bingalong bay
confessions van een travel blogger

Drie jaar als reisblogger: de hoogte- en dieptepunten

Het moment dat ik besloot dat er iets in mijn leven moest veranderen, herinner ik me nog alsof het gisteren was. Ik zat met vriendin Marieke in de tuin en het was een warme zomeravond. We dronken wijn en Martijn was een reis aan het begeleiden in IJsland. Ik vertelde haar dat ik alles had wat ik graag zou willen (leuke vriend, toffe baan, mooi huis en wat geld op mijn spaarrekening) maar dat ik toch iets miste. Ik was gewoon niet helemaal tevreden en kon me niet voorstellen dat mijn leven er over twintig jaar nog precies zo uit zou zien. Tijdens ons gesprek, drong Marieke aan op de vraag ‘maar wat zou je dan écht willen’. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. ‘Reizen en schrijven!’ En zo geschiedde.
 
Het is inmiddels drie jaar later en nu ik zo terug kijk op die drie jaar, kan ik haast bijna niet bevatten hoe mijn leven is veranderd. Ik heb nog steeds dezelfde leuke vriend, heb dezelfde baan, woon in hetzelfde huis en heb nog om en nabij hetzelfde bedrag op mijn spaarrekening staan. Toch is mijn leven enorm veranderd de afgelopen jaren, in positieve zin. Ik heb iets gevonden waar ik me met heel mijn hart op gestort heb en waar ik al mijn creatieve energie in kwijt kan, namelijk bloggen over reizen.
 
Tijd voor een reflectie-momentje dus. Zo’n twee jaar geleden begon ik met de Confessions van een Travel Blogger (in eerste instantie alleen in het Engels) en alhoewel de meningen hierover verdeeld zijn, beleef ik er altijd enorm veel plezier aan om deze te schrijven. Ze geven mijn site een stukje persoonlijkheid, iets wat ik bij veel andere blogs mis. Daarnaast spreek ik me graag uit over de keren dat ik op mijn bek ben gegaan of dingen die me juist wel of niet aanstaan. Ik begin met vijf dingen die ik het allerleukst vind aan bloggen. Lees je mee?
 

1. Het hebben van een ultieme doelstelling

Toen ik begon met dit blog had ik geen idee dat het uiteindelijk zo’n groot onderdeel van mijn leven zou gaan uitmaken. Het werd een soort van uit de hand gelopen hobby en omdat een blog nooit ‘af’ is ben ik er toch wel heel veel uren mee bezig. Dingen als een bepaald aantal kilo’s afvallen of een bepaalde tijd neerzetten met hardlopen zijn geen doelstellingen voor mij. Ik moet ergens mijn creativiteit in kwijt kunnen en dat kan ik dus prima doen met dit blog.
 

2. Het hebben van een creatieve uitlaatklep

Al sinds ik me kan herinneren was ik aan het knutselen en aan het schrijven. Boven op zolder staat een hele doos met dagboeken en daarnaast staan twee dozen met brieven die ik vroeger kreeg van mijn penvriendinnen. Schrijven is al sinds ik jong ben mijn passie. Gevoelens, overpeinzingen, emoties. Details, indrukken, observaties. Je kunt het zo gek niet bedenken en ik heb erover geschreven. Toch zou ik geen goede schrijver zijn om bijvoorbeeld een boek uit te brengen, daar ben ik veel te ongeduldig voor. Met bloggen kan ik korte verhalen schrijven en daarnaast creatief bezig zijn met bijvoorbeeld foto’s, social media en alles wat erbij komt kijken om een succesvolle site te runnen.
 

3. De toffe nieuwe mensen die ik heb leren kennen

De eerste keer dat ik reisbloggers ontmoette op een event, was ik er behoorlijk van onder de indruk. Die avond werd We12travel uitgekozen uit een lange lijst bloggers om later dat jaar op reis te gaan op een blogtrip naar Curacao. Alhoewel ik niet bepaald een doorsnee reisblogger ben en ik graag mijn eigen pad volg (ik zal bijvoorbeeld nooit over zoiets als hotspots schrijven) ben ik er dankbaar voor om like-minded mensen te ontmoeten. Reizigers die ook schrijven, hun ervaringen delen en anderen inspireren. Soms ontmoeten we elkaar bij een blog event, soms gaan we een hapje eten, soms ontmoeten we elkaar alleen online of juist tijdens het reizen. Reisbloggers zijn, uitzonderingen daar gelaten, hele leuke en inspirerende mensen!
 

4. High worden zonder drugs

OK dit is een gevaarlijke maar ik noem hem toch. Het is niet altijd makkelijk om een blogger te zijn. Ik werk keihard (zo’n 20-30 uur per week naast mijn full time kantoorbaan) en dan kan het zo frustrerend zijn als iets niet op tijd af is of als niemand het blog waar je zelf enthousiast over bent leuk vindt. Toch gebeuren er regelmatig dingen waar ik een ontzettende kick van krijg. Bijvoorbeeld wanneer een gave bestemming je benadert of je voor hun wilt komen bloggen. Of wanneer een van de grootste bloggers ter wereld een motiverende comment op je site achterlaat. Wanneer een bestemming je vraagt terug te komen omdat ze tevreden waren over de samenwerking. Wanneer een blog heel goed scoort en je alleen maar positieve reacties krijgt. Ik heb geen drugs nodig om high te worden, dat doen de bovenstaande dingen wel voor me!
 

5. Ik reis meer dan voorheen

In tegenstelling wat veel van jullie denken, betaal ik nog steeds het grootste deel van mijn reizen zelf. Dat is een bewuste keuze (ik zeg bijna dagelijks nee tegen blogtrips en/of persreizen die mij worden aangeboden) want zo behoud ik de vrijheid om te schrijven wat ik wil. Toch ga ik zo af en toe op reis voor We12travel en ben ik dus ‘op reis aan het werk.’ Blogger zijn opent sommige deuren voor je die als gewone toerist vaak gesloten blijven. Zo mocht ik vorig jaar met de burgemeester van een Duits dorp zijn privé wijngaard bezoeken en dronken we een fles Sauvignon leeg. Ook doe ik dingen die ik zelf niet zo snel zou doen, zoals bungy jumpen vanaf de pier in Scheveningen of tokkelen vanaf de Euromast. Daarnaast reis ik gewoon ook veel meer. Hoe ik dat doe, zo met een fulltime baan, lees je hier!
 
tokkelen van de euromast
 
 
En dan komen we bij het stuk waar jullie vast op hebben gewacht, want ik wéét gewoon dat sommigen van jullie dit leuk vinden om te lezen. Dat is ook prima, want mijn leven gaat niet over rozen en al helemaal niet sinds ik blogger ben. Bij deze dus een aantal dingen waar ik minder blij mee ben en die van mij best mogen veranderen. Alleen kan ik dat niet, dus mocht je je aangesproken voelen, doe ermee wat je wilt!
 

1. Follow/unfollow op Instagram

Echt, dit snap ik dus niet. Je bent een blogger, hebt een voorbeeldfunctie en wat doe je? Je gaat héél kinderachtig mensen volgen en als ze dan niet terug volgen, weer ontvolgen. Of erger nog, als je besluit terug te volgen omdat de account toch best wel okee foto’s plaatst, en ze ontvolgen je dan alsnog. Echt. Te. Sneu. Echt!
 

2. De slechte verhalen

Een tijdje geleden lanceerde ik mijn Everest Base Camp trek storytelling series waarbij ik terug ga naar de roots van het bloggen, namelijk story telling. Het vertellen van verhalen is waarom ik ooit begon met bloggen. Helaas is het zo dat je, als je wilt dat mensen je blog vinden, je meer dan alleen verhalen moet vertellen. Dus ook ik ben schuldig aan lijstjes als 5x goedkoop eten hier of 10x mooiste whatever. Maar echt mensen, probeer het te beperken. Sommige blogs die ik al jaren volg, worden met de dag slechter en zijn nog maar weinig origineel. Ik wil reisverhalen lezen, geen lijstjes met mooiste stranden op bestemming X, daarvoor kijk ik wel op de site van Lonely Planet. Kortom: meer persoonlijkheid in je verhalen please!
 

3. Het kost veel tijd

In mijn eerste jaar besteedde ik zo’n 10-15 uur per week aan de site, inmiddels is dat verdubbeld. Bloggen is niet alleen maar een verhaaltje schrijven en het online pleuren. Je moet promoten op social media, SEO toepassen, administratie doen voor de Belastingdienst enzovoort. Ik zou eigenlijk een assistent moeten inhuren voor simpele dingen, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit. To be continued!
 

4. Ik ben veel van huis

Ja, ik wil reizen, zo veel mogelijk. De afgelopen jaren reisde ik meer dan 100 dagen per jaar. Soms gebeurt er echter iets waardoor je even niet weg wilt. Of soms ben je heel ver weg als iemand anders je nodig heeft. Onlangs moest ik eerder naar huis komen vanuit IJsland vanwege familie omstandigheden. Op zo’n moment voel ik me dan schuldig dat ik er niet gewoon was (ik moest ruim 24 uur wachten voor ik terug kon), maar ook dat ik wéér op reis was en er dus niet was toen men mij nodig had. Dat vreet aan me. Gelukkig schept de persoon in kwestie graag op over mij en dat ik altijd maar op reis ben, maar toch. Er knaagt soms iets…
 

5. Ik ben een perfectionist

Ik kan keihard voor mezelf zijn. Sommigen knallen een blog van 200 woorden en drie foto’s online en roepen ‘jaaaa, nieuwe blog’. Dat kan ik niet. Wanneer ik schrijf, moet het een verhaal zijn, waarin men alles kan vinden wat ze willen weten. Er moeten mooie foto’s bij staan. Ik kan geen simpele shit leveren, dat zit niet in mijn aard. Ik wil elke dag actief zijn op social media en elke maand mijn cijfers omhoog zien gaan. Toch is dat soms onmogelijk. Laatst las ik op een site van een andere (best grote) blogger dat ze elke week één dag niks met de site doet. Dat lijkt me ook wel wat. Welke dag dat moet worden, moet ik nog even bekijken, maar het idee staat me aan. Zouden jullie dat kunnen?
 
confessions ijsland
 
 
Dat was hem dan, de nieuwste confessions. Hopelijk hebben jullie hem met veel plezier gelezen. Ik heb in ieder geval veel plezier beleefd aan het schrijven ervan. Daarnaast even een andere vraag nu ik toch jullie aandacht heb, ik twijfel erover om de site een andere naam te geven. We12travel dekt de lading niet meer zo. Wat zouden jullie daarvan vinden?
 
Fijne zondag nog!
 
Meer confessions lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De blogger burn-out roept!
5 Tips voor travel bloggers waarvan ik wilde dat ik ze twee jaar geleden had geweten
Hoe Instagram het reizen voor mij verpestte
 
Dank je voor het delen!
 

36 Comments

 • Jenny - ikreis.net

  We12travel dekt de lading misschien niet helemaal, maar ik vind het een onwijs leuke naam die gewoon lekker bekt! Persoonlijk zou ik hem houden 🙂

  Wat volgen en ontvolgen op IG betreft: ik ken ook mensen die zeggen er een hekel aan te hebben die het doen. Dat is pas echt triest.

 • Yvonne

  Wow, 3 jaar al! Leuk dat je het altijd nog met heel veel plezier (dat lees ik duidelijk in je blogs!) doet, ondanks de minder leuke kanten die er ook zijn. Wat je omschrijft met Instagram heb ik de laatste maand trouwens heel erg op twitter. Vermoeiend.

  Veel plezier met je 4de jaar als blogger!!

 • Stéphanie

  Ik vind we12travel juist wel een goede naam. Wat is daar volgens jou mis mee? Wat zou je willen aanpassen? Ik lees je blogs altijd met veel plezier, juist omdat je een verhaal vertelt, je gevoelens uit en een bepaalde situatie omschrijft. Je hebt het echt over een reiservaring. Goed dat je dicht bij jezelf blijft en probeert origineel te blijven. Ik doe ook niet aan hotspots e.d. Ik heb op mijn blog al snel gekozen voor wandelen, actief reizen en natuur. Dat is wat bij mij past en dus zal ik het nooit over hotspots, een stad, een restaurant, een accommodatie (tenzij het een camping of mooie natuurplek is) of iets in die trend hebben. Dat neemt niet weg dat ik het wel leuk vind om dat bij een ander af en toe te lezen. Daarnaast ben ik zelf helemaal gek op wandelen, natuur en actief bezit zijn maar dat wist je natuurlijk al. Fijn dat het bloggen je zoveel extra’s heeft gebracht, daar doe je het tenslotte voor. Dat follow unfollow op Instagram ben ik ook helemaal klaar mee. Nu volg ik nog maar zelden terug, tenzij de foto’s mij echt aanspreken. Een aantal (ook Nederlandse) grote blogs blijven mij zelfs volgen en ontvolgen. Ze blijven het proberen of ze zijn simpelweg vergeten dat ze mij al hadden gevolgd/ontvolgd. Te triest. Dan denk ik, waar ben je mee bezig, je hebt al zoveel volgers! Grrrrr.. Zo, dat was een uitgebreide comment 🙂

  • anto

   Ahh wat een uitgebreide comment, leuk! Ik zou meer met outdoor/adventure willen in de naam, maar dat zijn lange woorden en dus wordt het een lange naam. Na alle comments hieronder maar besloten het idee even te parkeren. Daarnaast valt er nog genoeg te focussen op andere dingen. Ik vind jouw blog super leuk, ook omdat je natuurlijk in dezelfde niche zit. Ga zo door en wie weet gaan we in de toekomst een keer samen op pad ergens in de natuur!

   • Stéphanie

    Ik vind dat “12” in de naam al iets “dynamisch” hebben. Dan denk ik aan “actie” dus actief bezig zijn. Geen idee of ik de enige ben die dat vind haha. Ik zou het inderdaad zo houden. Kort en krachtig en onder deze naam kun je van alles kwijt. Dank voor je compliment, altijd leuk om te horen en ik zou het zeker leuk vinden om eens samen op pad te gaan!

 • Eva

  Mooie confessions weer! Er gaat inderdaad zoveel tijd in bloggen zitten, maar omdat het zo onwijs leuk is om te doen, geeft het wel weer energie terug. Wat betreft je naam; als je erover twijfelt zou ik het gewoon doen. Ik heb onlangs ook m’n naam veranderd onder het mom van; “ik wil een andere naam, dan maar beter nu dan nog langer wachten..”

  • anto

   Dank je Eva! Ja ik krijg er zeker veel energie van, maar soms zou ik ook wel even willen dat ik weer volledig terug kon de anonimiteit in … goed van die wijziging, vind hem erg geslaagd!!

 • Carolien | Dream the World

  Gefeliciteerd! En het blijft leuk om je blog te lezen, dus gewoon zo doorgaan denk ik. Overigens denk ik dat iedereen toch vanuit zijn passie en activiteiten blogt die bij hem/haar past? Hoe kun je nu schrijven over dingen die je niet leuk vindt? je overweegt deze teOverigens vind ik top 5 lijstjes best leuk om af en toe te lezen, zolang er maar een persoonlijke variant van gemaakt is en niet een opsomming vanuit lonely planet of wikipedia. En je blognaam? Waarom zou deze niet meer passend zijn? Je wilt toch nog steeds reizen? Ben wel benieuwd waarom je overweegt deze te veranderen

  • anto

   Dank je x 2! Het aanpassen heb ik even geparkeerd, kreeg van bijna iedereen te horen dat ze de naam toch leuk vinden. Misschien dat ik hem gewoon te vaak heb gehoord na tien jaar haha 🙂

 • Marcella

  Leuk artikel weer Anto. Goed om te lezen dat bloggen je zoveel gebracht heeft! Ook ik heb dozen vol dagboekjes en brieven op zolder liggen. En ook ik wilde vanuit die passie voor schrijven mijn reisverhalen delen. En ja, het kost veel tijd, maar levert vooral veel plezier op! Hotspot-lijstjes heb ik wel veel gedeeld, maar intussen nog af en toe. Past op een gegeven moment toch minder bij me. Zit nu ook meer op outdoor. Ik vind We12Travel trouwens een goeie naam, en zie nog niet helemaal waarom deze de lading niet (meer) zou dekken.

  • anto

   Dank je Marcella! Toevallig van die dagboeken en brieven 🙂 en outdoor wordt inderdaad steeds meer over geschreven, wat ik super leuk vindt natuurlijk … de naam laat ik nog maar even zo na het lezen van al jullie reacties!

 • Wanda

  Gefeliciteerd! Ik lees met veel plezier je blogs, juist omdat jij perfect weet hoe je die persoonlijke touch erin kan gooien. Daar kan ik nog wat van leren 😉

  Even niet aan je blog werken kan best lekker zijn. Ik ben net terug van een week scoutingkamp. Daar was ik zo druk met regelen, organiseren en bezig zijn met de kinderen dat ik helemaal geen tijd had voor mijn blog of social media en eigenlijk was het best lekker.

  En wat de naam betreft, doe wat goed voelt. Hoewel ik hem wel heel leuk vind.

  • anto

   Dank je Wanda! Heerlijk zo’n weekje offline, ik kan niet wachten tot het bij mij weer eens zo ver is. Ik hoor van velen dat ze de naam toch wel leuk vinden dus het plan om hem aan te passen heb ik maar even geparkeerd… tot snel!

 • Mellisa - Grenzeloosreizen

  Ik ben over 2 maanden een jaar bezig met bloggen, bijna 100 blogposts online en ben best een beetje trots op mezelf hoor. Ik heb ook wel de drang om te groeien, maar heb me er nu wel vanaf gezet. Misschien omdat het nu ook een soort van baan voor je is geworden, kan ik het wel begrijpen. Vind het prima zo en focus me nu ook eerst even meer op m’n studie. Persoonlijke verhalen zijn vaak leuk voor je vaste lezers, maar anderen zijn wel echt op zoek naar informatie en dat merk je zelf denk ook aan je Google hits toch? Vind ‘t juist altijd fijn om echte tips te lezen als ik ergens heen ga, dan een of ander verhaal over wat een blogger heeft meegemaakt. Verhalen lees ik voor m’n plezier en lees ik ook niet van elke blogger… En ben benieuwd naar een nieuwe naam. Ik snapte deze naam pas na een maand ofzo haha, maar vind hem wel leuk! Succes in je 4e jaar

  • anto

   Wow, 100 in minder dan een jaar, well done! Studie is zeker belangrijker, vooral omdat je daar al jaren keihard voor hebt gewerkt. Gewoon lekker doen dus! Yes, merk inderdaad aan Google (en ook Pinterest) dat mensen op zoek zijn naar info, maar voor mij was dat in eerste instantie niet waarom ik ben begonnen met bloggen, dus mis het soms. Dank je en komt goed!

 • Liz

  Gefeliciteerd! Ik vind de ‘confessions’ een erg leuke rubriek, die ik graag lees! Wat ik ook verfrissend vindt, is dat je niet doet alsof alles maar fabel-fantastisch is en je blogs ook durft te schrijven wat tegen valt (je blue lagoon post bijvoorbeeld vond ik erg treffend).Op naar een succesvol 4e blog-jaar! Dat komt vast goed 🙂

  PS. Ik ben wel benieuwd waaraan je zat te denken qua nieuwe naam

  • anto

   Thanks Liz! Ja ik vind hem ook erg leuk om te schrijven. Krijg wel regelmatig te horen dat mensen mij een zeikerd vinden maar daar kan ik niet zoveel mee, ben liever gewoon eerlijk dan een allemans vriendje 🙂 nieuwe naam, hmm die heb ik even naar de achtergrond geschoven omdat eigenlijk iedereen vindt dat ik hem moet houden. Ach, die gedachten dan ook van mij …

 • Sabine

  Gefeliciteerd, mooie confessions, veel herkenbaar ook. De site-loze dag is een aanrader. Sinds ik niet meer mee hoef met anderen mee te gaan van mezelf, is de druk er af. Ik had dit jaar even iets anders aan m’n hoofd en begin nu weer de spirit terug te krijgen. En net als jij werk ik er gewoon naast, heel bewust. Best pittig soms.

  Qua naam: keep it! Mooi, catchy, er zit travel in en je hebt jezelf in 3 jaar ermee op de kaart gezet. Ga je sowieso qua SEO heel veel gedoe mee krijgen, weet ik uit ervaring 🙂

  • anto

   Thanks Sabine! Altijd goed om weer even te horen dat ik niet de enige ben 😉 maar idd iedereen zegt dat ik de naam niet moet wijzigen dus jullie hebben me overtuigd!

 • Tessa - Dazzling Travels

  Wat een leuk stuk om te lezen over je blog confessions! Tof wat het je de afgelopen 3 jaar allemaal heeft gebracht. Ook de minpunten herken ik wel, zeker wat betreft de follow/unfollow kwestie….en soms heb ik tijd te kort omdat ik het voor mezelf ook perfect wil hebben, wat soms moeilijk is vanwege mijn andere werk wat ik naast het bloggen doe. Dus ik ga eens even je artikel lezen over het combineren met een full-time baan 😉 Wat betreft je naam? Het is een naam die makkelijk te onthouden is 🙂

 • Robert | Traveljunks

  Gefeliciteerd! Toevallig dacht ik laatst nog “Goede naam voor een reisblog, dat we12travel”. Hij bekt echt goed!

  Ik vind je “confessions” altijd erg leuk om te lezen. Ik denk wel dat men het travelbloggen een beetje té serieus neemt. Veel beginners spiegelen zich aan de bekendere reisbloggers en menen dat alleen dat de goede manier is. Kleine blogs, niche blogs, persoonlijke en onpersoonlijke blogs, ze zijn voor mij allemaal evenveel waard. Of ik ze allemaal leuk vind is een tweede, maar ben echt van mening dat iedereen het moet doen zoals hij of zij het allemaal het liefst wil invullen. Ik krijg af en toe een idee dat het een wedstrijd is tussen een meute afgunstige heksen. Ben blij dat het in de meeste gevallen lekker aan me voorbij gaat. Massale meetings laat ik, als ik überhaupt al gevraagd word, sowieso links liggen. Ik heb niets tegen persoonlijk contact met andere bloggers, maar het “gedoe” boeit me voor geen meter. Komt misschien omdat ik een 40+ man ben hahaha

  Voor mij mag je zo verder met je blog. Ik bezoek er niet veel regelmatig, maar deze wel 🙂

  • anto

   Dank je Robert, ook voor je nuchtere, oprechte mening. Ik kan me goed voorstellen dat je er zo tegenaan kijkt. Ik werk op een kantoor met 20 dames en soms ben ik het gekibbel en geroddel zo zat, dat wil ik dan als blogger niet ook nog eens meemaken. Het lijkt soms echt wel een beetje een bitch fight en dan denk ik ‘joh, ga lekker uit van je eigen krachten, in plaats van elkaar te imiteren.’ Ik denk dat er veel talent in Nederland rondloopt maar dat we inderdaad moeten stoppen met naar elkaar te kijken. En dank voor je laatste compliment, een echt eer!

 • Daphne | LiveTheLifeYouLove

  Leuke confessions Anto! En alweer 3 jaar, super goed! Uit je verhalen is te lezen dat je het nog steeds met veel plezier doet! En qua naam, ben je er al uit zo te lezen, maar ik zeg ook lekker houden, want hij bekt lekker en dekt (in mijn optiek) de lading 🙂 Succes de komende jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *