24 uur in bryce
utah,  Verenigde Staten

24 Uur in Bryce Canyon National Park

24 Uur in Bryce Canyon National Park in Utah: onze tips & tricks

Ik heb inmiddels al meerdere blogs geschreven over ‘grote broer’ Zion National Park, maar tot op heden is een blog over Bryce Canyon er nooit van gekomen. Bryce was het vierde en laatste nationale park in Utah dat we tijdens onze roadtrip bezochten, maar tevens ook een van de meest indrukwekkende. Bryce staat met name bekend om de bizarre rotsformaties en zou wat mij betreft op iedereen zijn bucketlist moeten staan. Hierbij dan ook onze tips over hoe je 24 uur in Bryce Canyon National Park het beste door kunt brengen.
 
In tegenstelling tot Zion National Park, kun je Bryce gewoon met je eigen auto bezoeken. We hoorden al van diverse andere reizigers die we op onze trip tegen kwamen dat het aardig druk kan worden op de 18-mijl lange Park Road en dan met name zo halverwege de dag. Aangezien we daar niet zo veel zin in hadden, besloten we ons bezoek op te splitsen in twee delen: het eerste deel in de late middag van dag één en het tweede deel in de vroege ochtend van dag twee. Ook vernamen we dat de parkeerplaatsen over het algemeen stampvol staan met auto’s en campers en dat het aardig warm kon worden. Het was dus voor ons geen probleem dat de op dag 1 pas relatief laat aan kwamen. Overigens hadden we daarin ook niet echt een keuze, omdat we in de ochtend nog de fantastische Angels Landing trail in Zion hadden gelopen.
 
We kregen als advies mee om helemaal naar het einde van de Park Road te rijden en dan vanaf daar langzaam aan terug te rijden naar de ingang van het park, een prima advies als je jet mij vraagt. Natuurlijk is het enigszins lastig om niet meteen te stoppen wanneer je de eerste rotsformaties op ziet doemen, maar het bleek de moeite waard naar dit advies te luisteren. De rit naar het einde van de Park Road duurt ongeveer een uur (of wellicht iets langer/korter, afhankelijk van de drukte) en vanaf hier kun je dus helemaal terug naar het beginpunt. Onze eerste stop was bij Rainbow Point, helemaal aan het einde van de weg. Toen we auto uitstapten, was er slechts een handjevol andere toeristen en dat viel ons zeker niet tegen, terwijl we toch in het hoogseizoen (midden juni) hier waren. De eerste échte aanblik van Bryce NP was een bijzondere, het was namelijk zó anders dan ik had gedacht! Google maar eens een foto van Bryce Canyon, je ziet dan een amfitheater van hoodoos wat je doet denken aan een formatie in de woestijn. Echter niets is minder waar, dit deel van Bryce staat namelijk vol met bomen, bomen en nog eens bomen. In dit geval dus afgewisseld met af en toe een paar hoodoos.En ik als natuurliefhebber, ben een enorme fan van bomen. Dus ja … daar stond ik met open mond te gapen.
 
24 uur in bryce overlook bryce2 overlook1-overlook2
 
Nadat we een enorme lading foto’s hadden gemaakt en we langzaam maar zeker terug reden naar de ingang van het park, werd het ons al snel duidelijk dat we geen tijd hadden om echt overal, dus bij elk viewpoint, te stoppen. Dat deden we dan ook maar niet, maar een andere belangrijke stop was het Farview Point en ook hier stonden we weer sprakeloos te genieten van dit bijzondere stukje natuur.
 
farview fairview-point-bryce-canyon
 
Net voordat we het park voor die dag verlieten, stopten we nog even bij het bezoekerscentrum om de tijd van de zonsopkomst te checken. Het is zeker nuttig en leuk om hier sowieso even naar binnen te stappen, al is het alleen al om even met de rangers te praten, die je vol enthousiasme vanalles over het park kunnen vertellen.
 
Na een enigszins frisse nacht in onze tent reden we terug het park in, in het pikkedonker. We wilden graag op tijd zijn zodat we de zonsopkomst niet zouden missen. Toen we bij Sunrise Point aan kwamen, bleek dat we (zoals verwacht) niet de enigen waren. Een aantal mensen had zich reeds hier verzameld om dat speciale moment mee te maken. Gelukkig waren we vroeg, zo’n 30 minuten voor de daadwerkelijke zonsopkomst, zodat we een goed plekje konden bemachtigen met uitzicht op het amfitheater. Om ons heen vulden de lege plekken zich al snel op en voor we het wisten stonden we compleet ingebouwd tussen de andere toeristen, soms wel rijen dik.
 
Dat dit niet voor niks was, bleek toen de zon met zijn eerste stralen de aarde verlichtte en verwarmde. Een voor een begonnen de hoodoos op te lichten en kregen ze de warme, oranje kleur die je vast van de foto’s wel kent. Iedereen werd er stil van en stond met open mond te kijken. En was foto’s aan het maken. Een magisch moment, dat niet met woorden te omschrijven valt. Dat doe ik dus ook maar niet, de foto’s hieronder spreken voor zich.
 
bryce-before-sunrise sunrise-bryce-canyon-np sunrise bryce sunrise-bryce
 
Na de zonsopkomst verdwenen de mensenmassa’s op bizarre wijze weer net zo snel als ze gekomen waren. Binnen no-time waren we weer alleen en genoten we van een picknick, voor we aan onze laatste missie begonnen, namelijk het lopen van een deel van de beroemde Navajo Loop Trail. Deze wandeling is 4,75 kilometer lang en kost je tussen de 1-3 uur, afhankelijk van de wandeltempo én hoeveel foto’s je onderweg maakt. Wij begonnen de tocht bij Sunrise Point en daalden hier af het amfitheater in over de Queens Garden Trail. Uiteindelijk kwamen we via de Navajo Loop trail bij Sunset Point, vanaf hier kun je langs de rim weer terug naar Sunrise Point. Het steilste deel van de wandeling is Wall Street. Als je wilt voorkomen dat je hier omhoog moet (wat wij wel deden) kun je het beste tegen de klok in lopen. Echter adviseren de park rangers juist weer om dit niet te doen aangezien het dan een super steile en gladde afdaling wordt… Deze trail is zeker de beste optie om na Sunrise Point te doen en als je geluk hebt, kom je waarschijnlijk bijna niemand tegen. Aangezien wij hem vroeg liepen, hadden we grote delen van het pad nagenoeg voor onszelf.
 
wall-street-navajo-loop-trail anto-navajo-loop-trail bryce-canyon-hoodoos how-to-spend-24-hours-in-bryce
 
De Navajo Loop Trail is echt een fantastische wandeling. Niet alleen omdat het gigantisch stil is tussen de hoodoos (waardoor je hopelijk ook wildlife tegenkomt) maar ook omdat je ze van dichtbij kunt zien. Van veraf zijn ze indrukwekkend, maar van dichtbij zo mogelijk nog mooier. We deden ongeveer twee uur over de trail, waarna het helaas al weer tijd was geworden om afscheid te nemen van Bryce Canyon. Die middag reden we naar Salt Lake City en vervolgens door naar Yellowstone National Park.

 
navajo-loop-overviewsquirrel
 
Deze indeling van onze 24 uur in Bryce Canyon bleek perfect. Het park is relatief klein in vergelijking met sommige andere parken en indien je niet gaat wandelen, is alleen een middag of ochtend zelfs al genoeg.
 
Ik eindig dit blog nog met wat algemene tips om nog meer uit je bezoek te halen:

– Bij de ingang van het park zijn diverse overnachtingsplekken. Aangezien wij on a budget waren, hebben wij gekampeerd. Onze keuze viel op Bryce Canyon Pines Campground, slechts enkele mijlen van de parkingang vandaan. De campings in het park zelf zaten ruim voor aankomst al volgeboekt helaas.
– Het koelt ‘s nachts behoorlijk af. De camping lag op 3.000 meter hoogte dus indien je gaat kamperen, is het handig om hier rekening mee te houden.
– Mocht je naar Sunrise Point willen gaan om de zonsopkomst te bekijken, trek dan warme kleding aan. Het vroor bijna nog toen wij er waren. Kleed je in laagjes zodat je gedurende dag wat uit kan trekken.
– Net als alle andere nationale parken, betaal je entreekosten, heb je een nationale parken pas (erg handig en in de meeste gevallen voordeliger) dan is de entree gratis!

 

Ons bezoek aan Bryce Canyon National Park behoort nog steeds tot één van de hoogtepunten van onze reis door de USA. Het was ons vierde nationale park in Utah, maar toch weer zo anders dan de andere parken. Mocht je zo ver komen als Zion NP, pik Bryce Canyon dan zeker ook nog even mee. Ik garandeer je dat het zeker de moeite waard is!

 
waving-bryce
 

Meer lezen over onze Amerika roadtrip? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– De beste hikes in Zion National Park
Zo ontloop je de toeristen in de Grand Canyon
Must-do in Moab: de Negro Bill Canyon Trail

 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

11 Comments

 • Sandra

  Jouw post is een goede reden om weer eens terug te gaan. Ik heb Bryce als minder ervaren, maar dat kwam voornamelijk door de verzengende hitte. Ik heb dus maar een klein gedeelte echt gezien en dat waren vooral de uitkijkpunten, dus een goede reden om een tripje West-Amerika te boeken ;-)!

  • anto

   Jaaaa je moet echt weer eens terug … een collega van mij had zware mist en heeft dus niks gezien, ook zoiets … de bucketlist blijft groeien, ik zou graag nog eens de meerdaagse trekking daar lopen (en naar Yosemite gaan!)

 • Marcella

  Ik vond Bryce echt prachtig, zeker een van mijn favoriete parken! Wij deden ook de Navajo Loop Trail, en begonnen met het steilste deel. Ach, dan had ik dat ook maar gehad 😉 Het laatste stuk renden we bijna omhoog omdat er een fikse onweersbui op komst was. Dus ik zou zeker nog eens terug willen om nog veel meer te zien van Bryce!

 • Linda

  Wat een goede tips! In eerste instantie wilden wij Bryce Canyon overslaan, maar na het lezen van jullie blog begrijp ik dat dat eigenlijk niet mag. We gaan jullie tips, om eind van de middag het park met de auto te verkennen en de ochtend het sunrise point te bezoeken, zeker gebruiken!

 • ivonne

  Yep, hij stond (al jaaaaren) op de lijst. Handige tips voor het kamperen want wij gaan ook met de tent.En die zonsopgang lijkt me gaaf. Wij zitten er al in mei, zou het dan nog meer vriezen vraag ik me af omdat het overdag “maar” een graad of 30 is? Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *