we12inspire,  zweden

5 Gave outdoor dingen om te doen in Småland

“Småland is toch het kinderparadijs bij Ikea?” hoor ik je denken. Dat klopt, en tot wij naar het echte Småland gingen, was dat ook onze eerste associatie met deze naam. Toch is er in Zweden nog een écht Småland, veel groter dan de ballenbak bij Ikea en een stuk rustiger. Eigenlijk is het ook een soort van paradijs, maar dan voor volwassenen die van buiten zijn houden en graag willen genieten van het natuurschoon dat Zweden haar bezoekers te bieden heeft. Vandaag op onze blog: 5 gave outdoor dingen om te doen in Småland, Zweden!
 
 

1. Genieten van de zonsondergang

Hier in Nederland zijn niet zoveel meren en de kans dat je hier een mooie zonsondergang op een meer kan meemaken is gering, vooral in het gebied waar wij wonen. Toen ik een aantal jaren geleden in Finland was voor de #outdoorsfinland bloggerscampagne, mocht ik zo’n magische zonsondergang al eens in het echt meemaken. Het bleek een van de meest memorabele momenten van de trip. In Zweden hadden we, met een beetje geluk, drie avonden achter elkaar kans om de zonsondergang mee te maken, want elke nacht sliepen we aan een meer of in de buurt ervan.
 
De eerste nacht brachten we door bij Tingsryd Resort en de eigenaar vertelde ons dat we de beste kans op een zonsondergang-foto zouden hebben bij een meertje op ongeveer 10 minuten rijden van Tingsryd vandaan. En die kregen we, we samen met een hele lading muggen, maar die moet je op dit soort momenten gewoon maar voor lief nemen. De volgende dag verhuisden we naar Getno Gard aan Lake Åsnen en wederom hadden we twee avonden dikke mazzel. Op de derde avond besloten we het meer op te gaan in de kajak en ondanks dat het redelijk bewolkt was, was het toch super speciaal. Alleen het zien van dit soort zonsondergangen, zou al een reden moeten zijn om naar Zweden toe te gaan.
 
sunset sweden

sunset stora hensjon

getno gard sunset sweden things to do in smaland

kayaking lake Asnen
 

2. Kajakken op een van de vele meren

Je kunt eigenlijk niet naar dit deel van Zweden op reis gaan zonder het water op te gaan. De beste manier om dit te doen, is natuurlijk per kajak. We huurden er eentje bij Getno Gard en hebben een lange tijd op het water doorgebracht.
 
De eigenaresse van het resort vertelde ons dat er een lagune te vinden was op een klein stukje peddelen van de camping vandaan, maar dat de ingang van buitenaf niet zichtbaar was. We moesten even zoeken en flink door het riet varen, maar uiteindelijk vonden we hem. Deze plek is alleen toegankelijk per kajak en bijna niemand weet hem te vinden. Wat een bijzondere ervaring! Een andere mogelijkheid is dat je een nachtje gaat kamperen in de wildernis. Op de meeste plekken in Zweden mag je je tentje gewoon opzetten, althans zolang je verder alles netjes achterlaat. Heerlijk en een unieke wilderniservaring!
 
things to do in smaland kayaking

things to do in smaland kayaking
 

3. Neem een duik

Zoals ik eerder al zei, kun je niet naar de Zweedse meren zonder het water op te gaan. Maar, je kunt het water uiteraard ook in gaan. Vooral op een warme dag, is het heerlijk om even af te koelen in het water van een van de vele meren. De meeste meren hebben een klein strandje waar je lekker in de zon kunt liggen en een steiger vanaf waar je zo het water in kunt springen. Toevallig waren wij in Zweden tijdens een van de warmste weekenden van het jaar, dus namen we elke dag minstens een keer een duik in het water. Tot ik een slang tegen kwam dus …
 
things to do in smaland
 

4. Fietsen op een van de vele auto-vrije fietspaden

Net als Nederland is Zweden relatief vlak en dat maakt het een ideale bestemming om te gaan fietsen. Veel fietspaden liggen ver van de weg vandaan en voeren je door de stilte van de natuur. Wij fietsten een paar uur rondom het dorpje Tingsryd en kwamen bijna niemand tegen, ondanks dat het een zaterdag in juli was. Men zegt wel dat Nederland een van de landen is met de beste infrastructuur voor fietsers en dat zal ongetwijfeld ook zo zijn, maar aan de andere kant, in Zweden heb je geen last van auto’s, stoplichten en andere fietsers. Heerlijk!
 
things to do in Smaland

things to do in Smaland
 

5. Wandelen door de bossen op zoek naar elanden

Op zoek naar elanden en/of muggen had de titel eigenlijk moeten zijn. We maakten een aantal korte wandelingen, maar vonden helaas geen elanden. Maar wel een hele lading muggen. Het maakte het wandelen enigszins uitdagend, vooral wanneer we stil wilden staan om een foto te maken. Je moet er tegen kunnen, dat ze met hordes tegelijk op je landen wanneer ze je in hun vizier krijgen, maar de ruimte en de stilte, maken een heleboel goed.
 
things to do in smaland
 

BONUS! Genieten van Zweedse lekkernijen

Ik ben een enorme fan van Zweeds eten. Ik hou van de welbekende Zweedse balletje, het brood, de zalm, de kaneelbolletjes, eigenlijk alles wat ze in de Foodmarket van de Ikea verkopen, heb ik wel eens in huis gehaald. Een reis door Zweden en het feit dat ik al die lekkernijen zomaar in de supermarkt tegen kwam, was een fijne bijkomstigheid. De Daim ijsjes gingen er prima in en het brood met lingonberry-jam maakte een prima lunch voor onderweg. Spelen met zo’n knijpfles, vond ik stiekem ook heel leuk, zoals je hieronder kunt zien.
 
swedish food
 

“ATTENTIE ALSTUBLIEFT! WILLEN DE OUDERS VAN ANTO SPAAN HAAR KOMEN OPHALEN IN SMALAND? DANK U!”

 
Mocht je hem trouwens de vorige keer hebben gemist, we maakten ook nog een film over ons bezoek aan Småland inclusief een hele coole time-lapse van de zonsondergang. Enjoy!
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb je genoten van dit artikel over wat te doen in Småland Zweden. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan achter in de comments. Wij maakten deze reis op uitnodiging van Visit Sweden. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *