreide artikel met de beste (betaalde) warmwaterbronnen op IJsland. Of bezoek de IJsland startpagina, waar je bijna 30 IJsland blogs vindt. Veel leesplezier!
 

18 Comments

 • Stéphanie

  Je maakt het mij wel moeilijk! Maar fijn dat iemand eindelijk de minder positieve aspecten van deze droomplek naar voren brengt. Ik was van plan om de Blue Lagoon te bezoeken tijdens een toekomstige reis naar IJsland, precies om de reden die je in je blog noemt: de Blue lagoon niet bezoeken is hetzelfde als naar Parijs gaan zonder te Eiffeltoren te zien. En baden in warm blauw water in een prachtige omgeving kan nooit verkeerd zijn toch? Dat de entree erg aan de prijs is, van te voren gereserveerd moet worden en het er helaas nogal druk is wist ik. Dat zijn inderdaad minpunten. Daarnaast hou ik zelf ook meer van de minder toeristische/drukke plekjes die hetzelfde bieden en vaak vele malen mooier zijn. Lastige keuze.. Ik denk dat ik mijn oordeel toch zelf moet vormen 😉

  • anto

   Haha dat was de bedoeling ook. Maar eigenlijk wil ik natuurlijk gewoon zeggen dat je vooral moet gaan, want een bezoek aan IJsland is niet hetzelfde als je naar de Blue Lagoon gaat. Echter vind ik de manier waarop er soms voor geadverteerd en over geschreven wordt niet realistisch omdat het veel drukker is dan je wilt en tja, van die rij werd ik echt niet vrolijk. Overal heb je natuurlijk drukke momenten, maar als ik bij de Grand Canyon sta met een buslading Amerikanen, heb ik tenminste geen 45 euro entree betaald. Dus vooral gaan, maar beter ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat en dus niet direct na aankomst met je vlucht, omdat dan juist iedereen gaat. Veel plezier op IJsland!

 • Linda

  Het ziet er echt prachtig uit. Maar de mensen massa samen mét de rij en het bedrag maken het toch wel onmogelijk om hier optimaal van te kunnen genieten denk ik zo. Dan maar een kleinere bron waar je wel ultiem kunt genieten en relazen!

 • Karina

  Een reis zonder de Blue Lagoon is ook heel compleet. Wij zijn in het noorden bij Myvatn gegaan, is een kleinere versie maar lekker rustig, ook hier mag je de camera mee naar binnen nemen, is het heel erg verzorgd en netjes, er is een sauna en natuurlijk het blauwe water. En als kers op de taart je betaalt maar 8 euro per persoon, dat is pas een aanrader ;-).

  • anto

   Goed om te horen Karina! Ik ben helaas nog nooit in Myvatn geweest (Martijn wel) maar hoor hier inderdaad veel goeds over. En die prijs, daarvoor kan je het natuurlijk al helemaal niet overslaan!

   • Sunny

    Ho stop, ehmm nog nooit in Myvatn geweest? Terwijl je in de Blue Lagoon selfie’s zit te maken om het ‘thuisfront jaloers te maken’?? Hoe durf je! 😉
    Nee grapje, natuurlijk mag je van mij de hele top 3 van touristentrekpleisters overal bezoeken maar ik ga altijd een beetje steigeren als mensen zeggen: je MOET daar geweest zijn ook al mis je er eigenlijk helemaal niet zo veel aan… en zeg nou zelf, als je hier nooit naar toestanden gaat waar je voor heel veel geld in de rij moet staan een uur waarom dan in het buitenland wel?
    In Parijs naar de Eiffeltoren enz, ik moet er niet aan denken… ben vaker in Parijs geweest: de eerste keer een uur, toen besloot ik verder te reizen; men sprak Frans, ik ook, druk verkeer, scheldende mensen kortom ik waande me thuis alleen hier betaal je geen 10 euro of meer(!) voor een kop koffie..

    Maar ok ik moet toegeven dat ik wel héél erg ben; in Delft geboren en opgegroeid maar nog nooit in het Prinsenhof geweest of de eindeloze trappen van de Grote Kerk beklommen; te lui voor, geen zin in en het staat er toch vol Japanners die foto’s aan het maken zijn en thuis eens kijken waar ze geweest zijn hahaha.

    Ik vind het een must om – in Delft – minstens 1 echt oud pand op de Grote Markt of Voldersgracht, Oude Delft (ik ben zooo flexibel 😉 ) van binnen te bekijken en van de mensen te horen hoe het is om er te wonen en vooral hoe hun overgrootouders dat deden met tig kinderen in die piepkleine huisjes want echt, je kan je kont er niet keren. Ook flauw natuurlijk; de ouders van vrienden van me hebben zo’n pand… En nee ze geven geen rondleidingen wat eigenlijk best jammer is kan ik je melden!

    Alle gekheid op een stokje: je kan het beste contact leggen met bewoners van IJsland in dit geval (via sociale media bv) en vragen of ze tips voor je hebben: voor je het weet leggen ze uit waar Myvatn ligt, hoe je er kan komen, wat het kost en dat dat véél leuker is dan de Blue Lagoon om de redenen die jij ook geeft.
    Ik bedoel 45,- kom op nou! Dat zou ik betalen voor een helicoptervluchtje of zo.. niet om -ik begrijp een beperkte tijd- in een natuurbad te zitten.
    Een hele lange dag in een luxe sauna in Scheveningen van 10.00-23.30 met sauna, zwembad, stoomcabine’s kruidenbad etc. etc. kost nog niet de helft!

    Ik heb wel genoten van het stukje; eerlijke info is bijzonder schaars in de reiswereld. (ik denk aan foto’s van mooie witte en vooral LEGE stranden van exotische eilanden; als je er komt is Benidorm een dooie boel zo druk is het in real life..)

    • anto

     Dank je voor je uitgebreide reactie Sunny! Ik ben inderdaad helaas nooit in Myvatn geweest maar geloof me, dat gaat er écht ooit van komen! Ik heb er veel goeds over gehoord, ondanks de muggen… Ik ben overigens nog nooit in Delft geweest, en ook niet in Kinderdijk, om eens wat Nederlandse toeristenplekken te noemen. Gelukkig is IJsland inmiddels al een stukje goedkoper dan zo’n 10 jaar geleden maar helaas blijft het duur. Ooit ga ik weer die kant op!

 • Liselore | GRAB YOUR BAGS

  Ik vind het er altijd zó mooi uitzien, maar schrik wel heel erg van de prijs. Je maakt het ons wel erg moeilijk zo 😉 Nu moet je volgens mij sowieso een redelijke spaarpot meenemen als je naar IJsland gaat, dus denk dat ik het wel zou proberen. Wel fijn om te weten dat er ook goede alternatieven zijn!

  • anto

   jaaaa het ziet er ook mooi uit. En relaxed, maar dat is het dus niet. Vooral omdat alle kluisjes vol waren en we dus kei lang moesten zoeken om onze spullen kwijt te kunnen. Er zijn zeker goede alternatieven, heb ook veel goeds over Myvatn in het noorden gehoord maar ben daar zelf nog niet geweest…

 • Eva - eighty7

  Wat een fijn en verrassend artikel, leuke insteek. Eigenlijk had ik bij punt 5 (negatief) besloten dat ik die hele blue lagoon lekker zou laten zitten als ik een keer in IJsland ben, totdat ik je 5 positieve punten had gelezen 😉

  • anto

   Dank je Eva! Ik kreeg al commentaar van mensen dat ik ook 5 positieve punten had genoemd en dat de titel van het blog misleidend is. Tsja, misschien wel, maar als ik had geschreven “5 redenen om naar de Blue Lagoon te gaan” was er nooit iemand komen kijken…

 • Roel

  Haha leuk artikel om het eens om te draaien!
  Ik vertrek over 3 weken richting het hopelijk prachtige IJsland, met een bezoek aan de Blue Lagoon gepland! Ben dus benieuwd 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *